Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2015, 18:57
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák ncentkova

Dnes slávime nedožitých 64 rokov Robina Williamsa s jeho najúžasnejšími filmami

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Herec Robin Williams počas svojej kariéry nerozdával len úsmevy všade naokolo, ale rovnako očaril v serióznejších úlohách. Dnes si na jeho česť pripomenieme jeho najvýznamnejšie diela.

Herec Robin Williams, narodený ako Robin McLaurim Williams, by sa dnes dožil svojich 64. narodenín. Narodil sa do vcelku bohatej rodiny. Jeho otec pracoval vo vedení spoločnosti Ford a jeho mama bola modelkou. Ako to už v takýchto rodinách býva zvykom, Robin vyrastal sám, čo sa odzrkadlilo na jeho tichej povahe. Napriek šikane, ktorej sa na škole nevyhol, sa postavil na vlastné nohy, začal sa venovať wrestlingu a v neposlednom rade začal zabávať ľudí okolo seba. Vďaka svojmu talentu získal plné štipendium na prestížnej Juilliards School v New Yorku a popri štúdiu si zarábal ako čašník.

 

Herectvo sa mu páčilo, avšak jeho sen stať sa komikom bol silnejší a preto sa rozhodol skúsiť svoje šťastie v Los Angeles. Samozrejme, že práve v tomto „čarovnom” meste na neho čakal aj prelom v jeho kariére. Za ten sa považuje jeho úloha mimozemšťana Morka v úspešnom seriáli Happy Days. Publikum očaril natoľko, že sa vzápätí tešil z nového, vlastného televízneho programu Mork & Mindy, v ktorom už bol v hlavnej úlohe práve Williams. Neraz mu bol daný priestor na improvizáciu, v ktorej tak vynikal. Hollywood ho prijal s otvoreným náručím a vďaka jeho prvým projektom ako Popeye, The World According To Garp a The Survivor si vybudoval solídny fan club. Paradoxne, toto obdobie patrilo ,čo sa týka Robinovho súkromného života, k jedným z jeho najhorších. Herec prepadol alkoholu a iným ťažkým drogám a jeho osamelé detstvo si takto vyberalo svoju daň.

Dnes slávime nedožitých 64 rokov Robina Williamsa s jeho najúžasnejšími filmami

Robin Williams a Pam Dawber v seriáli Mork & Mindy (1978-1982)

Psychické problémy ho však v pracovnom tempe nespomalili a rad za radom sa do jeho filmografie pridali počiny ako Moscow On The Hudson, The Best Of Times, Club Paradise a Seize The Day. Rok 1987 bol veľmi významným milníkom v jeho kariére, keďže sa konečne presunul z menšieho plátna na to strieborné. Za to vďačí biografickej dráme/komédii Good Morning Vietnam, v ktorej sa vžil do kože obľúbeného moderátora v rádiu Adriana Cronauera, ktorý sa zamiluje do miestnej dievčiny a na vlastné oči uvidí, aké strašné následky má vojna. Jeho vtip a ľahkosť, ktorú priniesol do tejto úlohy, boli ocenené akademikmi, ktorí ho nominovali na Oscara. Po dobrodružnom fantasy Adventures Of Baron Munchausen prišla jedna z jeho ikonických úloh profesora Johna Keatinga v dráme Dead Poets Society. Ako nekonvenčný učiteľ angličtiny inšpiruje a vedie svojich žiakov k láske k poézii. Či už stojí na stoloch alebo trhá knihy, Williams exceluje a to nezostalo ocenené len mojim okom laika, ale prinieslo mu to aj ďalšiu nomináciu na cenu Akadémie.

 

Dnes slávime nedožitých 64 rokov Robina Williamsa s jeho najúžasnejšími filmami

Robin Williams vo filme Dead Poets Society (1989)

90. roky uviedol filmami ako Cadillac Man, Awakenings, Dead Again a The Fisher King. Posledný z nich patrí bezpochyby k jeho najlepším počinom. Williams tu stvárnil bezdomovca, ktorý je posadnutý stredovekou mytológiou a spolu s Jackom (Jeff Bridges), ktorému zachránil život, sa vydáva hľadať svätý grál. Snímka si vás získa zaujímavým príbehom, zvláštnymi postavami a určite patrí k jedným z najlepších filmov z rúk Terryho Gilliama. Počas svojej kariéry sa nevyhol ani spolupráci s uznávaným režisérom Stevenom Spielbergom, ktorý ho obsadil do filmu Hook, ktorý však skončil fiaskom. To ho však neodradilo a hneď na to nadaboval disney-ovku Aladdin, ktorá vyniesla vyše 200 miliónov dolárov len v USA. So „spot-on” škótskym prízvukom sa ukázal v ďalšom hite s názvom Mrs. Doubtfire. Táto, určite aj vám, dobre známa rodinná komédia rozpráva príbeh rozvedeného muža. Ten sa po rozvode prezlieka za opatrovateľku, aby tak mohol tráviť čas so svojimi deťmi. Ďalším výrazným filmom v jeho zbierke je časťami strašidelná rodinná fantasy Jumanji. Kirsten Dunst a Bradley Pierce sú zvedaví súrodenci, ktorí počas hry vyslobodia Robina, ktorý v nej bol uväznený takmer 30 rokov. Šialená hra sa však týmto len začína a na to aby sa zachránili sa musia uchrániť pred rôznymi zvieratami, hmyzom a v neposlednom rade proti nebezpečnému lovcovi. Pochybujem ale, že niekto z vás Jumanji nevidel. No ták, veď je to klasika.

Dnes slávime nedožitých 64 rokov Robina Williamsa s jeho najúžasnejšími filmami

Robin Williams vo filme Mrs. Doubtfire (1993)

Nasledovali projekty ako The Birdcage, Jack, Father's Day a Flubber. No a tu sa už dostávame k jedným z mojich najobľúbenejších filmov od Robina Williamsa, Good Will Hunting. Herec doslova zažiaril ako psychiater, ktorý pomáha mladému Willovi Huntingovi naplniť jeho potenciál a podeliť sa so svetom o svoj neskutočný matematický talent. Životný osud tohto chlapca vás dostane do deja, ktorý je dotiahnutý do dokonalosti skvelými hereckými výkonmi a reálnym prostredím. Táto psychologická dráma určite stojí za pozretie a nielen že otvorila Williamsovi cestu k serióznejším rolám, ale rovnako odštartovala kariéru Matta Damona. A áno, po dvadsiatich rokoch pôsobenia vo filmovom priemysle si Robin za tento výkon konečne odniesol domov zlatú sošku. Nasledovali projekty ako What Dreams May Come, Jakob The Liar, Bicentennial Man a horor One Hour Photo. Za bližšiu zmienku určite stojí mysteriózny thriller Insomnia s Al Pacinom. Nolan dal obom hercom ukázať že „kdo umí, ten umí” a šikovné spracovanie a zaujímavý dej vás nenechajú odísť od obrazovky. Nové storočie začal s akčným sci-fi The Final Cut, drámou House Of D, kreslenou rozprávkou Robots a krimi komédiou The Big White. V roku 2006 stihol natočiť až 6 filmov a to The Night Listener, Happy Feet, RV: Runaway Vacation s Christin Chenoweth, Everyone's Hero, Man Of The Year s Christopherom Walkenom a samozrejme aj Night At The Museum s Benom Stillerom. Po úspechu práve posledného z týchto filmov sa objavil aj v pokračovaniach Night At The Museum 2 a Night at the Museum: Secret of the Tomb. Ku koncu svojej kariéry ešte dokončil filmy ako World's Greatest Dad, Old Dogs, The Butler, Boulevard, The Angriest Man in Brooklyn a jeho posledným filmom je Absolutely Anything.

Dnes slávime nedožitých 64 rokov Robina Williamsa s jeho najúžasnejšími filmami

Robin Williams a Matt Damon vo filme Good Will Hunting (1997)

 

V súkromnom živote sa herca trápili depresie a ako som už spomínala, prepadol alkoholu a kokaínu. Aj pred svojou smrťou tejto závisloti znova prepadol a dokonca mu diagnostikovali počiatočné štádium Parkinsonovej choroby. Čo sa týka jeho partneriek, tak v roku 1978 sa po prvýkrát oženil, a to za Valerie Velardi, s ktorou mal syna Zacharyho. Jeho druhou maželkou sa stala Marsha Garces, s ktorou mal ďalšie dve deti, Zeldu Rae a Codyho Alana. S grafickou dizajnérkou Susan Schneider sa oženil v roku 2010. Herec spáchal samovraždu 11. augusta 2014, no jeho hviezda bude žiariť ešte veľmi dlho. Svojim humorom a jedinečným stvárnením rozličných postáv je dnes považovaný za jedného z najlepších hercov vôbec. Na záver ešte pár inšpiratívnych slov z úst Williamsa:

"Je jedno čo vám hovoria, slová a myšlienky môžu zmeniť svet."

Domov
Zdieľať
Diskusia