Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
8. júna 2023, 21:30
Čas čítania 0:53

Krajiny NATO môžu do vojny na Ukrajine poslať vlastných vojakov, tvrdí bývalý šéf Rasmussen. Vysvetlil, ako by sa to mohlo stať

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Anders Rasmussen odmietol argument, že Ukrajine nemožno ponúknuť členstvo, kým sa konflikt neukončí.

Bývalý generálny tajomník NATO Anders Rasmussen uviedol, že jednotlivé členské krajiny NATO by mohli poslať svoje jednotky na Ukrajinu, informuje portál The Guardian.

Súčasný šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg uviedol, že otázka bezpečnostných záruk pre Ukrajinu bude prediskutovaná na samite vo Vilniuse, ktorý sa uskutoční 11. až 12. júla. O bezpečnostných zárukách sa bude diskutovať napriek tomu, že NATO ich zvyčajne poskytuje len svojim členom.

„Ak sa NATO nedokáže dohodnúť na jasnej ceste vpred pre Ukrajinu, existuje očividná možnosť, že niektoré krajiny jednotlivo zakročia,“ uviedol Rasmussen. „Myslím si, že Poliaci by vážne uvažovali o tom, že tam vstúpia a zostavia koalíciu ochotných (krajín), ak Ukrajina vo Vilniuse nič nezíska. Nemali by sme podceňovať poľské pocity, Poliaci majú pocit, že západná Európa príliš dlho nepočúvala ich varovania pred pravou ruskou mentalitou,“ dodal.

Bezpečnostné záruky pre Ukrajinu

Podľa Rasmussena je možné, aby Ukrajina požiadala o vojenskú pomoc a od NATO dostala písomné bezpečnostné záruky, ktoré by zahŕňali zdieľanie spravodajských informácií, dodávky zbraní alebo aj spoločný výcvik na Ukrajine. 

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

„Hovoril som s niekoľkými východoeurópskymi lídrami a existuje skupina tvrdých spojencov z východnej a zo strednej Európy, ktorí chcú pre Ukrajinu aspoň jasnú cestu k členstvu v NATO,“ informoval Rasmussen.

Bývalý šéf NATO skonštatoval, že je nebezpečné nechať Ukrajinu čakať do neurčitého dátumu. Podľa neho neobstojí ani argument, že Ukrajine nemožno formálne ponúknuť členstvo, kým sa konflikt neukončí.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Simon Infanger/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia