Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. decembra 2015, 17:46
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Star Wars zarobilo miliardu v rekordne krátkom čase. Pokorí aj samotný Avatar?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

V Disney si šťastne vypiskujú. The Force Awakens láme jeden rekord za druhým.

Prebehlo to podľa očakávaní, aj keď v redakcii sme ten prvý víkend precenili. The Force Awakens je ale po Mad Maxovi tento rok druhý najlepší film pre znovu-navštívenie kina. Nie, nepreháňame. Je to vtipné, má to úžasný vizuál a zvuk (aj keď soundtrack je už viac-menej generický), postavy, do ktorých sa zamilujete (či už nové alebo tie staré), perfektné efekty a dialógy, no a v neposlednom rade, je to Star Wars. Na Epizódu VIII si počkáme ešte rok a pol, no už teraz vieme, že to bude pecka (J. J. už teraz ľutuje, že to nerežíruje, ten scenár je podľa neho až taký dobrý). Najočakávanejší film 21. storočia mal okrem pobavenia divákov (jednoducho povedané) aj trhať rekordy v zuboch. V tomto ostali očakávania nie len naplnené, ale aj prekonané. Rekordy totiž padajú každý deň a v bezpečí nie je veru žiaden. Dokonca ani Cameronov Avatar a jeho 2,7 miliardy dolárov zarobených po celom svete. 

Star Wars zarobilo miliardu v rekordne krátkom čase. Pokorí aj samotný Avatar?


Ešte než skočíme k všetkým tým rekordom, bude dobré zmieniť, že The Force Awakens dosiahlo miliardu v celom svete v rekordne krátkom čase, a to za 12 dní (rátajú sa aj predpremiéry od stredy)! Predbehlo tak Jurassic World, ktorému sa to podarilo za 13 dní. Trevorrovow blockbuster mal ale k dispozícii aj premiéru v Číne hneď v prvý deň celosvetovej premiéry, zatiaľ čo v prípade nového Star Wars sa na premiéru ešte len čaká, a to do 9. januára. 36 slotov pre zahraničné filmy premietané v čínskych kinách už boli totiž vyčerpané a tak sa muselo čakať. Celkovo zarobilo Star Wars za 10 dní 1, 090 miliardy (odhadované tržby dosiahnu v USA 545, respektíve 546 miliónov dolárov v zahraničí). Je pravdepodobné, že to nakoniec ešte o čosi stúpne. Pre porovnanie, v Číne za prvý deň snímka zarobila hneď 100 miliónov, celkovo cez 230. Dalo by sa očakávať, že keby SW otvorilo aj v Číne pri svojom celosvetovom debute, obe tieto sumy by prekonalo. Ako tomu bude ale naozaj, zistíme až v týždni po 9. januári. Je celkom možné, že padne aj rekord Avataru, veľmi by som na to ale nevsádzal. Určite má ale Abramsovo pokračovanie ideálne podmienky. V IMAXe sa bude hrávať skoro do konca januára, no a žiaden veľký blockbuster mu nebráni v ceste dominovať v kinách aj naďalej. Iste, máme tu The Hateful Eight či Revenanta, no a aj keď pôjde o úžasné filmy s atraktívnymi hercami, nad 500 miliónov si asi nesiahnu. 

Star Wars zarobilo miliardu v rekordne krátkom čase. Pokorí aj samotný Avatar?

Tak či onak, neviem si predstaviť, ako dlho by ešte ľudia museli denno-denne chodiť na film, aby zarobil ďalšie, necelé dve miliardy. Ak sa tak aj nestane, Epizóda VIII bude mať ešte väčšiu šancu. Dorazí do kín viacej fanúšikov, ktorých sága nabrala Epizódou VII, no a tí starí budú mať ešte viac dôvodov na to, aby zašli do kina, než ich mali 17. decembra. O tom ale inokedy. Teraz už šup-šup na rekordy.


Celosvetovo:
Najväčší svetový opening a víkend ($529 milliónov)
Najviac IMAX premietaní - 940 kín

Najväčší otvárací víkend celosvetovo, v decembri a v decembri v zahraničí (281 miliónov dolárov), v USA... 
Najväčší zahraničný opening Disney filmu - 281 miliónov

IMAX
Najväčší otvárací deň v histórii - celosvetovo - 17,7 milióna dolárov v piatok, 18. decembra
Najväčší premietací deň v zahraničí v histórii - 4,8 milióna dolárov v sobotu, 19. decembra
Najväčší opening víkend v histórii - 48 miliónov dolárov

United States (domestic)
Najväčší opening day a single day - 119,1 milióna dolárov (prvý film v histórii USA, ktorý prekročil hranicu 100 miliónov dolárov za jediný deň)
Najväčší opening day, najväčší piatok, najväčšia nedeľa, najlepší pondelok, utorok aj vianočný deň...
Najväčšie tržby z troch, štyroch, piatich, šiestich, siedmich, ôsmich, deviatich, desiatich... dní (5 dní dohromady, 6 dní...)

Najväčší 3D release, decembrový počet kín, IMAX release
Najväčší opening week v histórii

Najrýchlejšie dosiahnutie hraníc 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400, 450, 500 miliónovej hranice 

Najväčšie predpredaje (Fandango tuším niekoľkokrát padlo), rekord sa prekonal asi tak 8-násobne
Najväčší druhý premietací víkend (rekord Jurassic Worldu prekonaný o 50 miliónov)

Star Wars zarobilo miliardu v rekordne krátkom čase. Pokorí aj samotný Avatar?

 Miliarda je pokorená, takže...

Star Wars zarobilo miliardu v rekordne krátkom čase. Pokorí aj samotný Avatar?


Zaujímavý je aj rekord na Slovensku. Star Wars sa u nás oficiálne stalo najzárobkovejším filmom v otváracom dni (pre nás štvrtok). Či sa tak stalo aj v rámci celého víkendu, budeme musieť zistiť samostatne. Nakoniec, v januári sa u nás dočítate aj o tom, na ktoré filmy Slováci v roku 2015 chodili najviac, takže sa rozhodne máte na čo tešiť. Rekordy teda padajú jedna radosť, my sme nadšení a samozrejme to všetci aj Disney prajeme, alebo nie? Na finálne čísla si ešte pár týždňov počkáme a budeme dúfať, že tie dve miliardy padnú čím skôr. Stále nechápem, ako mohol Avatar zarobiť 2 miliardy a 787 tisíc dolárov, ak to teda nepadne tentoraz,  v máji roku 2017 sa o to musíme postarať ľudia! 

Domov
Zdieľať
Diskusia