Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. januára 2014, 18:30
Čas čítania 0:00
refresher team

Najlepšie česko-slovenské hip-hop albumy za rok 2013

HUDBA
Uložiť Uložené

Máme tu začiatok nového roka a tak je na čase po najlepších skladbách roka vybrať aj niekoľko domácich albumov, ktoré nás zaujali. Nebude to síce kompletná desiatka, keďže sme jednoducho nedokázali vybrať desať naozaj kvalitných tuzemských nosičov (a je n

Máme tu začiatok nového roka a tak je na čase po najlepších skladbách roka vybrať aj niekoľko domácich albumov, ktoré nás zaujali. Nebude to síce kompletná desiatka, keďže sme jednoducho nedokázali vybrať desať naozaj kvalitných tuzemských nosičov (a je nám jasné, že budete protestovať), no zároveň sme sa nesnažili vyberať podľa ničoho iného, ako kvality.

5. Momo - Za Očami

Momo rozbíjal telefóny, pohádal sa s Denisom, dissoval sa a pumpoval svaly, no nezabudol robiť rap. Za očami je jeho najlepší album, uličný, úprimný, skôr klasický ako progresívny, ale stále pravdivý a drsný. Žiadne detské p*čoviny, ale chlapský album plný poctivého rapu, s ľudskými témami, dobrými hudbami a množstvom kvalitných hostí. Je temný ako jeho cover a výbušný ako Momo Sám. Možno budete prekvapení, že sme ho sem zaradili, ale kvalitu vieme oceniť v akejkoľvek podobe.

Najlepšie česko-slovenské hip-hopov albumy za rok 2013
Najlepšie česko-slovenské hip-hopov albumy za rok 2013

4. Boyband - Best Of

Unikátne spojenie českého Ideu a slovenského Boya Wondera na našom Freshtejpe vyústilo k vzniku chlapčenskej skupiny Boyband. A netrvalo dlho, kým títo chlapci so svojským zmyslom pre humor vydali výberovku tých najväčších hitov, dosku Best Of. Čo k nej dodať? Je plná vtipu, skills, klasických beatov a nesie rukopis oboch aktérov. Nájdete na nej hity, party veci, aj skladby na zamyslenie, množstvo špičkových hostí a témy, o ktorých si dovolia hovoriť len Idea a šBoy Wonder. Ale hlavne je to album nahraný a napísaný s nadhľadom a korenistým humorom, čo nejde neoceniť.

Najlepšie česko-slovenské hip-hopov albumy za rok 2013
Najlepšie česko-slovenské hip-hopov albumy za rok 2013

3. Modré Hory - Big Beat

Na nasledovníka Modrých hôr (toho albumu) sme čakali dlhých päť rokov, ktoré sme si skrátili iba mixtapom Dobré slohy 2. Vyšli však Záblesky geniality, úlomky šialenstva, kde sa vybláznil Bene, Lyrik sa zase stal frontmanom novovzniknutej formácie Zlokot a tak sme si od týchto dvoch pánov vlastne ani neoddýchli. V kútiku duše sa však stále čakalo na chvíľu, kedy sa opäť spoja - a to sa stalo na sklonku roka 2013, kedy vyšiel Big Beat. Ten je presne taký, aký sme čakali že bude - inteligentný, s nadhľadom a vtipom, plný výborných textov, rapov a beatov. Ponúka priestor na zamyslenie, filozofiu, ale aj relax a pasívny oddych. Nie je prvoplánový, ani revolučný, ale veríme, že nadčasový, svojský a v mnohom originálny. Veď kto z tunajších raperov má hosťovačky od športového komentátora, básnika, beaty od Wondera a Beneho a Lyrikov unikátny prejav? Nikto.

Najlepšie česko-slovenské hip-hopov albumy za rok 2013
Najlepšie česko-slovenské hip-hopov albumy za rok 2013

2. Vladimir 518 - Idiot

Idiot rovno cez ksicht. Kto by to bol povedal, že člen najslávnejšej českej rapovej skupiny bude prvý, čo pošle egotrip do prdele? Asi každý, kto X-Kmena pozná, pretože Vladimir je bez prehánania najoriginálnejší MC v Československu (možno ešte James Cole) za čo vdačí okrem iného aj tomu, že bol vychovaný na metale, Depeche Mode a vzápätí rape. Kombinácia neprislúchajúca snáď nikomu vyformovala spolu s grafitti, komixom, filmom a boh vie čím ešte pre niekoho najlepšieho českého rappera odsudzujúceho pribrzdenosť našich dvoch národov, či už je to z hľadiska hudby, názorov alebo jednoducho vkusu. Či už je to introspektívny výlet do spomienok obyvateľa metropoly v Planete Praha, vymakaný "remake" Kornovho hitu "Karel nese asi čaj", nestárnuci party shit Ať žije kýč alebo novoromantické outro v podobe Čas nečeká je Idiot naozaj najlepším sólovým albumom za rok 2013. A to som ešte nespomenul tri vynikajúce klipy, featuring s Michaelom Kocábom (áno ten), poctu legende menom Egon Bondy v Město je prales, hit Nemám zájem s Hugo Toxxom, skvelý cover (ako vždy) a zberateľskú verziu vinylu s kvalitnejšou potlačou než ľubovolné LP zahraničnej produkcie vynímajúce sa na tvojej poličke. To všetko a mnoho ďalšieho je Idiot, album, ktorý krstil Darth Vader.


Najlepšie česko-slovenské hip-hopov albumy za rok 2013
Najlepšie česko-slovenské hip-hopov albumy za rok 2013

1. Kontrafakt - Navždy

O čom sa tu vôbec bavíme? Suverénne najprogresívnejšia kapela v histórii Československého rapu a suverénne jediná kapela posúvajúca levely v rape od začiatku svojej karíery. Kontrafakt nám po dvoch vynikajúcich albumoch prináša ďalšiu dosku stanovujúcu vrchol na ďalších x rokov. Ako to dosiahli? Talent, odhodlanie, vkus a sebakritika sú aspekty poháňajúce tri špinavé mená k stále lepším výsledkom, skladbám a koncertom. Album, na ktorom si každý nájde to svoje. Či už je to 90tkové 05 S5 s beatom od Premiera, experimentálne Chladný ako ľad, progresívne Podzemie alebo megahit Stokujeme vonku je Navždy albumom, ktorý proste funguje. Funguje ako nový štandard pre rap v nasledujúcich rokoch a zároveň ako jediný minuloročný slovenský album svetovej kvality, prečo sa aj podľa nášho názoru stáva tým najlepším, čo tu za uplynulý rok vyšlo.

Najlepšie česko-slovenské hip-hopov albumy za rok 2013
Najlepšie česko-slovenské hip-hopov albumy za rok 2013

Výberom nechceme nikoho nahnevať, ani provokovať, ide predsa iba o náš názor. No zároveň nechceme ani nikoho uraziť a tak vyberáme aj druhú päťku, ktorá si zaslúži byť aspoň spomenutá. Tu sú honorable mentions:

AMO - Rok Nula

Chalani nahrali zatiaľ ich najlepší album, veľmi melodický a pozitívny, hudobne vyzretý a výborne vyvážený, aj keď trochu nenápadný a prehliadaný. Škoda toho, ide o skvelú dosku.

Delik - Sloboda

Čo napísať k Delikovi? Asi len toľko, že sme od albumu čakali trochu viac, od proma zase trochu menej. Škoda, že sa neniesol ešte viac v osobnej rovine, nešiel viac do hĺbky a nebol prepracovanejší. Niekedy to nie je o čase strávenom v štúdiu a pri mikrofóne, ale o čase pred samotným nahrávaním. A možno by pomohla aj rôznorodosť producentov, aj keď máme Jožka radi.

YZOGANG - YZOtape

Crew, ktorá v Česku a z časti aj na Slovensku odštartovala novú vlnu rapu. Na začiatku ich nikto nemal rád a teraz vypredávajú shows po celej republike so svojim mixtapeom YZOTAPE, na ktorom hviezdi najmä Logic a Jimmy Dickson. 

Zverina - Umelecké delo

Zverky, Zverky. Nahral si najlepší album svojej kariéry, ale stále to mohlo byť lepšie. Lenivosť sa ťažko prekonáva, to vieme, ale kto chce mať, musí dať. Menej hostí, viac tvojich sloh. Dlhšie skladby. Máš na viac.

Luzer & Lkama - Hi100ria

Ďakujeme Lúzimu za nevraživé komenty, na oplátku odporúčame jeho album.

Domov
Zdieľať
Diskusia