Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2015, 21:15
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák ncentkova

Hollywoodsky veterán, patriot, skvelý herec a odhodlaný režisér - Clint Eastwood, dnes oslavuje 85 rokov

FILMY A SERIÁLY CLINT EASTWOOD
Uložiť Uložené

Herec, ktorý svojimi kontroverznými výrokmi a projektmi už niekoľkokrát vyvolal pobúrenie. Napriek tomu jeho postavy ako Joe, Blondie či Bill Munny vystúpili z radu, a tak si jeho ťažká práca zaslúži uznanie.

Dnes vám prinášame pohľad na kariéru Clinta Eastwooda, ktorý dnes tvorí jeden z pilierov starého (a moderného) Hollywoodu. 60 rokov plných scénárov, úspešných filmov a cien Akadémie sú tak len čerešničkou na jeho dnešnej 85. torte.


Clint nepochádza z rodiny filmárov a tak je zaujímavé pozrieť sa na to, ako sa vôbec do tohto sveta dostal. Jeho rodičia, Clinton Senior a Ruth, sa spolu s ich synom Clintom a dcérou Jean presúvali po celej Kalifornii, až sa napokon usadili v Oaklande. Jeho otec pracoval ako zlievač kovov a bol často nezamestnaný. Táto nie príliš stabilná finančná situácia naučila mladého Eastwooda ako zachádzať s peniazmi a ešte aj dnes nikdy neminie na film viac ako určený rozpočet. V roku 1948 ste ho mohli napríklad stretnúť v lese, v továrni na výrobu lietadiel či pumpe, kde pracoval, aby vypomohol. Popri práci rád počúval jazz. Jeho láska k hudbe vyvŕšila do prihlášky na Seattle University, kde ho však neprijali. Clint sa tak ocitol v špeciálných armádnych jednotkách v USA, kde sa stretol s budúcimi hercami ako Martinom Milnerom či Davidom Jenssenom. Tí ho presvedčili o jeho potenciále na losangelskej pôde, kam sa v 50. rokoch minulého storočia presťahoval. Čoskoro na to napísal svoj prvý scenár, ktorým sa dostal do povedomia režisérovi Arthurovi Lubinovi, ktorý mu dohodil prácu v Universal Studios.

Odporúčané
10 najlepších filmov Clinta Eastwooda 10 najlepších filmov Clinta Eastwooda 25. septembra 2021, 14:30

Rok 1955 v sebe ukrýval dôležitý krok pre jeho kariéru. Práve v ňom totiž debutoval ako laborant v sci-fi Revenge Of The Creature. Hneď na to nasledovali projekty ako Francis In The Navy, Lubin with Lady Godiva, Never Say Goodbye či Star In The Dust. Posledný z nich je aj jeho prvým westernom, a teda žánrom, ktorý sa stal poznávacím znamením Clinta. Po snímkach ako Lafayette Escadrille a Ambush At Cimarron Pass s ním Universal ukončil spoluprácu a povráva sa, že to bolo kvôli veľkosti jeho ohryzku. Odhodlaný Clint sa však nevzdával, pokračoval v hodinách herectva a popri kastingoch pracoval ako robotník. Všetko sa však zmenilo potom, čo v jeden deň navštívil kamaráta na pľaci. Tam padol do oka producentovi, ktorý si myslel, že sa tak veľmi podobá na cowboya, že z neho jedného spravil v seriáli Rawhide. Spočiatku neúspešný program sa stal ospevovaným a na výslní sa udržal celých 7 rokov. Clint sa stal miláčikom publika a jeho plat sa vyšplhal na 100 000 dolárov ročne. Verný svojej prvej záľube, hudbe, vydal aj zopár pesničiek ako Unknown Girl či Rowdy. 

Hollywoodsky veterán, patriot, skvelý herec a odhodlaný režisér - Clint Eastwood, dnes oslavuje 85 rokov

Clint Eastwood počas natáčania seriálu Rawhide (1959–1965)

Ešte počas svojej seriálovej práce sa vrhol na filmy. Sergio Leone, talianský režisér, mu priniesol ponuku zmeniť svoj nadobudnutý imidž „good-boya”. Eastwood tak nasadol na lietadlo a vrhol sa na natáčanie akčného westernu For a Fistful of Dollars. V tomto remaku japonského Yojimba stvárnil Clint samotára, ktorý sa s vidinou potencionálneho zisku ocitá vo vojne medzi gangmi. Skvelá réžia, nádherná práca s kamerou a Eastwoodov šarm tak vytvorili film, ktorý sa stal obľúbenou klasikou fanúšikov akčných filmov. Po tomto hite si do svojej filmografie pridal ďalší počin, ktorý sa dnes často zaradzuje medzi najlepšie filmy vôbec. Snímka The Good, the Bad and the Ugly zakončila Leonovou „dolárovú” trilógiu a dala Clintovi (The Good), Lee Van Cleefovi (The Bad) a Elimu Wallachovi (The Ugly) priestor naplno preukázať svoj herecký talent. 161 minút dychberúceho príbehu, zaujímavých postáv a skvelého využitia hudby vám ubehne veľmi rýchlo, a taktiež vám zaručí nezabudnuteľný umelecký zážitok. Potom, čo sa usadil medzi hollywoodskými legendami prijal ponuky v projektoch ako Hang 'Em High, Coogan's Bluff, Where Eagles Dare, Paint Your Wagon a Two Mules For Sister Sara, za ktorým stála jeho produkčná spoločnosť Malpaso

Hollywoodsky veterán, patriot, skvelý herec a odhodlaný režisér - Clint Eastwood, dnes oslavuje 85 rokov

Clint Eastwood a  Elli Wallach vo filme The Good, the Bad and the Ugly (1966)  

V roku 1971 odstúpil od svojho zvyčajného žánru a zahral si rolu poraneného vojaka, ktorý zvedie nie jedno dievča v škole, kde ho uchýlia. Clintov ďalší film, preslávený Dirty Harry, hovorí príbeh ostreľovača Scorpia a policajta Harryho Callahana, ktorý ho mučí, aby z neho dostal informácie o unesenej dievčine. Zaujímavé je, že Clint nebol vôbec prvou voľbou pre túto úlohu a predtým, ako bol oslovený, bola táto úloha ponúknutá hviezdam ako John Wayne či Paul Newman. Tak či tak, jeho ikonický výrok, „You’ve got to ask yourself one question… ‘Do I feel lucky?’ Well do ya, Punk?", len uzemnil jeho pozíciu medzi hercami, ktorí stvárňujú záporákov. Objavil sa aj v jeho pokračovaniach Magnum Force, Sudden Impact a The Dead Pool. V 70. rokoch sa do jeho filmovej zbierky pridali filmy ako Joe Kidd, High Plains Drifter, The Enforcer, Thunderbolt And Lightfoot a The Eiger Sanction. Niektoré z nich aj zrežíroval, ale za zmienku stojí najmä The Outlaw Josey Wales, ktorému ako knižná predloha poslúžila novela Gone To Texas. Svoje tvrdo nadobudnuté skúsenosti tu premenil na jeden z jeho najlepších počinov, no napriek tomu bol film nominovaný na cenu Akadémie len za hudbu. Po akčnom thrilleri The Gauntlet si začal vyberať žánrovo rozličné úlohy, ku ktorým patrí napríklad komédia Every Which Way But Loose či biografická dráma Escape from Alcatraz. V poslednej z nich sa vžil do kože väzňa Franka Morrisa, ktorý sa ako jediný pokúsil o útek z tohto nedobytného väzenia. Film je plný napätia a je často označovaný ako za jeden z najlepších počinov režiséra Dona Siegela, ktorý Clinta veľmi ovplyvnil v jeho práci. Taktiež je citeľné, že sa z neho inšpiroval aj Darabont so svojim Shawshankom.



Komédie Bronco Billy, Any Which Way You Can, Honkytonk Man a City Heat trošku osviežili Eastwoodov imidž. Parkrát sa aj pošmykol, ako napríklad pri Heartbreak Ridge či Pink Cadillac. Comeback pre neho potom prišiel až na prelome storočí, a to s dobrodružnou drámou White Hunter Black Heart. Zaslúženej pochvaly sa však dočkal až s westernom Unforgiven, v ktorom si zahral aj Morgan Freeman. Clint scenár napísal už v mladosti, no počkal na to, aby bol dostatočne starý na stvárnenie Williama Munnyho, bývalého pištolníka a vdovca. Pomstychtivá atmosféra a herecké esá boli ocenené 3 Oscarmi. Tento počin je tým, o čo sa Clint pokúšal v minulosti, no všetko do seba zapadlo tak ako má až v tomto projekte. Nabudený týmto úspechom sa vrhol na In The Line Of Fire, kde si zahral FBI agenta, ktorý sa trápi kvôli svojmu zlyhaniu počas atentátu na prezidenta Kennedyho. O pár rokov na to sa pokúsi o zastavenie zabijaka, ktorého stvárnil John Malkovich. S Kevinom Costnerom sa stretol na pľaci pre krimi thriller A Perfect World a s hviezdnou Meryl Streep si zahral v romantickej dráme The Bridges Of Madison County. Začiatkom tohto storočia sa pohral s thrillerom Space Cowboys, v ktorom sa objavil aj Tommy Lee Jones. Za zmienku určite stojí aj jeho režisérsky počin Mystic River, v ktorom do hlavných úloh obsadil charizmatického Seana Penna, Tima Robbinsa a Kevina Bacona. Dej sa točí okolo vraždy dcéry jedného z nich a je dotvorený tajomstvami a podozrením. Film bol dokončený za 39 dní a vyniesol okolo 100 miliónov dolárov len v USA a my ho skutočne odporúčame. Pre našu generáciu sa dostal do povedomia vďaka športovej dráme Million Dollar Baby. Film je založený na historkách od bývalého manažéra pre boxerov, Jerryho Boyda. Clint stvárnil trénera, ktorý nechce pomôcť mladej boxerke Hilary Swank s jej snom. Po čase si ju však zoberie za svoju zverenkyňu a sprevádza ju na jej ceste na vrchol a až po jej konečný pád. Za jeho herecký výkon mu len o chlp ušla ďalšia zlatá soška. K jedným z jeho nateraz posledným hereckým počinom patrí Gran Torino, v ktorom je vojnovým veteránom Walkom Kowalskim. Ten je znechutený tým, že sa do jeho okolia prisťahovali cudzinci. Postupom času sa spriatelí s dvoma súrodencami, ktorí mu pomôžu v boji proti miestnemu gangu. Jeho výkon je bravúrny, no film by mohol byť vylepšený schopnejším obsadením. Napriek tomu za tento film Clint zarobil neuveriteľných 270 miliónov dolárov celosvetovo.

Hollywoodsky veterán, patriot, skvelý herec a odhodlaný režisér - Clint Eastwood, dnes oslavuje 85 rokov

Clint Eastwood a Hilary Swank vo filme Million Dollar Baby (2004)

Dnes je aj (neslávne) známy svojim patriotizmom, na ktorý dostal priestor najmä ako režisér. Historická, vojnová dráma Letters from Iwo Jima sa točí okolo životov japonských vojakov počas bitky o Iwó-džimu. Film je takmer celý v japončine a poukazuje na to, ako veľmi vie propaganda pozmeniť názory. Herec Ken Watanabe presdvedčivo stvárnil generála a za srdce chytil vskutku široké publikum. Paradoxne práve v tomto filme sa Clintov postoj ukázal asi najmenej, no to si vynahradil pri ďalšej vojnovej snímke Flags of Our Fathers. Tejto dráme chýba tempo, vlečúce sa dialógy ubrali na jej hodnote a preto bol Letters from Iwo Jima úspešnejším. Minulý rok mnohých potešil, mnohých zaskočil biografickým thrillerom American Sniper. Ten bol pravdepodobne inšpirovaný myšlienkou „Amerika je tou najlepšou krajinou na svete”, ale je nutné dodať, že sa tentokrát držal celkom pri zemi. Z hlavnej postavy, Chrisa Kylea, spravil národného hrdinu len do istej miery a rovnako príliš nedémonizoval Al-Káidu.

Hollywoodsky veterán, patriot, skvelý herec a odhodlaný režisér - Clint Eastwood, dnes oslavuje 85 rokov

 Bradley Cooper a Clint Eastwood počas natáčania film u American Sniper (2014)

Čo sa týka jeho súkromného života, Clint by sa dal označiť za sukničkára. Jeho prvé manželstvo s Maggie Johnson začalo v čase, keď sa presťahoval do Los Angeles. Herec však ani náhodou nebol ukážkovým manželom a svoje prvé dieťa mal s tanečníčkou Roxanne Tunis. Po prestávke sa pár znova dal dokopy a z tohto spolku má Eastwood dve deti, syna Kylea a dcéru Alison. Po rozvode sa Clint znova oženil o necelé desaťročie neskôr, tentokrát s herečkou Sondrou Locke. Toto manželstvo bolo rovnako hektické a ku koncu splodil ďalšie dve deti, Scotta a Katheryn s letuškou Jacelyn Reeves. K týmto ženám sa neskôr pridala Frances Fisher, s ktorou má dcéru Francescu. Odvtedy mal ešte jednu dcéru, Morgan, a to s Dinou Cruz. Dnes je jeho partnerkou údajne Christina Sandera a stačí už len dúfať, že sa nedočkáme nového prírastku do jeho mnohopočetnej rodiny. No a na záver ešte zopár „badass" slov z úst tejto hollywoodskej stálice: 

 „Mám jedno veľmi prísne pravidlo. V prípade, že je v mojom okolí zbraň, je absolútne nevyhnuté, aby som ju mal pod kontrolou."

Domov
Zdieľať
Diskusia