Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2015, 18:22
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák ncentkova

Johnny Depp, filmový chameleón a nezabudnuteľný pirát dnes oslavuje 52. narodeniny

FILMY A SERIÁLY JOHNNY DEPP PIRÁTI KARIBIKU
Uložiť Uložené

52. narodeniny dnes oslavuje Johnny Depp, ktorý prišiel do mesta anjelov so snom preraziť v hudbe a dnes patrí medzi najuznavánejších a najpokornejších hercov.

Dnes sa zameriame na kariéru (dnešným dňom) už 52-ročného Johna Christophera Deppa II. Tento, dnes uznávaný a výrazný herec, sa nenarodil do žiadnej rodiny filmárov, svoj status si tvrdo vybojoval. Otec John Christopher senior pracoval ako mestský inžinier a mama Elizabeth Sue Wells bola čašníčkou. Najbližšie mal vždy ku svojmu starému otcovi Pawpawovi, s ktorým trávil veľa čašu počas prazdnín. Príjemné spomienky boli čoskoro zatienené tými zlými a po smrti Pawpawa sa rodina presťahovala na Floridu, kde sa tamojší spôsob života odrazil na Deppovom správaní. Svoju zvedavosť prejavoval najmä voči histórií, avšak záujem o štúdium mu chýbal. Len ako 12-ročný začal fajčiť, piť alkohol a nevyhol sa ani iným drogám. Nie je tajomstvom, že sa mu zapáčil rock'n'roll hneď po tom, ako stratil panictvo, a to už v 13. S 25-dolárovou gitarou od mamy a ukradnutou knihou s akordmi sa na ňu sám naučil hrať. Z rodinnej garáže sa čoskoro ozývali pesničky od The Beatles či Chucka Berryho, čo Deppa nabudilo natoľko, že sa rozhodol skoncovať so školou a naplno sa venovať svojej jedinej vášni. Novo-založená skupina The Kids ašpirovala na hviezdnu kariéru, a s týmto zámerom sa presťahovali do Los Angeles očakavajúc úspech, ktorý nikdy neprišiel.

S dvadsiatkou prišlo jeho prvé manželstvo s vizážistkou Lori Anne Allision. Ako mladý pár sa nevyhli finančným problémom a Johnny musel dokonca predávať perá cez telefón. Na pokraji zúfalstva ho Lori predstavila jej známemu Nicolasovi Cageovi (áno, bez neho by Deppa pravdepodobne nikto nepoznal), ktorý ho presvedčil ísť na kasting do nadchádzajúceho filmu od Wesa Cravena. No a mladý talent, motivovaný slušným zárobkom, prijal úlohu svalnatého frajera v krvavom horori A Nightmare On Elm Street. Herectvo ho nadchlo až po tínedžerskej komédii Private Resort, po ktorej sa rozhodol zapísať na filmovú školu The Loft. To sa ukázalo byť správnou voľbou, keďže sa mu podarilo dostať rolu v oscarovom filme of Olivera Stonea, Platoon. Po menších fiaskách, ako napr. seriál Hotel, sa predviedol ako policajt Tom Hanson v televíznom programe 21 Jump Street. Depp sa vskutku nedobrovoľne stal miláčikom ženského publika a už v tomto období dostával asi 10 000 listov za mesiac. V zúfalstve vymaniť sa z imidžu “good-boya” prijal ponuku zahrať si skutočného rebela v muzikále Cry-Baby. Johnny v ňom s nagelovanými vlasmi tancuje, spieva a bojuje o srdce slušnej dievčiny Allison. Hlas mu síce prepožičal spevák James Intveld, no jeho výstup, ako napríklad v tejto scéne, určite stojí za pozretie. Čierne strapaté vlasy, bledá pleť a nožnice namiesto rúk. Reč samozrejme nie je o žiadnom inom filmež o ne Edward Scissorhands, ktorý neponúkol Deppovi len priestor vyjadriť sa len pomocou mimiky a gestikulácie, ale bol najmä začiatkom dlhoročnej a plodnej spolupráce s režisérom Timom Burtonom. 

Johnny Depp, filmový chameleón a nezabudnuteľný pirát dnes oslavuje 52. narodeniny

Johnny Depp vo filme Edward Scissorhands (1990)

Nasledovali filmy ako zvláštny Arizona Dream, sentimentálny Benny & Joon a napokon What's Eating Gilbert Grape? Posledný z nich, je aspoň podľa mojej skromnej mienky, jeden z jeho najlepších počinov vôbec. 

Ako chlapec z malého mestečka sa stará o svojho postihnutého brata, ktorého rovnako excelentne stvárnil Leonardo DiCaprio. Obom hercom tento projekt dodal na vážnosti a zaradil ich medzi mladé talenty Hollywoodu. Mňa najviac zaujali emócie, ktoré sa im podarilo dostať na plátno a spravili tak vcelku jednoduchý príbeh zaujímavým. Už v tomto období sa začal Depp zapisovať do histórie ako filmový “chameleón”. Jeho ďalším projektom bola biografická dráma Ed Wood, kde skvelo vystihol náladu stvárnením zúfalého transvestitu. V romantickej komédii Don Juan DeMarco, ho psychiater, ktorého stvárnil Marlon Brando (mimochodom jeden z hercových idolov), presviedča o tom, že nie je takým skvelým milencom ako si namýšľa. Za zmienku stojí aj snímka Dead Man, v ktorej sa Depp vžil do kože mladého a zvedavého Billa Blakea. Ten pricházda na ďaleký západ, kde sa stretáva so smrťou, v ktorej nachádza pokoj a údiv. Koncom 90. rokov prišla krimi dráma Donnie Brasco s Al Pacinom a rovnako aj jeho prvý režisérsky počin The Brave. Depp je tu domorodým Američanom, ktorý má problémy s alkoholom a zákonom. Aby zaistil svoju rodinu do budúcnosti, rozhodne sa pristúpiť na dohodu s Marlonom Brandom, ktorý ho chce zabiť vo svojom zvrátenom filme.

Johnny Depp, filmový chameleón a nezabudnuteľný pirát dnes oslavuje 52. narodeniny
Johnny Depp vo filme Dead Man (1995)

Ako americký spisovateľ Hunter S. Thompson si zahral v zvláštnej komédii Fear And Loathing In Las Vegas. Depp sa spriatelil so samotným umelcom a strávil mnoho času v jeho dome, kde spolu pili a strieľali zo zbraní. To mu určite dopomohlo ku skvelému výkonu. A len tak pre zaujímavosť, bol to samotný Thompson kto oholil Deppovi hlavu pre túto úlohu. Po tomto počine sa do jeho filmografie pridali snímky ako The Source, The Ninth Gate, The Astronaut's Wife, The Man Who Cried a Before Night Falls. Na rad prišla aj ďalšia “burtonovka”, tentokrát horor Sleepy Hollow. Nové storočie začal samozrejme pestrofarebne, a to s romantickou snímkou Chocolat, kde predviedol nový prízvuk a drámou Blow, ktorá portrétuje život Georga Junga, muža, ktorý pomohol Pablovi Escobarovi na americký trh s kokaínom. Po mysterióznom thrilleri From Hell sa na chvíľu odmlčal ale jeho comeback bol o to sladší. Disney totižto prišlo v roku 2003 s akčným fantasy Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl. Po boku Geoffreyho Rusha, Orlanda Blooma a Keiry Knightley, Depp vyslovene zažiaril. Inšpirovaný gitaristom Keithom Richardsom, Johnny vytvoril postavu Jacka Sparrowa, čím si získal milióny fanúšikov po celom svete. Film je tým, čím je, práve vďaka jeho odvahe priniesť do filmu niečo nové a váhavých producentov čoskoro utíšil nomináciou na cenu Akadémie. Je teda samozrejmosťou, že nemohol chýbať ani v pokračovaniach Dead Man's Chest, At World's End, On Stranger Tides a v roku 2017 sa na plátno vráti v Pirates Of The Caribbean: Dead Men Tell No Tales. A nezabudnite si vychutnať jeho legendárny príchod v prvej časti.

Johnny Depp, filmový chameleón a nezabudnuteľný pirát dnes oslavuje 52. narodeniny

Geoffrey Rush, Keira Knightley a Johnny Depp vo filme Pirates Of The Caribbean: At World's End (2007)

Po tomto mega úspechu prišli projekty ako Once Upon A Time In Mexico, Secret Window, Finding Neverland a The Libertine. V roku 2005 znova spojil sily s Timom Burtonom a vznikla ďalšia zvláštna snímka Charlie And The Chocolate Factory. Film má tak trochu psycho nádych aj napriek tomu, že je určený pre deti. Tak či tak, rola Willyho Wonku zaistila Deppovi nomináciu na Zlatý Glóbus. S herečkou Helenou Bonham Carter sa znova stretol na pľaci pre filmy ako Corpse Bride, Alice in Wonderland a Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street. V poslednom z nich je pomstychtivým holičom, ktorý sa vracia z Austrálie do Anglicka, kde sa znova začne venovať svojmu pôvodnému zamestaniu. Vďaka tejto úlohe sa v roku 2008 Johnny Depp konečne dočkal svojho prvého Zlatého Glóbusu. Ako poctu zosnulému Hunterovi Thompsonovi prijal Johnny Depp ponuku na film The Rum Diary, ktorý bol založený na jeho práci. V Public Enemies si vyskúšal aký trpký bol pád podvodníka Johna Dillingera, ktorého prenasledovala FBI. V posledných rokoch ste ho mali možnosť vidieť vo filmoch ako Dark Shadows s Michelle Pfeiffer, The Lone Ranger s Armiem Hammerom, Transcendence s Morganom Freemanom a Into the Woods s Meryl Streep. Tento rok sa trochu pošmykol pri komédii Mortedecai ale je viac než isté, že to zachráni svojimi nadchadzajúcimi projektmi ako Black Mass (trailer si môžete pozrieť tu), London Fields a Yoga Hosers, v ktorom si zahrá aj jeho dcéra.

Johnny Depp, filmový chameleón a nezabudnuteľný pirát dnes oslavuje 52. narodeniny

Johnny Depp a Helena Bonham Carter vo filme Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Deppovou prvou manželkou bola už spomínaná Lori Anne Allision, s ktorou sa však rozviedol len po dvoch rokoch. Neskôr bol zasnúbený s herečkami ako Jennifer Grey, Sherilyn Fenn a Winona Ryder. Po dlhšom vzťahu s modelkou Kate Moss sa presunul k francúzskej herečke Vanesse Paradis, s ktorou sa stretol počas natáčania filmu The Ninth Gate. S ňou má dnes dve deti, dcéru Lily-Rose Melody Depp a syna Johna Jacka Chritophera Deppa III. Depp sa s Paradis po 14 rokoch rozišiel a dnes je ženatý s herečkou Amber Heard. Jeho život je už pokojnejší, no v roku 1996 zničil hotelovú izbu a policajtom tvrdil, že to spravil pásavec. Svoju reputáciu si však napravil svojimi dobročinnými skutkami, mnohokrát finančne prispel do nemocníc a je známy aj tým, že necháva bohaté prepitné. Herec, ktorého odhadovaná hodnota majetku je 400 miliónov dolárov, urobil v živote všetko preto aby sa vyhol sláve (dokonca si kúpil aj vlastný ostrov.. ehm, ja viem) a jeho pokora je obdivuhodná. Hercovi prajeme všetko len to najlepšie a veľa ďalších, úspešných filmov. Nakoniec ešte pár slov od samotného Johnnyho Deppa:

"Ľudia neplačú lebo sú slabí, ale preto, lebo boli silní príliš dlho."

Domov
Zdieľať
Diskusia