Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. decembra 2015, 18:34
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Vybrali sme najlepšie slovenské rapové skladby, ktoré počúvame pri rozchode

HUDBA TOP 10
Uložiť Uložené

S rozchodom sa každý z nás vyrovnáva a ak práve ty patríš do skupiny tých, ktorí preferujú tematické skladby, tento zoznam je určený práve pre teba.

V poslednom období sme vyprodukovali pomerne veľký počet rebríčkov rapových skladieb a keďže sa nezadržateľne blíži aj koniec roka, môžeme s čistým svedomím povedať, že v žiadnom prípade nekončíme. Ešte predtým, ako budeme sumarizovať rok 2015 ako taký, necháme čas albumom, ktoré ešte nestihli uzrieť svetlo sveta a pozrieme sa ďalší charakteristický typ trackov, ktorými sú práve tie rozchodové. Ako býva zvykom, pokúsime sa zostaviť čo najobjektívnejší rebríček TOP 10 skladieb, ku ktorým pridáme aj krátky sprievodný text. Aj v tomto prípade platí, že výber skladieb nie je práca jednotlivca. Predchádza mu dlhší proces, počas ktorého sa snažíme zohľadňovať množstvo faktorov. 

10. Tragikomix - Chcel som

V porovnaní so skoro všetkými ostatnými trackmi z rebríčka je táto, hmm, svojská. Teslov storytelling s chorým a nenapodobniteľným flowom dokazuje, že aj táto tematika sa dá poňať úplne inak, s nadhľadom. Ak teda nepatríš medzi skupinu ľudí, ktorí sa po rozchode opúšťajú a majú pocit, že sa zrútil celý svet, Chcel som je práve pre teba. Ostáva nám len dúfať, že aj na chystanom albume TKX sa dočkáme aj trackov tohto druhu. 

Nechceli sme aby z toho bolo pekné leto,
chceli sme čosi viac, no obidvaja vieme to.

9. Vec ft. Tina - Bez teba 

Jedným slovom - klasika. Speváčka Tina je spoločným menovateľom hneď dvoch skladieb v našom rebríčku, čo pravdepodobne nebude náhoda. Bez teba síce patrí k trackom, ktoré vznikli už o čosi dávnejšie, no aj napriek tomu v ňom dokázal Vec citlivo, úprimne a zároveň s egom rapera opísať vzťah muža a ženy a jeho rozpad. 

Veľmi rýchlo si sa našla a zbavila si sa ma, jak Hedelix kašľa.

8. Moja reč - Asi to tak musí byť

Hádam nám dáte za pravdu aj v tomto prípade. Silný text ako výpoveď z hĺbky duše a nenapodobiteľné prevedenie robí z Dobrých chlapcov kráľov rozchodových skladieb, teda vlastne všetkých skladieb o ženách, ale o tom niekedy nabudúce. Myslím, že nebudeme ďaleko od pravdy, ak budeme tvrdiť, že už veľa z nás v ťažkých časoch zablúdili aj k tomuto songu a povedali si, že na ňom asi bude niečo špeciálne.

Trochu divný smer, ten ktorým ideš.
Zbaliť debila, chcela si city nie?

 

7. Čistychov feat. Dannie - Už nemám s Tebou sny 

Rebríček by bez tohto songu jednoducho nebol kompletný. Po skladbe Vaša je druhá spolupráca Čistého a gréckej speváčky Dannie tematicky úplne odlišná. Z času načas sa vo vzťahu stane, že jednoducho vyprší počiatočné zaľúbenie a jeden z partnerov začne mať pocit, že dokáže žiť bez toho druhého. Aj keď sa to vysvetľuje veľmi ťažko, Dano sa dokázal dokonale vcítiť do tejto situácie a doručiť kvalitne spracovanú skladbu so silnou výpovednou hodnotou. 

Už sa nesmeješ a dusno doma dá sa krájať vo vzduchu.

6. Sima & Ego - On je len kamarát

Projekt PODZEMGANG vznikol ako kompilácia interpretov, ktorí dostali možnosť prezentovať svoje schopnosti svetu aj inak, ako prostredníctvom pseudotalentových súťaží. Kto by to bol povedal, že jediný album bude mať za následok nespočetné množstvo nezmyselných diskusií, a to nielen na našom webe. Do nášho rebríčka sme vybrali skladbu speváčky Simy, ktorá je obohatená o Egovu slohu. Ten počas svojej kariéry netvoril texty s podobnou témou, no musíme uznať, že mu to naozaj ide.

Zapadli sme v záveji cestou na výlet plný nádejí.

5. Pil C - Pompeje

Zatiaľ jediná miliónová skladba, ktorá sa ocitla na našom Freshtape si získala srdcia mnohých fanúšikov aj vďaka tomu, že sa do nej dokážeme dokonale vcítiť vďaka textu, ktorý je pre mnohých výpoveďou z duše. Veľmi kvalitnú prácu odviedol aj producent Peko, ktorý dodal Pil C-ho prejavu citlivý a zároveň atmosférický obal. Snáď sa ešte dočkáme podobnej záležitosti aj na pripravovanom albume. 

A stúpam, lebo toľko ľudí videl som vzlietnuť,
skláňam sa nad zrkadlo a cítim jej chuť.

4. 4D - Dážď nezastavíš

Prichádza čas na ďalšiu diametrálne odlišnú skladbu v našom rebríčku, ktorej text je síce o rozchode, no chalani zo 4D sa rozhodli neúspešný vzťah s nežnejšou polovičkou poňať inak, ako všetci ostatní, za čo sme im určite veľmi vďační. Celú kostru tvorí Mišov uje*aný a chytľavý refrén, ku ktorému pridali Čistý aj Dena tematicky zodpovedajúce slohy. Dážď nezastavíš je jasným dôkazom toho, že na neúspešný vzťah dá pozerať aj s nadhľadom optimistu. Samozrejme, chalani to vedia aj pokornejšie, napríklad ako v skladbe Stále jediná.

Môžem ťa je*ať, ak ti nestačím,
zbaľ si tie handry a páľ do pi*i. 

3. Rytmus ft. Tina - Príbeh 

V tomto prípade hovoríme nielen o veľmi úspešnej skladbe, ktorá dlhodobo okupovala domáce rádiá, ale tiež o silnej výpovednej hodnote. Spolupráca Rytmusa a Tiny ani nemohla dopadnúť inak, ako veľmi dobre, a preto niet divu, že si ju hneď obľúbili všetky vekové kategórie a pozitívne reakcie pribúdajú dodnes. Po čase sa Príbeh dočal aj remixu, v ktorom vystriedala Tinu mladá nádejná speváčka Laris Diam, ktorú sme mali možnosť počuť aj na albume Navždy. Rozhodnutie o tom, ktoré prevedenie je silnejšie, už necháme na vás. Za spomenutie však určite stojí aj extrémne precítená Nehľadám

Máme dve cesty, ktoré nič nespája, choď von, von z mojich snov.

2. Delik - Nostalgia 

Bezmocnosť. Prebdené noci. Neschopnosť radovať sa z bežných vecí. Predpokladám, že veľa z nás pozná tieto stavy, ktoré sú po náročnom rozchode určite prirodzené. Každý potrebuje v týchto situáciach podporu, nie však od človeka, ktorý vám hovorí, že všetko bude okej, ale pritom netuší, ako sa v skutočnosti cítite. A preto, keď si smutný, pustíš si Delika, ktorému veríš každý jeden riadok jeho textu. Silnú atmosféru ešte o niečo viac dotvára Jožišova produkcia. Dúfame, že Michal už našiel ženu svojho života a ďalšie podobné tracky už nebudú potrebné.

Stretnem ťa vonku s ním, pýtaš sa jak sa mám,
tvárim sa ako G všetko v klude, paráda.
Sadnem do auta a obleje ma pot,
trasú sa mi ruky, obehnem raz blok.

1. Moja reč - Mozaika

Ako sme už neraz spomenuli, projekty Mojej reči s titulom Dobrí chlapci vždy boli pre nás niečim špeciálne aj vďaka tomu, že sú nenapodobiteľné. Predsa len, nie je veľa raperov, ktorí dokážu písať také texty, ako práve Supa a Delik. Pri počúvaní nielen starých skladieb máme pocit, že nám hovoria priamo z duše, čo má neraz za následok zimomriavky. Ak ste si teda prešli rozchodom, určite mi dáte za pravdu, že Mozaika dokonale vystihuje atmosféru. Nuž, niet pochýb o tom, že členovia Mojej reči majú vzácnu schopnosť pretaviť svoje pocity a emócie do hudby. Z pocitov flow.

Len ty si pre mňa začiatok, koniec, radosť, bolesť,
daruj mi ešte jednu noc a ja ráno zomriem.

Ďakujeme za pozornosť, dovidenia!

Anketa:
Ktorá je tvoja obľúbená slovenská rapová skladba s prívlastkom rozchodová?
Tragikomix - Chcel som
Vec ft. Tina - Bez teba
Moja reč - Asi to tak musí byť
Čistychov feat. Dannie - Už nemám s Tebou sny
Sima & Ego - On je len kamarát
Pil C - Pompeje
4D - Dážď nezastavíš
Rytmus ft. Tina - Príbeh
Delik - Nostalgia
Moja reč - Mozaika
Iná - podeľ sa s nami v komentároch
Tragikomix - Chcel som
2 %
118 Hlasov
Vec ft. Tina - Bez teba
2 %
118 Hlasov
Moja reč - Asi to tak musí byť
6 %
279 Hlasov
Čistychov feat. Dannie - Už nemám s Tebou sny
4 %
216 Hlasov
Sima & Ego - On je len kamarát
10 %
475 Hlasov
Pil C - Pompeje
16 %
793 Hlasov
4D - Dážď nezastavíš
12 %
586 Hlasov
Rytmus ft. Tina - Príbeh
8 %
414 Hlasov
Delik - Nostalgia
27 %
1295 Hlasov
Moja reč - Mozaika
8 %
399 Hlasov
Iná - podeľ sa s nami v komentároch
4 %
178 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia