Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2015, 20:49
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

FC Barcelona kraľuje nielen Európe, ale aj Španielsku. Na pôde Atlética Madrid získala titul La ligy

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Trio MSN je jednoducho nezastaviteľné. Barcelona dnes získala prvú významnú trofej v sezóne.

Kto by to bol povedal, že Enrique bude tým pravým mužom za kormidlom katalánskeho giganta? Nuž, ja určite nie. Bol som rád, keď sa oznámil jeho príchod, keďže v Celte odviedol kus dobrej roboty, no Celta Vigo a Barcelona túžiaca po trofejách je niečo úplne iné. Začiatky boli z hľadiska správy, spoznávania a trénovania tímu náročné, dokonca sa pár mesiacov po štarte sezóny neobjavila zostava, ktorá by hrávala stabilne. Enrique svoj ideál našiel až po pár mesiacoch, no stálo to za to. Rotácia mala za následok, že po väčšinu sezóny sme (áno, budem sa považovať ako za istého 12. hráča a áno viem, že to niektorým ľuďom vadí) nemali dlhodobo a ani veľmi krátkodobo zranených hráčov. Malé problémy mal Xavi či Alba, no nedokážem si spomenúť na hráča, ktorý by vypadol zo zostavy skrz zranenie. Enrique mal aj mnoho slabších chvíľ, kedy sa nerozhodol úplne správne. Mával zlé striedania, ktoré navyše viedli aj k strate dôležitých bodov, nedoprial oddych Messimu ani Suárezovu, Neyovi len v jednom zápase, no a v prvej polovici sezóny občas aj podcenil súpera, akého podceniť nemal. V tomto článku ale nejdeme hľadať chyby, ktoré spravil. Skôr sa zameriame na to, čo dokázal vytvoriť úspešne.

Letné posily sa v priebehu tohto roka už nadobro zapracovali do tímu a vyzerá to tak, akoby tu boli už dávno. Rakitic je extrémny makač, nevynechá ani jednu loptu, dosť toho nabehá, zachraňuje pravý kraj obrany pri Alvesových výletoch, a ako bonus je platný aj v ofenzíve. Rovnako ako Luisito, aj Rakitic ukázal, že je pre Barcu extrémne dôležitý. Enrique so Zubim to tentokrát vyhrali na celej čiare. A čo všetky tie milióny za Suáreza? Som si istý, že by ich vedenie zaplatilo znova. Luisitovi to chvíľu trvalo, no už sa rozstrieľal, lepšie kombinuje (aj keď to stále má svoje muchy), rozdáva skvelé centre, no najväčším prínosom je asi jeho pressing, neustále napádanie súpera a tvorenie tlaku na obrancov počas CELÉHO zápasu. Pripočítajme si k tomu jeho ofenzívne chúťky a vytváranie priestoru pre Messiho odlákaním súperových obrancov a vo výsledku tak máme dokonalého hrotového útočníka. O brankárskej dvojici sa snáď nemá zmysel rozpisovať. Claudio Bravo inkasoval v lige len 19 gólov (menej, konkrétne 18, inkasoval už len Bayern) a ter Stegen v Lige majstrov až na dva faily ukazuje, že v budúcnosti bude pevnou oporou tímu a azda aj možným nástupcom Neuera. Rafinha žiaľ nedostáva (aspoň v mojich očiach) dostatok príležitostí, no verím, že sa chytí. Vyzerá to ale tak, že hrať bude viac minimálne v prvej polovici ďalšej sezóny, keďže nás s najväčšou pravdepodobnosťou opustí Xavi. Pred rokom som po jeho odchode volal veľmi hlasno, dnes už tíško dúfam, že ešte rok ostane. Tímu má stále čo ponúknuť, v niektorých zápasoch ľahko predčil Iniestu a ukázal, že asi chytil druhú mladosť. Vie, že budúca sezóna by pre neho stále bola náročná, avšak, rozhodne by miesto v kádri mal. 

FC Barcelona kraľuje nielen Európe, ale aj Španielsku. Na pôde Atlética Madrid získala titul La ligy


Spomínaný Iniesta je na tom ale zle, respektíve bol. V apríli sa začal po roku dezorientovaných výkonov trochu preberať, no a po nádhernom sóle proti PSG s gólovým koncom od Neymara sa to už začalo rysovať v starého dobrého Dona Andrésa, i keď stále nie v plnej forme. Zďaleka už nerozdáva toľko lôpt čo kedysi, zďaleka už neohrozuje bránky súperov ako kedysi, no o to viac lôpt vyváža. V tejto sezóne totiž viac pôsobí vzadu, než vpredu. Až v poslednej etape sezóny sa viac vysunul a začal hrať riskantnejšie. To však potešilo celý tím a určite aj jeho fanúšikov, keďže sme sa zase dočkali momentov, kedy si prechádzal pomedzi hráčov ako cez kužeľky. Snáď sa jeho forma nevytratí. Busquets je istota. Občas nemiestne zariskuje pred 16-tkou, občas nás poteší svojou vycibrenou technikou a pohrá sa s hráčmi súpera. Svoje úlohy si ale plní svedomito a až na pár okamihov to bola skvelá sezóna. Obrana sa taktiež prebrala. Alves prestal nakopávať svoje nezmyselné centre, respektíve sa naučil, ako dostať loptu tam, kam treba. Podporuje útok a skutočne si neviem predstaviť, že by mal odísť. Pravá strana s Messim na krídle by prišla o veľkú údernú silu a kombinácia by bez rečí stála na mŕtvom bode. Mascherano je nekomprisný, no nie je ani neomylný. Rozhodne som si ale obranou a čistým kontom istejší, než keď hrá on a nie Bartra či Mathieu.

FC Barcelona kraľuje nielen Európe, ale aj Španielsku. Na pôde Atlética Madrid získala titul La ligy

Práve výplod La Masie, mladý Marc Bartra túto sezónu opäť trpí nedostatkom dôvery a miesto toho hrá fajčiar Mathieu. Francúz síce zaznamenal dva nesmierne dôležité góly, no v obrane pôsobí neisto, občas zmätene a jasne dáva najavo celému svetu, že by mal byť náhradou za Bartru, nie naopak. Albu je, myslím si, zbytočne rozoberať. Cez jeho stranu prejde najmenej lôpt, maká ako kôň a podporuje útok na čele s Neymarom. Celá obrana pôsobí kompaktnejšie aj vďaka Piquému, ktorý sa po roku-dvoch hľadania samého seba vrátil medzi nás a začal podávať stabilné, miestami až výkony hodného svetového stopéra. Strieľa góly a je oporou mužstva. Obrana nie je nepriestrelná a rozhodne má svoje muchy, čo dokazujú najmä silnejšie tímy, no určite je to oveľa lepšie než minulý rok. Za to môže aj fakt, že celý tím začal opäť s pressingom ako za čias Pepa. Jediný, kto miestami vypúšťa, je Messi, ale on to má dovolené. Za celú sezónu vymeškal asi tak hodinu hracieho času, niekde si ten priestor na šetrenie nájsť treba. Aj on ale začal napádať obrancov súpera a taktiež zabraňovať rozohrávke. Nabehá toho znamenite viac a po vyriešení svojho konfliktu s trénerom znova hrá ako malý boh. 

FC Barcelona kraľuje nielen Európe, ale aj Španielsku. Na pôde Atlética Madrid získala titul La ligy


Útok MSN je jednoducho niekde úplne inde. Prínos Suáreza je nepopierateľný a citeľný, nakoniec, druhý polčas s Bayernom a Pedrom ukázal rozdiel. Iste, celý tím sa šetril a vypustil, no absencia Uruguajčana bola veľkou úľavou pre celý mníchovský tím. Neymar mal síce v apríli slabšie obdobie, no všetko sa opäť vrátilo do správnych koľají, nehovoriac o fakte, že v Lige majstrov kraľuje vyraďovacej fáze. Svoje o tom vie ako Bayern, tak aj City či PSG. S Messim tvoria skvelú dvojicu, navzájom sa nachádzajú a skvele kombinujú. A tu už prichádzam k najlepšiemu aspektu tohto tímu. Tohto sezónny káder skvele pressuje, skvele kombinuje, robí oveľa menej chýb, zlepšil bránenie a zameral sa hlavne na stred poľa, kde získava azda najviac lôpt zo všetkých tímov TOP 5 líg a tak ďalej a tak ďalej. No to, čo robí tento tím takým výnimočným, je jednoznačne Lionel Messi, bez akýchkoľvek pochybností najlepší futbalista na svete, pravdepodobne aj najlepší futbalista histórie. Článok o jeho najkrajších momentoch tejto sezóny (aj keď by si zaslúžil update) celkom jasne ukázal, prečo je niekde úplne inde a prečo porovnávanie s Cristianom Ronaldom pôsobí úplne zbytočne. Množstvo šancí, ktoré vytvorí, je enormné. Keby jeho spoluhráči všetky tie šance využívali vo väčšej miere, v zápase s Leom by Barca dávala pravidelne viac ako 5 gólov bez žiadnych problémov. Strieľa góly, odoberá lopty, rozohráva a vytvára šance. Asistuje najviac z celého tímu, a to je pozične častokrát až pod Xavim či na úrovni obrancov. Nemá pritom problém vyniesť loptu a prejsť pritom cez 2-3 hráčov. O jeho neuveriteľných pasoch za obranu (je pritom jedno, či sú 5 alebo 50 metrové) ani nehovoriac. O Messim sa ale via rozpisovať nejdem. Trio MSN je jednoducho za vodou a bude zaujímavé sledovať, či prekonajú gólový rekord tria Benzema, Higuan a Cristiano Ronaldo, ktoré dosiahlo za sezónu 118 gólov. Barcelonské tridente strelilo 115 gólov a majú pred sebou ešte tri zápasy. Dva z toho sú pritom finále. V Copa del Rey na Camp Nou 30. mája privítajú Bilbao, no a v Berlíne sa 6. júna stretnú s posledným majstrom Európskej krajiny, ktorého ešte túto sezónu neporazili - Juventusom Turín (Manchester City - majster Anglicka, PSG - majster Francúzska, Ajax Amsterdam - majster Holandska, Bayern Mníchov - majster Nemecka, Atlético Madrid - majster Španielska). 

FC Barcelona kraľuje nielen Európe, ale aj Španielsku. Na pôde Atlética Madrid získala titul La ligy


FC Barcelona tak celkom zaslúžene, i keď po niektorých slabších zápasoch a výkonoch, ktoré sklamali nejedného fanúšika, získava titul La ligy a vracia sa na vrchol. Stalo sa tak len pred chvíľou na štadióne Vicenteho Calderóna, kde porazili Atlético Madrid skvelým gólom Messiho. Kto by to bol povedal, že po nepodarenom januári, správam o možnom odchode Messiho a jeho hádke s Enriquem a iných problémoch nastane situácia, kedy bude Barcelona favoritom všetkých troch najvyšších súťaží? Teraz už len dúfať, že to tím zvládne a doručí svojim fanúšikom treble. 

Domov
Zdieľať
Diskusia