Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2016, 15:23
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?

FILMY A SERIÁLY AKO SA NATÁČAJÚ FILMY (SPOZA KAMIER) NATÁČANIE FILMOV A SERIÁLOV
Uložiť Uložené

Alfonso Cuarón je nespochybniteľne jedným z najtalentovanejších režisérov tejto doby. Dnes sa pozrieme, ako vlastne natočil sci-fi Gravity.

Ešte v roku 2014 sme vám priniesli trojdielnu sériu Spoza kamier, kde sme si ukázali fotky z natáčania konkrétnych filmov, aby ste si mohli vytvoriť obraz toho, ako to na pľaci vyzerá. Málokto vedel, že taký Titanic sa natáčal v bazéne a rovnako aj Piráti z Karibiku, alebo že obludy zo starších filmov, kedy sa ešte nevyužívalo CGI, boli ručne vyrobené modely a rovnako s nimi aj celý filmový set. Filmy neboli vždy len o počítačových efektoch a aj dnes existujú režiséri ako Christopher Nolan, ktorí sa snažia používať čo najviac reálnych modelov, ako to len ide. Dnes, samozrejme, je technika na úplne inej úrovni, rozprávky animujú stovky ľudí v štúdiách a novodobé blockbustery prekypujú efektami, na ktoré sa dobre pozerá.

Je nový rok a spolu s ním bola potreba zaviesť niečo, čo na tomto webe chýba - akýsi seriál, kde sa bližšie pozrieme na natáčanie konkrétnych filmov. Za nakrúcaním je celá veda. Ja osobne si rád pozriem Behind The Scenes videá, ak ma nejaký film natoľko zaujal, že sa chcem o procese tvorby dozvedieť viac. Najlepšie priamo zo setu. Ako prvý sme vybrali jeden z najzaujímavejších filmov poslednej doby - vesmírnu drámu z roku 2013 od Alfonsa Cuaróna

G    R    A    V    I    T    Y

Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?

Spracovanie Gravity je pre diváka absolútne oku-lahodiace. Už pri prvom zábere na Zem (ktorý má neuveriteľných 13 minút) vám nabehnú zimomriavky. Dá sa povedať, že tu máme len dve postavy, obe si  však obľúbite a dokážete sa do nich vcítiť. Tiesnivý stav vesmírneho vákua prežívate v napätí s nimi, a to aj vďaka perfektnej kamere, ktorá sa pohybuje prakticky všade (behá medzi astronautmi, teda Sandrou Bullock a Georgeom Clooneym... a Hubblovým teleskopom). V podstate ste priamo v centre diania. Príbeh je naozaj veľmi jednoduchý - zostrelený satelit, ktorého trosky zničia Explorer (loď, ktorou sa posádka dostala na obežnú dráhu Zeme), výrazne skomplikujú cestu naspäť na Zem. Trosky obehnú Zem za hodinu a pol (čo je aj presná dĺžka filmu) a narobia ešte viac problémov. 

Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?

Predanimácia

Dôležité je spomenúť, že technológia pre výrobu Gravity ešte neexistovala, a teda bolo treba prísť s niečím novým. Cuarón mal celý film naanimovaný dopredu záber po záberi ešte predtým, ako Clooney a Bullock vstúpili na pľac. To preto, aby presne vedel, čo chce dosiahnuť v snímke. Ako sa vyjadril pre The Huffington Post: ,,Celý film sme naanimovali dopredu. Dokonca sme mohli vydať túto verziu aj s hlasmi Sandry Bullock a Georgea Clooneyho." Režisér dokonca čakal až štyri roky, kým technológia pokročila aspoň natoľko, aby mal šancu vytvoriť reálne vyzerajúci priestor - tým myslíme od zobrazenia Zeme, pohyb v beztiažovom stave, až po lietajúce trosky. 

Lightbox

Pri natáčaní so zeleným plátnom je pre herca náročné predstaviť si, čo sa okolo neho deje. Ak sa má prihovárať nejakej príšerke alebo sa vcítiť do iného sveta, dá to zabrať. A pri Gravity sa dialo to isté. Cuarón spoločne s produkčným tímom prišiel s nápadom zvaným Lightbox, čo bola v podstate kocka s LED obrazovkami, ktorá hercov obklopovala zo všetkých strán. Jej ďalšia funkcia bola správne postavy nasvietiť a zachytiť ich v určitých uhloch. Mechanická časť s astronautmi hýbala (vpredu vidíte kameru). Sandra sa väčšinu filmu točí vo vesmíre (napríklad na začiatku po odhodení). Tu pohyb nevykonávala ona sama, ale bola to kamera, ktorá sa otáčala. Keďže jej telo by sa tu vplyvom gravitácie správalo inak, musel sa použiť tento postup. Okrem toho bola vnútri zatvorená a pokyny dostávala malým mikrofónom priamo od režiséra. Dodávalo jej to pocit samoty, ktorý do scén potrebovala a sama si tento nápad pochvaľovala.

Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?

Pohyb

Herci často viseli na lankách, čo vytváralo ilúziu vznášania sa. Či už pri lete vesmírom (napríklad scéna, kde Clooney ťahá Bullock na lane alebo pri nárazoch). Pre konkrétne zábery mali na sebe len časť kostýmu, ktorú potrebovali.

Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?

Ťažko si predstaviť vlastné telo v nulovej gravitácii. V scénach, kde sa Sandra ocitne v interiéri lode len s ľahkým oblečením (ale aj iných), je použitá technika 12 lán, každé s vlastným motorčekom. Aj napriek tomu, že vidíme Sandrine telo, tomu v skutočnosti tak nie je. Na sebe má na pár miestach akúsi formu postroja, špeciálne vyrobenú na tento účel, ktorá pozostáva z uhlíkovej látky a 12 záchytmi pre lanká. Inokedy bolo použité rameno robota, ktorého využívajú v automobilke.

Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?

Áno, na interiér by ste to nepovedali, ale celý je zložený z 3D modelov. Tunel samotný je len akési bludisko z bielych panelov s namontovanými svetlami. Takto vyzerala na natáčaní scéna s ohňom šíriacim sa loďou a hasiacim prístrojom. Tu dokonca operovali až traja roboti naraz - laná so Sandrou, kamera a svetlá. Koniec koncov, správne nasvetlenie je kľúčom k realistickému zobrazeniu. Tu muselo byť všetko zladené.

Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?

Taktiež jedna z ďalších scén z lode. Vidíte, že okrem samotnej Sandry je všetko počítačovo dorobené. Aj Cuarón si myslel, že natáćanie bude oveľa jednoduchšie. Nebolo to všetko len o mechanických pomôckach. Sandra na rolu pár mesiacov trénovala aj po fyzickej stránke. 

Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?

Dizajn vesmírneho priestoru & VFX

Nič by sa nedalo uskutočniť, ak by Cuarón nemal šancu použiť fotky a technické dáta z NASA. Samotný dizajn pozostával najmä z reálnych a veľmi dobre zdokumentovaných záberov Zeme. Tím si dal naozaj záležať na tom, aby všetko do precízneho detailu vyzeralo tak, ako má. Výsledkom sú dychberúce zábery, v ktorých každý divák pevne zovrie svoje kreslo a užije si tú pravú formu umenia. Gravity je predsa o sprostredkovaní zážitku. Ide o viac než len film.

Odporúčané
Ako nakrúcali šialené akčné scény a prestrelky s ohnivými nábojmi v John Wick 4? Keanu Reeves driftoval a trénoval s nunčakmi Ako nakrúcali šialené akčné scény a prestrelky s ohnivými nábojmi v John Wick 4? Keanu Reeves driftoval a trénoval s nunčakmi 29. marca 2023, 17:30

Každý kus náradia v škále od najväčšieho po najmenší, ktoré astronauti vo filme používajú, bol presne navrhnutý a všetky modely uložené vo vlastnej databáze, aby sa dali neskôr použiť pri dizajne jednotlivých scén. To isté platilo aj pri spomenutom interiéri základne ISS, kde si tvorcovia dovolili urobiť menšie úpravy týkajúce sa rasovej diverzity - keďže sa do stanice dostalo viacej národností.

Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?

Oscarový VFX Supervisor Tim Webber a členovia jeho tímu pre vizuálne efekty, pracujúci pod Framestore, porozprávali o tvorbe Gravity v nasledujúcom videu. Dôležitým faktorom pri tvorbe Gravity bola úzka spolupráca VFX tímu práve so skupinou, ktorá mala na starosť samotné natáčanie.

CGI

Teraz by sme sa vrátili k prvému záberu (áno, tomu 13-minútovému). Zaujímavosťou je, že je kompletne zostavený z CGI efektov a jediným natočeným elementom pasáže sú tváre dvoch hlavných postáv, ktoré boli taktiež dorobené. Tu rátame aj postavy samotných hercov, ktoré boli nasnímané vo vyššie spomínanom lightboxe. Pre veľa hercov sa finálny filmový produkt môže zdať niečím, svojím spôsobom neosobným, keďže celý priestor navôkol je len počítačová technika a oni sami sú len malou súčasťou filmu. Sandra Bullock má na to však pozitívny názor: ,,Nevidela som hviezdy, ani vesmírnu loď. Nevedela som, aká bude použitá hudba a ani to, ako vyzerám v obleku. Dokonca som nemala predstavu ani ako to bude nakoniec vyzerať. A mala som taký zvláštny pocit, akoby to celé bol jeden veľký organizmus vytvorený technológiou. Vidieť ho v prekrásnom 3D, kde bol použitý s takou ľahkosťou a emocionalitou? Ani neviem, ako to popísať." 

Posledný záber zo Zeme takisto potreboval veľké množstvo digitálnej manipulácie, aby krajina nevyzerala ako pustatina.

Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?

Aningaaq

Pamätáte si na scénu, kde Sandra zachytí signál, o ktorom zistí, že pochádza zo Zeme a prihovára sa mu? Počuje hlas eskimáckeho rybára hovoriaceho neznámym jazykom a neskôr zachytí štekot psov. Viacerí z vás asi ani neviete, že práve táto scéna odohrávajúca sa na severnej časti pologule bola sfilmovaná, dokonca synom Alfonsa, Jonásom Cuarónom. Má síce len 7 minút, ale pre každého fanúšika Gravity by mala byť jednohubkou, ktorú by si mal pozrieť.

Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?

Na záver ešte pár zaujímavostí.

  • Alfonso Cuarón získal za réžiu moho cien vrátane Oscara alebo Zlatého glóbu.
  • Únikový modul Sojuz existuje, ale v období premiéry filmu ešte ani nevyštartoval zo Zeme.
  • Alfonso na filme pracoval spolu so svojím synom Jonásom.
  • Pri natáčaní podvodných scén so Sandrou zadržiaval dych aj režisér, aby sa uistil, že po nej nežiada príliš veľa.
  • Skafandre boli taktiež dotvorené digitálne.

Tak a sme na konci. Filmová technika sa každým rokom blíži k dokonalosti. Keď si zoberieme, aké boli efekty v Alienovi (1979) alebo prvom Terminátorovi (1984) hitom, a keď ich porovnáme s tými dnešnými, rozdiel je neskutočný. Všetko sa hýbe dopredu, na filmoch pracuje viac ľudí, takisto sú aj omnoho drahšie na výrobu. Ak sa chcete o Gravity dozvedieť viac, odporúčam toto video. A čo vy? Uvítali by ste ďalší diel? Ktorý film by ste tu videli najradšej? Vyjadrite sa v komentároch.

Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?
Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?
Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?
Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?
Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?
Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?
Spoza kamier: Ako sa natáčalo dychberúce Gravity so Sandrou Bullock?
Domov
Zdieľať
Diskusia