Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Florián Meričko
21. marca 2023, 17:02
Čas čítania 0:42

Je na teba vypísaná exekúcia? Overiť si to môžeš cez tento portál

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Štát ponúka Slovákom jednoduchý nástroj, pomocou ktorého môžu zistiť, či na nich nie je vypísaná exekúcia.

Na Slovensku funguje webový portál Ministerstva spravodlivosti SR so zoznamom osôb, od ktorých sa vymáha dlh. Celý systém čerpá informácie z Centrálnej databázy súdneho manažmentu. V zozname sú však iba prebiehajúce exekúcie od 1. apríla 2017. Nenachádzajú sa v ňom dlhy, ktoré vymáha Sociálna poisťovňa. O tých sa môžeš dočítať v tomto článku.

Register poverení na vykonanie exekúcie ponúka jednoduchý prístup, ku ktorému občania nepotrebujú doklady ani registráciu. Zároveň je úplne zadarmo, a tak nemusíš vyplácať žiadne správne poplatky.  Funkciu môžu využiť aj veritelia, ktorí majú záujem o overenie spoľahlivosti dlžníkov.

Aké informácie potrebuješ na dohľadanie dlhu?

Fyzické osoby musia v Registri poverení na vykonanie exekúcie vyplniť meno a priezvisko. Okrem toho majú na výber, či do aplikácie vložia údaje o dátume narodenia alebo vypíšu rodné číslo.

Právnické osoby majú proces vyhľadávania ešte o niečo jednoduchší. Na dohľadanie exekúcie potrebujú len IČO, teda identifikačné číslo organizácie.

Či sa nachádzaš v Registri poverení na vykonanie exekúcie, sa môžeš dozvedieť na tomto odkaze. Na dohľadanie starších exekúcií existuje iný zoznam s názvom Centrálny register exekúcií. Ten je však spoplatnený.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: obcan.justice.gov, Pexels/Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia