Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2015, 12:37
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Mladí Slováci vo svete: Stredná škola a skateboarding na Long Islande, tak vyzerá Martinov splnený sen (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ďalší dôkaz, že u nás máme stále dosť cieľavedomých a odvážnych študentov.

Len máloktorý študent by odmietol ponuku vyskúšať si štúdium v zahraničí. Nehovoriac o Amerike. Problémom však bývajú financie a niekedy trochu aj odvaha a odhodlanie. Prvý spomínaný problém sa už našťastie v dnešnej dobe dá riešiť, no predsa len je stále potrebná aspoň malá injekcia od rodičov, prípadne iných zdrojov. Martin, náš dnešný cestovateľ spoza veľkej mláky, si bol tvorcom svojho šťastia sám a vďaka skateboardingu si našiel sponzora priamo v kolíske tohto športu. Popri jazdení nezanedbáva štúdium na strednej škole. Ak ťa zaujíma, ako vyzerá život na Long Islande, určite pokračuj v čítaní. Veľa sa dozvieš.

Mladí Slováci vo svete: Stredná škola a skateboarding na Long Islande, tak vyzerá Martinov splnený sen (Rozhovor)
Mladí Slováci vo svete: Stredná škola a skateboarding na Long Islande, tak vyzerá Martinov splnený sen (Rozhovor)

Zdravím. Na začiatok by si nám mohol prezradiť niečo o sebe, teda kto si a čo robíš?
Čaute, volám sa Martin Hrušovský, mám 18 rokov a pochádzam z Banskej Bystrice. Momentálne som siedmy mesiac na Long Islande v New Yorku. Vo voľnom čase sa venujem skateboardingu. 

 
Prečo si sa rozhodol presunúť svoje štúdium za veľkú mláku?
Vždy som chcel žiť v USA, splniť si svoj americký sen a teraz si ho žijem. Je to pecka a zároveň obrovská skúsenosť. Spoznáš strašne veľa nových ľudí, nové miesta a ako bonus sa naučíš perfektne angličtinu. Po niekoľkých mesiacoch sa tu úplne začneš orientovať. Už vieš, kde čo je a zistíš, že to je pre teba tvoj druhý domov.
 
Presne viem, o čom hovoríš. Našich čitateľov bude určite zaujímať, kde je treba začať, keď sa niekto rozhodne zmeniť pôsobisko. Akou cestou si sa vybral ty, čo im odporúčaš a čo naopak nie?
Začať treba určite rozhodnutím. Je treba byť odhodlaný vycestovať a skúsiť niečo úplne iné. Niečo, čo ste nemali šancu nikdy v živote zažiť. Ja som sa vybral cestou výmenného programu, čo mi umožnilo dostať sa na strednú školu, na ktorej o pár mesiacov maturujem. Určite odporúčam vedieť aspoň priemerne angličtinu, ktorú potrebujete zo všetkých vedomostí asi najviac a všade. Taktiež si dajte pozor, keď si budete vybavovať víza a poriadne si to naštudujte tak, aby ste zbytočne nemali komplikácie. 

Pravdepodobne hovoríš z vlastných skúseností. A prečo práve Long Island?
Blízko do centra New York City, všade sú pláže, jazerá a okolo celého ostrova je Atlantický oceán, takže čo viac si priať, že? Posťažoval by som sa ale na počasie, ktoré aj napriek prostrediu býva často zradné, takže neodporúčam baliť sa ako na Floridu. Na jar a leto tu je však fakt perfektne! Na zahodenie nie je ani kvalita škôl a vzdelávania.
 
Mladí Slováci vo svete: Stredná škola a skateboarding na Long Islande, tak vyzerá Martinov splnený sen (Rozhovor)
 
Vedel by si porovnať štúdium na americkej škole oproti tej slovenskej? Výhody, nevýhody?
Myslím, že by sme porovnávali dve naozaj odlišné veci. Som na škole, kde je viac ako 5000 študentov. Obrovská budova, strašne veľa vzdelávacích a športových vymoženosti doslova od výmyslu sveta. Oproti svojej pôvodnej škole som nepostrehol žiadne podstatné nevýhody, teda až na jednu. Od kedy som tu, oveľa viac si vážim jedlo zo slovenských školských jedálni. 
 
Poznajú nás Američania, keď im prezradíš, odkiaľ pochádzaš?
Väčšinou vždy len: "Damn, Czechoslovakia?" Hneď na to každému odpovedám a vysvetľujem, ako to v skutočnosti je. Raz ma dokonca prekvapil aj sám učiteľ, ktorý si myslel, že Slovensko je časť Ruska. To som bol celkom zaskočený. Samozrejme sa stretávam aj s ľuďmi, ktorí o nás vedia pomerne dosť, a to hlavne vďaka výkonom našich športovcov - nielen z NHL.
 
V čom by sme si podľa teba mali brať od cudzincov príklad? Jedlo, móda, zvyky?
V Amerike to funguje v istých zabehnutých koľajách, avšak úplne inak, ako u nás. Určite by sa mal každý zamerať hlavne na seba a žiť si svoj život bez toho, aby mal potrebu sa stále starať do iných. Ten trend je u nás myslím dosť rozšírený, celkovo. Mám pocit, že Američania sú oveľa viac prajní. S tým jedlom, ako som už spomínal, by sme si príklad brať nemali, práve naopak. A čo sa týka módy, tá je dosť podobná. Záleží samozrejme od jednotlivcov, v konečnom dôsledku na tom nie sme najhoršie. 
 
Vedel by si nám opísať svoj bežný školský deň?
O 6:00 ma zobudí budík. Dám sa dokopy, sadám do auta a cestujem do školy, čo mi zaberie približne pol hodinu. Keď konečne zaparkujem pri škole, snažím sa stihnúť prvú hodinu ešte pred učiteľom. Vyučovanie začína o 7:20. Odsedím si tam 9 hodín na tvrdo a končím približne 14:20 poobede. Potom už len príjemné aktivity ako šport a samozrejme škola, to isté dookola.
 
Mladí Slováci vo svete: Stredná škola a skateboarding na Long Islande, tak vyzerá Martinov splnený sen (Rozhovor)
 
Dokázal by si porovnať študentský život na Slovensku a v US, napríklad taký klasický piatok.
Na Slovensku je študentský život najviac! Tu si obmedzovaný a berú to naozaj vážne. Do klubov môžeš ísť jedine, ak máš 21 rokov a viac. Čiže teenegeri si tu robia skôr také "Private House Party". Nefunguje to tu samozrejme tak, ako na Slovensku, že každý piatok sa ide do mesta na kalbu. 
 
Čo slovenské ti najviac chýba a čo spravíš ako prvé, keď prídeš domov?
Hneď si vychutnám sviečkovú, dáke halušky a pirohy. Samozrejme mi chýba rodina a kamaráti. A čo spravím prvé, keď prídem? Ťažká otázka. Určite nebudem vedieť, čo skôr, haha. 
 
Bývaš u hosťovskej rodiny alebo na internáte?
Bývam u host rodiny s jedným 17-ročným  chalanom, ktorý je z Chile. 
 
Okrem štúdia sa venuješ aj skateboardingu. Prečo práve tento šport?
Skateboardingu sa venujem už niekoľko rokov. Jednoducho ma to baví a napĺňa. Ten pocit voľnosti je najlepší. Každopádne, sú to roky driny a sebazapretia. 
 
Mladí Slováci vo svete: Stredná škola a skateboarding na Long Islande, tak vyzerá Martinov splnený sen (Rozhovor)
 
V New Yorku máš určite kopec možností, ktoré bohužiaľ na Slovensku chýbajú. Ktoré konkrétne spoty máš najradšej?
Každý má rád niečo iné. Ja konkrétne som konečne rád, že mám možnosť skejtovať v super skateparkoch, ktoré v okolí Banskej Bystrice nie sú. Na skok to mám do centra - Manhattan, kde je možnosti až príliš veľa. Kto navštívil, prípadne videl aspoň jedno americké skate video, určite vie, o čom píšem.

Aké najväčšie úspechy si dosiahol?
1. miesto Best Trick (gap) Picnic skateshop show Zvolen 2012,  4. miesto Slovenský Skateboardový pohár, Žilina 2011 do 16 rokov.
 
Si pán, poďme ale ďalej. Život v NY určite nie je lacnou záležitosťou, preto bude určite všetkých zaujímať, ako si zarábaš na živobytie a tiež možno mesačné životné náklady, aspoň približne.
Ako hovoríš, život tu je dosť finančne náročný. Obzvlášť na Long Islande, keďže to je ostrov. Pomáha mi rodina, za čo im patrí veľké ďakujem! Časť nákladov pokrýva support od Zumiez skateshopu tu na Long Islande, plus tam chodím aj do shopu pomáhať chalanom. Taktiež mám aj Rare Clothes (novú slovenskú značku), ktorá ide neskutočne hore! Mesačné životné náklady neviem fakt odhadnúť, ale dá sa to zvládnuť. Každý mesiac to je samozrejme odlišné. 
 
Aké sú tvoje plány do budúcnosti? Plánuješ sa vrátiť?
Plánujem sa vrátiť cez leto, dokončiť si Obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici a potom ísť na vysokú školu - naspať do Ameriky. Hádam sa mi to podarí. 
 
Mladí Slováci vo svete: Stredná škola a skateboarding na Long Islande, tak vyzerá Martinov splnený sen (Rozhovor)
 
Určite budeme držať palce. A čo hudba? Ktoré albumy ťa v poslednom čase najviac oslovili?
Počúvam všetko čo sa mi páči, ale najviac preferujem rap a tie nové trapové a "trapové" hudby. V poslednej dobe ma oslovili albumy ako napr. SchoolBoy Q - Oxymoron, YG - My Krazy life, Lil Herb - Welcome to Fazoland. Z CZ/SK to určite zabil Momo s Ektorom. A pecka určite bude aj Otisov nový album, ktorý čoskoro vyjde. 
 
Chlapci sú na hlavu jak čapice. Nájdeš si čas aj na filmy a seriály?
Vždy, keď je nuda si pozriem nejaký ten film. A seriály skôr nie ako áno. Vlastne ani neviem, kedy som naposledy nejaký videl. 
 
Vďaka za rozhovor. Na záver ešte dokaz pre čitateľov RFRSHR.sk.
Diky za rozhovor RFRSHR.sk! Pozdravujem moju rodinu, kamarátov a Slovensko. Vidíme sa v lete, peace! 
 
Zopár minút v Canarsie Skatepark, Brooklyn
 
A ešte North Trail Skatepark, Florida
 
 
  Manhattan Bridge
Mladí Slováci vo svete: Stredná škola a skateboarding na Long Islande, tak vyzerá Martinov splnený sen (Rozhovor)
 
Ak vám tento rozhovor pomohol k rozhodnutiu, aby ste skúsili štúdium na zahraničnej škole, no aj napriek tomu máte pocit, že nie ste dostatočne informovaní, pokojne sa na nás obráťte v komentároch. Vaše otázky sa určite dočkajú odpovede priamo od Martina, ktorého inak môžeš sledovať aj na instagrame, prípadne odoberať jeho YouTube kanál. Dovidenia!
Domov
Zdieľať
Diskusia