Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. júna 2023, 14:59
Čas čítania 0:47

Slovákom vyplatia ďalšie rodičovské dôchodky. 23-tisíc seniorov z jednej skupiny dostane od štátu príspevok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sociálna poisťovňa vyplatí v roku 2023 rodičovský dôchodok v jednej úhrnnej splátke.

Sociálna poisťovňa posiela rodičovský dôchodok jednorazovo ďalším 22 871 poberateľom dôchodkov. Ide o tých penzistov, ktorí poberajú starobný dôchodok a invalidný dôchodok vyplácaný po dovŕšení dôchodkového veku. Vo štvrtok o tom informoval hovorca poisťovne Martin Kontúr.


Sociálna poisťovňa posúdila v tomto kole priznávania nároku na rodičovský dôchodok tých poberateľov, ktorí neboli zahrnutí v úvodnom májovom hromadnom spracovaní, ako aj poberateľov invalidných a predčasných starobných dôchodkov, ktorí dovŕšili dôchodkový vek v júni 2023.


„Dôchodcovia, ktorým Sociálna poisťovňa vypláca dôchodok v hotovosti, si môžu rodičovský dôchodok prevziať spolu s dôchodkom už v deň jeho splatnosti alebo aj skôr, keďže rodičovský dôchodok bude čakať na vyplatenie na pošte,“ priblížila Sociálna poisťovňa.

Maximálna suma rodičovského dôchodku pre jedného rodiča za jedno dieťa je 21,80 eura mesačne. Sociálna poisťovňa v roku 2023 vyplatí rodičovský dôchodok v jednej úhrnnej splátke, od roku 2024 ho bude vyplácať mesačne v rovnakom termíne ako dôchodok.


V máji vyplatila Sociálna poisťovňa takmer 852-tisíc rodičovských dôchodkov. Nárok na rodičovský dôchodok nevznikol 240-tisíc poberateľom. Najčastejším dôvodom bolo, že dieťa v roku 2021 nebolo poistené na dôchodkové poistenie. Zákonná lehota na posúdenie nároku na rodičovský dôchodok v roku 2023 je do 30. septembra 2023. O dávku nie je potrebné osobitne žiadať.

Späť
Zdieľať
Diskusia