Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2016, 18:56
Čas čítania 0:00
orshi

HBO - od lokálneho káblového okruhu k online streamovaniu a kvalitným seriálom

FILMY A SERIÁLY CINEMAX HBO NETFLIX
Uložiť Uložené

HBO je tu s nami už 44 rokov, služba HBO Go bola spustená pred šiestimi a HBO Now onedlho oslávi svoje prvé narodeniny. Aká je história najdlhšie vysielajucej platenej TV stanice a ako sa jej darí v boji s konkurenciou?

Pred časom sme vám priniesli článok o službe Netflix. Dnes sa pozrieme na zúbok gigantovi, ktorý si vydobyl vysoký post v zábavnom priemysle. Reč je o HBO a jeho video on-demand službách HBO Go a HBO Now. Povieme si o začiatkoch, problémoch a míľnikoch tejto výrobne na jedny z najkvalitnejších filmov, seriálov a mini sérií, až kým sa nedostaneme do súčasnosti, kedy online streamovanie obsahu pomaly vytláča obyčajné TV kanály z prvenstva sledovania.

Píše sa rok 1965 a človek menom Charles Dolan práve vyhral súťaž - vybudovať káblovú televíziu pre Dolný Manhattan. Dolan už s tým skúsenosť mal z minulosti, keďže vymyslel podobnú sieť pre hotely v metropolitnom New Yorku, ktorá poskytovala informácie pre turistov. Tento nový systém, nazvaný Sterling Manhattan Cable, bol vôbec prvým mestským televíznym, podzemným, káblovým systémom v USA. Kvôli vysokým budovám, ktoré rušili signál televízneho vysielania mikrovlnej antény, sa rozhodol Charles Dolan pre uloženie káblov do podzemia. Samozrejme, že mohol umiestniť káble na telefónne stĺpy, ale rada mesta chcela schovať aj telefónne káble pod povrch mesta, kvôli veľkej fujavici, ktorá sa odohrala začiatkom dvadsiateho storočia a zničila tak veľkú časť telefónnych a telegrafných liniek v oblasti. Ešte ten istý rok kúpila 20% Dolanovej firmy spoločnosť Time-Life, ktorá sa v tom čase zaoberala predajom kníh.

HBO - od lokálneho káblového okruhu k online streamovaniu a kvalitným seriálom

Zakladateľ Sterling Manhattan Cable Charles Dolan 

Počas prvých šiestich rokov vykazoval Sterling Manhattan Cable stratu. Len náklady na jednu míľu káblov pod zemou a v budovách vyšli na 300 tisíc amerických dolárov a pri počte 400 odberateľov v jednej štvrti boli tržby naozaj žalostné. V sedemdesiatomprvom začal Dolan na dovolenke vo Francúzsku rozmýšľať nad tým, ako zabezpečiť firme zisk. Prišiel s nápadom prvej platenej káblovej televíznej stanice, za ktorú by odberatelia platili mesačné predplatné. S týmto nápadom sa ihneď zveril vedeniu Time-Life, ktorým sa páčil, a tak začali rozosielať doterajším odberateľom (už v šiestich mestách) poštou dotazníky, v ktorých mali uviesť, či by mali záujem o platenú televíziu. Drvivá väčšina (asi 99%) z opýtaných bolo jasne proti, iba 4% ľudí až z druhého nezávislého prieskumu boli takmer naisto rozhodnutí, že by sa na niečo také dali nahovoriť. Neskôr uskutočnili prieskum v Allentown v Pensylvánii, kde predložili odberateľom upravený návrh. Prvý mesiac služby by zákazníci dostali zadarmo a inštalačný poplatok by sa im vrátil. Polovica zákazníkov preukázala záujem. Dolan a ľudia z vedenia Time-Life mu teda dali zelenú a službu nazvali Home Box Office. Pôvodne malo ísť iba o pracovný názov, ktorý mal byť neskôr zmenený. Vysielanie bolo spustené 8. novembra 1972

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Prvým filmom odvysielaným na Home Box Office bolo Sometimes a Great Notion s Paulom Newmanom z roku 1971. Hneď potom preniesli z Madison Square Garden na tejto stanici prvý športový zápas. Išlo o stret v NHL medzi New York Rangers a Vencouver Canucks. O štyri mesiace neskôr, vo februári 1973, Home Box Office odvysielalo svoj prvý televízny špeciál Pennsylvania Polka Festival. So základňou v podobe 20 000 odberateľov Sterling Manhattan Cable stále prichádzalo o peniaze. Ľudia v Time-Life sa preto rozhodli kúpiť ďalších 60% spoločnosti a v marci 1973 ju premenovali na Manhattan Cable TelevisionGerald Levin, ktorý bol pri zrode Home Box Office ako viceprezident projektu, prevzal vedenie po Charlesovi Dolanovi a stal sa tak prezidentom a generálnym riaditeľom spoločnosti. Po týchto zmenách vo vedení sa firme podarilo do apríla 1975 zvýšiť počet zákazníkov v Pensylvánii a New Yorku na 100 000. Vedenie sa konečne mohlo tešiť aspoň nejakému zisku.

Manažment Time-Life si uvedomil, že ak chcú HBO distribuovať celonárodne, musia nájsť cenovo efektívny a nenáročný spôsob. V roku 1974 sa rozhodli pre geostacionárny komunikačný satelit, ktorý šíril signál káblovej televízie po celých Spojených štátoch. Mnohé iné televízie v tej dobe váhali, či používať satelity nie je príliš riskantné (báli sa, že sa jednoducho môže hocikedy vypnúť či zísť z dráhy). Ďalším dôvodom bola taktiež cena jednotlivých satelitných prijímačov, ktorá sa vtedy šplhala až na 75-tisíc dolárov. Gerard Levin však videl v satelitoch budúcnosť, a tak sa rozhodol, že vymedzí 6,5 milióna dolárov na vývoj prvého komerčného satelitu, určeného na vysielanie televíznych programov. 30. septembra sa začalo vysielanie cez satelit boxovým zápasom medzi Muhammadom Alim a Joe Frazierom. Do konca roku 1980 vysielalo HBO už vo vetkých päťdesiatich štátoch v USA.

HBO - od lokálneho káblového okruhu k online streamovaniu a kvalitným seriálom

 Inžinier nastavuje pohon hnacej jednotky komunikačného satelitu. Sieť káblovej televízie prenáša signály do pozemných staníc pomocou družíc. 

V roku 1980 spustila Time-Life novú stanicu zameranú iba na filmy - Cinemax a roku 1983 HBO odvysielalo svoj prvý pôvodný film The Terry Fox Story. Išlo o životopisný film, ktorý bol prvým produkovaným priamo pre platenú televíziu. Ten istý rok začali vysielať takisto množstvo detských programov, ktoré potom neskôr v roku 2001 všetky prešli na HBO Family. Keďže dopyt bol obrovský, rozhodli sa vo vedení 2. januára 1989 spustiť aj španielsku verziu HBO a Cinemaxu, Selecciones en Español de HBO y Cinemax (španielsky výber HBO a Cinemaxu). Najprv na tejto stanici bežali iba boxerské zápasy so španielskym audiom, neskôr sa pridali i predabované a pôvodné mexické, argentínske a španielske filmy. Ten istý rok sa Time-Life rozhodlo spojiť s Warner Communiations a tak vznikla materská spoločnosť, ktorú poznáme aj dnes - Time Warner, čo malo za následok vzniknutie HBO2, HBO3 a Cinemax2. Neskôr v roku 1996 vzniklo aj HBO Family a v dvetisícprvom pribudli WMax (terajší MovieMax), Max (terajší MaxLatino), OuterMax a 5StarMax.

HBO - od lokálneho káblového okruhu k online streamovaniu a kvalitným seriálom

 HBO logo na začiatku a teraz

V deväťdesiatych rokoch minulého storočia začali v HBO zaznamenávať veľký úspech s ich originálnymi seriálmi ako Tales from the Crypt, Dream on, Tracey Takes On..., Mr. Show with Bob and David a Arliss. Ich najväčším ťahúňom sledovanosti bola však The Larry Sanders Show, ktorá sa síce nemohla rovnať so sledovanosťami iných programov na ABC, NBC, CBS či FOX, získala však veľmi dobré ohlasy od kritikov a stala sa tak kultovou sériou s množstvom nominácií i výhier prestížnych ocenení vrátane Emmy a Zlatých Glóbusov. Dokonca sa umiestnila na 38. mieste v rebríčku TV Guide's 50 Greatest TV Shows of All Time. Kritici považovali The Larry Sanders Show za jeden z najlepších komediálnych seriálov deväťdesiatych rokov. Posledná dekáda milénia bola pre Home Box Office veľmi úspešná, čo sa vlastnej tvorby týka. Spomeňme si na hit The Sopranos, ktorý získal za šesť sérií svojej existencie 111 nominácií na cenu Emmy a z toho 21 ich premenil aj na víťazstvo.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme 6. apríla 2024, 10:00

Ďalšími úspešnými projektmi boli Sex and the City, Oz či dvanásť dielna miniséria From the Earth to the Moon, na produkcii ktorej sa podieľal Tom Hanks, Ron Howard a Brian Grazer. V roku 1999 začalo HBO vysielať ako prvé v HD kvalite a neskôr v júli 2001 bolo prvé, ktoré spustilo službu video-on-demand. Aj po prelome milénií sa tejto „káblovke“ neprestalo dariť. Stále produkovali také pecky, ako The Wire, True Blood, Game of Thrones, Girls, True Detective atď. Odrazilo sa to i na príjmoch. V roku 2011 zarobili celkovo 13 miliárd dolárov, z čoho 1,4 miliardy tvoril zárobok iba z poplatkov odberateľov, ktorých bolo v tom čase okolo 93 miliónov. O dva roky neskôr sa dokonca ročný príjem zvýšil na 1,68 miliárd dolárov a rok 2014 priniesol spoločnosti dokonca 1,79 miliárd. Rozpočty seriálov či filmov tiež nie sú malé. Napríklad jedna séria True Blood stála okolo 50 až 60 miliónov dolárov. Ak si to prerátame, je to asi 5 miliónov na jednu epizódu. Game of Thrones je zhruba o 10 miliónov drahšie. Jedna séria stojí štúdio od 60 do 70 miliónov, čo je v priemere asi 6,5 milióna dolárov na jednu epizódu. Avšak, sú epizódy, ktoré prekonajú aj priemer a stoja o nejaký ten milión viac. Časť, v ktorej utrpel Stannis porážku u Blackwater stála 8,5 miliónov, a to sme ju ani nemuseli vidieť. Tvorcovia totiž dlho zvažovali, či nám ju v seriáli ukážu. Našťastie tak urobili a naše srdcia zajasali. HBO je výnimočné aj tým, že počas vysielania svojich programov nemáva reklamy. Namiesto toho umiestňujú produkty priamo do seriálov či filmov. Taký Apple alebo Chrysler sú ochotní zaplatiť nemalé peniaze za to, aby sa ich výrobok objavil po boku obľúbenej postavy. 

HBO - od lokálneho káblového okruhu k online streamovaniu a kvalitným seriálom

Slávne MacBooky od Apple boli použité nielen v True Blood a v Sex and the City

Od začiatkov spoločnosti sme sa teda dostali až k súčasnosti, kedy HBO ponúka rovnaké služby ako Netflix, Amazon Video či Hulu. Ide teda o online sledovanie obsahu, alebo ak chcete, video on-demand. HBO má však určite navrch, čo sa kvality svojich sérií či filmov týka. 18. februára 2010 sa spustila služba HBO Go, ktorú však môžu využívať iba existujúci zákazníci káblovej televízie. Dostanete sa tak k celému obsahu HBO. Táto služba bola zo začiatku dostupná iba na PC cez webstránky HBO. O rok neskôr, presnejšie 29. apríla, sa dostala aj ako aplikácia na platformy iOS a Android. Za prvý týždeň dostupnosti aplikácie si ju stiahlo viac ako milión ľudí. Koncom júna 2011 už mala cez tri milióny stiahnutí. Neskôr sa dostala aj na herné konzoly Xbox, Playstation, Smart TV od Samsungu, set-top boxy, Apple TV a na Chromecast. 

15. októbra 2014 vedenie HBO oznámilo ďalší projekt - HBO Now. Od HBO Go sa líši tým, že na jej odber nemusíte mať predplatené HBO od operátora (v našej krajine sú to napríklad Skylink, UPC, Telekom atď). Je to priama konkurencia pre Netflix a Amazon video. Cena je podstatne vyššia ako pri konkurencii, no vedenie muselo brať ohľad na operátorov, ktorí HBO kanály sprostredkúvajú. Cena nesmela byť príliž nízka, aby nebola konkurenciou pre balíky služieb operátorov, ale nesmela byť ani veľmi vysoká, aby mohla zároveň konkurovať Netflixu a ostatným video on-demand službám. V poslednej dobe sa však povráva, že cena sa zníži. HBO Now aj HBO Go okrem vlastnej pôvodnej tvorby ponúka množstvo iných titulov, ktoré napríklad konkurencia nemá. 

Odporúčané
ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v apríli 2024 ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v apríli 2024 3. apríla 2024, 9:30

Databáza filmov sa neustále mení a rozširuje. Niektoré tituly sú dokonca časovo obmedzené, a tak sa môže pokojne stať, že niektoré filmy sa tam môžu objaviť iba na jeden mesiac. Nové časti seriálov sú dostupné presne v rovnaký čas, v aký idú aj v televízii, takže odberatelia nemusia čakať, kým sa konkrétna epizóda odvysiela. V apríli 2015, keď HBO Now uviedli do prevádzky, bola služba dostupná iba na Apple TV a zariadeniach s iOS. V spolupráci s Apple bolo uvedené spolu s premiérou piatej série Game of Thrones a neskôr v júli si ho už vedeli stiahnuť aj užívatelia platformy Android a Amazon Kindle Fire zariadení. Dnes už HBO Now funguje na rovnakých platformách ako aj HBO GO a obe podporujú takzvaný „simultaneous streaming“ čiže viacero členov domácnosti si cez jeden účet v rovnakom čase vie pozrieť rozdielny obsah.

Krátky prierez histórie HBO si môžete pozrieť aj v tomto videu:

Zdá sa, že ľudia v HBO si uvedomujú hrozbu video on-demand sledovania programov a robia všetko pre to, aby svojich zákazníkov nestratili a aby prilákali tých nových. Predplácate si HBO balík aj vy alebo ste prešli už na video on-demand? Podeľte sa s nami o svoje obľúbené seriály a filmy z produkcie tejto televízie alebo o skúsenosti s HBO a video on-demand službami.

Domov
Zdieľať
Diskusia