Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2016, 18:20
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Video s digitálnymi a praktickými efektami v Star Wars potvrdzuje, že CGI je potrebné a úžasné!

FILMY A SERIÁLY POČÍTAČOVÉ TRIKY (CGI, VFX, VIZUÁLNE EFEKTY)
Uložiť Uložené

VFX Reel pre Star Wars: The Force Awakens leaklo a ukazuje mnoho nádherných a určite i náročných záberov na praktické a digitálne efekty.

Medzi širokou verejnosťou panuje názor, že CGI sú zlo, je otrasné a malo by sa používať čo najmenej, ak nie vôbec. To je, samozrejme, veľmi mylný názor, za ktorý môže skreslená predstava o tom, ako vlastne CGI vyzerá, akú veľkú úlohu vo filme má a za čo všetko môžeme digitálne vytvoreným trikom ďakovať. Dobré CGI je také, ktoré vidieť vôbec nie je. Sú to tisíce ľudí vytvorených namiesto komparzu, budovy, široké priestranstvá, obrovské predmety ale i drobné detaily. CGI je vo všetkom, je v Mad Maxovi, je v Gone Girl, je aj v Trankovej low-budgetovej sci-fi snímke Chronicle. CGI šetrí čas, peniaze, energiu a navyše dovoľuje tvorcom filmov natočiť zábery a vytvoriť presne to, o čom snívajú a čo vo svojich dielach chcú. Nedávno sa na túto tému rozpovedal aj George Lucas, ktorý si dnešné technológie veľmi pochvaľuje (čo by asi tak povedal Cameron či Bay). 

Dnes by bez CGI nevzniklo množstvo filmov, ktoré máme medzi adeptmi na Oscara, respektíve by sa natočili omnoho náročnejšie alebo by nedopadli tak dobre. Jedným z takýchto počinov je aj nové Star Wars. Okolo CGI a využitia praktických efektov sa toho hovorilo mnoho. Postavil sa nový Millenium Falcon (ktorého dvere zlomili Harrisonovi Fordovi nohu), mnohé kulisy, exteriéry, ale aj interiéry boli skutočné, nehovoriac o kostýmoch a maskách či BB-8. Najnovšie video zobrazujúce, čo všetko sa vytváralo pomocou CGI (ale ukázané sú aj mnohé praktické efekty) prezrádza, že napríklad ani taký BB-8 nebol na pľaci po celý čas. Niekedy sa jednoducho dotvoril pomocou počítačov. Zaujímavý je aj fakt, že si J. J. Abrams nechal postaviť vlastný les. Všetko sa to síce odrazilo na budgete, no Disney to nemusí a nebude ľutovať a určite už odobrilo Rianovi Johnsonovi rovnaký prístup aj k Epizóde VIII.


Máme tu teda vyše 10 minút záberov, ktoré vás presvedčia o tom, že CGI je skutočne potrebné a keď je urobené poriadne, dokáže film posunúť na úplne inú úroveň. Pochvaly si, samozrejme, zaslúžia aj herci, ktorí musia interagovať častokrát len so zeleným plátnom alebo mo-cap hercami. Abrams im to v The Force Awakens citeľne uľahčil, keď sa postavili kokpity, budovy a interiéry, alebo keď pracovali so skutočnými hercami v prevlekoch a maskách, respektíve boli súčasťou reálnych výbuchov. Na záver ešte prikladáme pár zaujímavých videí. Niektoré vám prezradia pravdu o scénach, o ktorých ste ani netušili, že boli natočené za pomoci digitálne vytvorených efektov či celých prostredí. Aký máte na CGI názor vy? V každom prípade, Star Wars by sme si už dnes bez nich nevedeli predstaviť.

Domov
Zdieľať
Diskusia