Nedeľa 25. 6. 2017 meniny má Olívia, Tadeáš

hľadaj na refresheri

Zaujímavosti - Ľudia

Slovenský cider Jablčnô: Úspešný príbeh partie chalanov, ktorí využili dieru na našom trhu (Rozhovor)

Cider zo slovenských sadov, bez zbytočných pridaných látok a s tou pravou chuťou jabĺk.

8. máj 2015, 16:42
8. máj 2015, 16:42

Na Refresheri ti s veľkou obľubou prinášame podobné články s motivačným a inšpiratívnym podtónom, ale radi sa zameriavame nielen na úspešných Slovákov vo svete, ale aj na našincov, ktorí si povedali, že vytvoria niečo, čo podľa nich na Slovensku zúfalo chýbalo. Určite si vieš predstaviť, aké zložité môže byť pre partiu mladých chalanov postavenie na vlastné nohy s odvážnym plánom začať vyrábať cider, na Slovensku donedávna neznámy jablkový mušt, ktorého tradícia pochádza zo Španielska, ale jedným z najpopulárnejších nápojov sa stal hlavne vo Veľkej Británii. Pravé slovenské výrobky sa z pultov obchodov pomaly vytrácajú a nahrádzajú ich lacnejšie verzie z dovozu, ale keď sme sa dozvedeli o značke Jablčnô, ktorá pri výrobe sajderu (cideru, ako chcete) používa výhradne slovenské suroviny z vlastných sadov, neváhali sme a oslovili sme chlapcov s návrhom, či by nám nechceli odpovedať na zopár otázok. Chalani súhlasili a nakoniec z toho vznikol rozsiahly rozhovor nielen o ich začiatkoch, ale aj o súčasnej situácii a plánoch do budúcnosti. Pripomíname, že na naše otázky nám odpovedali dvaja zástupcovia, menovite Michal Slovák (MS) a Michael Thomas Jurkovič (MTJ). Okrem toho za Jablčnôm stoja ďalší dvaja mladí muži, Filip Černý a Jozef Jablonický a ďalších niekoľko zamestnancov a brigádnikov.

 

Slovenský cider Jablčnô: Úspešný príbeh partie chalanov, ktorí využili dieru na našom trhu (Rozhovor)

 

Na začiatok by ste nám mohli predstaviť, ako vlastne nápad vyrábať jablkový mušt na Slovensku vznikol. Na vašich stránkach som sa dočítal, že to bolo na stretávke z gymnázia, ale mohli by ste nám to ozrejmiť trošku bližšie? 

MS: Ešte v roku 2012 som bol na výlete v Anglicku, kde som prvýkrát pil cider. Až som sa divil, že niečo také som dovtedy neochutnal. Tak mi zachutil, že som sa z neho až opil. Za krátku dobu po návrate na Slovensko sa zo mňa stal ciderový nadšenec a tiež som zistil, že neexistuje domáci výrobca. Existovalo len pár predajných miest, kde sa dal kúpiť anglický alebo francúzsky. O asi mesiac po mojom návrate bola stretávka zo strednej školy, kde som priniesol pár fliaš na spríjemnenie večera. A zachutilo aj Michaelovi, s ktorým sme sa pri stolnom futbale rozhodli, že to skúsime vyrábať.

 

MTJ: Ja som bol práve pár mesiacov po návrate z Talianska a prišlo mi to ako dobrý nápad začať s príchodom na Slovensko niečo úplne nové. Mal som kontakty a náš ďalší kamarát Leonard, ktorý bol aj náš bývalý spolužiak, nám zase pomohol nájsť správne miesto, kde s výrobou začať. Bolo to vo Svätom Jure.

 

Povedzte nám niečo o vašich začiatkoch na slovenskom trhu, aké podmienky sú u nás vytvorené pre podobné ambiciózne projekty, respektíve stretli ste sa s ústretovým správaním alebo ani nie?

MS: V čase, keď sme sa rozhodli začať vyrábať prvý slovenský sajder a teda aj podnikať, neexistovala legislatíva, ktorá by tento nápoj definovala. Hovoríme o prelome rokov 2012/2013. Neexistoval v slovenčine ani názov pre sajder či cider. Cítili sme sa preto trochu ako priekopníci a veľakrát sme si všetko museli zisťovať sami. Určite sme mali šťastie, ale vo všeobecnosti platí, že zo strany štátu by ste pomocnú ruku zbytočne čakali. Na úrady a povolenia sme sem-tam ani nečakali a veci sme riešili radšej za chodu.

 

MTJ: Našťastie sme mali okolo seba kamarátov, nadšencov a dobrých ľudí, ktorí nám celý tento projekt pomohli nakopnúť. Dá sa to.

 

Nedá sa mi hneď nespýtať na názov Jablčnô. Kto ho vymyslel a ako ste sa k nemu dostali?

MS: Pôvodne sme sa chceli volať len sajder, ale myslím, že to bol Michael, kto prišiel s názvom Jablčnô. Zo začiatku som mu hneď nebol naklonený, ale potom si uvedomil, že v ô sa dá pekne vytvoriť jablková stopka.

 

MTJ: Taktiež sme chceli ostať verní slovenským názvom, nielen preto, že sme boli prvý slovenský sajder, ale vyrábame pre domáci trh a týmto sme chceli byť ľuďom bližšie.

 

Slovenský cider Jablčnô: Úspešný príbeh partie chalanov, ktorí využili dieru na našom trhu (Rozhovor)

 

Koľko času prešlo od momentu, kedy ste začali s vybavovaním všetkých papierovačiek až do chvíle, keď bola vyrobená prvá fľaša?

MS: Ako sme už spomínali, niektoré veci sme riešili za chodu, avšak ak počítam čas od nápadu po prvú fľašku, bolo to od decembra do marca. Čiže 4 mesiace. Celkom sme sa poponáhľali.

 

MTJ: Receptúru však neustále zlepšujeme a experimentujeme aj s novými možnosťami spracovania jabĺk, čiže ten proces výroby vo firme stále pokračuje a napreduje. Držíme sa hesla, že každá nová várka musí byť lepšia ako tá predošlá.

 

Ako prebiehala výroba zo začiatku a odkiaľ ste vlastne prišli na to, aké ingrediencie do vášho nápoja pôjdu?

MS: Na začiatku sme zistili, že nepoznáme nikoho, kto by nám s výrobou sajdru na základe skúseností vedel pomôcť. Nech to znie akokoľvek, pustili sme sa do samoštúdia a hľadali návody na YouTube a objednali knihy z Amazonu.

 

MTJ: Prvé pokusy boli v 5-litrových demižónoch, kde sme experimentovali s ingredienciami. Skúšali sme napríklad rôzne kvasinky, druhy jablkovej šťavy a dokonca sme v jednej várke experimentovali aj s pridaním whisky. Tieto pokusy však boli neúspešné, ale len do tej miery, že sa nedali vypiť. Nakopli nás ale k ďalším pokusom. A s ďalšou várkou, ktorá bola už 200-litrová, sme vychytali niektoré muchy z tých predošlých. Veľa vecí z našej originálnej receptúry vzniklo štýlom pokus-omyl, alebo teda pokus-neúspech. Dnes to vnímame ako pozitívum, že sme sa nedržali vždy návodov a odporúčaní a nebáli sme sa ísť vlastnou cestou za chuťou, akú sme si želali. Naše heslo od začiatku bolo vyrobiť prvý slovenský sajder, aby bol taký, aký ešte nikto nepil. Teda, aby bol niečím svojský.

 

Čo hovoríte na svoje začiatky z pohľadu dopytu? Kedy približne začal rásť záujem ľudí o Jablčnô?

MTJ: Od začiatku sa stýkame s príjemným problémom, že dopyt je väčší, ako stíhame vyrobiť. Najväčší nárast začal po lete 2013, keď sme aj za 5 dní vypredali to, čo sme pripravili na mesiac. Je to dobré, aj zlé. Nedávno sme do firmy preto prijali investora, ktorý nám pomôže rozšíriť výrobu na 1200 hektolitrov ročne a dobudovať prvú slovenskú sajdériu. Takto veríme, že už budú všetci spokojní.

 

Jablká z týchto sadov sa postupom času menia na chutné Jablčnô

Slovenský cider Jablčnô: Úspešný príbeh partie chalanov, ktorí využili dieru na našom trhu (Rozhovor)

 

Odkiaľ pochádzajú suroviny, ktoré používate pri výrobe?

MS: Vyrábame zo šťavy slovenských jabĺk dopestovaných vo vlastných jablkových sadoch, ktoré máme v Kravanoch nad Dunajom. Takto vieme dozerať na kvalitu suroviny a garantovať pôvod úplne od začiatku pestovania až po nafľaškovanie.

 

MJT: Zvyšné suroviny napríklad na verziu bez alkoholu NIEALKO, teda byliny, máme však stále od slovenských pestovateľov.

 

Ako prebieha proces dohadovania sa s jednotlivými podnikmi na tom, či sa v nich bude môcť váš sajder podávať?

MS: Je to individuálne. Na začiatku z prvých 70 podnikov sa drvivá väčšina ozvala priamo nám s dopytom po sajdri. Neskôr sme prešli aj na odporúčania od ľudí, ktoré sme dostali na Facebooku či Twitteri, alebo na trhoch. A občas sa stane, že si nejaký podnik obľúbime, alebo sa nám zapáči, tak ich oslovíme zase priamo my.

 

MTJ: Distribútorov v tomto momente neriešime, ale časom by sme určite radi, nakoľko sa nám ozývajú aj z okolitých štátov, kde to logisticky ešte nie je zatiaľ v našich silách zvládať.

 

Ako ste zareagovali na prichádzajúce ponuky od rôznych investorov a koľko času prešlo, kým ste dospeli do bodu, že jednu z nich prijmete? 

MS: Vedeli sme, čo chceme dosiahnuť aj vybudovať a aké dobré meno chcem postupne pre Jablčnô vytvoriť. Bolo to preto aj na investorovi do akej miery sa vie, alebo vedia, s našou predstavou stotožniť. Niektorí boli biznismeni a videli za všetkým čísla, iní aj nejaké poslanie a zodpovednosť. Rokovania boli často veľmi namáhavé, ale aspoň sme získali skúsenosti a možnosť stretnúť veľmi úspešných ľudí a to celé nám veľa dalo. Záujem zo strany investorov však bol už v čase, keď sme len začínali. Zo začiatku sme si to celé financovali z vlastných zdrojov. Až po čase sme prišli na to, že bude dobrý krok nájsť niekoho, kto by nám v tom celom pomohol. Kým sme ho našli, trvalo to asi aj rok.

 

MTJ: Myslím, že sme sa veľmi dobre rozhodli. So vstupom investora sme sa dostali aj k vlastným jablkovým sadom. A to, čo robíme, preto dávalo aj jemu veľký zmysel. Nehľadali sme teda len investora kvôli financiám, ale chceli sme, aby nás to aj kvalitatívne posunulo a vyzdvihlo.

 

Slovenský cider Jablčnô: Úspešný príbeh partie chalanov, ktorí využili dieru na našom trhu (Rozhovor)

 

Čo sa zmenilo s príchodom investora? V septembri sme na blogu písali o vlastnej výrobni na sajder, v akom štádiu sa nachádza dnes?

MJT: Práve sme sa nasťahovali. Kúpili sme budovu bývalej medovne v Kravanoch nad Dunajom, ktorá už bola viac-menej dopredu pripravená na potravinársku výrobu. Preto sme s prerobením až tak veľa času nestratili. Avšak aj tu, ako to býva zvykom, sa naše plány o nejaký mesiac posunuli. Rovnako to je aj s dodávaním technológie, ktorá trochu mešká oproti pôvodnému plánu. Toto leto sa však už zabývame v nových priestoroch.

 

Mohli by ste porovnať výrobu vo svojich začiatkoch s výrobnými podmienkami dnes?

MTJ: Začínali sme vo Svätom Jure v bývalom pivovare, na ktorom sa už odrazil zub času. Boli sme k tomu v podnájme. Dnes sa sťahujeme do vlastného a nového, preto aj ten pocit, že budujeme prvú slovenskú sajdériu v Kravanoch nad Dunajom je o to lepší, že je to už vo vlastnom. Podmienky sú preto neporovnateľne lepšie a tešíme sa z toho.

 

Plánujete v budúcnosti nové príchute, prípadne úplne nové produkty?

MTJ: Aj keď sme prišli ešte v roku 2013 ako prví so sajdrom na Slovensko, neskôr to bolo aj NIEALKO, tak nechceme, aby naša firma bola vnímaná len cez cider, alebo len tieto dva produkty. Okrem sajdrov, ktorých plánujeme priniesť na trh asi 4 druhy a tiež štyroch nealko nápojov, by sme radi vymysleli ešte dva úplne nové produkty, ktoré sú však zatiaľ iba v rovine nápadu. Naším cieľom je, aby nás ľudia vnímali nielen cez jablká, z ktorých všetko vyrábame, ale hlavne aby vedeli, že u nás nájdu kvalitu.

 

Ak by sme sa na to pozreli hypoteticky, viete si predstaviť, že by ste svoje podiely v spoločnosti predali zahraničnému investorovi v prípade, že by bola ponuka príliš lákavá?

MS: Jednu takú ponuku sme už aj dostali, avšak s potenciálnym záujemcom sme sa nezhodli v otázke kvality. Chceli ísť cestou ako veľké značky, teda šetriť na surovinách a zameriavať sa hlavne na kvantitu. Toto nie je naša filozofia. Držíme sa toho, že to, čo by sme nedali vypiť vlastnej mame, nechceme ani vyrábať. Je to obyčajné šetrenie na zákazníkoch. A vy by ste šetrili na niekom, na kom vám záleží? S tým sme sa nevedeli stotožniť, nech by ponuka bola akokoľvek lákavá a aj preto odsuzujeme takýto prístup veľkých značiek.

 

MTJ: Stačí si prečítať zloženie a či sa jedná o kvalitu, to človek hneď rozozná. Takmer každý vyrába z koncentrátu, avšak skutočná chuť jabĺk je nenapodobiteľná. Sajder sa vyrába podobne ako víno, teda kvasením. Viete si predstaviť, že by ste pili víno z koncentrátu a s arómami? My veru nie, a preto to ani nerobíme. Nie je to otázka peňazí, ktorá by rozhodovala a nakoniec aj rozhodla.

 

Slovenský cider Jablčnô: Úspešný príbeh partie chalanov, ktorí využili dieru na našom trhu (Rozhovor)

 

Ako si predstavujete svoje ďalšie pôsobenie na slovenskej scéne, chceli by ste sa dostať aj do veľkých supermarketov, alebo budete pokračovať výlučne v podnikoch?

MS: Chceme, aby sa naše produkty spájali len s kvalitou, teda pokiaľ pôjdeme do supermarketov, bude to musieť spĺňať niekoľko kritérií. Chceme však byť k ľuďom bližšie, a preto tento krok asi časom príde. V prvom rade sme si však zobrali za poslanie robiť osvetu kvalitným surovinám a poctivej remeselnej výrobe. V podnikoch a na akciách, kde sa priamo stretávame s našimi zákazníkmi je to momentálne najlepšie. Dolaďujeme však logistiku, aby sme mohli pokryť celé Slovensko a v každom väčšom meste mať niekoľko predajných miest.

 

Ako dlho trvá výroba jedného nápoja?

MJT: Sajder sa vyrába kvasením jablkovej šťavy. Momentálne tento proces trvá do dvoch mesiacov. Chceme sa však viac priblížiť francúzskemu spôsobu prípravy, ktorý má pre dozrievanie až jeden rok. Je to podobné, ako s vínami. Sajder bude takto ešte kvalitnejší a chuť intenzívnejšia.

 

Koľko ľudí sa v súčasnosti podieľa na výrobe?

MJT: Vo firme je nás nastálo 5. Spolu však s brigádnikmi, ktorí sú niekedy pre zvýšený dopyt alebo akcie potrební, je nás 10. Postupne to rastie a s nábehom na nový výrobných režim bude možno ľudí potrebných asi aj raz toľko.

 

Kto sa stará o akú oblasť fungovania firmy?

MS: V princípe je zatiaľ viac roboty ako ľudí, preto vo väčšine prípadov riešime všetci všetko, avšak čo sa týka zodpovednosti, Michael má na starosti výrobu a kvalitu nápojov, taktiež dohliada na distribúciu. Ja mám na starosti dizajn, marketing a komunikáciu so zákazníkmi. Do firmy pribudol ako spoločník Marek Haverla, ktorý po novom rieši financie a odbyt.

 

Ako vyzerá bežný deň majiteľov sajdérie? Venujete sa popri výrobe ešte aj niečomu inému, alebo je každý deň naplno pohltený prácou s Jablčnôm?

MJT: Už od začiatku sme si uvedomovali, že pokiaľ sa nikto do Jablčna nepustil na 100 percent, nepodarilo by sa nám všetko tak rýchlo vybudovať. Preto som sa rozhodol, že po návrate z Talianska to budem práve ja. Venujem sa Jablčnu naplno od jeho začiatku. Deň prebieha rôzne, komunikujeme s odberateľmi alebo dodávateľmi, riadime ľudí vo výrobe, alebo riešime papierovačky. Je toho veľa a nikdy to nie je rutina.

 

MS: Aj vďaka Jablčnu ma to viac prilákalo k obalovému dizajnu. Okrem firmy sa teda venujem aj grafickému dizajnu, ktorému som sa však venoval už aj predtým. Týždeň mám zväčša rozdelený napoly: 3-4 dni Jablčnô alebo 3-4 dni dizajn. A na nejaké voľno v poslednej dobe vôbec neostáva čas.

 

Partia kamarátov, zľava Michael Thomas Jurkovič, Jozef Jablonický, Filip Černý a Michal Slovák

Slovenský cider Jablčnô: Úspešný príbeh partie chalanov, ktorí využili dieru na našom trhu (Rozhovor)

 

Ako reagovali vaši najbližší, rodina a kamaráti, že sa rozhodli vyrábať jablkový mušt?

MJT: Na Slovensku sme objavili dieru na trhu, napriek tomu, že výroba ciderov je vo svete obľúbená a veľmi rozšírená. Ľudia a ani rodina zo začiatku nevedeli, o čo presne ide a veľakrát si pod tým predstavovali burčiak či čučo. Keď sme ale priniesli prvé výtvory a im to zachutilo, všetky nejasnosti sa rozplynuli.

 

S akými reakciami na to, že vyrábate jablkový mušt ste sa dosiaľ stretli vo svojom okolí?

MJT: Naše okolie a blízki sú ďalšou vecou, prečo nás to baví. Bez ohľadu na to, či by sme uspeli alebo nie, sme si nesmierne vážili, že v nich máme podporu. O to ľahšie sa to rozbiehalo.

 

MS: Každopádne, aj keby z nášho nápadu neboli nadšení, my sme tomu verili už od začiatku. Reakcie sú však pozitívne.

 

Komu ste prvú vyrobenú várku dali ochutnať?

MJT: Rozdali sme ju kamarátom a rodine. Neopomenuli sme ani niektorých someliérov a nášho kamaráta a experta na víno Petra Handzuša, ktorý bol tak trochu náš mentor a pomáhal nám s vylaďovaním chute.

 

MS: Všetkým sme im veľmi vďační, lebo keby nás zo začiatku len chválili a úprimne by nám nepovedali svoj názor, nepodarilo by sa nám dosiahnuť takú chuť, akú máme.

 

Myslíte si, že konzervatívni ľudia na Slovensku by si vedeli zvyknúť na pravidelné pitie cideru namiesto povedzme vína či piva?

MJT: Chuť jabĺk je natoľko prirodzená, že človek si nepotrebuje na ňu ani zvykať. Stačí ochutnať. Musí však byť prirodzená a teraz nemám na mysli umeliny. Sme v tvrdeniach opatrní, ale veríme, že určite si sajder svojich skalných fanúšikov nájde. Bude to však asi trvať pár rokov, kým sa stane prirodzenou súčasťou a zvykom piť sajder rovnako, ako pivo alebo víno. Vo svete svoje miesto má a dokonca predbieha aj pivo. Vo Francúzsku bol cider pred 2. svetovou vojnou populárnejší ako víno. Verím preto, že na Slovensku nás to ešte len čaká.

 

Kde si môžu Jablčnô ľudia v súčasnosti vychutnať a kam bude smerovať ďalšie expandovanie?

MS: Na našom webe jablcno.sk máme mapu s aktuálnymi miestami, kde si ľudia môžu Jablčnô kúpiť. Pravidelne ju aktualizujeme a pridávame nové miesta. Pokryť domáci dopyt je prioritou a potom sa zameriame aj na export, ktorý sme začali už pred nejakým rokom aj do Českej republiky. Určite k tomu ešte pridáme Rakúsko.

 

Teraz taká nezvyčajná otázka, čo ste si kúpili za prvé zarobené peniaze z výroby?

MTJ: Ak by som nebral do úvahy náklady, ktoré ma každý človek spojené so živobytím, tak som si dal spraviť custom bicykel, ktorý však aj tak využívam vo firme. Je to teda Jablčnô bicykel.

 

Vlastné jablkové sady v Kravanoch nad Dunajom

Slovenský cider Jablčnô: Úspešný príbeh partie chalanov, ktorí využili dieru na našom trhu (Rozhovor)

 

Čo by ste poradili mladým Slovákom, ktorí by aj chceli skúsiť šťastie v podnikaní, ale zatiaľ majú strach?

MS: Strach je zbytočný a skresľuje skutočný pohľad na podnikanie. Určite to však nie je pre každého. Keď sa pozriem na náš prípad, môžem povedať, že skúsenosti, ktoré sme nabrali, sú mnohokrát oveľa cennejšie ako úspech, a to bez ohľadu na to, či by sme v podnikaní uspeli alebo nie. Ak človek vstupuje do podnikania čestne a svoju prácu berie ako poslanie, prináša niečo pre ľudí, tak skôr či neskôr úspech príde a dokonca sa vtedy dejú naozaj krásne veci. Nájsť radosť v tom, čo robíte, stojí aj za ten strach a doprial by som to každému.

 

Čo vás v živote posúva ďalej?

MS: Jablčnô stále berieme ako taký malý zázrak a veľké šťastie. Tým si plníme viac-menej sen a tých snov máme ešte zopár. Keď vidíte, ako majú ľudia z niečoho, čo vytvoríte radosť, je to na nezaplatenie a dáva nám to odhodlanie pre nové méty.

 

A nakoniec otázka, ktorá nemôže chýbať. Pijete svoje Jablčnô aj vy sami? Ak áno, ako často?

MTJ: Každý deň. Vo firme zastávam aj pozíciu kontrolóra kvality, je preto mojou náplňou práce a teda aj povinnosťou ochutnávať hotové várky, či spĺňajú očakávania a kvalitu.

 

MS: Ja sa priznám, že mám problém odhadnúť mieru, keďže mi veľmi chutí. Pijem ho preto pomenej ako Michael a keď už, tak je to ešte stále pre mňa taká malá oslava a radosť z toho, čo vyrábame.

 

Ak ťa sajder Jablčnô zo slovenských sadov zaujal a rád by si ho ochutnal vo svojom okolí, potom nezabudni navštíviť jeho internetovú stránku www.jablcno.sk, ale zaujímavé informácie a novinky nájdeš aj na Facebooku. Chalanom by sme nakoniec radi poďakovali za spoluprácu a do ďalších rokov popriali ešte veľa vyrobených fliaš a úspechov. 

Vyjadri svoj názor na článok
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Odpad! Menej takýchto článkov
Super! Viac takýchto článkov
Povedz nám, prečo sa ti článok nepáči:
Ďakujeme za tvoj názor!
Pomáha nám a autorom pri skvalitňovaní obsahu na stránke.
Zobraziť 17 komentárov
Diskusia
alebo poslať ako anonym
17 komentárov
Zoradiť komentáre podľa obľúbenosti času pridania
avatar
gurgen8. máj 2015, 18:47

hipsterom vybuchli hlavy

29 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
Eery8. máj 2015, 20:39

Normálny článok :O neverím

17 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
panda9. máj 2015, 14:45

odobruje 10 z 10 hipsterov. moze obsahovat chlp z brady

15 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
onetwo8. máj 2015, 19:28

skvele, prajem chlapcom vela uspechov!!!!

15 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
jozko vlozko8. máj 2015, 19:01

v clanku nikde nie je spomenute za co ste biznis rozbehli.. podla mna dost podstatna ifnormacia :D

3 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
Victor9. máj 2015, 13:29

Za peniaze, za co asi :D

3 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
meno nieje treba8. máj 2015, 17:32

jablčnô som zatiaľ nepil, pil som len strongbow ale ten mi veľmi nechutil.. dúfam ze jablčnô chutí lepšie...

3 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
Victor9. máj 2015, 13:30

Ani mne nechutil, nebolo to nic extra.

1 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
TvojaBabka9. máj 2015, 10:39

Aký je rozdiel medzi cíderom a čučkom?

2 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
king9. máj 2015, 14:45

čučo je (akože) víno a sajder je mušt

2 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
TvojaBabka9. máj 2015, 15:10

Ale ten ich obsahuje tiež alkohol nie? Tak to je len doliata vodka? Alebo je to kvasené?

-1 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
Naseriem vám na dlane8. máj 2015, 18:16

V Kcčku je čapované

2 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
ada10. máj 2015, 22:28

jediný cider ktorý mi chutí a to som ani nevedela aký skvelý príbeh sa za ním skrýva :). veľmi inteligentne napísané, nech vám to víde chalani!

1 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
hlyyyvak8. máj 2015, 17:09

+++

1 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
Tomáš Juracska9. máj 2015, 12:50

strongbow kupujem pravidelne ,parádne to je

-2 Odpovedať · Nahlásiť
Tomáš Juracska9. máj 2015, 12:52

Inak podla mna ten názov je zvoleny zle. Znie skor polsky ako slovensky,aj to "niealko"

-4 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
šturino9. máj 2015, 10:20

Strongbow je top (redberries uplne), celosvetovo top cider a varia ho u nas v hurbanove, co je pre mna +.

-5 Odpovedať · Nahlásiť
Odoberaj REFRESHER videá
Najčítanejšie na webe
24 hodín7 dní30 dní