Nedeľa 25. 6. 2017 meniny má Olívia, Tadeáš

hľadaj na refresheri

Zaujímavosti - Ľudia

Jablkový mušt inak, alebo pravý slovenský cider (Rozhovor)

Dvaja mladí bratia z Košíc s vlastným a hlavne úspešným biznisom. Prečítaj si s nami niečo o Opre' Cider.

14. december 2014, 18:22
14. december 2014, 18:22

Jablkový mušt s neopakovateľnou chuťou, Cider, vo svete populárny a rozšírený nápoj, priniesli na Slovensko dvaja mladíci. Bratia Gabo a Rado Oprendekovci, rodáci z Košíc, budujú cider osvetu vlastným úspešným biznisom – Opre' Cider. Stretli sme sa s nimi po 5 hodinovej ceste vlakom v bratislavskom Kontakte, kde ich produkt môžeš samozrejme aj ochutnať.

 

Jablkový mušt inak, alebo pravý slovenský cider (Rozhovor)

 

Ahojte chalani, skúste sa nám na začiatok predstaviť pár vetami.
G: Tak, my sme dvaja bratia, ja som Gabo, mám 22 rokov, oproti mne sedí môj mladší brat Rado a obaja spolu tvoríme Opre'Cider.


R: Ja by som sa kľudne aj sám predstavil (smiech). Ja som ten mladší, medzi nami je 1,5 ročný rozdiel. A sme teda bratia Oprendekovci.

 

G: Ja som sa pred pár mesiacmi vrátil zo zahraničia, kde som študoval 3 roky ekonomiku a marketing. Vrátil som sa sem na Slovensko, pretože tu vidím potenciál, niečo sem priniesť, inšpirovať ľudí, že aj u nás sa dá rozbehnúť biznis. 


R: Ja mám 20 rokov, študujem biológiu v Košiciach a veľmi ma baví botanika, genetika a biochémia.

 

Vytvorili ste si značku Opre' Cider, poďme si teraz povedať, čo to vlastne ten Cider je?

R: Keby sme na to išli ako nejaké reklamné klišé, môžem povedať, že je to prírodný osviežujúci alkoholický nápoj alebo ľudsky povedané, kvasený jablkový mušt. Vyrába sa rovnakým spôsobom ako víno, až na to, že na výrobu cideru je použitá jablková šťava. Svojím spôsobom je to niečo medzi vínom a pivom, ale nie je to ani jedno, ani druhé. Je to skrátka cider (smiech).


G: V momente, ako sme začali robiť nejaký biznis plán, verili sme, že niečo takéto by malo mať úspech. Veď je to fantastický a chutný nápoj z ovocnej šťavy, ktorý na Slovensku chýbal.

 

Nedá mi nespomenúť, že plnenie aj etiketovanie je ručná práca.
G: Áno, každá naša fľaša je ručne plnená na našej vlastne vyrobenej plničke a každá jedna etiketa je ručne nalepená na fľašu. Je to pracné, ale tým pádom každá fľaša získa originalitu a jedinečnosť, a to je to, o čo nám s našim Opre' Cider ide. Aby mal aj ten konzument, zákazník, pre ktorého je to určené, pocit, že kupuje naozaj jedinečný produkt.

 

Jablkový mušt inak, alebo pravý slovenský cider (Rozhovor)

 

Čo bol pre vás prvotný impulz, keď ste si povedali, že začnete podnikať, že skúsite svoj vlastný biznis?
R: Základ je, aby sa človek nebál a odhodlal sa pustiť do niečoho. Bez toho to skrátka nejde.


G: Už na škole v Dánsku nás učili, aby sme skúšali pracovať na vlastnom biznise, aby sme sa nebáli s niečím začať a samozrejme, a to je dôležité, aby sme sa nebáli zlyhať. Strach zo zlyhania je častokrát väčší ako zlyhanie samotné. Toto všetko dokopy nás naštartovalo dosť na to, aby sme sa spolu s bratom do toho pustili. 

 

Boli tie predstavy na začiatku ružovejšie ako nakoniec realita ?
R: Určite áno, začiatky boli naozaj ťažké, ale bez toho to asi ani nejde, prekonali sme to.


G: Zo začiatku sme nevedeli do čoho ideme. Bolo to iba niekde vo víziách, čo z toho môže byť. O mnohých veciach sme vôbec nevedeli. V každom podnikaní sú nejaké zákutia, ktoré sme objavili až v prvých mesiacoch. Pripravili sme sa najlepšie, ako sme vedeli, zvyšok sme improvizovali. 

 

Takže vo výsledku tu ale teraz mám pred sebou dvoch bratov, ktorí sa rozhodli, že budú pracovať sami na seba. Ako ste sa dostali teda konkrétne k cideru?
R: Hľadali sme samozrejme nejaké uplatnenie, nechceli sme si otvoriť ďalší stánok s kebabom (smiech). Chceli sme byť iní, výnimoční, naozaj priniesť niečo špecifické.


G: Kedže rád cestujem, cider som spoznal v zahraničí. Tu doma som ho ale nevedel riadne zohnať. Tak som vždy z nejakých mojich ciest nosil cider hlavne z Anglicka, Dánska, Švédska, Estónska aj z Juhoafrickej republiky. Práve keď som sa vrátil z JAR, v apríli 2013, som priniesol jeden cider, ktorý zmenil naše životy. Mne strašne chutil a chcel som, aby aj ľudia u nás ochutnali tento parádny nápoj. Vtedy sme zistili, že to dokážeme spolu vyrobiť. A nápad bol na svete.

 

Kedže ste dvaja bratia, ktorí sú spolu denno-denne pri biznise, máte určite podelené kompetencie, povedzte mi, kto za čím stojí ?
G: Hej, máme to podelené. Rado vďaka svojím vedomostiam i z biológie, je hlavný „varič“ a má na starosti celkový výrobný proces a inovácie. Ja sa starám o marketing, financie, stratégie a naše firemné portfólio. Povahovo sme úplne iné osoby, preto sa aj dobre dopĺňame.

 

Pri vašich začiatkoch ste boli celkom sami, časom ste sa však rozrástli, no napriek tomu je to vlastne stále rodinná firma, je to tak ?
G: Áno, od počiatku, ako sme mali pripravený koncept, sme na to boli len ja a brat, no časom človek zistí, že vo dvojici je toho naozaj strašne veľa a veľmi nám pomohol náš bratranec Jožko, ktorého týmto pozdravujeme. On nás tak dopĺňa, na oboch úrovniach, či pri technológií alebo aj pri predaji. Aj naďalej chceme udržať firmu v rodinnom kruhu.

 

Jablkový mušt inak, alebo pravý slovenský cider (Rozhovor)

 

Kto boli prví ľudia, teda okrem vás, ktorí váš Cider ochutnali?
R: Rodina bola samozrejme prvá, čo chutnala naše počiatočné várky, ktoré sme urobili. Názory boli rôzne, keďže väčšina nevedela, ako to má chutiť.

 

Keď už sme pri rodine, celkom by ma zaujímala aj reakcia rodičov na to, že ste sa, v relatívne mladom veku, rozhodli začať s takýmto podnikaním. Čo na to mama a otec?
G: Zo začiatku sa samozrejme rodičia celkom obávali, aby sme sa pustili do podnikania tu na Slovensku. Neodhovárali nás až tak, ale stále majú obavy. Ale my sme si svoje presadili, ukázali sme že vieme zvládnuť vyrobiť, umiestniť a predať náš Opre‘ Cider. Dnes u nich máme veľmi pevnú podporu, tie situácie, keď si pomáhame navzájom ako rodina, to je super pocit.

 

Podpora od kamarátov, spolužiakov?
G: Celkom veľa ľudí vždy hovorí, ako začne podnikať, aký má nápad, ale iba naozaj malý zlomok z toho veľkého množstva sa do toho aj reálne pustí. Zo začiatku možno bola aj určitá skepsa, no potom samozrejme skôr pozitívne a podporné reakcie, či už od kamarátov, alebo aj spolužiakov. Ceníme si to. 

 

Keď sa teraz obzriete dozadu, do toho obdobia pred rokom a pol, tak ste prešli celkom dlhú cestu, ktorá je teraz asi stále príjemnejšia a príjemnejšia. Sú veci, ktoré by ste urobili inak, alebo je všetko tak, ako má byť?
R: Všetko je asi tak ako má byť, musíme stále napredovať. 


G: Boli sme pripravení na akýkoľvek scenár, čiže aj zlyhanie, no to chvalabohu neprišlo (smiech), takže isto máme radosť z toho, že robíme, čo nás baví a snažíme sa to robiť najlepšie ako vieme a byť v tom úspešní. A samozrejme sme radi, že náš Opre‘ Cider ľudom chutí.

 

Najbližšie plány do budúcna ?
G: Určite chceme, aby sa stal cider pevnou súčasťou ponuky podnikov, aby si ho mohli vychutnať ľudia vo väčšom počte miest. Pripravujeme aj nejaké novinky, treba sledovať náš facebook a web, ale hlavne ochutnať Opre' Cider.

 

Chalanom ďakujeme za rozhovor a držíme palce nech sa im darí. Je vždy príjemné spoznať mladých úspešných ľudí, ktorí si idú za svojím cieľom.

Vyjadri svoj názor na článok
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Odpad! Menej takýchto článkov
Super! Viac takýchto článkov
Povedz nám, prečo sa ti článok nepáči:
Ďakujeme za tvoj názor!
Pomáha nám a autorom pri skvalitňovaní obsahu na stránke.
návrat hore Zdroj: rozhovorFoto: autor
Zobraziť 5 komentárov
Diskusia
alebo poslať ako anonym
5 komentárov
Zoradiť komentáre podľa obľúbenosti času pridania
avatar
alt14. december 2014, 19:16

držím palce, imho čakal som nejakú prehnanú cenu na to, že to je eko/bio/bez lepkové/ručne robené/bez éčiek/jablkové, ale zostal som prekvapený, pri najbližšej príležitosti určite ochutnám

12 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
tom15. december 2014, 9:52

vrelo odporucam, chlapci nech sa dari ;)

7 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
CarbonMike14. december 2014, 19:45

Sikovny bratia, drzim palce nech sa dari!

7 Odpovedať · Nahlásiť
Matej Hurta16. december 2014, 22:48

len nech im to vydrží !! držím palce ..

1 Odpovedať · Nahlásiť
avatar
D18. december 2014, 18:05

pil som ho cele leto fasa napoj a tak blizko po ruKE :-)

0 Odpovedať · Nahlásiť
Odoberaj REFRESHER videá
Najčítanejšie na webe
24 hodín7 dní30 dní