Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2016, 13:52
Čas čítania 0:00
bigfoot Adam Smeták Daniel Michalík

Vybrali sme 5 najdesivejších hororov za rok 2015

FILMY A SERIÁLY INSIDIOUS 3 IT FOLLOWS
Uložiť Uložené

Rok 2015 bol na horory bohatý, avšak, s tými skutočne kvalitnými sa vrecia práve netrhali. My sme vybrali 5 najlepších, súhlasíte s našim výberom?

Další rok je téměř za námi a filmoví nadšenci se mohou těšit na shrnutí toho nejlepšího, co nám uplynulý rok nadělil. V minulém článku jsme si představili horory, na které se můžeme těšit v roce 2016. Tentokrát vám přinášíme pětici těch, podle redakce, nejlepších a nejstrašidelnějších kousků, kterými se pochlubili režiséři v roce 2015. Výběr to nebyl příliš jednoduchý, ne však kvůli tomu, že by bylo k dispozici několik desítek opravdu kvalitních hororů, ale právě naopak. Rok 2015 nám toho příliš na poli hororu nepřinesl a opravdu povedených žánrovek byste napočítali na prstech jedné ruky. Pojďte tedy odpočítávat s námi. 

5. We Are Still Here 

Letošní rok toho z pohledu hororového fanouška opravdu mnoho nepřinesl. Najdou se však světlé výjimky a We Are Still Here je film, který mezi ně rozhodně spadá. Ačkoli to tak zpočátku nevypadá. Příběh totiž začíná tím největším klišé. Rodina se nastěhuje do nového domu, aby unikla před emocemi, které v nich vyvolala nedávná smrt jejich syna. Nový dům však má svoji temnou historii a jeho noví obyvatelé si po čase začnou všímat podezřelých paranormálních jevů. Pozvou si tedy přátele, kteří se zabývají okultními vědami. Následuje velmi povedená zápletka a skvělý závěr. Ačkoli se filmu ujal Ted Geoghegan, pro něhož to byl režijní debut a má za sebou pouze scénáře k hororům pochybných kvalit (Továrna oživlých mrtvol), přišel s konečně originální duchařinou. Sázka na atmosféru a kontrasty, kdy exteriéry jsou nasnímané ve sněhu a mrazivém počasí a interiéry v teplých barvách se vyplatila. Stejně tak jako výběr herců, kteří jsou uvěřitelní a máte o ně strach. Posledním a největším pozitivem je pak velkolepé finále, v němž se nečekaně protkne několik hororových subžánrů.

Vybrali sme 5 najdesivejších hororov za rok 2015

4. Crimson Peak 

K jedným z najočakávanejších projektov tohto roka patril jednoznačne gotický horor Crimson Peak od režiséra a scenáristu Guillerma del Tora (Pan's Labyrinth, Hellboy). Film bol v traileroch prezentovaný ako typická ducharina, takže ak ste naň išli s tým, že sa budete pri každej scéne klepať strachom, možno ste po vzhliadnutí ostali v miernom šoku. Uznávaný mexický tvorca totiž natočil presný opak. Verný svojmu nezameniteľnému štýlu nám naservíroval vizuálne pôsobivé dielo, v ktorom sa nesnaží diváka za každú cenu vydesiť, skôr sa spolieha na pomalé budovanie atmosféry, predstavenie postáv a postupné rozvinutie jednoduchej zápletky. Vo výsledku sme tak dostali výbornú gotickú romancu s hororovými prvkami, ktorej dominujú prvotriedni herci, skvelá hudba, precízna výprava a maximálne vyšperkovaný vizuál. Ako sme už spomínali v recenzii, výsledný dojem možno trocha kazí určitá predvídateľnosť a jednoduchosť deja, v rámci daného subžánru však stále ide o nadpriemerné dielo, ktoré rozhodne stojí za vašu pozornosť.

Vybrali sme 5 najdesivejších hororov za rok 2015

3. Insidious: Chapter 3

Meno hororového majstra Jamesa Wana poznáme už azda všetci. Scénáristovi Leighovi Whannellovi, s ktorým strávil strednú školu (a ktorý mu pomohol s prvými dvoma dielmi), prenechal režisérsky post a odkráčal k Fast & Furious 7. Nebolo isté, či Whannell sa dokáže Wanovi aspoň vyrovnať, ale určite nesklamal a priniesol nám tretiu porciu najlepšej modernej duchárskej frančízy. V nej sa vraciame ešte pred udalosti týkajúce sa Lambertovej rodiny, počas ktorých sa malý chlapec pomocou astrálneho cestovania dostal do inej dimenzie a následne aj jeho otec, ktorého ovládla zlá bytosť. V tejto snímke, ktorá je prequelom, sa stretávame s novými postavami (vynímajúc Lin Shaye, Angusa Sampsona a samotného režiséra, ktorý si zahral svoju rolu po tretíkrát), konkrétne s mladou babou menom Quinn, na ktorú má zálusk temná nadprirodzená entita. Lin Shaye v roli mladšej Elise sa jej rozhodne pomôcť a to s pomocou Specsa a Tuckera, s ktorými nakoniec začne pracovať. Nemajú to však vôbec jednoduché. Musím uznať, že toto je moja najobľúbenejšia séria (z nej predovšetkým originálna The Further - dimenzia v astrálnom svete) a veľmi rád privítam štvorku. 

Vybrali sme 5 najdesivejších hororov za rok 2015

2. The Visit 

Zatracovaný režisér a scenárista M. Night Shyamalan (Unbreakable, Signs) sa rozhodol po viacerých neúspechoch vrátiť k hororovým koreňom a natočiť si svoj prvý film v štýle found footage. A obstál na výbornú. Novinka The Visit samozrejme ani zďaleka nedosahuje kvalít The Sixth Sense, po dlhšej dobe však môžeme povedať, že to „zázračný Ind“ zvládol a natočil minimálne v rámci daného subžánru nadpriemerné dielo. Príbeh o dvojici súrodencov, ktorí pricestujú k svojim odcudzeným starým rodičom a postupne zisťujú, že s babkou a dedkom niečo nie je v poriadku, ťaží najmä z nepríjemnej atmosféry, niekoľkých mrazivých momentov a záverečnej pointy (ak ju neprekuknete skôr). Casting je navyše veľmi fajn, detskí herci sú sympatickí, hrajú prirodzene a ich postavám budete po celú dobu fandiť. A Shyamalanovi v jeho ďalších filmoch tiež. Snáď nesklame.

Vybrali sme 5 najdesivejších hororov za rok 2015

1. It Follows 

Očakávali by ste ďalší temný príbeh s atmosférou nočného domu so strašidlami za každým rohom a zažívali by ste strach, že na vás kadečo v noci vyskočí. Tento film nie je o tom a práve to je na ňom to perfektné. Na jeho začiatku spoznávame mladé dievča, ktoré sa vyspí s neznámym chalanom (podobne ako v Afflicted), ale má to háčik. Dostáva akési prekliatie. Prenasleduje ju osoba meniaca podoby, ktorá len kráča a nič ju nezastaví. S jediným cieľom, a to zabiť. Zaujímavý nápad na príbeh, nie? Mladá dievčina zažíva najvyššiu formu strachu, bojí sa ostať na jednom mieste. Nikdy nevie, kde a kedy sa osoba zjaví. Divák pocity prežíva spolu s ňou, ponorí sa do hustej napínavej atmosféry. Originálny film s neznámymi hercami, nízkym rozpočtom, avšak mrazivý. Nutnosť pre hororového diváka. 

Vybrali sme 5 najdesivejších hororov za rok 2015
Anketa:
Který z pětice uvedených hororů bys zhodnotil jako nejlepší horor roku 2015?
The Visit
Insidious: Chapter 3
We Are Still Here
Crimson Peak
It Follows
The Visit
14 %
292 Hlasov
Insidious: Chapter 3
33 %
695 Hlasov
We Are Still Here
9 %
184 Hlasov
Crimson Peak
14 %
289 Hlasov
It Follows
31 %
650 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia