Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2015, 12:55
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Svet Marvelu #17: Prichádza X-Men: Apocalypse a s ním aj epická deštrukcia vo svete mutantov

FILMY A SERIÁLY MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Channing Tatum ako Gambit, Reynolds ako R-kový Deadpool, posledný Wolverine a hlavne X-Men: Apocalypse. Fanúšikovia mutantov sa veru majú na čo tešiť.

Večný boj Marvelu a DC naberá na obrátkach a s pribúdajúcimi rokmi to bude len horšie a horšie, respektíve lepšie a lepšie. Marvel získal späť Spideyho, DC má zase neobmedzené možnosti, avšak žiadnu záruku. Medzi nimi je Fox, ktorý vlastní práva na X-Men a Fantastic Four. V dnešných Čriepkoch si niečo povieme práve o týchto pripravovaných filmoch. V prípade, že sa o svete mutantov chcete dozvedieť viac, čítajte timeline ich sveta, ktorý je síce už teraz z polovice zbytočný, ale myslím, že rozhodne stoja obe časti (tu a tu) za prečítanie. 

Začneme ďalším režijným počinom duchovného otca filmových X-Men, Bryanom Singerom, a teda X-Men: Apocalypse. Ten je v štádiu produkcie, ktorá zaberie veľa času a peňazí, nehovoriac o natáčaní a postprodukcii. Je celkom možné, že Apocalypse bude najdrahším filmom ságy, keďže nám scenárista Simon Kinberg (First Class, Fantastic Four - reštart, Days of Future Past - ďalej len DoFP, ale napíše aj Gambita) a režisér Bryan Singer (X-Men 1 a 2, DoFP, Valkýra) sľubujú deštrukciu epických rozmerov. Nielen to, dočkáme sa azda najväčšieho počtu hrdinov (pozor, najviac hrdinov, nie hercov. Neuvidíme teda obe verzie, mladšie aj staršie) a pravdepodobne aj načrtnutia budúcnosti X-Men filmov. O čom ale Apocalypse vlastne bude?

Svet Marvelu #17: Prichádza X-Men: Apocalypse a s ním aj epická deštrukcia vo svete mutantov


Na konci DoFP nás čakala potitulková scéna, ktorá odhalila záporáka pre ďalšiu časť. Ide o En Sabah Nur-a aka Apocalypsa. Je vôbec prvým mutantom, ktorý sa kedy na svete objavil. Je starý viac ako 5000 rokov a oplýva ohromne silnými schopnosťami, medzi ktoré patrí napríklad lietanie, teleportácia, telekinéza, vytváranie silového poľa, dokáže sa dokonca zmeniť na čokoľvek si zmyslí a taktiež je nesmrteľný! Myslím, že tu máme najsilnejšieho a najviac badass mutanta, ktorému kedy X-Men čelili. Za ním ste si mohli všimnúť 4 ľudí na koňoch. Sú to jeho 4 jazdci, ktorí jeho už tak extrémnu moc rapídne navyšujú. Bezhlavo plnia všetky jeho príkazy. Apocalypse si rýchlo zotročil celý Egypt, avšak samého ho to nebavilo, a tak si bookol našich 4 jazdcov, ktorých zloženie pravidelne obmieňal. Istý čas nimi boli aj Wolverine či Hulk. Nikto nám stále nepotvrdil účasť Jackmana ako Wolverina v tomto filme, a tak sa nám naskytá otázka, či Singer s Kinbergom neplánujú ukončiť Jackmanovu púť v X-Men univerze práve vďaka jeho členstvu v tomto obľúbenom konskom spolku.

Malá ukážka Apocalypsových schopností (ide o seriál pre deti, takže na to berte ohľad)

Jackman sa ale dlhú dobu snaží dostať do filmu od Marvelu, respektíve k súboju s Hulkom, ktorým sme sa mohli tešiť v komiksoch, ale aj v niektorých animákoch. Krátka jednorázová spolupráca medzi Marvelom a Foxom je v tomto prípade asi mokrým snom každého z nás. 


Ako sa ale mutant z obdobia starodávneho Egypta dostane do 80. rokov, kam sa presunie príbeh nového filmu? Vysvetlenie je veľmi jednoduché a logické. Kvôli hrátkam Logana a spol. s časom v minulom diele sa mu nejako naskytne možnosť cestovať časom, a to rovno do obdobia, kedy sa X-Men formovali na novo. Že by to bolo pre scenáristu Kinberga náročné? Prosím vás. Po tom, čo dokázal v DoFP bude toto pre neho hračka. Nezabúdajte, že nič, čo sa stalo v X-Men 1-3 a oboch Wolverinových sólach sa v tejto časovej rovine nikdy nestalo. X-Men sa teda šikovne a elegantne znovuzrodili a majú čistý štít. História sa teda tvorí nanovo. Apocalypse sa teda dostane do 20. storočia, bude chcieť zotročiť celé moderné ľudstvo, avšak okúsi nápor X-Men, ktorí tak opäť budú musieť spolupracovať. Alebo že by nie?

Svet Marvelu #17: Prichádza X-Men: Apocalypse a s ním aj epická deštrukcia vo svete mutantov

Najnovšie dohady hovoria o tom, že vo filme uvidíme jediného herca z pôvodných filmov, a to Iana McKellena, teda Magneta. Žeby Apocalypsovi nejak pomáhal? Nechajme sa prekvapiť. Určite ale nečakajte Patricka Stewarta ako Profesora Charlesa Xaviera, ktorý nedávno vyvrátil svoju účasť vo filme. Potvrdil však dohadovanie okolo jeho angažovaní v inom mutantskom filme. O tom však neskôr. 

Apocalypse však okrem ústredného súboja dobra so zlom nastolí priebeh udalostí, ktoré poukážu na vzťahy medzi jednotlivými postavami a hlavne na začiatok budovania tímu, aký poznáme z X-Men 1. Taktiež bližšie preštuduje vzťah medzi Beastom a Raven (Mystique) či Magnetom a Profesorom X, medzi ktorými vládne prímerie. Erik totiž bez svojej helmy veľa nezmôže. Hovorí sa aj o tom, že to bude práve Apocalypse, ktorý Magneta oslobodí od Charlesovej kontroly a bude tak znova môcť vyvádzať. Mnohí z vás sú určite zvedaví na Wolverinove drápy. Nebojte sa, znova budú adamantiové, avšak nikto okrem scenáristu a režiséra asi zatiaľ nevie, ako k tomu dôjde. Vylúčená je však účasť Strykera a Projekt X.

Čo sa týka vzťahov s ďalšími postavami, je celkom možné, že uvidíme aj Nightcrawlera, alebo aspoň naznačenie jeho existencie, keďže bude veľmi mladý. Malo by ísť o syna Mystique. Otcom by logicky mal byť Azazel, obľúbená to postava z First Class. V komiksoch sú zase bratia Scott a Alex Summersovci. Vo filme je medzi nimi však obrovský vekový rozdiel a mimo to, aj samotný Singer potvrdil, že súrodenci nie sú, avšak nejaký rodinný vzťah medzi nimi je. Je teda vysoko pravdepodobné, že Havoc (Alex) bude otcom Cyclopsa (Scott). Snáď svoj potenciál zase ukáže aj Quicksilver a hlavne jeho vzťah s Magnetom. DoFP už naznačil, že sú to vlastne otec a syn, rovnako ako v komikse. Možno sa narodí aj Cable, ktorý je zase synom Cyclopsa a zároveň je šéfom tímu X-Force. Tím drsných hrdinov by mal taktiež dostať svoj vlastný film, takže je možné, že to už čoskoro bude naznačené. 

Svet Marvelu #17: Prichádza X-Men: Apocalypse a s ním aj epická deštrukcia vo svete mutantov

Apocalypsa bude hrať Oscar Isaac, talentovaný herec, o ktorom je v posledných rokoch počuť stále viac a viac. Najnovšie sa na neho môžete pozrieť v krimi dráme A Most Violent Year po boku Jessicy Chastain. V decembri sa zase predstaví ako pilot X-Wingu v Star Wars Episode VII: The Force Awakens. O postave Apocalypsa povedal len toľko, že jeho brnenie a vzhľad celkovo bude sčasti výtvorom praktických a sčasti digitálnych trikov. Čo sa týka zmien u iných postáv, je dosť možné, že mladý Charles konečne príde o svoje vlasy. Žeby sa James McAvoy musel oholiť? Natáčanie by malo začať už v apríli. Zahrajú si McAvoy ako Profesor X, Michael Fassbender ako Magneto a celkom možno aj Ian McKellen ako jeho staršia verzia, Oscar Isaac ako Apocalypse, Jennifer Lawrence ako Mystique, Hugh Jackman ako Wolverine, Evan Peters ako Quicksilver, Rose Byrne ako Moira MacTaggert (agentka z First Class) či Nicolas Hoult ako Beast. Je celkom možné, že si cameo strihne Channing Tatum, ktorý bol dávnejšie oznámený do role Gambita (dostane aj sólovku). Čo je však nové a o čom ste možno nepočuli, ak nesledujete Filmkult, je fakt, že Cyclops, Jean a Storm boli preobsadení. Uvidíme teda ich mladé verzie. Jean Grey si zahrá mladá Sophie Turner z Game of Thrones, Cyclopsa Hollywoodu nie príliš známy Tye Sheridan (Mud) a Storm zase herecky nie príliš skúsená Alexandra Shipp. Je celkom možné, že v budúcnosti uvidíme Jean aj ako Dark Phoenix, tentoraz v podobe a forme, akú si táto postava zaslúži. Je otázne, či uvidíme Roque, Kitty Pride, Icemana, Colossusa, Blink či iných. 

 Zľava doprava: Sophie ako Jean, Tye ako Cyclops a Alexandra ako Storm

Svet Marvelu #17: Prichádza X-Men: Apocalypse a s ním aj epická deštrukcia vo svete mutantov


Pre zaujímavosť, Matthew Vaughn, režisér skvelého First Class, ktorý vlastne znova nakopol X-Men a donútil Singera vrátiť sa ku svojmu dielu, v nedávnom interview povedal, že mal pre Days of Future Past úplne iné plány ako Bryan Singer. Keby bolo po jeho, Wolverina v 70. rokoch by si zahral niekto iný, podstatne mladší ako Hugh Jackman. Nejakým spôsobom sa potom obe verzie mali stretnúť a predviesť niečo cool. Mal pripravené dva scenáre, jeden pre DoFP a druhý pre Kingsman. Rozhodol sa ale urobiť špionážnu akciu, ktorá pomaly začína brázdiť kiná a zbierať najvyššie hodnotenia (čoskoro sa dočkáte našej recenzie).


Je známe, že Apocalypse zavŕši jednu trilógiu, a teda trilógiu mladého obsadenia. Je isté, že sa nejak bude pokračovať, vzhľadom na pripravované spinoffy, o ktorých si povieme nabudúce. Je nepravdepodobné, že uvidíme iných hercov alebo pôjdeme do iného časového obdobia, než znova o pár rokov ďalej. Nechajme sa prekvapiť. Nabudúce si povieme o samostatných filmoch pre Gambita, Deadpoola, X-Force, Fantastic Four či Wolverinovi. X-Men: Apocalypse uvidíme v kinách už 19. mája 2016. 

Domov
Zdieľať
Diskusia