Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2015, 17:37
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Čo sa stalo v Star Wars: The Force Awakens a čo chceme vidieť v Epizóde VIII? (Spoilery)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Analyzujeme film a rozoberáme najhorúcejšie otázky a záhady novej Epizódy. Je Rey Skywalker?

Niekto čakal desaťročia, niekto pár rokov, niekto sa nechal zachvátiť fenoménom Star Wars až v posledných rokoch či po prvom teaseri, všetci sme sa ale napokon dočkali. Od ohlásenia odkúpenia Lucasfilmu štúdiom Disney ubehli už tri roky. Tri nekonečné roky drobných informácií, obrázkov, prvých záberov z najočakávanejšieho filmu tohto storočia. Tržby to jasne ukázali a ešte hodnú chvíľu ukazovať budú. The Force Awakens nesklamalo, hoci sa bálo prísť s niečím novým a istým spôsobom rebootovalo A New Hope (podobnosti nájdete tu). Recenziu si môžete prečítať tu, chybám filmu sa už veľmi venovať nebudem. Teraz sa už vrhnime na najväčšie záhady a otázky, ktoré sa vyrojili po tom, ako sme snímku zhliadli. 

V prvom rade si pripomenieme článok z 22. októbra, kde sme rozoberali rôzne teórie, ktoré sa valili internetom, ale taktiež aj naše vlastné. Dosť ma štve, že z toho vyšlo prakticky všetko. Úprimne, vo filme ma dejovo neprekvapilo asi nič. Jediné, čo mi vyrazilo dych, bol Snoke, respektíve jeho interpretácia, o tom ale neskôr. 

Čo sa stalo v Star Wars: The Force Awakens a čo chceme vidieť v Epizóde VIII? (Spoilery)

Začneme najfrekventovanejšou otázkou a najväčšou záhadou. Kto je Rey, kto sú jej rodičia a ako to, že dokáže ovládať Silu? Počas filmu dostaneme mnoho náznakov toho, kto je v skutočnosti Rey, respektíve, kto sú jej rodičia. Najviac Rey ale k vnútornej pravde popoháňa Maz Kanata, ktorá jej vraví o tom, že pravdu už v sebe pozná, pričom uvádza, že ten, kto ju nechal na Jakku, sa už nikdy nevráti, no môže sa vrátiť niekto iný. Luke. Hneď na to sa Maz jasne vyjadrí, že to, na čo čaká, nie je v minulosti, ale leží v budúcnosti, čiže v Lukeovom návrate. Celá sága Star Wars je o Skywalkerovcoch. Nevieme, či to bude prípadom aj sequelovej trilógie, no všetko nasviedča tomu, že to tak bude. V galaxii bolo v čase prequelov tisíce Jediov schopných veľkých vecí a ovládajúcich Silu na vysokej úrovni. Pokrvná línia Skywalkerovcov nie je jediná, ktorá v Sile zanechala markantné následky. Star Wars je ale o nich a ja sa stavím, že sa to nezmení. Buď skrz potomkov Leii alebo Lukea. Na tom nezáleží. Mnoho ľudí je stále v tom, že Leia je pre Silu nepodstatná, respektíve jej schopnosti ľahko podceňujú. Leia si dobrovoľne vybrala inú cestu, no kto vie, pokojne by mohla byť silnejšia než samotný Luke a jej deti na tom asi nebudú inak. 

Ben Solo aka Kylo Ren to jasne dokazuje. Je nesmierne silný, schopný, a aj keď nedokáže ovládať svoj hnev a stále je príliš neskúsený a jedná namyslene, evidentne v ňom drieme veľké nebezpečenstvo. Je akýmsi Anakinom Epizódy VII (respektíve Anakinom, akého sme chceli dostať v prequeloch), neobrúseným diamantom, ktorého Snoke dostal k temnej strane sily. To, že Bena trénoval Luke na žiadosť Leii sa nám taktiež potvrdilo, zistili sme ale, že Luke mimo Bena trénoval viacero schopných adeptov na Jediov. Nevieme, aká veľká jeho akadémia bola a ani, či sme v Reyinej vízii, kde Knights of the Ren na čele s Kylom vyvraždili desiatky osôb, videli práve Lukeových žiakov, alebo to boli celkom iné postavy. Vieme však, že Ben zbehol a asi celú akadémiu vyvraždil, alebo sa o to aspoň pokúsil. Ja odhadujem a pevne verím tomu, že Rey bola taktiež v Lukeovej akadémii a že bola veľmi talentovaná. 

Čo sa stalo v Star Wars: The Force Awakens a čo chceme vidieť v Epizóde VIII? (Spoilery)


Jediným problémom potom je, prečo si ju Ben nepamätá. To by sa dalo ale argumentovať tým, že nevyvraždil celú akadémiu, len ju zničil a Luke zachránil, čo (a koho) sa dalo, a až potom odišiel. Luke mohol začať Rey trénovať až potom alebo sa jej venoval individuálne, nakoniec, stále nevieme, kde sa nachádzal, keď sa mu Kylo vzoprel. Rey ovláda Silu, mind tricks Jediov a taktiež odoláva Renovi. Je v nej niečo veľmi silné, avšak pochybujem, že to všetko sa naučila behom pár hodín. Ak si ale spomeniete, Rey sa do Sily ponorila oveľa viac až po tom, čo siahla na Lukeov svetelný meč. Ako sa k nemu Maz dostala, ostáva záhadou, ako mnoho ďalších vecí. Je možné, že ho z Bespinu dostal Lando Calrissian, ktorý by sa ešte teoreticky mohol objaviť. Lukeov meč volá práve ju, možno cíti, že s ňou bol kedysi dávno prepojený, alebo je Rey skutočne dcérou Luka. V každom prípade, je veľmi pravdepodobné, že Rey bola trénovaná v mladom veku práve Lukeom, ktorý videl jej potenciál a po tom, ako sa Ben obrátil k temnej strane sily (pravdepodobne v čase, keď zistil pravdu o svojom starom otcovi), ju jednoducho schoval na planéte, kde by sa k nej nik nedostal. Mimochodom, v Reyinej vízii môžete počuť hlas Yodu aj Obi-Wana. Slová: Rey... these are your first steps patria práve Obi-Wanovi. Tých drobností a náznakoch je tak veľa, až sa mi zdá, že je to rovnaké ako v prípade, keď sa nám Abrams snažil vtĺcť do hlavy, že Finn bude Force sensitive a možno aj Jedi. A všetci dobre vieme, za akým účelom to robil a ako to nakoniec dopadlo. 

Čo sa stalo v Star Wars: The Force Awakens a čo chceme vidieť v Epizóde VIII? (Spoilery)

Mnoho ľudí nechápe ani to, ako mohla poraziť Kyla či ako vôbec mohla bojovať s mečom na takej úrovni, keď ho držala v rukách po prvý raz (ehm, možno). Rey je skúsená bojovníčka, to sme už videli, so svojou palicou narába viac než dobre, čo jej pri boji so svetelným mečom veľmi pomohlo. Ako je ale možné, že odolala Kylovi, ktorého posledné roky viedol samotný Snoke? V prvom rade, Kylo bol vážne zranený. Nepodceňujte to zranenie, zásah Chewieho Bowcasterom priamo do brucha mnohým spôsobí smrť, respektíve imobilitu či vážne problémy. Kylo ale dokázal bojovať, hoci to pre neho bolo určite veľmi bolestivé a náročné. A to búchanie po zranení? Žeby príznak jeho zvrátenosti? Nech to bolo čokoľvek, pôsobilo to na plátne veľmi dobre a úžasným spôsobom to vystihovalo jeho charakter. Za druhé, Kylo nechcel Rey zabiť. Zabiť chcel Finna, čo by sa mu podarilo, nebyť Rey, a že ho porazil celkom rýchlo, vzhľadom na svoje zranenie. S Rey to ale bolo iné. Kylo ju chcel jasne zviesť na temnú stranu, sám to vyslovil. Nešlo mu o to, aby ju zabil. Vedel, že je veľmi silná a schopná a navyše si ju vyžiadal priamo Snoke (na to ste tiež rýchlo zabudli, že?). Rey si ale následne uvedomila Silu ako nikdy predtým a zraneného a vyčerpaného Kyla zvládla následne poraziť, aj keď to rozhodne nemala ľahké. Tento súboj a jeho priebeh mi prišiel logický a úplne v poriadku. Keby Kylo chcel Rey zabiť, stane sa tak. Videli sme, že Silu stále ovláda na vyššej úrovni, rovnako ako svoj meč. 

Kto je teda Rey? Má v sebe krv Skywalkerov? Nejaké prepojenie tu byť musí. Príhovor Maz Kanaty, tajomstvo okolo jej osoby, strih vo filme zakaždým, keď sa o nej postavy rozprávajú (najevidentnejší vtedy, keď sa Maz pýta Hana, kto Rey je), jej prepojenie s Lukeovým lighstaberom a fakt, že Lor San Tekka (Max Von Sydow - ten starček na začiatku), ktorý pozná Kyla Rena a pravdepodobne aj jeho rodičov, bol na Jakku len niekoľko kilometrov od miesta pobytu Rey, tiež niečomu nasvedčuje. Zabúdať nesmieme ani na nenápadnú Kylovu zmienku o nejakom „ostrove“, keď bol v Reyinej hlave (hneď po zmienke o danom ostrove už ale Rey Kyla vyhnala). Je možné, že mala Rey v hlave ostrov, na ktorom sa skrýval Luke? V každom prípade, na danom mieste asi chvíľu aj ostaneme. Epizóda VIII by sa mala natáčať práve v podobných lokáciách. Ak aj Rey nebude Skywalker, stále to bude v poriadku a Star Wars bude o tomto rode, keďže v Benovi koluje krv Vadera, alebo ak chcete, Anakina Skywalkera. Rátam s tým, že bude v nasledujúcich Epizódach ešte veľmi dôležitou postavou a popravde sa na neho veľmi teším.
Čo sa stalo v Star Wars: The Force Awakens a čo chceme vidieť v Epizóde VIII? (Spoilery)

Abrams síce pokašľal jeho odhalenie, ktoré malo prísť najskôr na mostíku s Hanom, aj tak ale beriem Rena všetkými desiatimi. Nie je dokonalý, je v pochybách, robí chyby a má obrovský strach. Zúfalo sa chce vyrovnať Vaderovi a dokončiť jeho dielo. Sám Abrams sa po premiére vyjadril, že Kylo je zaťažený práve Vaderom, nie Anakinom. Vnímam ho ako veľmi komplexnú, psychicky ubolenú a v chaose zmietanú postavu, ktorá balansuje medzi svetlom a temnotou. Je z neho cítiť väčší strach a neistotu ako z Anakina, čo ho robí v mojich očiach oveľa zaujímavejším. Stále však nevieme, čo ho prinútilo obrátiť sa svetlu, rodine a svojmu učiteľovi chrbtom. Boli to problémy jeho rodičov či zistenie o svojom starom otcovi? Alebo ho ovplyvnil a zviedol Snoke tak, ako to kedysi urobil Palpatine Anakinovi? To sú otázky, na ktoré nájdeme odpoveď až v ďalších Epizódach. 

Už sme to načrtli dvakrát, takže, kto je teda ten Snoke hraný Andym Serkisom? Je to Darth Plaguis? Je to niekto celkom iný? Alebo je to postava špeciálna vytvorená pre nové Star Wars, taká, akú sme ešte nikdy nemali šancu vidieť? Serkis v jednom z rozhovor síce prezradil, že by Snoke mal mať niečo s pôvodnou trilógiou, mohol však pokojne klamať či zavádzať. Pred premiérou sa vo veľkom špekulovalo o tom, že to bude Darth Plaguis, ktorý by tým pádom neumrel. Palpatine si len myslel, že ho zabil, nakoniec, jeho učiteľ ovládol život aj smrť a pokojne tak mohol svoje úmrtie zinscenovať. Kde bol ale celý ten čas a prečo nezasiahol skôr? Ak to ale Plaguis nie je, kto to potom, dočerta, je? Tu sa naskytá ešte jedna otázka. Aký veľký v skutočnosti je? Robil si z nás J. J. s tým hologramom iba srandu, alebo chcel na niečo poukázať? Žeby mal Snoke komplexy zo svojej výšky/veľkosti, a tak chcel pôsobiť na ostatných veľkolepo? Pochybujeme, že má 10 metrov, to môžeme azda hneď vylúčiť, no stále je okolo neho príliš mnoho tajomstiev a nezodpovedaných otázok. 

Čo sa stalo v Star Wars: The Force Awakens a čo chceme vidieť v Epizóde VIII? (Spoilery)


Mnohí sa zamýšľajú aj nad tým, ako je možné, že Luke za sebou nechal mapu?Je takmer isté, že chcel, aby ho našli. Preto si so sebou nezobral R2 a nechal v ňom druhú časť mapy (tú, mimochodom, R2 získal, keď sa pripojil k systémom Impéria). Buď mal R2 hybernovať do určitého okamihu, alebo ho Luke zobudil na diaľku, čo tiež nie je vylúčené. Abrams ale jemne načrtol, že za jeho prebratie práve v momente, kedy to Odboj najviac potreboval, mohol BB-8. Už keď sme pri tom odboji. Asi by vás zaujímalo, ako je možné, že ešte existuje, keď Impérium prakticky padlo a vytvorila sa Nová Republika? Zo zvyškov Impéria sa poskladal The First Order. Bohužiaľ ale nevieme, aké má ciele okrem toho, že chce vyhubiť Jediov. Chcú ovládnuť galaxiu rovnako ako Impérium? Zdá sa, že politicky zatiaľ nie sú tak aktívni, ako ich predchodca. Nakoniec, Palpatine by si asi nedovolil zničiť celú sústavu, v ktorej sídlil senát len preto, že „tajne“ podporuje Odboj. Republika jednoducho nechcela ďalšia intergalaktickú vojnu, a tak pre Leiu vyčlenila vlastnú divíziu, ktorú potajme podporovala. Snoke s Huxom prakticky zabili miliardy ľudí, a to prinesie nejaké následky. Je škoda, že sme toho z politického hľadiska nedostali viac, na druhej strane, keby to dopadlo ako prequely, sťažovali by sme sa ešte viac. No a ak sa bojíte o Coruscant, buďte pokojní. Ten zničený nebol. Zároveň nám to ale asi môže byť jedno. Nezdá sa mi, že by sa naň hlavné postavy niekedy v sequelovej trilógii dostali.

Čo sa stalo v Star Wars: The Force Awakens a čo chceme vidieť v Epizóde VIII? (Spoilery)

Trochu ma ale zaráža fakt, že flotila Republiky bola údajne rozprášená (potvrdzujú to aj členovia Odboja na čele s C-3PO) a Odboj nemá veľa prostriedkov na boj s Prvým rádom. Stačí si spomenúť, že nazvali 12 X-Wingov flotilou a nie akýmsi squadronom, čo je dosť smutné. Ich základňa je malá, počet Rebelov nepresahuje pár stoviek, zatiaľ čo Stormtrooperov je asi niekoľkonásobne viac. Žiaľ, nepoznáme, akou silou Prvý rád disponuje, akú veľkú majú základňu a flotilu a kde po novom vlastne sídlia. Zdá sa, že Snokea rozklad planéty a ich novej zbrane ani nejako veľmi citovo nezasiahol, akoby to bola len časť jeho arzenálu. Taktiež si ale nemôžeme byť istí, že Odboj tvorí len partia okolo generála Leii. Po tom, ako bol senát a Nová Republika rozprášená, sa ich rady asi navyše rapídne zvýšia. 

Ja som si film veľmi užil aj napriek Starkiller Base, remaku záveru A New Hope a mnohých scenáristických či dejových nejasností alebo nelogických udalostí (ku koncu filmu). Stále nechápem, ako 12 X-Wingov mohlo poraziť celú obranu gigantickej základne Prvého rádu, ako je možné, že im na pomoc neprišla vesmírna flotila, v ktorej len pár hodín pred útokom Rebelov bol aj sám Kylo Ren (odkiaľ sledoval zničenie sústavy Hosnian), ako to, že letku a Falcon nikto neprenasledoval či ako je možné, že sa Prvý rád nepoučil z minulosti a znova zlyhal v takmer identickej úlohe. Celý ten koniec bol až príliš snový, aspoň keby nebol tak nápadne podobný A New Hope, ale tu to proste Abrams a Kasdan pokašľali. 

Čo sa stalo v Star Wars: The Force Awakens a čo chceme vidieť v Epizóde VIII? (Spoilery)

Čo ale bude nasledovať? Ak sa trio režisérov, scenáristov a producentka Kathleen Kennedy nerozhodnú inak, mala by Epizóda VIII posunúť dej o minimálne pár mesiacov, keď už nie rokov, dopredu. V tomto prípade by Odboj naberal posily a pripravoval sa na útok na Prvý rád, zatiaľ čo by Luke učil Rey. Finn by sa pripojil k odboju, no a Kylo by dokončoval svoj tréning. Z politického hľadiska je to už veľká neznáma a skutočne si netrúfam teoretizovať nad tým, čo nastane. 

Čo by sme však chceli vidieť v Epizóde VIII? Jednoznačne skutočné hviezdne vojny, čiže poriadnu vesmírnu bitku. Je rok 2015 a dalo by sa natočiť niečo úžasné, čo nám potvrdil Abrams, keď len s jedným X-Wingom roztlieskal celú sálu (áno, Poe je proste najväčší frajer v galaxii, keďže Han už umrel). Rozhodne chceme nejaký úderný dejový moment, ktorý nikto nečakal, nejaké odhalenie, ktoré nebude vyspoilerované pred premiérou, no a zabudnúť nesmieme ani na túžbu po veľkolepom súboji so svetelnými mečmi. Najväčším lákadlom pre nostalgikov by už boli len Yoda, Vader/Anakin a Obi-Wan čoby Force Ghosts. Navyše tam bude Luke. Preboha, Epizóda VIII má ešte viac potenciálu, než sedmička. Duh. Ak sa veľkej vesmírnej bitky nedočkáme o rok a pol, vsadím všetky svoje peniaze, že sa do nej naplno obuje Trevorrow, ktorý podľa mňa doručí jeden z najväčších hollywoodskych blockbusterov. 

PS: Milujem vizuál a dizajn svetelných mečov. Ich zvuk, to, ako sa z nich parí a aké sú „výbojné“ im nádherné svedčí
PS 2: Pamätáte na scénu z traileru, kedy Maz Kanata dáva Lukeov meč Leii? Do finálneho strihu sa nezmestila, takže džejdžej mal pôvodne určite trochu inak nastrelený dej

Čo sa stalo v Star Wars: The Force Awakens a čo chceme vidieť v Epizóde VIII? (Spoilery)


Čo vám ešte nie je jasné, respektíve, čím by sme sa mali ešte zaoberať? Diskusia je vaša, kde budú spoilery samozrejmosťou, no a diskutovať môžete aj na našom fóre. 

Anketa:
Páčil sa vám záporák Kylo Ren?
Áno
Nie
Áno
67 %
1502 Hlasov
Nie
33 %
733 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia