Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2015, 23:04
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Barcelona po hviezdnom výkone Lea Messiho porazila poľahky Bayern 3:0

ŠPORT LIGA MAJSTROV LIONEL MESSI
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Druhý semifinálový zápas Ligy majstrov sa odohral na Camp Nou, zaplnenom štadióne skandujúcom meno Leo Messi.

Marky vás včera už oboznámil so všetkým potrebným. Pripomínať vám, že práve čítate o druhom zápase prvého kola semifinále Ligy majstrov mi príde zbytočné a hneď teda prejdem k veci. 

Najsilnejšia Barcelona za posledné dva roky privítala doma nemeckého majstra, neohrozené kráľa tabuliek a štatistík na Camp Nou s prísľubom skutočne veľkých vecí. Tie sa mali udiať ako na ihrisku, tak aj mimo neho. Fanúšikovia oboch tímov a vlastne aj fanúšikovia futbalu po celom svete majú ešte v živej pamäti semifinále spred dvoch rokov, kedy Bayern dokázal Kataláncov v dvoch zápasoch bez akýchkoľvek problémov zdolať a potupiť výsledkom 7:0. Dnes sú ale veci úplne inak. Medzi troma tyčami je iný brankár, obrana svoju robotu robí oveľa lepšie a poctivejšie, pressing je na úplne inej úrovni a taktiež disponuje tím najlepším útočným triom na svete. Bayern to teda rozhodne nemal ľahké, hoci stále hovoríme o mužstve, ktoré sám radím do aktuálnej TOP 3. Každý ale očakával, že zranenia si vyberú svoju daň a bude to práve v prospech domácich. 

Hráči oboch mužstiev sa už poznajú, či už je to z klubového pôsobenia alebo z Majstrovstiev sveta či iných medzištátnych súbojov. Rovnako tak sú na tom tréneri Pep Guardiola a Luis Enrique. Obaja sa poznajú už dlhé roky, učili sa spolu hrať futbal na najvyššej úrovni, učili sa spolu trénovať a dotiahli to ku koučovaniu dvoch dlhodobo najsilnejších futbalových tímov sveta. Ak však nesúhlasíte, neberiem vám to. Zaujímavé však je, že 4 z 8 trénerov zo štvrťfinále spolu hrali kedysi v Barcelone. Pre Guardiolu idem pritom o mimoriadne špeciálny zápas, rovnako ako pre Thiaga Alcantaru, obrovského smoliara, ktorý sa po prestupe do Bayernu práve z Barci potýka len so zraneniami. Pritom má talentu na rozdávanie. Dosť ale k úvodu, na záver už len pripomeniem, že stretnutie píska spoľahlivý Nicola Rizzoli, a pred nami tak už je len 90 minút (snáď) krásneho futbalu. 

Barcelona po hviezdnom výkone Lea Messiho porazila poľahky Bayern 3:0


Zostavy

FC Barcelona: Ter Stegen - Alves, Piqué, Mascherano, Alba - Rakitič, Busquets, Iniesta - Messi, Suarez, Neymar

Lavička: Bravo, Xavi, Pedro, Rafinha, Bartra, Adriano, Vermaelen

Bayern Mníchov: Neuer; Rafinha, Boateng, Benatia, Bernat; Schweini, Alonso, Thiago; Lahm, Lewa, Müller​
Lavička: Reina, Dante, Martínez, Gaudino, Götze, Wiser, Pizarro

A prvý polčas začal pekne zhurta, nakoniec, niečo podobné som aj očakával. Myslel som si, že Barca bude dominovať, no Bayern si takmer ani neškrtol a domáci opäť doplatili na svoju nemohúcnosť v zakončení. Oba tímy začali s vysokým a aktívnym pressingom, no domáci jednoznačne svojou aktivitou prevyšovali hru hostí, a tí začínali mať vážne problémy. Po pár nepresných prihrávkach Bayernu si hráči Barcy začali veriť viacej a zahryzli sa do toho naplno. Najprv spálil mega tutovku Suárez, ktorý sa rútil na Neuera sám po skvelom hlavičkom vysunutí od Messiho. Ofsajdová pasca neklapla, no Luis to trafil veľmi amatérsky. Neuer tak dostal šancu predviesť svoje neuveriteľné schopnosti a stav sa tak nemenil. O chvíľu na to mal ďalšiu veľkú šancu Neymar, ktorý už nemeckého brankára prekonal, no pred bránkovou čiarou zachraňoval Rafinha. Veľká príležitosť však prišla aj na druhej strane ihriska, keď si Piqué zaspomínal na svoje neuveriteľne chabé výkony z nie až tak dávnej doby a nechal osamoteného Lewandowského pred ter Stegenom. Lewa ale minul a štadión si tak vydýchol.

Barca aj naďalej pokračovala vo veľkej aktivite, hostí prevyšovala ako tímovým, tak individuálnym výkonom. Áno, hovorím najmä o skvelom Messim a Rakiticovi, ktorý zaskakoval za Alvesa nielen v obrannej činnosti. Enriquemu systém s vysúvacím sa Alvesom a istiacim Chorvátom vychádza nadmieru dobre a zistili to už aj zverenci Pepa Guardiolu. Barca mala teda jasne navrch, z čoho rezultovali aj nádejné šance, ktoré väčšinou končili na Suárezovi, ktorý to kombinačne s takými technickými vyspelými bláznami, akými Neymar a Messi sú, jednoducho nestíhal. Luisito sa ale snaží, pressuje s neuveriteľnou energiou, odoberá lopty a každému je jasné, že sa znechutiť nenechá. Aby som ale spomenul aj argentínsku blchu. Messi nemal problém prejsť cez 2-3 obrancov súpera, či už to bol Lahm, Schweinsteiger či Alonso, a to sú už prosím pekne trochu iné kapacity. Spoluhráčom pripravil množstvo šancí, gólom to však nikdy neskončili. Po Iniestovom skvelom pase za obranu sa mohol presadiť aj Dani Alves, no ten to mal  na spracovaní ťažké, pričom mu to perfektný Neuer vôbec neuľahčil.

Barcelona po hviezdnom výkone Lea Messiho porazila poľahky Bayern 3:0

Druhý polčas už bol ale celkom opačný. Bayern zatlačil a hru až na pár zábleskov od Barcy úplne ovládol. Následne sa ale opäť rozbehol Messi a futbal sa hneď zatraktívnil. Bayern síce prvých 10 minút držal loptu vo svojej moci, no nedostal sa ani k jednej strele. V 60. minúte sa po nádhernom prieniku Neymara dostal takmer do šance Messi, no 5. hráč Bayernu už akciu domácich zastaviť dokázal. Následne ale Neymar sklamal asi celé publikum. Zabudol totiž, že hrá proti Neuerovi a ten rozhodne v bráne na útoky protihráčov nečaká. Po skvelom pase od Messiho sme sa tak gólu nedočkali. Obraz hry sa neskôr výrazne upokojil, nasledovala len prvá „strela“ priamo na ter Stegena, ak to teda tak môžeme nazvať. Po Neymarovej až príliš očividnej snahe spadnúť v jedenástke súpera (ak nesimuloval, tak pardón, ale záber sa neopakoval) Alves odstránil svoje chyby v úvode druhého polčasu, nahral Messimu a ten nádherne k bližšej tyčke skóroval. Arogantné reči Neuera, že Messimu ukáže, kto je tu šéf, sa teda nevyplnili. Asi niečo podobné, ako Kompanyho vyjadrenia o Stoke, pamätáme, že? Čo by to bolo ale za Messiho výkon v roku 2015, keby si nestrelil aj druhý gól a dokonale sa tak odmenil za svoj skvelý doterajší výkon v zápase. Nádherne si posadil Boatenga a ten sa tak už len nečinne mohol prizerať, ako si Messi prehadzuje Neuera. Leo je jednoducho niekde úplne inde. Ale viac ho chváliť nejdem, zase by ma prišla umlčať kindermafia Ronaldových fanúšikov. 


Do konca stretnutia sa už ale nič závažné neudialo. Alebo žeby? V záverečnej minúte zabojoval Suárez, ktorý si aj napriek smole a slabému výkonu v koncovke pripisuje plusové body za bojovnosť a lopta sa dostala k Messimu. Ten už svojou typickou dokonalou prihrávkou vysunul Neymara, ktorý už Luisitovu chybu zo začiatku zápasu neopakoval a proti mníchovskému bossovi sa už nemýlil. Barca si výsledok postrážila a ak bude takto hrať aj v Mníchove, s najväčšou pravdepodobnosťou si Barca zahrá aj samotné finále. Vymaľované však mohlo byť už v prvom polčase, nanešťastie koncovka bude niečo, čo bude Kataláncov po nociach strašiť asi do konca života. Ako sa zápas páčil vám? 

Barcelona po hviezdnom výkone Lea Messiho porazila poľahky Bayern 3:0
Sport7

Domov
Zdieľať
Diskusia