Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2014, 16:31
Čas čítania 0:00
Samuel Majdek

Mladí Slováci vo svete: Dajana Králiková nám porozprávala o slnečnej Austrálii

REFRESHER AUSTRÁLIA SLOVÁCI
Uložiť Uložené

V ďalšej časti obľúbeného seriálu Mladí Slováci vo svete sa vyberieme k našim protinožcom - do austrálskeho Sydney. Práve v tejto svetovej metropole už druhý rok žije mladá a sympatická Slovenka Daja Králiková.

V ďalšej časti obľúbeného seriálu Mladí Slováci vo svete sa vyberieme k našim protinožcom - do austrálskeho Sydney. Práve v tejto svetovej metropole už druhý rok žije mladá a sympatická Slovenka Dajana Králiková. Daja nám prezradila, ako sa do Austrálie dostala a ako vníma tamojší život v porovnaní so životom na rodnom Slovensku. Tak poďme na to!

Mladí Slováci vo svete: Dajana Králiková nám porozprávala o slnečnej Austrálii

Ahoj Daja, skôr ako sa dostaneme k tvojmu životu v Austrálii, prezraď nám niečo o sebe.

Ahoj. Mám 22 rokov, pochádzam z malej dedinky Nitrianske Sučany, v ktorej som aj vyrastala. Vyštudovala som odbor farmácia na strednej škole v Novákoch a po maturite som sa rozhodla odísť do vysnívanej Prahy, kde som žila a študovala odbor umenie a dizajn.

Koľko už žiješ v zahrančí a prečo si si vybrala práve austrálske Sydney?

Bude to už rok aj 3 mesiace. A prečo práve Sydney ? No povedzme si na rovinu, ako mladý človek na Slovensku nemáš moc príležitostí do budúcna. Preto som sa rozhodla skúsiť niečo nové, nakoľko rada cestujem. Jeden z daľších dôvodov bol ten, že som tu mala staršieho brata a samozrejme, kto by sa nechcel prebúdzať v krajine obklopenej morom, kde je 80% z roka leto?

Kedy prišlo tvoj rozhodnutie zostať a žiť v tejto krajine?

Zo začiatku som mala v úmysle zostať najdhlšie na rok. Bolo veľmi tažké odísť, opustiť rodinu, kamarátov a hlavne priateľa. Našťastie po 4 mesiacoch pricestoval za mnou. Povedala som si, že uvidíme, ako sa to tu bude vyvíjať, ako sa bude dariť a podla toho sa rozhodneme, či zostať, alebo sa vrátiť.

 

Čo čaká mladého človeka, ktorý sa rozhodne odísť do Austrálie? Ako by si radila postupovať?

Nie je to len tak, sadnúť na lietadlo a prísť sem. Obnáša to trošku viac vecí, ale pokúsim sa to zhrnúť. V prvom rade by si mal kontaktovať agentúru, ktorá vybavuje pobyty v Austrálií. Vyplníš všetky potrebné papiere, musíš napísať motivačny list austrálskej vláde a preukázať sa finančným krytím. Ako poslednú vec požiadas o študentské víza, to znamená, že sem prídeš ako študent a navštevuješ "školu". Potom čakáš, či ti to schvália alebo nie.

Mladí Slováci vo svete: Dajana Králiková nám porozprávala o slnečnej Austrálii

Poznala si niekoho v Austrálii okrem tvojho brata? Ako si riešila ubytovanie?

Okrem brata som tu nikoho nepoznala, ale spoznala som tu veľa skvelých ludí z rôznych krajín. Zo začiatku som bývala s bratom a s ďalšími dvoma spolubývajúcimi. Pred príchodom môjho priateľa som sa snažila narýchlo cez internet nájsť nové ubytovanie. Shareovali sme byt s francúzskym párom, ktorý sa po čase rozhodol vrátiť domov. Jedného dňa nám majitelka oznámila, že byt predáva a museli sme sa unáhlene vysťahovať. Momentalne máme skvelý bytík, v peknej oblasti a pomaly zariadujeme. Spokojnosť.

 

Ako si sa popasovala s jazykovou bariérou? Vedela si dobre po anglicky? A čo austrálsky prízvuk?

Angličtiny som sa vôbec nebála, študovala som anglický jazyk v Kanade a v Anglicku. Myslím, že moja angličtina je dobrá, rozumiem a viem sa dorozumieť. Austrálčania (ozíci) hovoria zrozumiteľne a ich angličtina je taká viac “casual” ako britská a trochu podobná americkej. Skôr by som povedala, že majú divné slangy. Napríklad namiesto “thank you” povedia dosť tvrdo “ta”, z čoho som sa dlhú dobu smiala.

 

Našla si si v Sydney nejakú prácu? Bolo to obtiažne? Aké sú tu pracovné podmienky pre cudzincov?

Pre cudzincov sú tu normálne podmienky, ako na Slovensku. Ako študent môžeš týždenne odrobiť 20 hodín, máš daňové číslo, odvádzaš štátu daň. Práca sa tu nehladá ťažko, nájdeš si tu robotu aj ked nemáš zo začiatku dobrú angličtinu. Dôležité je čím skôr začať, vytlačiť životopisy, roznášať a chytiť sa hociakej ponuky. Ja som mala šťastie, cez bratovho kamaráta som hneď na druhý týždeň začala makať ako čašníčka v coffee shope. Popri tejto robote mi kamarátka navrhla, či nechcem skúsiť pracovať pre jeden organický healthy shop. A z jednej roboty sa stali dve. Za pár mesiacov ma povýšili na manažérku, z čoho sa veľmi teším a vybavuje sa mi sponsorship.

Mladí Slováci vo svete: Dajana Králiková nám porozprávala o slnečnej Austrálii

A čo škola? Plánuješ ju dokončiť?

Chýba mi škola v Prahe. Celkovo študovať umenie a dizajn, hlavne grafický dizajn. Napĺňa ma to, baví ma to a určite by som chcela mať dokončenú vysokú školu a venovať sa tomu v budúcnosti. Rozmýšlam nad tým stále, či sa vrátiť do Prahy a dokončiť školu, alebo zostať v Sydney a dokončiť školu tu? Uvidíme, ako to dopadne.

 

V čom vidíš najväčšie rozdiely medzi životom na Slovensku a v Sydney? Čo ťa najviac prekvapilo?

Dá sa tu dobre zamestnať, ľudia sú tu dobre platení a prácu si vážia. Neničia si svoju krajinu, ale snažia sa ju skrášľovat a starať sa o ňu. Veľmi ma tiež prekvapil ich servis, milé a ochotné správanie predavačov kávy či rýchlych jedál, hocičoho. Hneď, ako niekam vstúpiš, ťa milo pozdravia, začnú sa s tebou rozprávať, aký si mal deň, s čím ti môžu pomôcť a spravia pre teba všetko, aby ti vyhoveli. Niekedy je to síce fejkové, ale vyžaduje sa to tu. S týmto som mala nie jednu skúsenosť, ked som robila čašníčku. Hoci som nemala zrovna dobrý deň a niesom typ človeka, čo sa bude nasilu usmievať a pretvarovať, zákazníčka sa do mňa pustila, prečo som sa jej nespýtala ako sa má a ani som sa neusmiala, v skratke mi vynadala, že som jej pokazila celý deň. (smiech)

 

V čom sa od Slovákov najviac líšia?

Je tu zmes kultúr. Ľudia žijú zdravo, starajú sa o seba, veľa pracujú a športujú, od rána do večera. Nesmiem zabudnúť, typycké pre Austrálčanov je pitie kávy. Majú naozaj skvelú kávu a dobré jedlá. Sviatky ako Vianoce oslavujú na pláži s rodinou, priateľmi a BBQ.

Mladí Slováci vo svete: Dajana Králiková nám porozprávala o slnečnej Austrálii

Chýbajú ti najbližší? Ako často lietaš domov na Slovensko? Predsa, letenky do Austrálie sú jedny z najdrahších, mám pravdu?

Najbližší mi samozrejme dosť chýbaju. Doma som ešte nebola, ale v blízkej budúcnosti to mám v pláne. Áno, dá sa povedať, že letenky sú momentálne celkom drahé, pretože sa tu začalo leto. Vždy sa ale dajú nájsť aj nejaké lacnejšie.

 

Čo ti najviac chýba zo Slovenska?

Rodina, záhrada, sneh, slovenské Vianoce a kamaráti.

 

A čo si si naopak najviac zamilovala na Sydney alebo Austrálii všeobecne?

Pláže, počasie, kaviarne, jedlo, parky, zvieratá a ako mladý človek tu máš veľa možností.

 

Stihla si už v Austrálii okrem Sydney navštíviť nejaké zaujímavé miesta? Čo by si odporučila ľudom, ktorí si plánujú výlet do týchto končín?

Na Austrálií je skvelé to, že máš blízko Nový Zéland, Fiji, Áziu, Indonéziu, Tasmániu a tak ďalej. Okrem Sydney som už navštívila rôzne prírodne parky, odporúčila by som Royal National Park, nedotknuté pláže, prírodne lagúny, pieskové duny. Ďalej Blue Mountaines je jednoznačne miesto, ktoré tiež treba vidieť. Úžasná príroda, vodopády, lezenie po skalách. Do tretice, čo musíš určiťe vidieť, je Morriset Park, ktorý je plný voľne žijúcich kengúr.

  

Mladí Slováci vo svete: Dajana Králiková nám porozprávala o slnečnej Austrálii

Nakoniec prejdime na sériu klasických Refresher otázok. Akú počuvaš hudbu? Obľúbený interpret?

Moja obľúbenkyňa je Ellie Goulding, ďalej Asap Rocky, Iggy Azalea, Beyonce, Banks, Disclosure. Zo Slovenska je to Moja reč a Polemic.

Obľúbený herec/herečka a aký bol film, ktorý si videla ako posledný v kine?

Naposledy to bol film Fury s oblubeným hercom Bradom Pittom.

Sleduješ aj seriály? Ak áno, aké?

Big Bang Theory, Sex v meste so skvelou Jessicou Parker.

 

Odkaz čitateľom Refresher.sk ?

Zbaliť kufre, nebáť sa a vycestovať. Spoznávať nové miesta, zdokonaliť sa v jazyku a chytať sa každej príležitosti, lebo nikdy nevieš, kam ťa to v živote posunie.

Daji ďakujeme za zaujímavý rozhovor. Ak ťa táto sympatická Slovenka žijúca v Austrálii zaujala, môžeš ju sledovať aj na Instagrame. Určite zostaň naladený aj na Refresher.sk, kde ti prinesieme rozhovory s ďalšími mladými Slovákmi, ktorí sa presťahovali za hranice našej krajiny.

Ak poznáš zaujímavých ľudí, ktorí žijú v zahraničí a chceli by sa s nami podeliť o ich skúsenosti, neváhaj a pošli kontakt na [email protected].

 

Mladí Slováci vo svete: Dajana Králiková nám porozprávala o slnečnej Austrálii

Mladí Slováci vo svete: Dajana Králiková nám porozprávala o slnečnej Austrálii

Mladí Slováci vo svete: Dajana Králiková nám porozprávala o slnečnej Austrálii
Mladí Slováci vo svete: Dajana Králiková nám porozprávala o slnečnej Austrálii
Domov
Zdieľať
Diskusia