Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2015, 10:51
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Exkluzívne: Na Slovensku máme v predstihu prvý 750-koňový Aventador SuperVeloce za 400-tisíc €!

TECH SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Tri mesiace po svojej svetovej premiére sa medzi exkluzívne automobily na Slovensku zaraďuje novučičký Aventador SuperVeloce.

Kto by to bol na tohtoročnom autosalóne v Ženeve povedal, že jeden z jeho najväčších highlightov sa len za približne tri mesiace objaví už aj na Slovensku, a to ako regulárny prírastok, nielen na "návšteve"? Reč je nepochybne o stále mimoriadne horúcej a exkluzívnej novinke, a jednom z najrýchlejších automobilov súčasnosti, Lamborghini Aventador LP750-4 SuperVeloce. Keď sme začiatkom týždňa obdržali na našej stránke prvé fotografie tohto krásavca, na ktorých bol zachytený červený exemplár v dobre známej lokalite nášho hlavného mesta, nazdávali sme sa, že ide len o akéhosi cezpoľného cudzinca, ktorý sa postaral o jeden z našich najexkluzívnejších a najvzácnejších spotov posledných mesiacov. Ako sa však neskôr, na naše vcelku veľké počudovanie a prekvapenie ukázalo, najrýchlejšie Lamborghini v histórii patrí slovenskému majiteľovi, a teda veľkému šťastlivcovi, ktorý citeľne rozšíril zbierku exkluzívnych automobilov u nás.

Vďaka nášmu obľúbenému a stále viac sledovanejšiemu projektu Exkluzívne automobily zo slovenských a českých ciest tak opätovne spoznávame ďalší nádherný kúsok, ktorý bude rozhodne patriť k tomu najlepšiemu, "čo doma máme". Ďalšie, neskoršie fotografie a informácie ukázali, že ide o exemplár pochádzajúci z Viedne (preto zatiaľ rakúske prevozné značky), keďže práve vo Viedni je najbližší autorizovaný showroom značky Lamborghini, pričom tento krásny Aventador v červenom laku poputoval konkrétne do Banskej Bystrice, kde medzičasom prebiehajú všetky náležitosti okolo prihlásenia. Od formalít však prejdime k tomu podstatnému, teda k samotnému autu, i keď je pri pohľade na neho, vám skôr na rozum príde stíhačka než auto. Ešte skôr ako však spomeniem všetky prednosti a priblížim dôležitosť tohto krásavca, dovolte mi poďakovať za naozaj kvalitné, azda prvé svojo druhu, fotografie, ktoré nám poslal náš fanúšik Peter priamo z Banskej Bystrice.

Exkluzívne: Na Slovensku máme v predstihu prvý 750-koňový Aventador SuperVeloce za 400-tisíc €!

Najnovší Aventador, pýšiaci sa dodatkom SuperVeloce, vychádza z "klasickej" verzie, obohatený však je o kompletný karbónový bodykit, ktorý počíta s novým predným nárazníkom, bočnými prahmi a pozmenenou zadnou časťou s rozmerným difúzorom, krídlom a štvoricu vedľa seba končiacich koncoviek výfukov. Do ponuky sa dostali aj nové, vpredu 20" a vzadu až 21", disky, ktoré okrem toho, že vyzerajú naozaj famózne, stratili aj na váhe, čím prispievajú k celkovému, 50-kilovému odľahčeniu superšportu (1525 kilogramov). Celok vychádzajúci z perfektných a nekompromisných tvaroch pôvodného Aventadora, vystupuje po optickej kúre nielen modernejšie a atraktívnejšie, vonkajší kabát je ale aj plne funkčný, nakoľko zaručuje až o 150 % efektívnejšiu aerodynamiku a o 170 % lepší prítlak, čo sa má prejaviť v rýchlejšom prejazde zákrut.  

Aj keď všetka pozornosť určite putuje na naozaj krásne exteriérové krivky, to najdôležitejšie sa ukrýva pod zadným krytom motora. Ten už tradične reprezentuje dvanásťvalcová jednotka, v tomto prípade vyladený 6,5-litrový atmosférický agregát. Jeho výkonnostný doping vrámci vyhotovenia SV činí 50 koní, čím máme tú česť so 750-koňovým býkom s krútiacim momentom 690 N.m. Sila už tradične putuje na všetky štyri kolesá. Odľahčený superšport dokáže akcelerovať na stovku len za neuveriteľných 2,8 sekundy, zatiaľ čo plne digitálny tachometer sa s údajom maximálnej rýchlosti vie prehupnúť cez 350 km/h. Tým pádom spoznávame dôvod, prečo ide o vôbec najrýchlejšie sériové Lamborghini v histórii, čomu navyše hrá do kariet fakt, že na Severnej slučke Nürburgringu odjazdilo najnovšie SV-čko čas 6:59,73, a teda sa zaradilo k úplnej špičke súčasných super/hyperšportov. Kompetentní pritom prehlásili, že trať mali prenajatú len na 15 minút, a teda na meranie mali len jeden pokus bez "aklimatizovania" jazdca a otestovania jednotlivých režimov vozidla. V opačnom prípade sú údajne schopní vylepšiť čas o približne 4 sekundy.

Exkluzívne: Na Slovensku máme v predstihu prvý 750-koňový Aventador SuperVeloce za 400-tisíc €!
 

Ako vieme, Aventador sa verzie SV dočkal naozaj skôr ako sme boli zvyknutí. SuperVeloce vždy predstavovalo viac-menej akúsi labutiu pieseň, ktorá prišla až po facelifte a krátko pred ukončením výroby samotného dvanásťvalcového modelu. Aventador vo vyhotovení SV sme však spoznali už po 4 rokoch produkcie "klasickej" verzie, teda ešte pred modernizáciou (faceliftom). Ide vskutku o zaujímavý, no na druhú stranu netradičný ťah, no už teraz je jasné, že i napriek tomu bude aj Aventador na trhu minimálne 10 rokov. Lambo tak zamiešalo trochu kartami a pozmenilo výrobne cykly jednotlivých verzií, je preto otázne kedy príde facelift, či iné, možno nečakané, ešte lepšie a výkonnejšie varianty. Dokonca, ďalším nečakaným a pre verzie SuperVeloce nezvyčajným ťahom je fakt, že talianska automobilka nedávno oficiálne potvrdila aj otvorenú verziu SV Roadster, pričom na jej testovaní už pilne pracuje.

K celkovej exkluzívnosti nového prírastku na Slovensku prispieva i skutočnosť, že Lamborghini plánuje vyrobiť len 600 kusov tohto druhu, no a ako sme sa už minulý týždeň dozvedeli, po spomínaných troch mesiacoch od svetovej premiéry je Aventador LP750-4 SuperVeloce vypredaný(!), čo znamená, že i keď ešte nedošlo k samotnej výrobe celej série, všetky exempláre už majú svojho budúceho majiteľa. Každý z nich si za najrýchlejšieho dvanásťvalcového býka zaplatil aspoň 327 190 € bez DPH (teda približne 400-tisíc € s DPH), a medzi nimi je po novom minimálne aj jeden šťastný majiteľ zo Slovenska, ktorému želáme veľa šťastných kilometrov a i touto formou chválime jeho voľbu.

Exkluzívne: Na Slovensku máme v predstihu prvý 750-koňový Aventador SuperVeloce za 400-tisíc €!

Exkluzívne: Na Slovensku máme v predstihu prvý 750-koňový Aventador SuperVeloce za 400-tisíc €!

Exkluzívne: Na Slovensku máme v predstihu prvý 750-koňový Aventador SuperVeloce za 400-tisíc €!

Pre Exkluzívne automobily zo slovenských a českých ciest sleduj oficiálnu stránku.

Pre viac fresh informácií zo sveta štyroch kolies sleduj AUTO.refresher.

Domov
Zdieľať
Diskusia