Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2016, 13:51
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák rulezz

Prečo sa oplatí využívať služby Netflixu a aké filmy či seriály ponúka slovenská verzia?

FILMY A SERIÁLY NETFLIX
Uložiť Uložené

Netflix je celosvetovo uznávanou stránkou na streamovanie a poskytovanie online sledovania filmov a seriálov vrátane množstva exkluzivít. To všetko za pár drobných!

Ak ste ešte nezachytili náš predchádzajúci článok, dovolíme si ho trocha zhrnúť. Netflix je americký poskytovateľ streamovaných médií - teda filmov, seriálov a rôznych televíznych show. Služby streamovania začal poskytovať v roku 1999. Od začiatku tohto roka sa rozšíril aj na územie Slovenska a Česka, tak sa teda poďme bližšie pozrieť na to, ako veľmi sa oplatí využívať služby Netflixu.

Začali by sme asi tým, čo ľudí väčšinou pri podobných službách zaujíma najviac. Cena služby je od 7,99€ až po 11,99 € a je len na vás, či chcete sledovať váš obľúbený seriál v normálnej kvalite, HD kvalite, alebo dokonca Ultra HD kvalite. To všetko sa odvíja aj podľa počtu zariadení, na ktorých môžete sledovať Netflix súbežne, teda v rovnakej chvíli, čo je tiež celkom prijateľné. Registrácia je úplne jednoduchá a platba prebieha pomocou platobnej karty alebo cez PayPal. Služby je možné využívať aj na herných konzolách, Smart TV, smartphonoch aj tabletoch. Na využívanie služby stačí internet o rýchlosti 0,5 Mbit/s pre najnižšiu kvalitu videa.

Prečo sa oplatí využívať služby Netflixu a aké filmy či seriály ponúka slovenská verzia?

Prejdime na obsah. Toho je tu, samozrejme, požehnane. Nepridáva sa pravidelne, ale viac menej náhodne. Začiatkom každého roka sa pridá množstvo nových titulov, no väčšinou záleží hlavne na jednotlivých štúdiách, kedy sa rozhodnú film pre Netflix uvoľniť a taktiež, či obsah bude dostupný len na americkom Netflixe alebo dorazí aj do ostatných regiónov. O niečo jednoduchšie to funguje s ich vlastnými titulmi, ktorých príchod na stránky môžu uskutočniť vlastne kedykoľvek. Zložité to je taktiež so zobrazením obsahu. Americký Netflix ponúka oproti anglickému alebo slovenskému rozličný obsah. Napríklad, na amerických stránkach si vychutnáte seriál Louie, na našich nie. Pre porovnanie, americké stránky majú o šesťkrát väčší obsah, ako tie austrálske. Blokovanie regiónov sa dá, samozrejme, aj obísť, a to pomocou doplnku Media Hint pre Google Chrome, zmenou DNS alebo VPN. Netflix si však podobných vecí veľmi rýchlo všimol a podniká kroky proti zastaveniu obchádzania regiónov blokovaním IP adries.

Prečo sa oplatí využívať služby Netflixu a aké filmy či seriály ponúka slovenská verzia?

My si myslíme, že pre pár titulov sa to obchádzať neoplatí. Dôvod, prečo je obsah Netflixu vo viacerých krajinách rôzny je taký, že problém robí často len licenčná dohoda medzi štúdiami. Slováci a Česi tak či tak smútiť nemusia. Netflix v našich končinách obsahuje množstvo exkluzivít, ako napríklad Orange is the New Black, Narcos, Jessica Jones a mohol by som menovať množstvo ďalších skvelých seriálov z ich vlastnej výroby, nehľadiac na to, že je plný seriálov aj mimo ich výrobu, teda obsahu je naozaj dosť. Čo sa týka filmov, tam to už tak ružovo nevidíme. Zabudnite na najnovšie áčkové tituly, no aj tu nájdete množstvo dobrých a zábavných filmov. To, či vás obsah Netflixu bude baviť, je na každom z vás. Pre porovnanie sa môžeme pozrieť na obsah HBO GO, ktorý je tiež plný dobrých vecí a tiež má množstvo exkluzivít z vlastnej produkcie, napr. Game of Thrones, Boardwalk Empire a mnoho ďalších. Porovnávať týchto dvoch konkurentov nie je ale úloha pre mňa. Tento súboj by sa dal prirovnať k celoživotnému súboju Playstation a Xbox. Exkluzivity ponúkajú obe strany a je len na vás, k čomu sa prikloníte.

Prečo sa oplatí využívať služby Netflixu a aké filmy či seriály ponúka slovenská verzia?

Teraz už k výhodám a nevýhodám využívania podobných služieb. Ako jednoznačnú výhodu berieme to, že za prijateľnú cenu sa k nám dostane množstvo titulov, ktoré môžeme sledovať z pohodlia domova a máme ich všetky na jednom mieste. Ako ďalšiu výhodu rátame už vyššie spomínané exkluzivity, keďže sme ich už videli a svoju kvalitu rozhodne majú. Filmy z kín sa málokedy dostanú do ponuky služby včas, no to je pochopiteľné. Nenájdete tu všetko, na čo si spomeniete, no natrafíte tu na naozaj veľké množstvo nových kvalitných trhákov, ktoré si budete môcť vychutnať. Na slovenskom Netflixe nájdete napríklad Man of Steel alebo Gangster Squad či Gravity, ale Birdmana by ste hľadali márne. Z filmov z roku 2015 na slovenskej verzii nájdete len The Ridiculous 6, The Circle, Aloha, Piku, Beast of No Nation, a zopár ďalších béčkových filmov, čo je určite obrovská škoda. Slovenský obsah vám ale ponúkne vcelku dosť seriálov, zatiaľ vyše 230, no to číslo dotváraju aj animáky, ktoré pre chýbajúcu lokalizáciu bežného diváka asi neprilákajú. 

Prečo sa oplatí využívať služby Netflixu a aké filmy či seriály ponúka slovenská verzia?

V ponuke seriálov nájdete napríklad Better Call SaulBreaking BadBlack List, Sense 8, no taký Walking Dead, Mr. Robot alebo Sopranos či The Wire tu proste nenájdete. Svoje miesto si na Netflixe nenašli ani fenoméni ako Simpsonovci alebo South Park. Seriály sú pridávané v rôznych periódach, všetko závisí na licencii a uvážení Netflixu. Napríklad seriál The Suits, ktorému už beží 5. séria, má na Netflixe zatiaľ len štyri série. Čo sa týka premiér filmov a nových častí seriálov, môžem dodať, že je to dosť často nepredvídateľné. Americký Netflix sa od toho nášho líši tým, že v našom chýba veľké množstvo filmových aj seriálových titulov. Ide predovšetkým o práva spoločností a licencie, ktoré v našich regiónoch na dané tituly už zväčša vlastní niekto iný. Vďaka podobným prípadom si na Slovensku alebo v Česku nevychutnáte ani vynikajúci seriál z produkcie Netflixu - House of Cards. Slovenský a český Netflix majú totožný obsah.

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

Ak by ste si na Netflixe chceli pozrieť American Horror Story, český Mamon, Ash vs Evil Dead, Show Me a Hero, The Man in the High Castle, Fargo, True Detective či Knick, máte smolu. Pozriete si ale, samozrejme, všetky seriály z ich produkcie, teda až na ten House of Cards. Prúser, že? Čo sa týka filmových noviniek, povedme, za posledné dva roky, k dispozícií máme, no, asi nič? Iste, nájde sa tu pár noviniek, no žiadne kinohity. Netflix nie je domáce kino ani nezhlukuje najlepšiu televíznu tvorbu celého sveta do jedného systému. Aj tak všetci vieme, ako sa k danému obsahu dostaneme. Ak ste ale dúfali, že si pozriete Daredevila, hneď na to Furious 7 či Gone Girl, máte smolu. Ak si potrpíte na staré pecky, alebo jednoducho radi prehľadávate rôzne ČSFD rebríčky a podľa nich si vyberáte jednotlivé filmy, Netflix je pre vás na pohodové večery vhodný. Samozrejme, knižnica sa časom obmení, nehovoriac o množstve autorského obsahu, aká bude frekvencia updatov a pridaných noviniek známe nie je. Dá sa povedať, že Netflix by bol vhodný na dlhé večery, respektíve na zimné radovánky s partnerkou. Toho skutočne atraktívneho a vysoko-kvalitného obsahu tam až tak veľa nie je, takže ho dokážete sfúknuť behom pár týždňov. 

Podstatné je, že po celom svete sa platí rovnako, pričom sa obsah líši. Jedného dňa budú mať všetky regióny rovnako prístupný obsah, rozhodne to ale potrvá hodnú chvíľu. Kto sa bude snažiť obchádzať region locky, bude možno nejako potrestaný. Isté je, že Netflix si už na VPN a rôzne cestičky, ako obísť zamknutý obsah posvieti a začína s postupným blokovaním týchto šikovných jednotlivcov. Postupom času sa snáď podarí získať licencie pre dané seriály. Odvolávame sa pritom na už spomínaný House of Cards, ktorý by jedného dňa mohol byť dostupný vo všetkých 4 sériách (tej štvrtej sa dočkáme už v marci). 

Prečo sa oplatí využívať služby Netflixu a aké filmy či seriály ponúka slovenská verzia?

Plusom, ktorý chceme zdôrazniť je, že stránka Netflixu je spravená vcelku prehľadne, teda by ste sa v nej nemali strácať. Sledovanie seriálov a filmov je úplne jednoduché, stačí si len vybrať ten svoj, rozkliknúť ho, nastaviť titulky a usadiť sa. Na svoj účet si môžete pridať viacerých uživateľov a taktiež nastaviť detský režim. Smutné je však to, že stránka doposiaľ nedostala českú alebo slovenskú lokalizáciu, teda je kompletne v angličtinepoprípade v iných veľkých svetových jazykoch. Prejdime ďalej. Český dabingZabudnite. Ten tu nenájdete aj keby ste hľadali kto vie ako dôkladne. Všetky filmy sú poskytované s anglickým dabingom a titulky tiež nie sú žiadna výhra. Dostanú sa k vám taktiež len v angličtine, no k tomu prejdem až úplne na záver. Netflix má určite viac výhod ako nevýhod, hlavne pre uživateľov ktorí dostatočne ovládajú anglický jazyk. No a tí ostatní sa s lokalizáciou musia zmieriť a hľadať riešenia ich jazykových problémov, aspoň dočasu, kým Netflix problém s lokalizáciou vyrieši.

Odporúčané
Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? 21. apríla 2024, 9:30

Chýbajúce české titulky sú pre mnoho Slovákov a Čechov určite veľkou prekážkou, ktorá ich dozaista odradí od tejto platenej služby, uživatelia Google Chrome však majú o problém menej. Existuje totiž veľmi jednoduchý doplnok, ktorý do videa na Netflixe pridá hneď niekoľko prvkov pre podrobnejšie nastavenie streamu a čo je hlavné, možnosť pridať vlastné titulky. No aj tu to má jeden háčik. Bežné titulky vo formáte .srt služba nerozozná, tak ich budete musieť prerobiť na formát DFXP. Možno to znie zložito, no pomocou webu SubFlicks sa z toho stáva sekundová záležitosť. Následne si na stránke Netflixu otvoríte svoj vybraný film a v hornom pravom rohu Chrome sa vďaka doplnku objavia tri nové ikonky. Pre titulky je dôležitá práve ta prvá, ale to nebude problém, lebo má jednoznačný popis. Načítané titulky môžete upravovať podľa svojho gusta, teda meniť veľkosť, druh písma a aj farbu. Tento doplnok v našich končinách určite zvládne spríjemniť používanie Netflixu. 

Prečo sa oplatí využívať služby Netflixu a aké filmy či seriály ponúka slovenská verzia?

Netflix ďalej ponúka zaujímavú možnosť vyhľadávania skupín filmov podľa kódov, ktoré boli pred pár dňami vyvesené na internet. Pomocou kódou sa dostanete k oveľa väčšiemu množstvu kategórií, a tak by vám už nemalo nič uniknúť. Stačí, ak si naťukáte do prehliadača link, na ktorého konci zadáte príslušný kod. Napríklad pre akčné thrillery: "http://netflix.com/browse/genre/43048". Celý zoznam týchto kódov nájdete na tomto linku. Ďalšou zaujímavosťouje možnosť tvorenia rebríčkov. Netflix vám sám dodá zopár návrhov, aký film alebo seriál by sa vám podľa vášho vkusu mohol páčiť. V žánroch, si môžete tituly filtrovať podľa dátumu vydania, hodnotenia uživateľov alebo abecedne. Netflix si na rok 2016 chystá pre svojich používateľov 31 originálnych sérií a viac ako 200 filmových titulov, medzi ktorými nájdeme aj staršie kúsky ako 2 Fast 2 Furious alebo Constantine, z nových seriálov by mohla zaujať 2. séria zombie Z Nation, no za zmienku stojí najmä pripravovaný hudobný seriál The Get Down, ktorý nás zavedie do južného Bronxu sedemdesiatych rokov. Otázne je, ako to bude vyzerať s príchodom na slovenský Netflix, predpokladáme, že najskôr vybrané nové tituly poputujú licenčne na americké stránky.

Prečo sa oplatí využívať služby Netflixu a aké filmy či seriály ponúka slovenská verzia?

Ako to lepšie zhrnúť? Tieto služby stále budú mať množstvo výhod, ale aj nevýhod. Môj osobný názor je, že Netflix je veľmi kvalitný poskytovateľ a jeho obsah a aj celkové prevedenie je na vysokej a k cene adekvátnej úrovni. Množstvo kvalitných exkluzivít a zábavných filmov, takže hodiny a hodiny zábavy, ktoré sa s príchodom nových originálnych či prevzatých seriálov budú len a len predlžovať. No stačí to? Okresaný obsah oproti americkej verzii môže dozaista odradiť množstvo ľudí. Chýbajúca lokalizácia, neprehľadné pridávanie nových filmov a epizód sérií, to všetko sa dá označiť za slabé stránky Netflixu. Službu môžete momentálne vyskúšať na mesiac zdarma. Pri registrácii od vás vyžiada údaje o kreditnej karte, no po skúšobnom mesiaci ju môžete kedykoľvek odpojiť, teda platiť nemusíte. Za vyskúšanie to stojí, čo poviete? My si ešte o Netflixe niečo povieme na budúci mesiac, kedy už so službou bude jeden z našich redaktorov dostatočne oboznámený. Ten mesačný trial sa ale využiť určite oplatí.

Päť dôvodov, prečo používať službu:

1. Máte radi filmy a seriály, no neradi ich sťahujete

2. Množstvo kvalitných titulov na jednom mieste, aj vo vysokej kvalite

3. Radi sledujete aj prostredníctvom mobilu, tabletu alebo Smart TV,

4. Mesačný poplatok nie je vysoký

5. Nemáte prístup k iným službám, napr. HBO GO, na mesiac zadarmo si teda môžete vyskúšať, či vás neosloví práve Netflix

Domov
Zdieľať
Diskusia