Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. marca 2022, 9:30
Čas čítania 5:30
Dominik Vetrák

10 najlepších animákov od štúdia Pixar

10 najlepších animákov od štúdia Pixar
Zdroj: Pixar/Disney
FILMY A SERIÁLY PIXAR ANIMÁKY
Uložiť Uložené

Štúdio Pixar vyrobilo množstvo filmov. Nie všetky sa však podarili, a tak ti prinášame rebríček 10 najlepších z nich.

Na streamovaciu službu Disney+ sa v týchto dňoch dostal najnovší animák od štúdia Pixar s názvom Turning Red. Zobrazuje 13-ročné dievčatko, ktoré sa vyrovnáva so zmenami vo svojom živote, zatiaľ čo sa snaží navigovať problémami, aké zažívajú tínedžeri s prísnymi rodičmi.

Tento film nás svojím obohratým príbehom a postavami sklamal. Rozhodli sme sa preto spraviť rebríček 10 najlepších animovaných filmov od Pixaru. Animátorské štúdio Pixar vzniklo v roku 1979, no prvý film uviedlo do kín až v roku 1995. Odvtedy vydalo ďalších 24 filmov.

Ak sa ti páčia rebríčky a tipy na filmy, podpor nás v práci na ďalších takýchto článkoch a staň sa členom klubu Refresher+.

Odporúčané
Najlepšie filmy a seriály podľa videohier Najlepšie filmy a seriály podľa videohier 15. marca 2022, 13:30

10. Cars/Autá (2006, réžia: John Lasseter)

Autá sú jedným z najoriginálnejších animovaných filmov nielen z dielne Pixaru. Namiesto ľudí žijú v tomto svete autá, ktoré sa správajú ako ľudia. Aj v tomto filme sa tvorcovia štúdia snažili vložiť do príbehu hlbší zmysel. Nešlo o rozprávku len pre chlapcov, aj keď dej bol zasadený do sveta áut. Lightning McQueen sa v ňom chcel stať najrýchlejším na svete, no uvedomil si, že existujú aj dôležitejšie hodnoty.

Nezabudnuteľné momenty (ak chceš ísť doľava, zatoč doprava) z tohto filmu spravili obrovský hit, ako aj množstvo vtipných momentov a vynikajúcich postáv. Škoda, že pokračovanie sa už tak nevydarilo.

Autá sú posledným filmom legendárneho herca Paula Newmana, ktorý zomrel dva roky po jeho premiére. Práve preto si nevidel postavu Doca Hudsona v pokračovaniach. „Daboval“ ju totiž Newman a tvorcovia sa z úcty k nemu rozhodli neobsadiť do postavy nového herca.

9. Monsters, Inc./Príšerky, s. r. o. (2001, réžia: Pete Docter)

Pete Docter je po Johnovi Lasseterovi pravdepodobne najdôležitejším a najvýznamnejším režisérom štúdia. Potvrdil to hneď prvým filmom, ktorý zobrazoval vzťah malého dievčatka a veľkej modrej príšery vo svete príšeriek.

Odporúčané
Disney a Pixar nás po Frozen 2 ohúria trojicou originálnych animákov. O čom bude Soul, Onward či exotická Raya? Disney a Pixar nás po Frozen 2 ohúria trojicou originálnych animákov. O čom bude Soul, Onward či exotická Raya? 25. augusta 2019, 16:13

Tie získavajú energiu tým, že v noci strašia malé deti, keď vyjdú zo šatníka. Fakt, že emocionálna zložka filmu dokonale fungovala aj bez toho, aby malé dievčatko Boo povedalo jednu súvislú vetu, je dôkazom nesmierneho talentu tvorcov. 

Na motívy filmu vyšiel aj seriál a ešte jeden film odohrávajúci sa pred udalosťami prvého, no originálu sa už nič nevyrovnalo. V lete 1994 zašli tvorcovia z Pixaru na dnes už slávny obed. Počas neho vymysleli nápady, z ktorých vznikli animované filmy Príšerky, s. r. o., Hľadá sa Nemo, Wall-E a Život chrobáka.

8. Coco (2017, réžia: Lee Unkrich)

Príbeh Coco sa odohráva v Mexiku počas sviatku Dňa mŕtvych, keď malý Miguel spomína na zosnulých členov svojej rodiny a tajne sa snaží stať hudobníkom. Jeho rodina mu to totiž zakazuje. 

Coco sa zaoberá dôležitou témou vyrovnávania sa so smrťou blízkych. Samozrejmosťou je špičková animácia a v závere aj neuveriteľne dojímavé scény, ktoré rozplačú aj najdrsnejšieho chlapa. 

7. Ratatouille (2007, réžia: Brad Bird)

Remy sa celý svoj život túžil stať kuchárom. Jediným problémom bolo, že je potkan. Krásny príbeh o priateľstve, predsudkoch a vytrvalosti vyústil do záveru príbehu, po ktorom sa potkanom klaňal úplne každý. 

Ide o ďalší originálny film od Pixaru, v ktorom sa kreativita tvorcov ukázala naplno. Zaujímavé je, že pôvodný nápad o potkanovi v kuchyni patrí českému autorovi Janovi Pinkavovi, no Pixar ani Disney mu za to veľa zásluh nikdy nepripísali. Práve on mal pôvodne film režírovať, no štúdio ho vymenilo za režiséra Brada Birda. 

6. The Incredibles/Rodinka úžasných (2004, réžia: Brad Bird)

Pixar priniesol s Rodinkou úžasných aj niečo viac než len nablýskaný film o ceste za návratom strateného sebavedomia, o sympatických postavách a o kreatívnych vtipoch založených na ich superschopnostiach hrdinov.

Dej sa odohráva vo svete, v ktorom nesmú zasahovať do práce polície a spoločnosť na nich už takmer zabudla. Čoskoro sa však objaví nebezpečenstvo, ktoré nemôžu ignorovať. Štúdiu sa vydarilo aj pokračovanie.

Odporúčané
10 najemotívnejších scén z filmov od Pixaru, ktoré nás emocionálne zdrvili a rozplakali 10 najemotívnejších scén z filmov od Pixaru, ktoré nás emocionálne zdrvili a rozplakali 11. augusta 2019, 14:21

The Incredibles bol prvým filmom štúdia, v ktorom boli hlavné postavy ľudia. Animátori sa museli učiť, ako sa vôbec ľudia hýbu a ako fungujú ich telá. 

5. Toy Story 3/Príbeh hračiek 3 (2010, réžia: Lee Unkrich)

Toy Story máme v rebríčku dvakrát. Všetky štyri časti zo série sú nesmierne kvalitné a každá má niečo do seba, no vybrali sme tretiu a prvú časť. Tretí diel vyberáme preto, že má v porovnaní s ostatnými časťami trochu odlišnú tému a podarilo sa mu v kinách rozplakať veľa dospelých divákov.

Trojka prišla do kín 15 rokov po premiére jednotky, takže deti, ktoré film vtedy videli, už na trojku v niektorých prípadoch šli aj s vlastnými deťmi. Dostali pritom poriadnu facku, ktorá ich (v dobrom) emocionálne rozložila.

4. Inside Out/V hlave (2015, réžia: Pete Docter)

Inside Out bol pre štúdio Pixar dôležitý film. Do kín prišiel po trojici slabších snímok Cars 2, Brave a Monsters University. Aj najskalnejší fanúšikovia štúdia si uvedomovali, že kvalita ich filmov klesla. Inside Out od režiséra Peta Doctera, ktorý predtým natočil aj Up a Monsters, Inc., ich však vrátil na vrchol.

Dej sa zameral na dievčatko Riley, ktoré malo problémy s rodinou. Jej emócie zobrazovalo päť postavičiek: radosť, strach, znechutenie, hnev a smútok.

Film má silný odkaz o význame ľudských pocitov, je emotívny, vtipný a plný kreatívnych nápadov. Pôvodne malo byť v príbehu 20 a viac emócií. Tvorcovia sa však báli, že by to divákov len zmiatlo, a tak znížili ich počet na 5.

3. WALL-E (2008, réžia: Andrew Stanton)

WALL-E vyhral Oscara za najlepší animovaný film. Dej sa zameriava na posledného robota na planéte Zem, ktorý má nekonečnú úlohu vyčistiť zdevastovanú planétu a vytriediť odpad. Na Zemi už neexistuje život. 

Odporúčané
Toy Story 4 ťa emotívne rozdrví. Nádherný animák vyniká vo všetkom, pričom dokáže aj rozosmiať (Recenzia) Toy Story 4 ťa emotívne rozdrví. Nádherný animák vyniká vo všetkom, pričom dokáže aj rozosmiať (Recenzia) 10. augusta 2019, 13:14

Ľudia totiž planétu úplne zničili a posledné stovky rokov žijú na vesmírnej stanici. Keď WALL-E nájde na zničenej planéte živý kvietok, obráti tým celý svet naruby a zmení chod dejín. Pre neho je však dôležitejšie to, že už nie je sám. Zamiloval sa totiž do vyspelého robota EVE, ktorý prišiel kvet hľadať.

WALL-E je jednoducho čarovný, nezabudnuteľný film s animáciou, ktorá na rok 2008 vyzerala veľmi pokrokovo. Zasmeješ sa, možno si poplačeš, no po skončení filmu budeš mať v sebe určite veľmi pozitívne myšlienky a veľmi dobrú náladu. 

2. Toy Story/Príbeh hračiek

Ide o prvý film od režiséra a šéfa Pixaru Johnna Lassetera, na ktorom sa podieľal aj vynálezca a zakladateľ spoločnosti Apple Steve Jobs. Toy Story mal enormný kritický a komerčný úspech. 

Toy Story pozná úplne každý, ale ak si sa so svetom hračiek ešte nestretol, vedz, že ide o jeden z najdôležitejších animovaných filmov histórie. Pixar v ňom oživil postavičky, s ktorými sme sa ako deti hrávali.

Mali vlastné emócie, životy a myšlienky, akurát sa v prítomnosti ľudí vždy tvárili, že sú to neživé predmety. Zaujímavé je, že v prvej verzii filmu bola hlavná postava Woody záporákom.

Toy Story
Zdroj: Pixar

Mal byť zlomyseľný gauner, no vedeniu štúdia Disney sa to vôbec nepáčilo. Film dokonca zrušili, no štúdio Pixar na ňom opäť začalo robiť, keď úplne zmenili dej a z Woodyho spravili kladnú postavu, čo už štúdio Disney schválilo. Výsledkom je, že len v kinách zarobili doterajšie štyri časti tejto série takmer 3 miliardy dolárov. 

K Toy Story 2 sa viaže ďalší neuveriteľný príbeh. Technický riaditeľ štúdia Pixar Oren Jacobs si všimol, že v hotových scénach chýba postave Woodyho klobúk. Chybu sa snažil napraviť, no namiesto toho nechtiac zmazal takmer celý film zo serverov štúdia. 

 
Nefungovali ani zálohované súbory. Našťastie pre Pixar, animátorka Galyn Susmanová na filme pracovala z domu, keďže bola po pôrode. Ako jediná na svete mala k dispozícii Toy Story 2 na svojom počítači, z ktorého sa štúdiu podarilo zachrániť väčšinu obsahu.

1. Finding Nemo/Hľadá sa Nemo (2003, réžia: Andrew Stanton)

Film je úžasný od desivého úvodu, ktorý jednoznačne vystrašil množstvo detí, cez nezabudnuteľný humor až po nádherné podmorské scény. Hľadá sa Nemo očaril divákov po celom svete, či už to boli deti, alebo dospelí. Starší diváci ocenili aj komplikované charaktery postáv a ich psychické traumy. 

Hľadá sa Nemo má množstvo vrstiev, no bezchybne funguje aj ako klasický animovaný príbeh. Má vtipné postavy, dnes už legendárne scény a veľkým plusom je aj obrovské množstvo rôznorodých lokácií, ktoré v oceáne postavy navštívia. Dej sa zameriava na rybu Nema, ktorého chytia rybári a jeho otec Merlin sa ho vydá hľadať naprieč celým oceánom.

Mimochodom, je možné, že tretiu časť nikdy neuvidíme alebo sa zmení hlas postavy Dory. Tú nahovorila moderátorka Ellen DeGeneres. V uplynulých rokoch sa na jej praktiky v pozadí fungovania jej relácie sťažovali mnohí ľudia a ona tak čelí škandálom, ktoré jej môžu zničiť kariéru. Spoločnosť Disney je na takéto veci citlivá, takže je možné, že s ňou už nebude chcieť spolupracovať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia