Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2016, 13:28
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Johnny Depp a jeho cesta od experimentovania s drogami až po vzostup na herecký Olymp

FILMY A SERIÁLY JOHNNY DEPP
Uložiť Uložené

Jedným z najpopulárnejších hercov súčasnosti sa človek zo dňa na deň nestane. Tento životný príbeh je dokonalým príkladom.

Akákoľvek úloha, ktorú hráte, musí obsahovať určité množstvo z vás samých. V opačnom prípade by už jednoducho nešlo o herectvo. Bolo by to klamstvo.

Známy a všeobecne veľmi obľúbený Američan, Johnny Depp, rozhodne medzi nejakých nováčikov vo svete filmu nepatrí, o čom svedčí nielen stvárnenie hromady pamätných postáv či hranie vo výborných snímkach, ale tiež obrovská fanúšikovská základňa roztrúsená po celom svete. Cesta za slávou a úspechom tohto 52-ročného herca, producenta a muzikanta však nebola vôbec jednoduchá. V jeho doterajšom živote totiž nepreskákal iba všakovaké romániky či rôzne emocionálne náročné situácie, ale aj početné problémy s drogami a alkoholom, ktoré sa navyše nevyhli ani častému mediálnemu prepieraniu. Je toho pomerne dosť, takže sa pohodlne usaďte, začíname.

John Christopher „Johnny“ Depp II sa narodil 9. júna 1963 v meste Owensboro (štát Kentucky) ako najmladší zo štyroch súrodencov. Má brata Dannyho a dve sestry, Debbie a Christie, pričom druhá menovaná mu robí osobnú manažérku. Jeho matka, Betty Sue Palmer, bola čašníčkou a otec, John Christopher Depp starší, pracoval ako inžinier. Počas detstva sa s rodinou veľmi často sťahovali, takže kým sa v roku 1970 usadili v Miramare na Floride, stihli vystriedať až dvadsať rôznych miest. Tu sa však Johnny cítil veľmi osamelo, postrádal blízkosť chápavého človeka a často zápasil s úzkosťami. Ako 12-ročný dostal od matky gitaru, do ktorej sa okamžite zamiloval a začal hrať v rôznych garážových kapelách. Už v tomto období sa z neho stal silný fajčiar.

Johnny Depp a jeho cesta od experimentovania s drogami až po vzostup na herecký Olymp

Johnny Depp a Al Pacino vo filme Donnie Brasco (1997)

V domácnosti však dlho panoval najmä krik a hádky, čo v roku 1978 nakoniec vyústilo v rozvod rodičov. Depp mal vtedy 15 rokov, na pleciach ťarchu v podobe stresu, psychickej bolesti, neistoty a v dôsledku toho všetkého, čo sa okolo neho dialo, trpel sebapoškodzovaním. Výsledkom rezania sa je osem jaziev, ktoré mu zdobia ľavú ruku dodnes. No Johnnyho držala láska k hudbe aj naďalej, takže sa rozhodol, že školu jednoducho nechá a pôjde si za svojím snom. Problémy sa mu ale vyhýbať neprestali. K cigaretám totiž pridal ešte alkohol, experimentovanie s drogami a pomaličky tak začal strácať pevnú zem pod svojimi nohami. Jediná vec, ktorá ho v tom čase ešte držala nad vodou, bola jeho rocková kapela s názvom The Kids.

Odporúčané
10 zaujímavostí o Johnnym Deppovi, o ktorých si (možno) nevedel 10 zaujímavostí o Johnnym Deppovi, o ktorých si (možno) nevedel 9. júna 2022, 9:30

Po lokálnych úspechoch, ktoré boli korunované momentom, keď robili predskokana Iggymu Popovi, sa kapela presťahovala do Los Angeles, kde malo prebehnúť oficiálne nahrávanie platne. K tomu kvôli rozpadu síce nikdy nedošlo, v roku 1983 si však Johnny vzal za ženu Lori Anne Allison, sestru jedného z členov The Kids. Depp počas tohto manželstva vystriedal viacero náhodných zamestnaní, pričom istý čas si dokonca zarábal ako reklamný predavač atramentových pier cez telefón. Lori pracovala ako filmová maskérka a jedného dňa sa jej podarilo urobiť pre kariéru svojho manžela prvý a najdôležitejší krok. Zoznámila ho totiž s Nicolasom Cageom, ktorý vtedy úspešne začínal. Ten mladíkovi poradil, aby namiesto hudby skúsil radšej herectvo a aby toho nebolo málo, dohodil mu aj svojho agenta.

Jedna z Johnnyho prvých väčších filmových úloh tak prišla už v roku 1984, kedy si zahral v dnes už kultovej hororovej snímke od nebohého Wesa Cravena, A Nightmare on Elm Street. O rok neskôr síce jeho krátke manželstvo s Lori skončilo, nádejný Depp sa však nezastavil a začal navštevovať kurzy herectva. Získal menšiu rolu vojaka vo filme Platoon od Olivera Stonea, no okamih, ktorý ho mal katapultovať na väčšie výslnie, ešte len čakal na tú pravú chvíľu. Dorazil už v roku 1987 a išlo o kriminálny seriál s názvom 21 Jump Street. Lenže, životnosť seriálu sa nečakane natiahla až na dlhých šesť rokov a mladý herec túto prácu veľmi rýchlo znenávidel. Zo zmluvy sa ale vykrútiť nemohol, tak sa svojím správaním aspoň snažil docieliť, aby ho z projektu proste vyhodili.

Johnny Depp a jeho cesta od experimentovania s drogami až po vzostup na herecký Olymp

Christina Ricci a Johnny Depp vo filme Sleepy Hollow (1999)

Je však potrebné pripomenúť, že úžívania drog sa nezbavil ani v tomto období. Johnny totiž priznal, že vyskúšal takmer každú jednu, pričom sa nevyhýbal ani vandalizmu. Aj napriek tomu všetkému sa mu v roku 1990 podarilo získať svoju vôbec prvú hlavnú úlohu, a to konkrétne v muzikálovo ladenej snímke Cry-Baby. Vzápätí ale nasledovala skúsenosť nepredstavujúca iba skutočný zlomový bod v Deppovej kariére, ale aj štart dlhoročnej spolupráce s režisérom Timom Burtonom. Áno, bol to nezabudnuteľný Edward Scissorhands, ku ktorému sa tak radi vraciame ešte aj v súčasnosti. Herec tak zaznamenal svoj prvý veľký úspech a pri natáčaní filmu sa dokonca veľmi zblížil so svojou kolegyňou Winonou Ryder, čo nakoniec viedlo k trojročnému mileneckému vzťahu.

Odporúčané
KOMENTÁR: Malé víťazstvo Johnnyho Deppa KOMENTÁR: Malé víťazstvo Johnnyho Deppa 2. júna 2022, 10:30

Prvá polovica deväťdesiatych rokov sa okrem veľmi kladne prijatých snímok, ako napríklad Arizona Dream, What's Eating Gilbert Grape, Benny & Joon či Ed Wood, niesla tiež v znamení pretrvávajúcich problémov a rôznych škandálov. Johnny totiž naďalej koketoval s návykovými látkami, alkoholom a centrom pozornosti tisku sa stal aj v deň, keď pred jeho klubom The Viper Room skolaboval a následne zomrel predávkovaný herec a Deppov kamarát, River Phoenix (Joaquinov brat). Tento incident mu otvoril oči a drog sa konečne vzdal. Bulváru sa nevyhol ani v roku 1994, keď opitý napadol svoju novú partnerku, britskú supermodelku Kate Moss a poriadne zdevastoval hotelovú izbu v New Yorku, za čo ho následne zatkla polícia. Avšak, talent nevypočítateľného umelca sa postaral o to, že na nedostatok práce s renomovanými režisérmi sa sťažovať naozaj nemohol.

Nasledovala tak rada pamätných a pre väčšinu fanúšikov nesmierne obľúbených počinov. Za zmienku určite stojí Dead ManDonnie BrascoFear and Loathing in Las VegasSleepy Hollow či The Ninth Gate, pričom pri natáčaní poslednej menovanej záležitosti spoznal francúzsku herečku a speváčku Vanessu Paradis, s ktorou má dcéru Lily-Rose Melody Depp a syna Johna „Jacka“ Christophera Deppa III. No Johnny sa excesom nevyhol ani pri nej. V roku 1999 totiž odišiel v putách potom, čo pred reštauráciou, kde si s partnerkou vychutnával spoločnú večeru, napadol fotografa. Na svojom búrlivom chovaní neskôr zapracoval a snažil sa ho kvôli Vanesse mierniť. Herecky sa mu však darilo viac ako dobre, o čom svedčí aj skvelý vstup do nového milénia v podobe filmov ChocolatFrom HellBlow. V roku 2003 sa ale dočkal mimoriadne dôležitého kariérneho míľnika, ktorý mu tak definitívne rozrazil dvere aj k mainstreamovému publiku.

Johnny Depp a jeho cesta od experimentovania s drogami až po vzostup na herecký Olymp

Geoffrey Rush a Johnny Depp vo filme Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

V blockbusteri Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, ktorý sa stal mimochodom obrovským komerčným hitom, stvárnil postavu ikonického piráta Jacka Sparrowa a vyslúžil si úplne prvú nomináciu na Oscara. Depp tiež v jednom rozhovore priznal, že bol preňho inšpiráciou zakladajúci člen skupiny The Rolling Stones, Keith Richards. V tom istom roku bol navyše magazínom People zvolený za najsexy muža planéty. V roku 2004 si založil produkčnú spoločnosť s názvom Infinitum Nihil, aby mohol pracovať na projektoch, kde by nezastával iba pozíciu herca, ale aj režiséra. Žiaľ, toto obdobie opäť nadviazalo na predchádzajúce neresti a zlozvyky. Johnny sa totiž v návale stresu, spomienok či niekoľkých ďalších emócií priotrávil alkoholom a liekmi.

Odporúčané
Johnny Depp vs. Amber Heard: kedy môžeme očakávať verdikt poroty? Johnny Depp vs. Amber Heard: kedy môžeme očakávať verdikt poroty? 31. mája 2022, 10:30

Svoje konanie herec odôvodnil tým, že sa jednoducho snažil otupiť všetky tie pocity, ktoré v ňom vreli. Vďaka priateľom a rodine však túto situáciu prekonal. Priznal, že sa zachoval veľmi hlúpo a sebecky, vzdal sa tvrdého alkoholu, výrazne obmedzil fajčenie a pokračoval v tom, čo mu ide najlepšie. Pravdepodobne aj preto nám v nasledujúcich rokoch servíroval mnoho kvalitných výkonov v snímkach ako Finding NeverlandCharlie and the Chocolate FactoryPirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street či Pirates of the Caribbean: At World's End. Za rolu diabolského holiča bol dokonca ocenený Zlatým glóbusom. V roku 2009 skoncoval s cigaretami úplne a bol opäť zvolený najviac sexy žijúcim mužom na svete.

Vo svojom úsilí neprestával poľavovať ani potom. Objavil sa v Public EnemiesThe Imaginarium of Doctor ParnassusAlice in Wonderland a aj v treťom pokračovaní Pirates of the Caribbean, tentokrát s podtitulom On Stranger Tides. V roku 2012 však Depp a jeho dlhoročná partnerka Vanessa oznámili rozchod a herec sa opäť raz utrhol z reťaze. Dôvodom rozpadu vzťahu vraj bolo najmä Johnnyho popíjanie a tiež niekoľkonásobná nevera, nič to ale nemenilo na skutočnosti, že sa cítil znova slobodný, nezadaný a nezabudol ani na svoju najstaršiu priateľku, fľašku. Rozchod prežíval veľmi ťažko a tak bolo skutočne iba otázkou času, kedy sa vrátia aj staré dni plné búrlivého života. Toto obdobie našťastie netrvalo príliš dlho, na čom majú z veľkej časti zásluhu deti, a teda Jack spolu s Lily-Rose.

Johnny Depp a jeho cesta od experimentovania s drogami až po vzostup na herecký Olymp

Johnny Depp a Kate Winslet vo filme Finding Neverland (2004)

Herec sa vyjadril, že práve jeho potomkovia mu dodali silu uvedomiť si, aký je obyčajný a triezvy život dôležitý. Johnny zaťal zuby, pozviechal sa a snažil sa pokračovať v umiernenom živote, ako najlepšie vedel. A stálo to naozaj za to. O nejaký čas neskôr totiž vyšlo najavo, že randí s modelkou a herečkou Amber Heard, ktorú stretol pri natáčaní The Rum Diary, prvej snímky vydanej Deppovou vyššie spomínanou produkčnou spoločnosťou. V niekoľkých posledných rokoch však nemal dôvod na radosť iba kvôli novej láske, ale aj ďalším a ďalším prichádzajúcim úlohám. Výkonmi vo filmoch ako The Lone RangerTranscendence či Mortdecai síce dieru do sveta neurobil, no po čiastočnom vykrádaní samého seba prišla zmena v podobe gangsterky Black Mass, v ktorej nás všetkých presvedčil, že talent stále má.

Odporúčané
Johnny Depp vs. Amber Heard: Fotky, na ktorých je herečka s modrinami, boli dodatočne upravené, tvrdí expert. Slúžili ako dôkazy Johnny Depp vs. Amber Heard: Fotky, na ktorých je herečka s modrinami, boli dodatočne upravené, tvrdí expert. Slúžili ako dôkazy 27. mája 2022, 12:30

Johnny je v súčasnosti ženatý s kráskou Amber, ktorú si vzal ešte začiatkom minulého roka, žije oveľa pokojnejšie, než predtým a navyše sa často zapája aj do rozličných charitatívnych či dobročinných akcií. Čo sa Deppových nadchádzajúcich projektov týka, tak za najväčšie lákadlá môžeme považovať hlavne dobrodružné fantasy Alice Through the Looking Glass spolu s ďalším dielom populárnej pirátskej ságy, Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Nám teda ostáva už iba dúfať, že ho temné zákutia minulosti už nikdy nepohltia a snáď nás bude na striebornom plátne baviť ešte dlhé roky.

Domov
Zdieľať
Diskusia