Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Štvrtok 14. 11. 2019 meniny má Irma

hľadaj na refresheri

Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Odporúčame zapnúť browser notifikácie, ak budeš prihlásený na Refresher s týmto zariadením.
Zaujímavosti
7
Michal Kovačik
14. december 2015, 16:14

Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história

Pivo je najstarší alkoholický nápoj v dejinách a dodnes nám spríjemňuje mnohé chvíle.

Michal Kovačik
14. december 2015, 16:14
Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
7
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Alkohol je súčasťou takmer každej jednej oslavy, je súčasťou aj neformálnych stretnutí alebo občasných vyrazení si partie známych. Zaujímavé je, že alkohol nie je fenomén zábavy iba v súčasnosti alebo v nedávnej minulosti. Jediné, v čom sa líšime od našich predkov, je hádam len to, že v súčasnosti máme omnoho bohatšiu ponuku. Pochutnať si tak môžeme na nespočetných druhoch alkoholických nápojov, ale aj na množstve typov v rámci jednej kategórie toho istého druhu alebo dokonca tej istej značky alkoholického nápoja. Nech však nie sme úplne anonymní, tak tentokrát bude reč o pive.

 

Alkohol všeobecne má podľa všetkého skutočne dlhú tradíciu. Niektoré zdroje uvádzajú, že pôvod slova alkohol treba hľadať v arabčine. V tomto jazyku sa vyskytuje slovo "al-kahal", ktoré sa dá voľne preložiť ako jemná substancia alebo jemne rozptýlená látka. Nepodarilo sa mi túto informáciu dostatočne overiť, no zároveň som sa nedopracoval k žiadnemu inému (prijateľnému) výkladu pôvodu tohto slova. Na druhej strane to asi nie je ani tak dôležité. Alkoholické nápoje sa totiž vyznačujú podstatnejšími spoločnými vlastnosťami, než je ich všeobecný názov. Ide hlavne o ich chemické zloženie, ktoré obsahuje lieh, etanol, etylalkohol alebo iný druh hydroxyderivátu. Z pohľadu tohto článku nás však bude skôr zaujímať historický a kultúrny význam, ktorý v dejinách ľudstva pivo, ako špecifický druh alkoholického nápoja, zaujímalo. Kvasenie je prirodzený proces, ktorým sa vyznačuje väčšina rastlín. Preto (pri odbúravaní etanolu počas kvasenia) k alkoholu nechtiac pričuchli nielen naši ľudoopí predkovia, ale tiež ostatné zvieratá. Ľudský metabolizmus má však dobrú schopnosť tvoriť enzýmy, ktoré pomáhajú alkohol odbúravať. Preto sme už v prvých počiatkoch neskúsených kontaktov s týmito látkami boli schopní vyťažiť z minima maximum. Ako to však bolo s nápojmi, ktoré bežne dostaneme k dispozícii aj v súčasných reštauráciách, respektívne ako to bolo v tomto prípade s objavením piva?

 

Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história

 

Pravek a starovek 

Tekutý chlieb je pravdepodobne najstarší alkoholický nápoj v dejinách a zároveň je to celkom isto najstarší "ochutený" nápoj, aký človek ochutnal. Dokonca sa dá povedať, že pivo ochutnal už predchodca človeka v jeho pravekých formách. Objav piva však súvisí najskôr s neolitickou revolúciou v mladšej dobe kamennej, ktorá prebiehala, pochopiteľne, v rôznom čase v rôznych lokalitách. Tam kde sa však domestifikácia, pestovanie rastlín a výroba nástrojov dostatočne zakorenili, bol aj priestor k objaveniu piva. Bol to celkom isto náhodný objav. Neolitický roľník totiž vytváral zberné jamy, do ktorých odkladal úrodu po zožatí. Obilie, ktoré sa v jamách uskladňovalo, sa, pochopiteľne, nespotrebovalo všetko. Časom sa na dne jamy vytvorila dostatočná vrstva takýchto usadenín, ktoré tam navyše postupne kvasili, keďže jamy neboli úplne odolné voči vode, ktorá sa tam dostala najčastejšie dažďom. Rovnaký princíp platil v podstate aj neskôr pre keramické nádoby, veľké krčahy, ktoré postupne nahrádzali funkciu zberných jám. Stačilo tak už len ochutnať. Treba si uvedomiť, že naši predkovia mali úplne iné kritéria pre to, čo považovali za hnusné alebo odpudzujúce. Hygienu a antibakteriálne prípravky neriešili, preto sa nie je čomu čudovať, že sa našiel odvážlivec (a určite nebol jeden), ktorý kvasený mok ochutnal. Navyše ak išlo o produkt plodín, ktoré už dobre poznal a pripravoval si z nich pokrm bežne.

Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história

Sumerské vyobrazenie pitia piva slamkami

Znásobenie účinku tohto predchodcu dnešného piva bolo určite aj v tom, že prvý ochutnávači sa k nápoju prepracovali cez duté slamky. Ako inak by nápoj ochutnali bez pridanej hodnoty (kvasené zrno či iné plodiny)? Slamkami však (nechtiac) znásobili aj účinky nápoja. Chichotavý vplyv piva bol na svete a patrí medzi prvé objavy v dejinách ľudstva. Pravdepodobne sa myšlienka na ochutnávku zrodila v hlave o čosi skôr, keď sa kvasená šťava dostala do pokrmov a výrazne tým jedlo ochutila. Toto však boli neskúsené degustácie, ktoré však neskôr naštartovali vývoj, ktorý sa ani v súčasnosti nezastavil. Profesia sládka sa tak zrodila medzi prvými a bolo ju potrebné už len zdokonaľovať.

 

Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história

Chamurapiho zákonník hovoril aj o vtedajších krčmách, kde sa nalievalo hlavne pivo

 

Prvé kontakty s nápojom, ktorý by už bolo možné označiť za pivo, sa pripisujú Mezopotámii. Úrodné údolie polmesiaca medzi riekami Eufrat a Tigris bolo pre túto alkoholovú revolúciu priam stvorené. Mezopotámia nie je považovaná iba za kolísku civilizácie, ale tiež za centrum neolitickej revolúcie. Predchádzajúce riadky tak dostávajú nový rozmer a kontext. Sumeri, ktorí Mezopotámiu obývali od konca 4. tisícročia pr. n. l., boli v príprave piva už celkom zruční. Pripravovali ho z kvasených obilovín, sladu alebo z chlebového cesta. Tieto základné ingrediencie nechali poriadne vykvasiť a dochucovali ich, napríklad, horčicou alebo sezamom. Pivo bolo za krátko tak obľúbené, že sa tešilo všeobecnej priazni vo všetkých vrstvách spoločnosti. Dostalo sa dokonca aj do vtedajšieho umenia, ktoré zachytáva akkadskú spoločnosť (z obdobia vlády Sargona Akkadského cca 2300 pr. n. l.), ako popíja tento mok z hlineného džbánu cez dlhé trstinové slamky. Pivo sa dostalo aj do prvého známeho literárneho diela (Epos o Gilgamešovi), kde sa spomína v spojitosti s bohyňou Ninkasi (patrónkou pivovarníctva). Chammurapiho zákonník (cca 1800 pr. n. l.) zasa spomína tresty pre podvodných šenkárov, ktorí hosťom nalievali hlavne pivo. Zlatý mok sa tak uchytil v celej starovekej spoločnosti a bol obľúbeným nápojom v Mezopotámii a aj v Egypte.

 

Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história

Egyptské vyobrazenie prípravy piva od kosenia úrody až po nalievanie do krčahov 

 

Starovekí Egypťania si vedeli pivo rovnako vychutnať. Ich metódy prípravy tohto nápoja sa od tých sumerských až tak veľmi nelíšili. Egypťania však boli o čosi väčší fajnšmekri, pretože pivo ochucovali rôznymi psychotropnými látkami, ktorými sa snažili zvyšovať účinok piva. Mandragora bola, napríklad, takouto látkou, ktorá bola do piva v Egypte primiešaná. Táto rastlina bola v povodí Nílu označovaná ako rastlina lásky, pre jej omamné účinky na organizmus. Egyptské pivo musela byť preto riadna bomba, ale určite to malo aj svoje pozitíva, ako napríklad to, že stačilo málo a tak ste príliš neminuli. V egyptskej mytológii pivo dokonca zachránilo ľudstvo pred pomstou bohyne Hathor, ktorá čím viac piva vypila, tým sa jej chúťky na zničenie ľudstva zmenšovali, až sa nakoniec na svoj skazonosný úmysel celkom vykašľala.   

Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história

 Egypťania si vedeli pivo skutočne vychutnať

 

Antika a ranný stredovek 

V starovekom Grécku a Ríme bolo pivo považované za ľudový nápoj a tento charakter si udržalo, takpovediac, dodnes. Pre urodzenú a bohatú spoločnosť antických štátov bolo vhodné skôr víno a masy sa zasa uspokojili skôr s pivom, ktoré bolo označované ako jačmenné víno. Pivo však ochutnávali aj vyššie vrstvy a často ním hostili aj svoje návštevy. Nechávali si dokonca privážať pivo z rôznych kútov vtedajšieho sveta a tak sa v pivnici zámožného Gréka či Rimana objavovali sudy piva z Egypta, Mezopotámie, Malej Ázie a pod.  

Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história

Pivo bolo súčasťou antických hostín rovnako ako víno, i keď bolo považované za menej kvalitný nápoj

 

V ostatných častiach Európy je dokladanie konzumácie piva o čosi náročnejšie, no je zrejmé, že ani tu sa vývoj nezastavil. V Caesarových "Spomienkach na vojnu v Gálii" sa spomína, ako Kelti holdovali pitiu piva a ako sa vedeli pri jeho konzumácii poriadne odviazať. Kelti mali pivo a medovinu na piedestáli a víno bolo pre nich skôr doplnkom. V panteóne keltských božstiev sa dokonca objavuje aj boh Sucellus, ktorý bol patrónom pivovarníkov. Zobrazovaný bol s veľkým dreveným kladivom v jednej ruke a s objemným hlineným pohárom v druhej. Jeho družkou bola bohyňa Nantosuelta - bohyňa medoviny. Pivo bolo považované za omladzujúci nápoj, ktorým Sucellus poskytoval ostatným bohom silu a energiu. Tieto schopnosti poskytovalo pivo podľa tradície aj ľudským konzumentom.

Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história

Keltský boh piva Sucellus 

 

Ranný stredovek je spojený s ochutnávaním a prípravou piva aj v ďalších častiach Európy. Germáni sa k nemu výraznejšie dostali už na prelome letopočtov a niekedy medzi 5. - 7. storočím začali do piva pridávať aj chmeľ. Slovania začali využívať chmeľ už v 9. storočí a tak sa spolu s Germánmi priblížili k skutočnej podobe chuti, ktorú poznáme aj my. Caesar spomínal Germánom ako jasných konzumentov medoviny, ktorí narozdiel od Keltov nemali príliš pochopenie pre pivo. O storočie neskôr však Tacitus spomínal, že Germáni boli už silnými pivármi. Slovania sa k pivu dostali pravdepodobne kontaktom s ostatnými európskymi etnikami. Počas výbojov, ktorými trápili viaceré kmene a ríše, sa dostali nielen k výraznému bohatstvu či povesti krvilačných beštií, ale tiež k receptom, ktoré neskôr zdokonaľovali.

 

Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história

 Kravský roh sa využíval ako pohár na pivo aj na medovinu

 

Stredovek

Tak ako sa pivo rozširovalo medzi pôvodnými pohanskými etnikami, tak čoraz viac rástla základňa fanúšikov zlatistého moku. Zvrat nastal až s rozširovaním kresťanstva. Misionári, ale aj vyšší cirkevní predstavitelia považovali pivo a medovinu za pohanské nápoje. Kampaň, ktorú voči týmto mokom viedli, by sa dala označiť za vôbec prvú prohibíciu. Nestretla sa však s očakávanými úspechmi a ako aj pri iných otázkach pohanských zvykov museli cirkevní otcovia napokon ustúpiť. Pivo jednoducho bolo tak obľúbené, že ani trest Boží nedokázal zastaviť jeho pitie. Cirkev napokon zmenila rétoriku a pivovarníctvu sa začali venovať mnísi v kláštoroch.

 

Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história

Mnísi v kláštoroch boli priekopníkmi vo vývoji piva 

 

Už za vlády Karola Veľkého (prelom 8. - 9. storočia) mal každý poriadny hrad, panstvo alebo mesto svoj vlastný pivovar. Pivo sa tak stalo oborom, ktorému sa venovali cirkevní, ale aj svetskí odborníci. Kláštory však mali predsa o čosi naviac a pivovarníctvo sa za ich múrmi približovalo skôr alchýmii. Mnísi sa nebáli kombinovať a vymýšľať nové variácie a je pravdepodobné, že v tých časoch bola príprava piva v jednom zo svojich zlatých vekov. Každý poriadny kláštor mal svoj pivovar, napríklad, kláštor St. Gallen (založený v 9. storočí) ich mal dokonca tri. Pivo bolo nielen nápojom mníchov, ale tiež významným zdrojom príjmov kláštora. V kláštoroch sa dorábalo viacero druhov piva. Svetlé pšeničné alebo jačmenné pivo bolo určené pre vyššiu spoločnosť a tmavé pivo sa zasa produkovalo pre chudobu a čeľaď. Tmavé pivo bolo vo všeobecnosti považované za podradnejšie a urodzená spoločnosť ho konzumovala skutočne iba sporadicky.

Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história

Podľa farby piva, ktoré ste pili, vás radili do spoločenských tried  

 

Pivovarníctvo naberalo svoj význam a v priebehu stredoveku sa vyprofilovalo na uznávaný, ale hlavne výnosný spôsob obživy. Pivovary sa rozšírili z kláštorov aj na iné miesta. Neexistovalo takmer žiadne menšie mestečko alebo väčšia dedina, ktoré by na konci stredoveku nemalo svoj pivovar. Šľachta mala taktiež svoje vlastné pivovary a k tomu sa pridávali veľké a bohaté pivovary v mestách. Kláštory sa však aj napriek tejto konkurencii dokázali udržať na vrchole rebríčkov a ich odkaz je známy dodnes. Najstaršie a dodnes vyrábané pivo Weihenstephan sa varilo v rovnomennom kláštore už v 9. storočí. Mestá či šľachta sa však k pivovarníctvu museli dopracovať cez privilégiá. Pivovarnícke privilégium sa tak už v 14. storočí stalo jedným zo základných mestských privilégií a panovník ho udeľoval medzi prvými.

 

Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história

 Pivovarníctvo bolo (okrem iného) aj výhodný biznis 

 

Novovek a moderná doba

Už v 16. storočí prichádza k prijatiu tzv. Pivovarníckeho zákona alebo Zákona čistoty. Tento zákon bol prijatý v Bavorsku a určoval pravidlá pre udržanie kvality piva. Postupne sa rozšíril do celej Európy a stal sa tak základom pre vytváranie akýchsi noriem, ktorými sa určovala kvalita piva. Zákon čistoty hovoril hlavne o tom, že pivo nesmie obsahovať žiadne iné pridané látky či suroviny, ako chmeľ, slad, kvasinky a vodu. Tieto pravidlá jasne naznačujú, že stredoveký pivovarník by sa zrejme pri ochutnaní nášho radlera v hrobe obrátil. Napriek tomu, že pivo, ktoré bolo dorábané počas stredoveku a začiatkom novoveku sa považuje za predchodcu súčasných moderných pív, s nimi má len málo spoločného. Pivo do 19. storočia nebolo totiž pasterizované, filtrované a aj napriek prijatému Zákonu čistoty obsahovalo látky, ktoré by sme dnes v pive hľadali márne. Ani zďaleka nepripomínalo priezračný žltý mok, ktorým sa pýši väčšina pivných gigantov dneška.

 

Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história

Ani pohostinstvo z 19. storočia by sa bez piva nezaobišlo

 

Napriek tomu sa kalná žltá tekutina tešila obľube a stávala sa čoraz viac aj národným nápojom v niektorých krajinách. Pivo má svoju tradíciu aj na Slovensku a jej budovanie je spojené práve s obdobím novoveku. Stredovekí pivovarníci zásobovali aj obyvateľov nášho územia už od konca antiky alebo ranných období stredoveku, ale tradícia, ktorú má dnešné pivovarníctvo siaha do roku 1473. Vtedy bol založený pivovar Steiger, ktorý funguje dodnes. Najväčší rozmach dosiahlo pivovarníctvo v polovici 17. storočia. Súviselo to s komplikovanou politickou situáciou, ktorá vytvorila v krajine množstvo súperiacich frakcií, ale zároveň aj množstvo odberateľov. V 19. storočí prichádzalo k úpadku pivovarníctva pre vysoké poplatky spojené so zdanením varenia piva. V Európe však dochádzalo k ďalšiemu zlatému veku piva. Súviselo to s dvoma dôležitými faktormi. V druhej polovici 19. storočia sa v Európe rozšírila Fyloxéra (druh škodca, ktorý napáda vinič) a pivo sa stalo skvelou náhradou pri nedostatku vína. V roku 1876 zároveň vydal Louis Pasteur prácu "Štúdia o pive", kde podrobne popísal postupy filtrácie a pasterizácie piva. Technologický postup tak nasmeroval najstarší mok na svete k podobe, akú poznáme aj v súčasnosti.        

 

Krátky prehľad dlhých dejín piva alebo čo rozpráva o obľúbenom nápoji história

Louis Pasteur                        

Zdroj: Jaroslav, Večerníček. Dejiny piva., Richard van Dulmen. Kultura a každodenní život v raném novověku., BeerWeb.cz, Scienceworld.czFoto: Foto 1, Foto 2, Foto 3, Foto 4, Foto 5, Foto 6, Foto 7, Foto 8, Foto 9, Foto 10, Foto 11, Foto 12, Foto 13 Tagy: Alkohol, pivo, víno
Ohodnoť článok
18
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Najčítanejšie
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.