Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. novembra 2021, 14:30
Čas čítania 7:52
Jakub Paulík

Spánková paralýza – najhoršia nočná mora, na ktorú nikdy nezabudnete

Spánková paralýza – najhoršia nočná mora, na ktorú nikdy nezabudnete
Zdroj: Filmový distributor Gravitas Ventures
ZAUJÍMAVOSTI PARASOMNIE SPÁNKOVÁ PARALÝZA
Uložiť Uložené

Extrémny nával strachu, zvukové a zrakové halucinácie, ochromené telo, pocit dusenia a tlaku na hrudi.

Stuhnuté svalstvo, ústa zamknuté na kľúčik a neznáma bytosť, ktorá vošla do bytu s cieľom, aby mi ublížila. Aj takto mnohí ľudia opisujú hrozivý zážitok so spánkovou paralýzou. „Niečo cez to okno skočilo dnu a behalo po byte. Keď som to začula, zobudila som sa, ale nemohla som sa postaviť z postele, nedalo sa mi pohnúť,“ povedala nám 32-ročná Andrea.

Podobne nepríjemnú epizódu má za sebou aj 24-ročná Ema. „Prvýkrát som mala pocit, že sa nado mnou nakláňa nejaká čierna postava, ktorá ma drží a zatláča tak pevne, že som sa nemohla pohnúť,“ opísala chvíle hrôzy. Dievčatá sa cítili úplne bezmocné. Mali pocit, že im chce niekto ublížiť, ale nedokázali sa žiadnym spôsobom brániť.

V tomto článku si prečítaš:
  • Tri hrozivé príbehy mladých ľudí, ktorí zažili spánkovú paralýzu.
  • Prečo sa počas spánkovej paralýzy nevieme hýbať.
  • Ako môžu horory ovplyvniť halucinácie počas spánkovej paralýzy.
  • Prečo Samuel prestal po hrozivom zážitku so spánkovou paralýzou spávať na chrbte.
  • Čo zažila Andrea, ktorá mala za dva týždne tri epizódy spánkovej paralýzy.
  • Ako môže alkohol zvýšiť riziko spánkovej obrny.
Ilustračná fotografia (The Nightmare)
Ilustračná fotografia (The Nightmare) Zdroj: Gravitas Ventures

Halucinácie, pri ktorých sa nedokážeš pohnúť

Spánková paralýza je u ľudí bežnejšia, než by sa zdalo. Schválne, spýtaj sa na ňu niekoľkých ľudí zo svojho okolia. Možno ti jeden z kamarátov porozpráva o tom, ako ležal v posteli, jeho svalstvo bolo stuhnuté, no mozog sa mu stále „nevypol“. Nemohol sa hýbať a zrazu začul desivé zvuky a mal pocit, že je v izbe okrem neho neznáma osoba. Nedokázal však kričať, aby si privolal pomoc.

Odporúčané
Faktor tretieho muža: stroskotaných dobrodruhov sprevádzalo zjavenie. Imaginárna postava mnohým z nich údajne zachránila život Faktor tretieho muža: stroskotaných dobrodruhov sprevádzalo zjavenie. Imaginárna postava mnohým z nich údajne zachránila život 31. marca 2023, 14:30

„Keď človek zaspí, svalstvo v tele sa paralyzuje. Pri spánkovej paralýze však dôjde k paralýze svalstva, ale mozog jedinca je stále pri vedomí. V dôsledku toho sa dotyčný nemôže pohnúť a prichádza zdesenie, čo sa s ním deje. Spánkovú paralýzu často sprevádza pocit tlaku na hrudi a ťažkosť nadýchnuť sa,“ opísala nám proces spánkovej paralýzy psychologička Zuzana Šofraneková.

Počas tohto stavu môže mať človek vidiny, ktoré sú však neškodné. Podľa psychologičky Šofranekovej ich z odborného hľadiska nazývame hypnagogické či nepravé halucinácie a vyskytujú sa aj u ľudí s dobrým duševným zdravím.

Mnohí šarlatáni však za spánkovou paralýzou prostredníctvom psuedovied hľadajú niečo nadprirodzené a temné. Ľudovo povedané, vtedy sa s nami iba „zahráva naša myseľ“. A pravdou je, že sa dokáže zahrávať skutočne desivými spôsobmi, o čom nám porozprávali aj Ema, Andrea a Samuel.

Ilustračná fotografia (The Nightmare)
Ilustračná fotografia (The Nightmare) Zdroj: Gravitas Ventures

Odkedy zažil spánkovú paralýzu, odmieta spávať na chrbte

29-ročný Samuel sa nám zveril s dvojicou zážitkov so spánkovou paralýzou, ktorá sa u neho spustila, keď mal 18 rokov. Prvý zážitok pritom opisuje ako výrazne intenzívny a desivý.

„Pamätám si, že som spal na chrbte a zobudil sa na pocit, že ku mne niekto prichádza zboku izby. Keď som otvoril oči, nevedel som pohnúť žiadnou časťou tela. Prežíval som neskutočný strach a napätie. Cítil som, že niekto ku mne prichádza, aby mi ublížil, ale ja sa neviem pohnúť a brániť. Následne som sa nejakým spôsobom premohol, nakopol a pohol. V momente, keď som sa začal hýbať, celé to prestalo. V izbe, samozrejme, nikto nebol,“ povedal pre Refresher.

Odporúčané
Bývajú plné erotiky, bizarností, ale aj strachu: čo odzrkadľujú naše sny a dokážu predpovedať budúcnosť? Spýtali sme sa odborníka Bývajú plné erotiky, bizarností, ale aj strachu: čo odzrkadľujú naše sny a dokážu predpovedať budúcnosť? Spýtali sme sa odborníka 26. marca 2022, 9:30

Keďže sa takáto situácia Samovi prihodila iba dvakrát, pričom pri druhej epizóde bola spánková paralýza menej intenzívna, odbornú pomoc nevyhľadal. V hlave má však dodnes zafixované, že nesmie spávať na chrbte. Danú polohu si totiž spája so spánkovou paralýzou, a tak sa jej radšej vyhýba z obavy, že by sa mohla podobná hrôza zopakovať.

Nemusí to byť na škodu. Americká akadémia spánkovej medicíny (American Academy of Sleep Medicine – AASM) totiž uvádza, že sa spánková paralýza vyskytuje častejšie u ľudí, ktorí spávajú na chrbte. Jej vznik však ovplyvňuje množstvo iných faktorov.

Čo však má vplyv na to, aké hypnagogické halucinácie ľudia počas epizódy spánkovej paralýzy zažijú? Podľa vedúcej lekárky oddelenia spánkovej medicíny Národného ústavu duševného zdravia Jitky Buškovej môžu tieto „vidiny“ ovplyvniť denné zážitky, ale napríklad aj nočné sledovanie hororov. Hypnagogické halucinácie sa navyše podobne ako sny niekedy opakujú, a preto vidia niektorí ľudia pri spánkovej paralýze tie isté bytosti.

„Hypnagogické halucinácie sú vlastne snové predstavy, ktoré pretrvávajú z REM spánku do bdelosti, môžu byť teda ovplyvnené dennými zážitkami a sú veľmi variabilné. Aj niektoré sny sa opakujú. Ak by chcel dotyčný jedinec zistiť, prečo sa mu vracajú konkrétne predstavy a sny, je dobré hľadať odpovede s pomocou odborníka psychoterapeuta,“ povedala pre Refresher doktorka Bušková.

Ilustračná fotografia (film Sinister)
Ilustračná fotografia (film Sinister) Zdroj: Summit Entertainment

Prišiel za ňou cez strešné okno

Zatiaľ čo Samuel zažil spánkovú paralýzu na prahu dospelosti, 32-ročná Andrea s ňou mala prvú skúsenosť pred piatimi rokmi. Zažila ju celkovo trikrát, a to rovno v rámci zhruba dvoch týždňov. Nikdy potom sa už u nej nezopakovala.

Odporúčané
Nočný des: plač, výkriky a zdesená tvár. Aj keď sa zdá, že tvoj blízky zažíva neopísateľné hrôzy, nesmieš ho prebudiť Nočný des: plač, výkriky a zdesená tvár. Aj keď sa zdá, že tvoj blízky zažíva neopísateľné hrôzy, nesmieš ho prebudiť 31. októbra 2020, 12:30

„Vtedy som bývala v takom otvorenom podkrovnom byte, kde bola pokope obývačka, spálňa aj kuchyňa. Snívalo sa mi, že som nechala otvorené strešné okno. Niečo cez to okno skočilo dnu a behalo po byte. Keď som to začula, zobudila som sa, ale nemohla som sa postaviť z postele, nedalo sa mi pohnúť. Iba som ležala a bála sa, že to na mňa skočí,“ opisuje Andrea chvíle hrôzy.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 24134 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo môže spôsobovať spánkovú paralýzu a ako sa jej pokúsiť vyhnúť.
  • Kedy treba vyhľadať lekára.
  • Po ktorom youtubovom videu Ema zažila spánkovú paralýzu, po ktorej v tú noc už nemohla zaspať.
  • Ako sa môžeme vlastnou vôľou dostať zo spánkovej paralýzy.
  • Aká je šanca, že by sme pri spánkovej paralýze dostali infarkt alebo sa povracali a zadusili.
Domov
Zdieľať
Diskusia