Na slovenskom mediálnom trhu pribudol nový magazín pre milovníkov dobrého jedla a gastronómie. Babilon chce oslavovať a oživovať tradičnú slovenskú kuchyňu, no zároveň prinášať moderné pohľady na varenie, pestovanie či spracovanie potravín.
Slávnostné uvedenie magazínu sa uskutočnilo 23. októbra v bistre Ferdinand, kde ho symbolicky „pokrstil“ zmesou korenia šéfkuchár Lukáš Hesko.
„Vydávať magazín, ktorý by pekne vyzeral, a zároveň ponúkal kvalitný obsah o jedle a gastre bol môj sen. Som rád, že ho dnes môžem držať v rukách. Verím, že sa nám podarí zákazníkov, ale aj ľudí, ktorí by chceli v gastre pracovať, trochu vzdelávať a ukázať im, ako sa dá táto krásna práca robiť dobre,“ prezradil vydavateľ Róbert Nagy.
Robert je zároveň aj spolumajiteľom viacerých bratislavských podnikov, vrátane bistra Otto! či Ferdinand. Prezradil aj to, názov magazínu odkazuje na Jána Babilona, autora prvej kuchárskej knihy v slovenskej reči z roku 1870.
Šéfredaktorka Viktória Mirvajová vysvetľuje, že cieľom je nadviazať na jeho odkaz – nielen učiť variť, ale vzdelávať o pôvode surovín, príbehoch ľudí za nimi a rôznorodých vplyvoch, ktoré formovali našu kuchyňu.
Babilon bude vychádzať trikrát ročne, pričom každé číslo sa zameria na jedno jedlo alebo kulinársky fenomén.
Prvé číslo je venované vývaru – symbolu rodinného obeda. Čitatelia v ňom nájdu tipy na jeho prípravu.
Okrem toho v prvom čísle nájdeš aj rozhovor so slovenskou herečkou Zuzanou Kronerovou o chutiach detstva či rodinných receptoch, reportáž z reštaurácie Sýpka u Ludvíka či príbehy pestovateľov zeleniny zo Zohora.