Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2013, 13:43
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Kto vyhrá Zlatú loptu za rok 2013 a stane sa najlepším futbalistom?

ŠPORT FUTBAL ZLATÁ LOPTA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Blíži sa január a s ním aj odovzdávanie najvýznamnejších futbalových cien. Kto sa stane najlepším hráčom planéty za rok 2013? Messi, Ronaldo, či niekto úplne iný?

Sme v polovici novembra, čo znamená, že o mesiac aj niečo nás čakajú ako Vianoce, tak aj Nový rok. 2013 bude už minulosťou a tak prídu na rad hodnotenia. Jedným z nich je aj ocenenie Zlatá lopta (FIFA Ballon d'Or), ktorá sa udeľuje za výkony hráčov v kalendárnom roku. Posledné 4 roky neohrozene vládne futbalu zrejme najlepší hráč planéty, Lionel Messi, ktorý prepísal futbalové knihy plné rekordov a superlatívov. Na druhej strane tu máme portugalského krídelníka, Cristiana Ronalda, ktorý bol vždy za argentínskou La Pulgou. V poslednom roku sa nám ale karty obracajú, keď demotivovaný a temer vždy zranený Lionel Messi už stráca chuť hrať, vidíme ho, ako sa zápas, čo zápas prechádza po ihrisku a výraznejší pohyb u neho vídame, len keď sa dostane k lopte, aj keď už s ňou nedokáže vymyslieť to, čo kedysi. O ňom ale neskôr.

V tomto roku, ako aj v celej minulej sezóne sme ale registrovali vzostupy vo forme viacerých hráčov. Keby sa Zlatá lopta udeľovala za formu v posledných týždňoch, vyhral by ju zaslúžene a bez pochýb Crisitano Ronaldo. Za ním by bol zrejme Ibrakadabra, Agüero, Ribéry, niekto z dvojice Sturridge/Suárez atď. Ani Rooney nie je práve neviditeľný a nebyť jeho, neviem, neviem, či by United hájil 5. miesto v Premier League. Narozdiel od predošlých rokov sa ocenenie pre najlepšieho hráča na svete ale dočká výraznej zmeny. V novembri si totižto nebudú novinári, tréneri, kapitáni a futbaloví experti vyberať medzi tromi finalistami, ale rovno piatimi. Pozrime sa teraz na subjektívny zoznam 5 hráčov, ktorí by sa o ocenenie mali pobiť.

1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portugalsko)

Kto vyhrá Zlatú loptu za rok 2013 a stane sa najlepším futbalistom?

Nech ste fanúšikom akéhokoľvek tímu, neostávalo by vám ako hlasujúcemu nič iné, ako dať Zlatú loptu portugalskej šelme. Ako futbalista napreduje vo všetkom, hladom po góloch, ktoré strieľa zápas čo zápas, čoraz dôraznejšej a lepšej tímovej hre, kedy nielen behá, snaží sa zachytávať lopty, ale často na góly aj nahráva. Pritom ich sám dokáže strieľať aj z najmenej pravdepodobných situácií a miest. Minulú sezónu prekonal Messiho po pár rokoch v nejakej štatistike, konkrétne to bola Liga majstrov, kedy vstrelil úctyhodných 12 gólov, zatiaľ čo Leo „len“ 8.

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

Okrem nepríjemných vlastností na ihrisku je ale Cristiano dobrý človek, ktorý pomáha nadáciám, plní sny deťom a podobne. Keďže najlepší hráč na planéte musí byť aj vzorom pre (aj) mladých talentovaných hráčov, a keď si odmyslíme simulovanie, arogantnosť na ihrisku, Cristiano je skutočne veľký hráč a veľký človek, ktorý si zaslúži byť opäť najlepším, pretože Messi ním už nemá právo byť. Už len menej filmovať a bude dokonalý.

Cristianove štatistiky v roku 2013:

Zápasy klub: 49
Zápasy repre: 8

Góly klub: 60(!)
Góly repre: 7

Asistencie klub: 14
Asistencie repre: 1

2. Zlatan Ibrahimović (PSG, Švédsko)

Kto vyhrá Zlatú loptu za rok 2013 a stane sa najlepším futbalistom?

Zlatan je špecifický futbalista. Na jednej strane tu máme hráča, ktorý musel kvôli Messimu odísť z Barcelony, hoci bol pre ňu prínosom, na druhej je to hráč, ktorého by do tímu prijal ktorýkoľvek tréner. Od famózneho gólu nožničkami proti Anglicku (ktorý je aj nominovaný ako najkrajší zásah roka) jeho forma výrazne stúpala každým zápasom, čo nám dokazoval nielen na klubovej, ale aj reprezentačnej úrovni.

Hoci som tým bol na začiatku prekvapený, a to milo, príchod Cavaniho pre jeho psychiku či výkony neznamenal nič negatívne, ba naopak. Každý bol v tom, že nebude ochotný deliť sa o post zakončovateľa s nikým, opak je však pravdou a duo Ibra-Cavani funguje dokonale, čo vám dokážu štatistiky. Najlepšie to preukázal zápas, v ktorom Ibra za polčas strelil dva pekné góly, na polčas miesto neho prišiel Cavani a dva góly si strelil aj on, a že nie obyčajné. Ibrakadabra dáva veľmi dôležité góly ako pre PSG, tak Švédsko, ktoré, rovnako ako CR7 (Portugalsko), ťahá k vysneným MS v Brazlii.

Odporúčané
Toto sú najkrajšie futbalové dresy, ktoré uvidíme na EURO 2024. Príjemne prekvapilo Španielsko aj Belgicko Toto sú najkrajšie futbalové dresy, ktoré uvidíme na EURO 2024. Príjemne prekvapilo Španielsko aj Belgicko 15. apríla 2024, 13:30

V posledných mesiacoch som na neho aj ja trochu zmenil názor (a to k lepšiemu), možno sa správa inak, možno som ho pochopil, každopádne je to hráč, ktorý môže byť príkladom pre všetkých ostatných. Sám si je vedomý svojich kvalít, keď neraz povedal, že Zlatú loptu si zaslúži a nechápe, čo ešte má pre ňu spraviť. Ide si pevne za svojim a vie, že na to má. Ja by som mu ju už tento rok doprial, bohužiaľ pre neho, je tu Cristiano.

Zlatanove štatistiky v roku 2013:

Zápasy klub: 39
Zápasy repre: 10

Góly klub: 30
Góly repre: 7

Asistencie klub: 9
Asistencie repre: 3

3. Franck Ribéry (Bayern Mníchov/Francúzsko)

Kto vyhrá Zlatú loptu za rok 2013 a stane sa najlepším futbalistom?

Veľa ľudí by Zlatú loptu doprialo práve Ribérymu, no ja som iného názoru. Je to síce veľký makač a pre tím je nesmierne dôležitý, keďže je hlavným ťahúňom Bayernu. Zápas čo zápas nám potvrdzuje svoje kvality, nie len tie individuálne, ale aj schopnosti, ktoré pomáhajú tímu. Takých hráčov sme ale v posledných rokoch videli viac. Spomeňe takého Pirla, Iniestu a Xaviho za Guardiolovej éry a ďalších, ale Zlatú loptu nikdy nevyhrali. Už nestačí byť len mozgom tímu. To si uvedomujú hlavne experti, novinári, tréneri a kapitáni, ktorí hlasujú pre víťaza Zlatej lopty.

Nejde o to, či by si Zlatú loptu zaslúžil alebo nie, história nám je dôkazom, že keď niekto vyvádza v 16 súpera tak, ako Ibra, Ronaldo či Messi, nik iný nárok na titul najlepšieho futbalistu nemá. Bayern ale minulú sezónu vyhral všetko, čo sa dalo, v tejto sezóne je v Bundeslige zase prvý a v Lige majstrov to tiež vyzerá na prvé miesto v skupine, čo by Franckovi malo dosť pomôcť.

Odporúčané
EURO 2024: Slovensko ešte čakajú tieto prípravné zápasy. Okrem toho, SFZ oznámil nového generálneho partnera (+PREHĽAD) EURO 2024: Slovensko ešte čakajú tieto prípravné zápasy. Okrem toho, SFZ oznámil nového generálneho partnera (+PREHĽAD) 19. marca 2024, 11:30

3. alebo 2. miesto sa mu bude hodiť. Ribéry mi príde ako čierny kôň tímu, ktorý je bohužiaľ na úkor svetových strelcov, ktorí proste strieľajú góly „každý“ zápas, trochu zatienený. Každý si predsa zvykol na genialitu playmakerov, no nie?

Ribéryho štatistiky

Zápasy klub: 39
Zápasy repre: 11

Góly klub: 15
Góly repre: 6

Asistencie klub: 14
Asistencie repre: 6

4. Lionel Messi (FC Barcelona/Argentína)

Kto vyhrá Zlatú loptu za rok 2013 a stane sa najlepším futbalistom?

Nezaslúži si byť v prvej trojke, 4. miesto je avšak úplne vhodné, keďže hlavne na jar ťahal Barcu ako to len šlo, keď boli všetci ostatní útočníci doslova impotentní. Po zisku 4. Zlatej lopty, odchode Guardiolu a nastolení novej éry v Barcelone pod Titom Vilanovom (dnes už Gerardom Martinom) sa Messiho stroj začal akosi zasekávať. Mohlo za to aj to, že obrana súperov už na neho zápas, čo zápas obetuje kľudne 3 či 4 obrancov, nemá vôbec toľko priestoru, ako Cristiano (bolo by zaujímavé sledovať, ako by sa mu darilo proti tímom, ktoré hrajú otvorený futbal, Messi by bol opäť najväčším ťahúňom tímu, teda by zastupoval rolu, ktorá mu už nejaký ten mesiac nepatrí), ale môže za to aj fakt, že extrémne zlenivel. Po ihrisku ho vidíte 70 minút prechádzať sa, v zvyšnom čase sa snaží niečo vymyslieť, aj keď mu to už väčšinou nevychádza. Nepomáhajú mu ani zranenia, keď v tomto kalendárnom roku zaznamenal už 4 dlhodobé a nepríjemné, ktoré mu dokopy (aj s aktuálnym dvojmesačným) odoberú možnosť hrať futbal na viac než 5 mesiacov, a to len za rok 2013. Úpadok formy po zranení mu tiež nepomohol, keď vyše 5 zápasov nedokázal streliť ani jeden gól. 

Odporúčané
KVÍZ: Červení diabli či Pusinky. Poznáš prezývky známych futbalových klubov? KVÍZ: Červení diabli či Pusinky. Poznáš prezývky známych futbalových klubov? 17. marca 2024, 11:00

Úlohu playmakera a strelca gólov zaujali Fabregas, Alexis a hlavne Neymar, ktorý sa s Valdésom javia ako najlepší hráči sezóny, hoci brazílsky (aj keď výrazne zmiernil v teatrálnosti) simulant je stále taký mladý. Bohvie, aká hviezda z neho bude o pár rokov. Pre fanúšikov Barcelony je veľmi smutné sledovať, ako sa trápi najlepší hráč na svete už niekoľko mesiacov. Neochota, demotivovanosť, strata dravosti, nedostatočné tréningy či rozcvičky a zranenie na zranení spôsobili, že Messi už nie je Messi. Snáď sa po zranení v januári vráti rovnako silný ako kedysi a príde si pre 5. Zlatú loptu, ktorú snáď najbližšie nevyhrá, pretože si ju absolútne nezaslúži.

Messiho štatistiky:

Zápasy klub: 41
Zápasy repre: 7

Góly klub: 36
Góly repre: 3

Asistencie klub: 11
Asistencie repre: 3

Luis Suárez (FC Liverpool/Uruguaj)

Kto vyhrá Zlatú loptu za rok 2013 a stane sa najlepším futbalistom?

Aby sme sa pochopili, tento rebríček je subjektívny, voľbu zaradiť Luisa na 5. miesto budete zrejme mnohí dementovať, ja si však myslím, že to, čo v Liverpoole dokazuje posledné mesiace (hlavne pred 10-zápasovým dištancom a na začiatku sezóny), si jednoducho zaslúži nemalú pozornosť. Hoci je niekedy prepnutý ako Pepe a Arbolea kedysi pod Mourinhom, za simulovanie a aj za vrelý bozk Ivanovičovi sa už neraz ospravedlnil. Mnohí si určite pamätajú na zákrok rukou, kedy svoj tím uchránil pred inkasovaným gólom, za čo bol následne vylúčený, kopala sa penalta a gól nepadol.

Spolu so Sturridgeom a Kunom vedú aktuálnu tabuľku strelcov v Premier League, keby v minulej sezóne nedostal spomínaný dištanc na 10 zápasov, som si istý, že by prekonal van Persieho a stal sa najlepším strelcom v Anglicku. Má smolu, že sa mu zákaz hrať preniesol aj do aktuálnej sezóny, ale to nevadí, Luis za pár zápasov dobehol aj tých najlepších. Liveprool je práve na druhom mieste v tabuľke, za čo môže vďačiť najmä Sturridgeovi a Luisovi, aspoň podľa zápasov, ktoré som videl.

Odporúčané
Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? 19. februára 2024, 9:30

Urobil dobre, že v lete z Liverpoolu neodišiel. Hoci ho mnohí fanúšikovia už dávno zatratili a aj vďaka jeho niekedy nepochopiteľnému správaniu ho už ani v klube nechcú, musia si jednoducho priznať, že je preň veľkým prínosom a bez neho by to asi tak ružovo nevyzeralo, aj keď výkony LFC sú skvelé aj bez neho. If you ask me, 5. miesto v ankete pre najlepšieho hráča roku 2013 si zaslúži.


Suárezove štatistiky v roku 2013:

Zápasy klub: 25
Zápasy repre: 19

Góly klub: 22
Góly repre: 18

Asistencie klub: 4
Asistencie repre: 1

5 miest máme za sebou. Moja TOP 5 tohto roku je teda známa, ako ste na tom vy? Komu by ste Zlatú loptu dali vy a aký by bol váš rebríček? Snáď som opäť nenahneval polovicu čitateľov Refresheru, pretože za všetkým, čo tu je napísané, si stojím. BTW: Hlasovanie je v týchto dňoch už skončené, takže nám ostáva naozaj len čakať. 

Za štatistiky hráčov patrí vrelé poďakovanie redaktorovi Ives, takže fakt ďakujem :)

Domov
Zdieľať
Diskusia