Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2016, 17:23
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Rey nemala od temnej strany ďaleko alebo čo prezradil pôvodný scenár

FILMY A SERIÁLY STAR WARS
Uložiť Uložené

Scenár k The Force Awakens bol pre potreby prípadného ocenenia poskytnutý členom tzv. Writers Guild of America. Pozrite sa, čo všetko odhalil.

Premiéra v poradí siedmej epizódy Star Wars je už síce nejaký ten čas za nami, mnohými očakávané prekonávanie všemožných rekordov však spôsobilo to, že sa s novými informáciami ohľadom The Force Awakens, ale aj univerza ako takého, stretávame takmer na dennej báze. No nie je to iba kvôli tržbám. Abramsov úvod do novej trilógie z ďalekej, preďalekej galaxie totiž vyvolal množstvo otázok a postaral sa tak o obrovskú hromadu rôznych teórií či vášnivých debát fanúšikov po celom svete, ktoré boli po samotnej premiére snímky umocnené ešte oveľa viac. Svedčia o tom aj naše dva väčšie články (tu a tu), zaoberajúce sa analyzovaním Epizódy VII zo všetkých strán, a to nielen pred uvedením filmu do kín, ale aj po jeho zhliadnutí.

Avšak, drvivá väčšina z vás už určite najnovší diel Star Wars minimálne raz videla, čo znamená, že nejaké vlastné názory, domnienky či hypotézy rozhodne máte a držíte sa ich. Na niektoré nezodpovedané otázky síce dostaneme definitívne odpovede s veľkou pravdepodobnosťou až koncom mája 2017, kedy sa nám predstaví Epizóda VIII, jasnejšie svetlo na zopár udalostí by však mohol vrhnúť scenár k The Force Awakens, ktorý bol pre potreby prípadného ocenenia poskytnutý členom tzv. Writers Guild of America, a teda únie dohliadajúcej na registráciu scenárov a reprezentovanie ich autorov. Tento scenár od Disney totiž obsahuje niekoľko zaujímavých dodatkov a pomáha tak divákovi lepšie pochopiť isté momenty snímky. Dôrazne preto upozorňujeme, že nasledujúce riadky obsahujú SPOILERY a ak ste film stále nevideli, neodporúčame vám s čítaním pokračovať.

Aby pôsobili jednotlivé informácie nižšie čo najviac prehľadne a zrozumiteľne, budú zoradené pod sebou a v bodoch:

  • Planéta s prvým Jedi chrámom, na ktorej sa nachádza Luke Skywalker, nesie názov Ahch-To a je popisovaná ako oceánska planéta s ostrovmi z čierneho kameňa a zelených stromov (slovo Ahch znamená v hebrejskom jazyku brat). V našom svete nájdete toto miesto na ostrove Skellig Michael pri pobreží grófstva Kerry, ležiaceho na juhozápade Írska. Stojí tam aj jeden kresťanský kláštor, ktorý možno zohrá v Epizóde VIII nejakú úlohu. Na to si ale budeme musieť ešte počkať. Pre lepšiu predstavu si môžete pozrieť krátke video z natáčania.

  • Lukov záverečný a dlhočizný pohľad do očí Rey je v scenári opísaný nielen ako láskavý, ale zároveň aj utrápený. Keďže sa jej nepotrebuje opýtať, čo je zač a čo tu vlastne pohľadáva, môžeme dedukovať, že o jej príchode asi vedel. Jeho rozporuplný výraz tváre sprevádzaný hudbou v pozadí je prísľubom nového dobrodružstva, ktoré práve začalo.
  • Keď sa Rey dotkne Lukovho svetelného meča prvýkrát, objaví sa niekoľko za sebou idúcich vízií, pričom hneď v tej prvej vidíme známu chodbu, nachádzajúcu sa hlboko v Cloud City, ktorá odkazuje na udalosti z Epizódy V, The Empire Strikes Back. Vo vyššie zmienenom scenári sa spomína tiež mechanický zvuk dýchania a nehmotné hlasy vyplňujúce vzduch.
  • Čo sa týka vízie, kedy vidíme Lukovu robotickú ruku položenú na R2-D2, tak vedzte, že sa v pozadí nachádza horiaci chrám. Je teda veľmi pravdepodobné, že ide práve o zničenie Skywalkerovej akadémie, ktorá odštartovala jeho exil.
  • V ďalšej časti vízie je zasa jasne vidieť, že nejaká neznáma postava zomiera po prebodnutí červeným svetelným mečom. Existovala teória, že by tým nešťastníkom mohol byť Constable Zuvio, ktorý sa mal v Epizóde VII pôvodne objaviť, no nie je tomu nakoniec tak a identita zavraždeného teda ostáva aj naďalej záhadou (možno ani nie je pre príbeh podstatná). Zuvio sa nám snáď ukáže už v Epizóde VIII.
  • Scenár tiež definitívne potvrdil, že šesť postáv, ktoré vo vízii stoja okolo Kylo Rena, sú skutočne členovia Knights of Ren. Teraz nám ostáva už iba dúfať, že sa s nimi opäť stretneme aj v budúcnosti.
  • Momentálne síce nie je isté, kto mladú Rey na Jakku nechal, s určitosťou však vieme, že sa o ňu minimálne istý čas staral Unkar Plutt, a teda nik iný, než obchodník s haraburdím, stvárnený hercom Simonom Peggom. Pokiaľ sa teda Rey na púštnu planétu ešte niekedy vráti, mohla by získať informácie o svojej minulosti práve od Plutta.
  • Keď Kylo Ren zabije svojho otca, stane sa hneď niekoľko vecí naraz a divák nemá možnosť vedieť, čo sa v jeho hlave deje. Od tohto momentu však začne byť všetko o čosi jasnejšie. Snoke totiž veril tomu, že slabinou Darth Vadera bola práve láska k jeho synovi Lukovi. Myslel si, že smrť Hana pridá Kylo Renovi na sile, no mýlil sa a stala sa vec presne opačná. Kylo je po svojom čine oslabený a v šoku, čo mohlo mať vplyv aj na súboj proti Rey.
  • V poslednom bode sa ešte raz obzrieme za súbojom v lese, pretože podľa scenára Rey naozaj nebola ďaleko od toho, aby sa ocitla na temnej strane Sily. Tento stav zapríčinila najmä Hanova smrť a tiež ťažké zranenie Finna, lenže Rey sa nakoniec ovládla a nepodľahla. Mohla Kylo Rena pokojne zabiť, no uvedomila si, čo by nasledovalo a zastavila sa. Oficiálna kniha, ktorej názov je totožný s tým filmovým, navyše hovorí o tom, že amorfný, surový a pomstychtivý hlas Snokea našepkával Rey, aby svojho protivníka zabila. Bude skutočne zaujímavé sledovať vývoj tejto postavy.

Čo vy na to? Potvrdili sa vaše predchádzajúce domnienky či názory, alebo ste sa ocitli na začiatku a musíte na svojej teórii ešte zapracovať? Rozhodne sa s nami podeľte o vaše dojmy v komentároch pod článkom. Na záver si ešte vychutnajte dve zaujímavé videá, ktoré neobsahujú iba teóriu o možnom pôvode Rey, ale tiež niekoľko veľmi podarených a nevyužitých konceptov či vymazaných scén. A aby toho nebolo málo, svetlo sveta nedávno uzrelo aj zopár nových, oficiálnych obrázkov. Na prvom z nich sa nachádza Maz Kanata, ktorú si strihla Lupita Nyong’o a na zvyšných je vyobrazený hlavne Supreme Leader Snoke v podaní Andyho Serkisa.

A teraz už sľubované obrázky.

Rey nemala od temnej strany ďaleko alebo čo prezradil pôvodný scenár
Rey nemala od temnej strany ďaleko alebo čo prezradil pôvodný scenár
Rey nemala od temnej strany ďaleko alebo čo prezradil pôvodný scenár
Rey nemala od temnej strany ďaleko alebo čo prezradil pôvodný scenár
Domov
Zdieľať
Diskusia