Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2015, 12:28
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Guillermo del Toro, prehliadaný fantasy génius, či len nadpriemerný a zapálený tvorca?

FILMY A SERIÁLY GUILLERMO DEL TORO
Uložiť Uložené

Množstvo kvalitných filmov, práca na Hobitovi, produkovanie hollywoodskych projektov či hororový seriál The Strain. Všetko to má spoločnú jednu vec, a to multitalentovaného filmára Guillerma del Tora.

Guillermo del Toro je jedným z tých „filmejkerov“, ktorých môžete poznať vďaka viacerým žánrom, viacerým známym filmom a projektom, pričom sa jeho meno spája s množstvom ďalšieho hollywoodskeho materiálu. Narodil sa 9. októbra 1964 v Mexiku, kde aj vyrastal a kde pričuchol filmovému umeniu. Učil sa od Dicka Smitha, známeho najmä vďaka práci na Exorcistovi. Del Toro sa venoval nanášaniu make-upu a maskám po dobu 10 rokov, začal natáčať krátkometrážne filmy, pár televíznych častí mexických seriálov, až napokon konečne natočil svoj prvý celovečerák Cronos, ktorý v Mexiku uspel 9 výhrami v tamojšom najprestížnejšom udeľovaní ocenení za filmy.

Aj naďalej pokračoval v natáčaní filmov, až sa dostal k druhému Bladeovi, ktorého nakrútil ako 40-ročný. Podľa mnohých filmových kritikov ide práve o najlepší diel z trilógie, a mne nezostáva nič iné, než súhlasiť. Del Toro toho natočil mnoho, no za skutočne vynikajúci film sa považuje len jeho Faunov Labyrint, ale aj Diablova chrbtica, no a sčasti aj druhý Hellboy. Fanúšikovia komiksov sú mu zase vďační aj za spomínaného druhého Bladea. S Crimson Peak ale potvrdil, že viac upadá do vôd priemeru či sklamaní a nenaplnených očakávaní, než aby sa štveral ku géniom v obore. 

Guillermo del Toro, prehliadaný fantasy génius, či len nadpriemerný a zapálený tvorca?
Zdroj: Sony (Revolution)

Del Toro obľubuje temné kulisy a prostredia, podzemné lokality či mierne narážky na okultizmus, respektíve hororové prvky, ktoré veľmi rád využíva v azda všetkých svojich filmoch. Využíva monštrá, rád necháva diváka v strachu a napätí a nevyhýba sa ani mysterióznym prvkom. Venuje sa najmä hororovému žánru, fantasy a všetkému s tým spojenému. Aj vďaka jeho záľubám a skvelým kúskom vo filmografii mu kedysi bola ponúknutá možnosť režírovať pripravovaného Hobita. Produkcia ale zažívala enormné problémy, Warner sa rozhodlo film rozdeliť najprv na dve, respektíve tri časti a del Toro postupne projekt opustil. Nie však úplne, keďže sa podieľal na scenári a výrazne na začiatku spolupracoval s Peterom Jacksonom, režisérom ako trilógie Hobita, tak i trilógie Pána prsteňov. O del Torovi a jeho štýle, ako i originálnych nápadoch by sa dali spievať ódy, od toho tu ale dnes nie sme.

Odporúčané
RECENZIA: Nightmare Alley RECENZIA: Nightmare Alley 7. februára 2022, 18:30

Jeho pravdepodobne najznámejším, nakultovejším a najobľúbenejším projektom je ale Hellboy, kvôli ktorému odmietol ponuku režírovať Blade: Trinity, Alien vs Predátor či Harry Potter a väzeň z Azkabanu (vo všetkých prípadoch urobil dobre, najmä pri Potterovi, keďže Alfonso Cuarón prebral réžiu a trojka je aj vďaka jeho jasnému rukopisu jasne najlepším filmom celej ságy). Z Hellboya sa vykľul podarený fantasy film nielen pre jeho komiksových fanúšikov. Dvojka získala ešte viac fanúšikov a hoci nebol ani jeden z dvojice filmov bezchybných, svojich skalných si našiel, rovnako ako pozitívne kritiky ako zo zahraničia, tak z tuzemska. Najmä tú dvojku potom môžeme označiť za skvelý film. Tretej časti sa ale nevieme dočkať, a to z jediného dôvodu - nie je dostatok financií. Obidve časti Hellboya zarobili dokopy v kinách len 260 miliónov dolárov, rozpočet pre ne ale činil len niečo cez 150 miliónov dolárov. Hlavnú postavu stvárnil Ron Perlman, dvorný herec del Tora, ktorý sa v posledných mesiacoch snaží pretlačiť myšlienku natočenia tretej časti, ktorá by trilógiu konečne uzavrela, na čo čaká enormné množstvo nielen filmových fanúšikov. 

Guillermo del Toro, prehliadaný fantasy génius, či len nadpriemerný a zapálený tvorca?
Zdroj: Picturehouse

Medzi del Torove najznámejšie filmy okrem dvoch Hellboyov, či druhého Bladea patrí aj Faunov labyrint, Cronos (Stroj času), Diablova chrbtica, horor Nebojte sa tmy (aj keď tu len písal scenár) či sci-fi Pacific Rim o apokalyptickej blízkej budúcnosti, kedy sa do nášho sveta cez oceán dostali obrovské netvory (Kaiju, japonské mytologické obludy) a zaútočili na celú planétu. Ľudstvo vyvinulo obrovské stroje, aby sa pred nimi uchránilo, no prestáva to stačiť. Produkcia sequelu sa pozastavila, avšak, ako režisér tvrdí, film ešte nebol hodený do koša a stále sa s ním počíta. Mne osobne je to ukradnuté, keďže bol pre mňa Pacific Rim hlbokým sklamaním, a keďže nie som človek, ktorému skvelé efekty stačia na to, aby niečo označil ako na nadpriemerné, musím aj toto sci-fi označiť ako za priemerné. Okrem toho ale produkčne zastrešuje, píše scenár a sem-tam zrežíruje aj nejakú epizódu pre hororový (ako inak) seriál The Strain. V budúcnosti natočí temnejšiu verziu Pinocchia a dúfame, že aj tretieho Hellboya. 

Odporúčané
25 filmov, ktoré podľa Guillerma del Tora musíš jednoducho vidieť 25 filmov, ktoré podľa Guillerma del Tora musíš jednoducho vidieť 5. júla 2019, 12:56

Všetko to ale začalo snímkami ako Cronos či Diablova chrbtica. Ide o ďalší španielsko-mexický film, ktorý môžeme nájsť vo filmografii tohto pána. Rozhodne nejde o farebný a príjemný film, no táto mysteriózna snímka učarovala mnohým a v prípade, že máte del Tora radi, čo asi máte, keďže ste sa dopracovali až sem, radím vám pozrieť si príbeh chlapca, ktorého otec bol zabitý v boji, zatiaľ čo on ostáva v sirotinci, kde s ním nadväzuje kontakt prízrak chlapca. Viac vám ale neprezradím, radšej raz vidieť, ako stokrát prečítať. 


Bolo by ale nefér nepozastaviť sa nad Faunovým labyrintom, ktorý mnohý považujú za del Torov najlepší film. Ja sa k tejto skupinke asi nepridám, aj keď chápem, prečo je tak označovaný. Chýbal mi tam akýsi drive, no bol som nadmieru spokojný so scenárom, réžiou aj čarovným fantasy svetom v surovom podaní tejto drámy, ktorej koniec je rovnako tragický, ako vysnívaný. Nejdem sem písať recenziu, a tak vám len snímku odporučím, no a ak ste priaznivcom žánru fantasy a máte radi del Torovu tvorbu, neexistuje jediný dôvod, prečo by ste mali s videním Faunovho labyrintu otáľať. Ako bonus potom zakúsite nádherné prostredia a lahodnú španielčinu, ktorá mi v konečnom dôsledku sedla viac, než keby sa postavy rozprávali v angličtine. 

Del Toro ale nie je len scenárista a režisér, rád sa venuje aj produkovaniu snímok, pričom medzi tie najúspešnejšie môžeme radiť Kocúra v čižmách, Biutiful, Kung Fu Panda 2, horory Mama či Sitorinec. Rovnako tak je veľkým fanúšikom videohier, užíva si najmä JRPG, a teda okrem japonských RPG titulov aj japonské hry ako také. Sám mal vytvoriť nový diel z hororovej série Silent Hill v spolupráci s Hideom Kojimom (séria Metal Gear Solid). Kvôli zlým vzťahom s Konami však Kojima zo spoločnosti odišiel a projekt sa zrušil. Hovorí sa, že del Toro a Kojima už pracujú na ďalšej hre, a ak tomu tak skutočne je, len ťažko pôjde o detskú adventúru. 

Guillermo del Toro, prehliadaný fantasy génius, či len nadpriemerný a zapálený tvorca?
Zdroj: Sony (Revolution)

Mali sme možnosť od neho vidieť aj pozoruhodný horor Crimson Peak. Ide o gotický horor zasadený do 19. storočia, v ktorom sme boli svedkami života novomanželov Edith (Mia Wasikowska) a Sira Thomasa (Tom Hiddleston). Nasťahujú sa do honosného panstva, v ktorom Sir Thomas žije so svojou sestrou Lucille (Jessica Chastain). Edith si ale veľmi rýchlo začne uvedomovať, že nič nie je tak, ako sa zdalo, a že jej manžel skrýva minulosť, ktorú neradno prehliadať a brať na ľahkú váhu. Našu recenziu nájdete tu.

Odporúčané
Leonardo DiCaprio by si mal vo filme Guillerma del Tora zahrať podvodníka manipulujúceho s ľuďmi Leonardo DiCaprio by si mal vo filme Guillerma del Tora zahrať podvodníka manipulujúceho s ľuďmi 25. apríla 2019, 5:00

Naposledy si podmanil divákov aj kritikov svojím famóznym romantickým fantasy hororom The Shape of Water. Za ten si dokonca odniesol Zlatého leva z festivalu v Benátkach. Našu recenziu si môžete prečítať tu. Príbeh sa odohráva na pozadí studenej vojny v Amerike okolo roku 1963 a predstaví nám nemú upratovačku Elisu (Sally Hawkins), pracujúcu v laboratóriu, ktoré je domovom obojživelného muža (Doug Jones). Žena k tomuto tvorovi ale začne cítiť niečo viac, a preto spolu so svojím susedom (Richard Jenkins) vymyslí plán, ako ho vyslobodiť zo zajatia. Svet mimo laboratórium však môže byť pre kreatúru oveľa nebezpečnejší, než by mohla Elisa predpokladať. Do slovenských kín dorazí The Shape of Water 15. februára 2018 a hovorí sa o ňom aj ako o veľkom favoritovi na Oscary.

Guillermo del Toro je vášnivý filmár, ktorého režisérsky rukopis poznať jasnejšie, než ten scenáristický. Už dlhú dobu sa ale na svoje scenáre sám spolieha, vďaka čomu už pri pozeraní jeho filmov vieme, že sú výhradne jeho dielom. Ako to s ním bude v budúcnosť, ťažko povedať. Ja pevne verím, že nám ešte neraz vyrazí dych. Snáď to ale nebude trvať príliš dlho, keďže postupne jeho aura fantasy génia mierne upadá. Aké sú vaše najobľúbenejšie filmy práve od tohto tvorcu?

Domov
Zdieľať
Diskusia