Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2015, 22:40
Čas čítania 0:00
Samuel Majdek

Opustené miesta, ktoré naháňajú strach: Bratislavský Istrochem

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Prečítaj si náš rozhovor na tému urban exploration, ktorý je doplnený o exkluzívne fotografie z areálu bratislavského Istrochemu plného opustených a schátraných budov.

Opustené budovy v spojitosti s hrou času vytvárajú raj pre vyznávačov aktivity s názvom urban exploration. Ak si sa práve zamyslel a premýšľal si nad významom tohto slovného spojenia, nezúfaj, aj pre nás to bolo niečo nové. Ak budeš čítať ďalej, dozvieš sa, čo to urban exploration vlastne je a čo všetko s ním súvisí. Práve pre tento účel sme vyspovedali sympatickú študentku Aďu, ktorá sa tejto aktivite venuje už pár rokov a porozprávala sa s nami na túto tému. V článku zároveň nájdeš fotografie z urban exploration, ktorý prebehol v areáli bratislavského Istrochemu.

Opustené miesta, ktoré naháňajú strach: Bratislavský Istrochem

Ahoj Aďa, mohla by si sa na začiatok predstaviť našim čitateľom?

Ahoj, moje meno je Aďa. Študujem na strednej masmediálnej škole a vo voľnom čase rada fotím. Ak ma nezastihnete, tak pravdepodobne sedím na streche nejakej opustenej budovy a vychutnávam si západ slnka.

Už dlhšie sa venuješ tzv. urban exploration. Priblíž nám, čo to vlastne znamená a ako táto činnosť prebieha.

Nazvime to prieskum opustených budov a objektov. Nepotrebujete na to nič, iba mať odvahu a vedieť, kde je vchod. Niektorí ľudia si berú aj foťáky, aby to, čo vidia, mohli zvečniť. Ja nie som výnimka.

 

Vykonávaš urban exploration sama alebo v skupine?

Je mi ľúto, že to musím povedať, ale záujem o tento koníček je čím ďalej, tým menší. Možno by sa vám zdal opak, ale nie je to tak. Ja nenazývam nadšencom tejto činnosti niekoho, kto vybehne ku hradu na Zochovu (pozn.: opustený objekt v Bratislave), spraví 4 fotky, profilovku a ide domov, aby sa s tým pochválil na Facebooku či Instagrame. Taktiež to nie sú ani tí, ktorí to tam chodia porozbíjať. Iba málo ľudí naozaj vie, čo je to nadšenie pre urban exploration. Je to ten neopísateľný pocit, keď ste v blízkosti opustenej budovy a zatuchnutý zápach vás láka ísť dnu. Keď vás to neskutočne ťahá dnu, ale nie zo zvedavosti, ale preto, že milujete ten pocit a zvýšený adrenalín v krvi. A takto by som sa mohla rozpísať aj do zajtra. Pre mňa je to vždy neopísateľný a nezabudnuteľný zážitok. Kedysi nás bolo viac. Chodili sme aj vo väčších skupinkách, navzájom sme sa všetci dobre poznali, ale nevydržalo to. Neviem o nikom, kto sa tomu venuje tak dlho, ako ja a žiaľ o nikom, kto by pri tom vydržal dlhšie, ako rok-dva. Momentálne mi chodí síce veľa správ so záujmom, ale nikdy z toho nič nebolo.

 

Opustené miesta, ktoré naháňajú strach: Bratislavský Istrochem

Existujú nejaké pravidlá, ktorými sa pri tejto aktivite treba riadiť?

"Ako vidíš, tak zanechaj, len fotografie si odnášaj."

 

Čo ťa na tejto aktivite najviac fascinuje?

Mňa to fascinuje od skorého detstva. Nikdy som si poriadne nevedela vysvetliť prečo a dlho som ani nevedela, že to má názov. Už ako malé dieťa som rada chodila po opustených budovách a milovala som ten pocit, ako sa šialene bojím. Všetko sa to zmenilo asi 2 až 3 roky spätne. Úplnou náhodou som spoznala dvoch úžasných ľudí, s ktorými sme vytvorili komunitu Bratislava Urban Exploration. Vyhľadali sme si informácie, kde sa opustené budovy nachádzajú a zopár sme ich aj sami našli. Začalo sa prvé fotenie, prvé cestovanie, prvé policajné kontroly a celkovo prvé “akcie”, kedy som si naplno uvedomovala, že toto je presne to, čo chcem.

 

Nie je to nebezpečné? Ako sa dá do opustených budov dostať? Nie je to vo veľa prípadoch nelegálne?

Je to nebezpečné, ale ja a ani nikto z mojich priateľov k vážnejším úrazom nikdy neprišiel. Čo sa týka prístupu, je to rôzne. Vo väčšine prípadov treba poznať niekoho, kto pozná vchod, pretože ten nebýva vždy úplne viditeľný. Často treba preliezať, a to aj v nemalých výškach. Otázka legálnosti mi do dnes nie je úplne jasná. Nie je to legálne, predsa len je to súkromný pozemok, na ktorom nemáte čo robiť. Avšak, ak budova, alebo miesto nie je opletené a nie je tam viditeľne napísané “Zákaz vstupu”, tak by vám nemalo nič hroziť. Maximálne kontrola tašky a občianskeho.

 

Opustené miesta, ktoré naháňajú strach: Bratislavský Istrochem

Kde všade si už urban exploration vykonala a ktoré z miest ťa upútalo najviac?

V Bratislave už mám pobehané asi úplne všetko, momentálne pracujem na okolitých mestách. Najobľúbenejšia lokalita z tých bratislavských je asi Istrochem.

 

Prečo práve toto miesto?

Pretože Istrochem je strážený, je tam ťažší prístup a je to veľký objekt. Pôsobí trochu ako opustené mesto. Dajú sa tam nájsť ešte rôzne zvyšky zariadenia.

 

Spomenieš si v súvislosti s urban exploration na nejakú zaujímavú situáciu, do ktorej si sa dostala?

Raz nás pri Rázsochách (rozostavaná nemocnica v bratislavskom Lamači) napadli. Bolo nás tam asi päť, posedávali sme pri vchode, keď sme si všimli, že sa k nám niekto spoza kríkov približuje. Zrazu na nás vybehol, vytiahol železnú tyč a začal na nás vrieskať, niečo ako “Fetujete, alebo idete z nemocnice?” V tom šoku sme sa nezmohli ani na slovo a asi o sekundu sa ten blázon za nami rozbehol a bežal za nami pomerne dlho.

 

Existuje nejaké vysnívané miesto, kde by si sa chcela v budúcnosti pozrieť?

Mesto Detroit, kvôli veľkému počtu opustených budov.

Adi ďakujeme za rozhovor. Nižšie v článku môžeš nájsť fotografie zo spomínaného areálu bratislavského Istrochemu, na ktorých sa zastavil čas. Tak čo, láka aj teba preskúmať opustené budovy? Ak áno, určite sa dopredu o týchto objektoch informuj a zober so sebou niekoho skúseného. Tak ako pri všetkom, aj pri takýchto aktivitách je bezpečnosť na prvom mieste. 

Istrochem

Obrovský areál rozprestierajúci sa v Bratislave ohraničený ulicami Vajnorská, Odborárska a Nobelova. Kedysi sa na tomto mieste vo veľkom vyrábali výbušniny a chemikálie rôzneho druhu, dnes je toto miesto plné opustených a chátrajúcich industriálnych budov či skladov, ktoré obľubujú práve vyznávači urban exploration.

Foto: Ad Photography.


Opustené miesta, ktoré naháňajú strach: Bratislavský Istrochem
Opustené miesta, ktoré naháňajú strach: Bratislavský Istrochem
Opustené miesta, ktoré naháňajú strach: Bratislavský Istrochem
Opustené miesta, ktoré naháňajú strach: Bratislavský Istrochem

 

Opustené miesta, ktoré naháňajú strach: Bratislavský Istrochem
Opustené miesta, ktoré naháňajú strach: Bratislavský Istrochem
Opustené miesta, ktoré naháňajú strach: Bratislavský Istrochem
Opustené miesta, ktoré naháňajú strach: Bratislavský Istrochem
Domov
Zdieľať
Diskusia