Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2015, 11:30
Čas čítania 0:00
Ondřej Jarůšek

V tabákových dýmkách Williama Shakespeara bylo objeveno konopí. Byl, či nebyl pod vlivem drog?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Jak výsledky ukázaly, dýmky v sobě obsahují stopy po konopí.

Skupině vědců z Jihoafrické republiky se podařil zajímavý objev. 400 let staré tabákové dýmky nalezené na zahradě samotného Williama Shakespeara ve Stratfordu nad Avonou byly otestovány za pomoci plynové chromatografie (typ separační metody, při které se od sebe oddělují jednotlivé složky obsažené ve vzorku a které mohou být převedeny do plynné fáze, aniž by došlo k jejich rozkladu) a hmotnostní spektrometrie (metoda analytické chemie) a jak výsledky ukázaly, dýmky v sobě obsahují stopy po konopí.

V tabákových dýmkách Williama Shakespeara bylo objeveno konopí. Byl, či nebyl pod vlivem drog?

Testováno bylo celkem 24 fragmentů dýmek, které zapůjčila anglická vzdělávací dobročinná společnost Shakespeare Birthplace Trust jihoafrické škole University of the Witwatersrand, přičemž stopy po konopí byly objeveny v osmi vzorcích, z nichž čtyři pocházely právě ze Shakespearova pozemku. Ve dvou dýmkách byly objeveny také stopy po listech koky, ale ani jedna z nich nepochází ze zahrady legendárního anglického básníka a dramatika. 

Jak Independent podotýká, některé ze Shakespearových sonetů naznačují, že si byl autor vědom účinků obou látek. Stejně tak je podle britského serveru možné, že Shakespeare mohl konopí využívat pro potřeby své kreativní tvorby.

V tabákových dýmkách Williama Shakespeara bylo objeveno konopí. Byl, či nebyl pod vlivem drog?

Na závěr 5 rychlých faktů o Shakespearovi 

  • Angličtinu obohatil o 3 000 nových slov. Mezi nimi například elbow (loket), bedroom (ložnice), swagger (vykračovat si, naparovat se při chůzi, chvástat se) nebo drugged (v tom smyslu, že něco bylo otráveno, s narkotiky slovo nesouviselo)
  • Jeho hry byly přeloženy i do klingonštiny, jazyku ze Star Treku
  • Příčina jeho smrti není známá, ale panuje přesvědčení, že se jedné noci příliš opil a dostal horečku
  • Jeho příjmení Shakespeare pravděpodobně nepíšeme správně, ale správně ho nepsal ani on sám. V záznamech se objevuje přes osmdesát různých variací jeho jména od „Shappere” až po „Shaxberd“.
  • Jeho rodiče byli pravděpodobně negramotní a jeho děti téměř určitě
  • Bonus: V levém uchu nejspíš nosil zlatou náušnici. Viz první obrázek.
Domov
Zdieľať
Diskusia