Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
27. mája 2023, 19:25
Čas čítania 1:08

Spoluzakladateľ Pink Floydu vystúpil v Berlíne v nacistickej uniforme. Rieši ho už nemecká polícia

Kategória:
Hudba
Uložiť Uložené

Hudobník na kritiku reaguje, že jeho vystúpenie malo v skutočnosti jasne ukázať „opozíciu voči fašizmu“.

Bývalý frontman rockovej kapely Pink Floyd a jej spoluzakladateľ Roger Waters vyvolal vlnu kritiky. Počas koncertu v Berlíne 17. mája mal totiž na sebe oblečený čierny kabát s červenou páskou na ruke, ktorý až nápadne pripomínal uniformu, akú nosili dôstojníci nacistickej organizácie SS, informuje BBC.

Na červenej páske mal však namiesto svastiky skrížené kladivá. V rovnakom kostýme vystúpil aj v stredu na koncerte v Prahe. Waters mal na svojich koncertoch aj nafukovacie prasiatko označené Dávidovou hviezdou.

Aktuálne ho už za kontroverznú uniformu vyšetruje nemecká polícia, a to vo veci podozrenia z podnecovania nenávisti. Britský hudobník svojím kostýmom podľa mnohých zneuctil pamiatku miliónov Židov, ktorí zomreli v koncentračných táboroch počas druhej svetovej vojny. 

„Dobré ráno všetkým okrem Rogera Watersa, ktorý zneuctil pamiatku Anny Frankovej a šiestich miliónov Židov, ktorých zavraždili počas holokaustu,“reagoval oficiálny profil izraelského ministerstva zahraničia na Twitteri.

V Nemecku je zakázané vystavovanie nacistických symbolov, no zákony povoľujú výnimky z umeleckých alebo zo vzdelávacích dôvodov. Waters medzičasom reagoval, že to niektorí ľudia nepochopili a jeho vystúpenie malo v skutočnosti jasne ukázať „opozíciu voči fašizmu“. Vraj tým vyjadroval svoje odmietanie fašizmu, nespravodlivosti a predsudkov.

16. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:42 Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD)

„Pokusy vysvetľovať tieto prvky ako niečo iné sú falošné a politicky motivované,“ napísal Waters na Twitteri. „Zobrazenie nespútaného fašistického demagóga bolo súčasťou mojich vystúpení s Pink Floydom od albumu The Wall v roku 1980,“ dodal.

Celé znenie Watersovho stanoviska:

Domov
Zdieľať
Diskusia