Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2015, 16:17
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Revolučné sci-fi Matrix, ktoré milujeme dodnes

FILMY A SERIÁLY MATRIX
Uložiť Uložené

Prichádzame s ďalším dielom našej série zameranej na kultové filmy, ktoré k nám v priebehu posledných desaťročí dorazili. Dnes sa pozrieme na Nea a jeho príbeh.

Keď som z nostalgie napísal článok o Star Wars a nazval ho Kultoviny, nemyslel som si, že v redakcii nejako extrémne seriál rozšírime. Stalo sa ale, že sme sa pustili do Jurského parku a aj Back to the Future. V posledných týždňoch dávali na Dajto Matrix, no a ja som neodolal, keďže trilógiu milujem ako máločo ostatné. Pustite mi Matrix 5-krát za sebou a ja budem 5-krát za deň slintať pri tých istých scénach. Nebola iná možnosť, a tak som sa musel pustiť do ďalších Kultovín.

Bratia Wachowski (vtedy boli ešte obaja chlapmi) prišli s niečím revolučným, s niečím, čo tu predtým nebolo a čo bolo nielen pre trikové spoločnosti tak náročné a vyzývavé, ako pred pár rokmi Cameronov Avatar. Matrix a prvé zmienky o ňom tu boli už dávnejšie, no Wachowski to doviedli v jednotke do dokonalosti a postarali sa o mnohými označované najlepšie a najunikátnejšie sci-fi všetkých čias. Toľko tajomna, atraktívneho sveta a neprebádaných oblastí Matrixu a jeho možností, ku ktorým sme sa ani počas tých troch dielov ani len nepriblížili, bolo neúrekom, a všetko to pritom začalo nenápadne s Keanu Reevesom čoby vyvoleným. Následne sme sledovali prerod mysle pripojenej k virtuálnej realite, ktorá sa od strachu z výšok dostala k záchrane ľudského druhu a prepisovaniu zákonov. Zákonov, ktoré boli vlastne postavené len na to, aby sa prekonávali, a to Neo zvládal na výbornú. 

Aj keď bolo vidieť, že to nie je reálne, táto scéna sa pokladá za skutočné majstrovské dielo. Ale áno, tie bowlingové zvuky si Wachowski odpustiť mohli

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Revolučné sci-fi Matrix, ktoré milujeme dodnes


Mnoho ľudí dodnes nedokáže oceniť dokonalé choreografie pästných súbojov, aké nemali dovtedy obdobu. Zmes reálnych stretov a sci-fi pohybov a bitiek nás zanechala v úžase, rovnako tak fanúšikov ázisjkej kinematografie, ktorí boli na špeciálne pästné súboje už zvyknutí. Úžasný hudobný doprovod pri okulahodiacich súbojoch dodával scénam zase raz väčšie grády, no a pár legendárnych Neových pohybov si pamätáme dodnes. Ak mám byť úprimný, ako dieťa som toto robieval takmer vždy.

Po skvelej jednotke sme dostali pokračovanie zameranejšie viac na akciu ako dej a odhaľovanie čarovného sveta. Hovorte si čo chcete, no po dokonalom sci-fi sme so sequelom dostali dokonalý akčný film, ktorý sa zaskvel v každom aspekte. Sekvencia vo vile, dvojičky, úvodný fight s tromi agentmi... a prosím vás, nevravte, že ste si nezamilovali hromadný súboj so Smithom. Na tú dobu bol skutočne geniálny a aj keď je miestami počítačovú prácu vidieť až priveľmi, stále ide o kolosálnu scénu v dejinách kinematografie. Takých, koniec koncov, ponúkol Matrix celú plejádu. Nehovoríme tu ale len o akčných scénach, ktoré medzitým predefinovali žáner a pohľad na akciu vo filmoch ako takú.

Zmieniť musíme aj množstvo hlbokých myšlienok či rozhovory Smitha s Neom. Nakoniec, Matrix sám o sebe stojí za hlboký, sebareflexívny a vnútro spoznávajúci výlet. Občas ste sa asi v dialógoch, respektíve Smithových monológoch stratili (to je v poriadku, stalo sa to už aj mne), no pri opakovaných videniach pochopíte mnohé skryté úmysly autorov, režisérov a zároveň scenáristov, bratov Wachowskich. Tých je dnes už veľká škoda, pretože majú mozgy aj talent na to, aby plodili skvost za skvostom. Oznámenie štvrtého Matrixu by vo mne vyvolalo asi podobnú eufóriu, ako ohlásenie Epizódy VII, až taký veľký vplyv na mňa táto trilógia a jej hlbší význam mala. 

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Revolučné sci-fi Matrix, ktoré milujeme dodnes


Ako som už spomínal, v prípade jednotky išlo o niečo revolučné, úplne originálne a nové, niečo, čo nás posadilo na zadok. Matrix bol úžasný a ponúkal nekonečné možnosti. Spolu sme postupne odhaľovali Neove limity a Matrix samotný, pričom sme sa čoraz bližšie dostávali aj do reality. Zelený svet je síce falošný a ten reálny je skrytý pod tmavým nebom, je však čarovný a plne sa oň opierala kostra príbehu. Bez Sionu, bez odvážnych ľudí v ňom a bez strachu o koniec ľudstva by ale trilógia zďaleka nebola taká úžasná. Aj viac než 15 rokov po premiére je prvý Matrix symbolom sci-fi žánru. Nedokážem si predstaviť, čo to muselo byť pre divákov v dobe vydania v kinách.


Dvojka sa už trochu pohla v čase, priniesla megalomanskú akciu, Nea ako Supermana, nové postavy, neuveriteľne sexi Monicu Belluci a v neposlednom rade udala jasný smer, akým sa bude záverečná časť uberať. Paradoxne, najslabšou, aj keď stále úžasnou časťou, sa stala práve tá tretia, v ktorej sme si Matrixu a vlastne aj Nea užili najmenej. Prečo paradoxne? Nuž, sága mala skončiť veľkolepo a akosi za sebou nechala pachuť mierneho sklamania, príliš nedoriešených nejasností, inými slovami, neuzavrela sa. Tak sme čakali na pokračovanie, ktoré nikdy neprišlo a zdá sa, že ani nikdy nepríde. Navyše, záverečný súboj sa už podobal na CGI bordel súboja dvoch Supermanov a aj keď ponúkol ďalšie skvelé momenty a brilantné monológy Smitha (každá scéna s ním bola jednoducho úžasná), bolo to už trochu prehnané. Tak či onak, ich súboj bol rozhodne očakávaným a epickým vyvrcholením celého deja s množstvom dychberúcich záberov. Tretí Matrix bol trochu iný, no on iný aj byť musel, no a komu sa nepáčila veľkolepá bitka o Sion, nuž, neviem si predstaviť, ako inak si ju predstavoval. Na začiatok 21. storočia navyše išlo o dokonalé efekty, či už špeciálne, praktické alebo tie digitálne. Stále nám však nedoriešených vecí leží v žalúdku, a preto bude trojka vždy čiernou ovcou rodiny. 

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Revolučné sci-fi Matrix, ktoré milujeme dodnes


Celú trilógiu mám stále v živej pamäti, ktorú som si osviežil opätovným zhliadnutím, ako inak, v slovenskom dabingu. Matrix je totiž nadabovaný viac než len veľmi dobre. Sčasti za to môže aj kultový efekt a milión repríz na rôznych televíznych staniciach, nič to však nemení na tom, že by som si to po česky či anglicky nikdy nepustil. Je tam toho ale omnoho viac. Matrix môžeme vnímať ako nesmierne zábavný film, ako skvelé a v mnohých aspektoch neprekonateľné sci-fi, ako revolučnú akčnú trilógiu, ako geniálny nápad pre stvorenie Matrixu a celkového konceptu a tak ďalej a tak ďalej. V niektorých veciach sklamal či nevyužil svoj potenciál, ktorý tkvel práve vo virtuálnej realite a neukázal nám veci, ktoré si o to priam žiadali, na druhej strane prišiel s niečím, čo si nikto nevedel dovtedy ani len predstaviť.

Každý, doslova každý si v ňom niečo nájde vždy, keď si pustí akúkoľvek časť z trilógie, no myslím, že hoci bola trojka fakt dobrá, všetci by sme sa asi rozhodovali medzi prvou a druhou časťou. Neopakovateľné choreografie pästných súbojov, pevná réžia, mimoriadne detailná a precízna kamera, ktorá si vyžadovala kreatívne spracovanie, vzhľadom na dané scény v trilógii, nádherne dizajnovaný Sion, nenápadný, no ikonický zelený filter a mnoho ďalšieho na čele s hercami, skvelými postavami, nečakanými zvratmi a úžasným posolstvom. A takto by som mohol pokračovať donekonečna. Matrix je jednou z najdokonalejších trilógii a ságou, pre ktorú bude mať mnoho filmových nadšencov vždy miesto v srdci. Patríte k nim aj vy?

Nebojte, na najlegendárnejšiu a najikonickejšiu scénu Matrixu a jeden z najznámejších okamihov filmového priemyslu som nezabudol.

Anketa:
Ktorý diel je podľa vás najlepší?
Matrix 1
Matrix 2
Matrix 3
Matrix 1
75 %
1227 Hlasov
Matrix 2
18 %
291 Hlasov
Matrix 3
8 %
126 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia