Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2015, 17:58
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Peter Sagan opäť na skvelom 2. mieste! Na Tour zaberá len tie najlepšie miesta

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Po dnešnej 5. etape sa Peter Sagan približuje zelenému dresu vďaka skvelému 2. miestu.

Po 2. mieste, kde v druhej etape prehral Tourminator len o chlp a zelený dres uchmatol André Greipel, sme videli nešťastnú 3. etapu a hromadný pád, po ktorom odstúpili Dumoulin, Bonnet, Gerrans, ale aj vtedajší líder súťaže pre žltý dres, Fabian Cancellara. Hoci to neradi priznávame, pád pomohol aj nášmu Peťovi Saganovi, v konečnom dôsledku to ale znamenalo len zlé veci. Od pádov sme si ale oddýchli vo včerajšej etape s úsekmi pavé, na ktorých si poradili všetci jazdci, vrátane favorita Quintanu, ktorý mal mať na mačacích hlavách najväčšie problémy. 3 kilometre pred koncom sa o únik pokúsil Tony Martin. Ten po 3. etape strácal na žltý dres jedinú sekundu, a tak sa rozhodol, že konečne zo svojím nešťastím zametie a žltý dres si oblečie. To sa mu aj podarilo, pričom 3 sekundy po ňom dorazil do cieľa Degenkolb bojujúci aj o zelený dres. Na treťom mieste skončil Peter Sagan, ktorý sa tak výrazne priblížil Greipelov v súťaži o zelený dres. Po etape vyjadril svoju vďaku na adresu rodáka zo Žiliny aj Contador, ktorý si je vedomý tvrdej práce a obety svojho kolegu zo Slovenska. Nebudeme si ale klamať, kým má Sagan úlohu ťahať Contadora a byť na blízku na špici pelotónu, dovtedy sme všetci spokojní, keďže má Peťo stále veľkú šancu na etapový triumf a získanie nejakých tých bodov. 

Výsledky 4. etapy (Seraing - Cambrai, 223,5 km):
1. Tony Martin (Nem./Etixx-Quick-Step) 5:28:58 h

2. John Degenkolb (Nem./Giant-Alpecin) +3 s

3. Peter SAGAN (SR/Tinkoff-Saxo)

4. Greg Van Avermaet (Belg./BMC)

5. Edvald Boasson Hagen (Nór./MTN-Qhubeka)

6. Nacer Bouhanni (Fr./Cofidis)

7. Jacopo Guarnieri (Tal./Kaťuša)

8. Tony Gallopin (Fr./Lotto Soudal)

9. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx - Quick-Step)

10. Bryan Coquard (Fr./Europcar) všetci rovnaký čas

Peter Sagan opäť na skvelom 2. mieste! Na Tour zaberá len tie najlepšie miesta


Včerajšia etapa, bohužiaľ, ale opäť ponúkla pár pádov. Po jednom z nich odstúpil aj Bouhanni. 15 kilometrov ďalej sa pošťastilo ďalšiemu pádu, všetci zúčastnení ale mohli pokračovať v šľapaní. Rovnako ako včera, ani dnešná etapa sa nemohla pýšiť extrémnou rýchlosťou. Po prvej hodine činila priemerná rýchlosť 39,6 km/h. Etapa bola plná mini pádov aj sekvencií, kde sa chvíľu stálo po pádoch hromadných, svoj podieľ na tom mal aj vietor a dážď, no jazdci vpredu boli prakticky úplne v bezpečí. Dnešná rovinatá etapa navyše ponúkala pokojný priebeh pre lídrov, no na záver sľubovala aj hromadný špurt, v ktorom mali najväčšiu šancu práve Cavendish a Greipel. Bolo teda nepravdepodobné, že Sagan zvlečie Nemca zo zeleného trička už dnes, najmä po ďalších bodoch z bodovacej prémie, kde si Greipel zvýšil náskok o 6 bodov, čo mu zabezpečilo 12-bodový náskok pred našim Saganom. Ten je ale stále v bielom drese. 

Šprintérska prémia – Rancourt:
1.
Pierre-Luc-Perrichon (Bretagne) – 20 bodov
2. André Greipel (Lotto) – 17 bodov
3. John Degenkolb (Giant) – 15 bodov
4. Mark Cavendish (Etixx) – 13 bodov
5. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) – 11 bodov

Peter Sagan opäť na skvelom 2. mieste! Na Tour zaberá len tie najlepšie miesta


15 kilometrov pred koncom viedli pelotón už tradične tímy Sky, BMC, Tinkof-Saxxo, Etixx-Quickstep a čiastočne aj Astany. Druhá skupina pelotónu strácala takmer 7 minút, pritom sa vôbec vo veľkej rýchlosti nešlo. Nielen pády zapríčinili roztrhanie pelotónu a aspoň sa tak potvrdilo klišé, že jazdiť vpredu je skutočne dôležité. Sagan už s veľkou podporou vpredu rátať nemohol a tak sa viac než 5 kilometrov pred cieľom musel viac-menej spoliehať na svoje schopnosti. A že sa ukázali byť priam neuveriteľné! Vo finiši bol totiž Peťo zavretý a vyzeralo to s ním zle-nedobre. Štartoval totiž asi až z 10. miesta a behom pár sekúnd sa dostal takmer na čelo. Prešpurtoval Degenkolpa, Cavendisha či Kristoffa, a byť finiš o 10 metrov ďalej, preletel by pravdepodobne aj cez Greipela. Sagan sa totiž blysol nádherným špurtom, no opäť mu to pokazil Greipel, z ktorého si už robím woodoo bábiku. Typická nemecká nátura. Najprv chcú ovládnuť svet a posledné roky aj kradnú 1. miesta Saganovi. Ten získal už svoje 13 (!!) druhé miesto na Tour de France a 11. tento rok. Modlím sa, aby sa ho novinári nespýtali, či mu to už nelezie na nervy a kedy bude konečne prví (neverili by ste, aj takýchto ľudí na interview so Saganom púšťajú). Bohužiaľ, opäť to ušlo len o centimetre, no aj tak môžeme hovoriť o fantastickom Petrovom výkone. Zajtrajšia etapa bude viac sedieť Petrovi, no bez tímu to bude opäť ťažké. Dočkáme sa aj kopca, ktorý by mohol ubrať sily Greipelovi, no a Sagan by sa prvým miestom (ohodnotené 50 bodmi, rovnako ako dnes) mohol obliecť aj do zelené dresu. 

Čo sa týka celkového poradia, veľa sa toho nezmenilo. Tony Martin si prilepšil a momentálne má na druhého Frooma 12 sekúnd. Čoskoro sa ale Froome dostane na prvú priečku a Martin pôjde v tabuľke nižšie. Všetko podstatné nájdete v infografike nižšie.

Peter Sagan opäť na skvelom 2. mieste! Na Tour zaberá len tie najlepšie miesta
Peter Sagan opäť na skvelom 2. mieste! Na Tour zaberá len tie najlepšie miesta

Tak to vyzeralo posledné dni. Dnes nás čakala etapa ako šitá pre Petra Sagana, no ďalším veľkým favoritom na zisk etapového vavrínu bol aj Degenkolb, taktiež bojujúci o zelený dres. Hoci klasifikovaná ako rovinatá, dnešná 191, 5 kilometrová trať si pre cyklistov pripravila tri stúpania 4. kategórie a hlavne stúpanie pred cieľovým dojazdom. To by mohlo vyradiť z boja o prvé miesta viacerých klasických šprintérov na čele s Greipelom, no dnes sa opäť išlo ležérnym tempom a pelotón si dostatočne pred kopcami oddýchol. Náskok úniku sa po 35 kilometroch šplhal až k 12 minútam, no pelotón ho kontroloval a úspešne zredukoval na dve minúty. Po prvýkrát v tohtoročnej edícií Tour sa zviditeľnil aj Thomas Voeckler. Ten sa po rozdaní bodov do bodovacej súťaže snažil pripojiť k úniku, avšak neúspešne. Daniel Teklehaimanot si v úniku vybojoval 2 body do vrchárskej súťaže, čím dorovnal Joaquima Rodrigueza. Čo sa týka rýchlostnej prémie, najviac bodov z relevantných uchádzačov o zelený dres získal Degenkolb. Za ním skončili Coquard, Greipel, Sagan a Cavendish.

Peter Sagan opäť na skvelom 2. mieste! Na Tour zaberá len tie najlepšie miesta

35 kilometrov pred koncom činil náskok trojčlenného úniku minútu aj 45 sekúnd, čo by malo stačiť aj na zisk bodov v ďalšej vrchárskej prémii. Pelotón ale pomaly začal makať a etapa sa začínala rozbiehať. Ďalší bod do vrchárskej súťaže získal práve Afričan Daniel Teklehaimanot. Ten sa tak stáva prvým cyklistom tmavej pleti, ktorý sa oblečie do bodkovaného dresu! 10 kilometrov pred koncom už únik veľký náskok nemal. Pelotón ho stiahol na 30 sekúnd. 3 kilometre do konca už pohltil aj Kennetha Van Bilsen snažiaceho sa o únik. Čakal nás teda kopec a Sagan sa držal viac než dobre. Nakoniec, poslednýkrát vyhral 5. júla 2013, odkedy končieval najmä druhý, tretí či štvrtý. V kopci prišiel aj nepríjemný pád, našťastie, Sagan v ňom nebol. Bol v ňom však Tony Martin. Štybar sa ale pustil do úniku a neohrozene si kráčal po víťazstvo. Nikto sa nepodujal dohnať to, a tak aj vyhral.

Peter Sagan skončil opäť na druhom mieste. Pripísal si tak 14. druhé miesto na Tour. Tentokrát ho o víťazstvo obral Čech, nie Nemec a nočná mora prvého miesta aj naďalej pokračuje. Prišiel tak o možnosť obliecť si zelený dres, keďže nezískal 50, ale len 30 bodov a stráca tak na Greipela 3 body. Peťovi ale gratulujeme k ďalšiemu skvelému výkonu a budeme dúfať, že ten zelený dres čoskoro oblečie. Nepekne ale vyzeral Tony Martin, ktorý si pravdepodobne odniesol aj nejakú zlomeninu. Sagan je ale grandiózny. Na žltý dres stráca 27 sekúnd, udržal si biely dres a siaha už aj na zelený. 

Peter Sagan opäť na skvelom 2. mieste! Na Tour zaberá len tie najlepšie miesta
Domov
Zdieľať
Diskusia