Babilon je nový magazín pre všetkých, ktorí milujú jedlo. Chce oslavovať tradičnú lokálnu gastronómiu

24. 10. 2025 Sofia Angušová
Zdroj: Veronika Š. Pilátová

Na slovenskom mediálnom trhu pribudol nový magazín pre milovníkov dobrého jedla a gastronómie. Babilon chce oslavovať a oživovať tradičnú slovenskú kuchyňu, no zároveň prinášať moderné pohľady na varenie, pestovanie či spracovanie potravín.

Zdroj: Veronika Š. Pilátová

Slávnostné uvedenie magazínu sa uskutočnilo 23. októbra v bistre Ferdinand, kde ho symbolicky „pokrstil“ zmesou korenia šéfkuchár Lukáš Hesko.

Zdroj: Veronika Š. Pilátová

„Vydávať magazín, ktorý by pekne vyzeral, a zároveň ponúkal kvalitný obsah o jedle a gastre bol môj sen. Som rád, že ho dnes môžem držať v rukách. Verím, že sa nám podarí zákazníkov, ale aj ľudí, ktorí by chceli v gastre pracovať, trochu vzdelávať a ukázať im, ako sa dá táto krásna práca robiť dobre,“ prezradil vydavateľ Róbert Nagy.

Zdroj: Veronika Š. Pilátová

Robert je zároveň aj spolumajiteľom viacerých bratislavských podnikov, vrátane bistra Otto! či Ferdinand. Prezradil aj to, názov magazínu odkazuje na Jána Babilona, autora prvej kuchárskej knihy v slovenskej reči z roku 1870.

Zdroj: Veronika Š. Pilátová

Šéfredaktorka Viktória Mirvajová vysvetľuje, že cieľom je nadviazať na jeho odkaz – nielen učiť variť, ale vzdelávať o pôvode surovín, príbehoch ľudí za nimi a rôznorodých vplyvoch, ktoré formovali našu kuchyňu.

Zdroj: Veronika Š. Pilátová

Babilon bude vychádzať trikrát ročne, pričom každé číslo sa zameria na jedno jedlo alebo kulinársky fenomén.

Zdroj: Veronika Š. Pilátová

Prvé číslo je venované vývaru – symbolu rodinného obeda. Čitatelia v ňom nájdu tipy na jeho prípravu.

Zdroj: Veronika Š. Pilátová

Okrem toho v prvom čísle nájdeš aj rozhovor so slovenskou herečkou Zuzanou Kronerovou o chutiach detstva či rodinných receptoch, reportáž z reštaurácie Sýpka u Ludvíka či príbehy pestovateľov zeleniny zo Zohora.

Zdroj: Veronika Š. Pilátová