Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
30. mája 2023, 21:00
Čas čítania 0:47

V tejto africkej krajine zavraždia každú hodinu troch ľudí. Kriminalita sa tam vymyká spod kontroly

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Juhoafrický minister pre políciu Bheki Cele, ktorý už dlho čelí kritike pre vysokú mieru kriminality, však tvrdí, že celkovo sa situácia zlepšuje.

V Juhoafrickej republike boli počas prvých troch mesiacov tohto roka každú hodinu zavraždení takmer traja ľudia. Vyplýva to z policajných štatistík zverejnených v utorok, informuje agentúra AFP.

Od januára do marca bolo v JAR, ktorá patrí medzi krajiny s najväčším počtom vrážd na svete, zabitých približne 6289 ľudí, čo je o 3,4 percenta viac ako v rovnakom období minulého roka.

Juhoafrický minister pre políciu Bheki Cele, ktorý už dlho čelí kritike pre vysokú mieru kriminality, však tvrdí, že celkovo sa situácia zlepšuje. Podotkol, že miera vrážd detí klesla o 20 percent.

Situácia sa podľa niektorých vymyká spod kontroly

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka došlo aj k miernemu zníženiu počtu znásilnení (o 2,8 percenta). Avšak 10 512 prípadov znásilnení za tri mesiace považuje minister naďalej za „znepokojujúce“, píše spravodajský web The Mail & Guardian.

O viac ako 20 percent stúpol v JAR počet lúpeží spáchaných pri preprave peňazí — hlásených bolo 64 takých prípadov, uviedol Cele. Došlo aj k nárastu trestných činov, ako sú bežné lúpeže, napadnutia a pokusy o vraždu.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Opozičná strana Demokratická aliancia v súvislosti so zverejnenou policajnou štatistikou zopakovala výzvu, aby bol minister zbavený svojej funkcie. Zločin sa „vymyká spod kontroly“, uviedla strana vo vyhlásení.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Random Institute
Domov
Zdieľať
Diskusia