Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
6. júna 2023, 7:01
Čas čítania 1:12

VIDEO: Rusi vraj vyhodili do vzduchu priehradu pri Chersone, v kritickej zóne je 16 000 civilistov (+ MAPA)

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

„Ruské okupačné sily vyhodili do vzduchu priehradu (Nova) Kachovka,“ napísalo južné velenie ukrajinských ozbrojených síl na svojej stránke na Facebooku.

Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že ruské sily spôsobili výbuch na veľkej priehrade v meste Nova Kachovka na juhu Ukrajiny. Moskvou dosadený predstaviteľ tohto mesta v časti Chersonskej oblasti okupovanej Ruskom správu poprel. 


„Ruské okupačné sily vyhodili do vzduchu priehradu (Nova) Kachovka,“ napísalo južné velenie ukrajinských ozbrojených síl na svojej stránke na Facebooku.


„Rozsah poškodenia, rýchlosť a množstvo vody a pravdepodobné oblasti zatopenia zisťujeme,“ dodalo južné velenie.


Agentúra Reuters pripomenula, že zatiaľ nemá možnosť overiť ukrajinské vyhlásenie.
Ruská štátna tlačová agentúra TASS už skôr priniesla vyjadrenie Moskvou dosadeného starostu Novej Kachovky Vladimira Leontieva, ktorý správu poprel. „Všetko je tiché a pokojné. Vôbec nič sa nedeje,“ uviedol.


Priehrada bola už predtým počas 15-mesačnej ruskej vojny proti Ukrajine poškodená.

Ukrajina nariadila evakuácie ľudí zo záplavových zón.

Ukrajinské ministerstvo vnútra apelovalo na obyvateľov desiatich dedín na pravom brehu rieky a niektorých častí mesta Cherson, aby si zhromaždili základné dokumenty a domáce zvieratá, vypli domáce spotrebiče a odišli. Zároveň ministerstvo varovalo pred prípadnými dezinformáciami.


Šéf vojenskej správy Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin vo videu zverejnenom v aplikácii Telegram krátko pred 7.00 h povedal: „Ruská armáda spáchala ďalší teroristický čin.“ A varoval, že voda dosiahne do piatich hodín kritickú výšku hladiny.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Viacero dedín zostalo úplne alebo čiastočne zaplavených po poškodení Ruskom okupovanej priehrady Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Evakuácie civilistov z postihnutých lokalít v povodí rieky Dneper sa už začali, uviedli v utorok tamojšie ukrajinské úrady. 


„V kritickej zóne na pravom brehu v Chersonskej oblasti je približne 16 000 ľudí,“ spresnil na sociálnych sieťach ukrajinský gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin.


Ako dodal, k záplavám v dôsledku poškodenia priehrady došlo v ôsmich oblastiach pozdĺž Dnepra, a upozornil, že hladina vody môže do piatich hodín dosiahnuť kritickú úroveň.

Domov
Zdieľať
Diskusia