Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2023, 9:30
Čas čítania 6:55
Denisa Šútorová

Slovenka z Trebišova naozaj dobyla svet modelingu ako seriálová Iveta: Som hrdá východniarka a chcem ľuďom poopraviť mienku

Slovenka z Trebišova naozaj dobyla svet modelingu ako seriálová Iveta: Som hrdá východniarka a chcem ľuďom poopraviť mienku
Zdroj: Archív/Lea Hauss
OSOBNOSTI IVETA (SERIÁL) MODELING ROZHOVORY
Uložiť Uložené

„Keď som si seriál pozrela, cítila som akúsi zodpovednosť a potrebu byť hlasom Trebišova. Veľmi rada by som ľuďom poopravila mienku a ukázala, že v reálnom svete odtiaľ pochádzajú aj úspešní ľudia, ktorí sú hrdí východniari,“ hovorí modelka Lea Hauss.

Potom ako seriálový hit Iveta vyvolal ošiaľ a Slovákov rozdelil na dva tábory, sme išli do Trebišova zistiť, čo si o novinke Jana Hřebejka myslia miestni. 

Krátko nato sa nám však podarilo vypátrať „skutočnú modelku Ivetu“ (vlastným menom Lea Hauss), ktorá má za sebou spolupráce so značkami Chanel či Valentino, skúsenosti s paparazzami, ale aj stretnutia so Snoop Doggom, s Paris Hilton či Calvinom Harrisom a večeru s Aviciim.

„Pochádzam z Trebišova, no 16 rokov som pôsobila v Hongkongu, kde som pracovala ako modelka. Momentálne mám 35, som učiteľkou jogy a spolu s manželom a trojročnou dcérkou Bellou Moon žijeme v Berlíne,“ hovorí Lea priamo z Bali, kde sa vzdeláva a dovolenkuje.

Ak ťa bavia články o úspešných a inšpiratívnych Slovákoch, sleduj túto tému, podpor tvorbu kvalitných výstupov a staň sa členom klubu Refresher+. Všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

Keď si seriál pozrela, cítila akúsi zodpovednosť a potrebu byť hlasom Trebišova. „Veľmi rada by som ľuďom poopravila mienku a ukázala, že v reálnom svete odtiaľ pochádzajú aj úspešní ľudia, ktorí sú hrdí východniari,“ povedala pre Refresher. „Celé mi to v seriáli príde ako fiktívne miesto, ktoré mohli nazvať akýmkoľvek názvom, no nazvali ho Trebišov a spravili z neho synonymum všetkých problémov, ktoré na Slovensku máme,“ hovorí.

Lea Hauss má za sebou viac ako 20-ročnú kariéru modelky. Momentálne žije v Berlíne, kde je učiteľkou jogy.
Lea Hauss má za sebou viac ako 20-ročnú kariéru modelky. Momentálne žije v Berlíne, kde je učiteľkou jogy. Zdroj: Archív/Lea Hauss


V rozhovore ti Lea porozpráva aj o tom, ako si splnila modelingový sen, koľko zarobila za prvú kampaň a čo si myslí o tvorcoch Ivety. 

Aké boli tvoje prvotné pocity, keď si si pozrela seriál?

Veľmi ma zamrzelo, že sa ako malý národ rozdeľujeme, namiesto toho, aby sme boli jednotní. Podľa mňa je smutné, že ešte stále sa delíme na východniarov, západniarov a že si myslíme, že jeden je lepší ako ten druhý.

Odporúčané
Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) 2. apríla 2024, 12:30

Tvorcovia doslova ukázali, že Bratislava je podľa nich niekde na vrchole a Trebišov niekde pod čiernou zemou. Áno, sme na východe, parlament je v Bratislave, je tam viac investícií, ale podľa mňa to v seriáli nie je vykreslené úctivo voči všetkým slovenským občanom. Treba si uvedomiť, že pre niektorých ľudí je jediným zdrojom informácií práve televízia. Mali by sme byť viac zodpovední, ukázať dnešnú dobu v pozitívnom svetle a nie rozdeľovať. 

Lea s Calvinom Harrisom.Lea na večeri s Aviccim.Lea s Paris Hilton na Coahelle.Lea so Snoop Doggom.
Zobraziť galériu
(7)

Veľa ľudí však chápe Ivetu ako satiru.

Áno, ako zábava a oddych pri telke je to možno fajn, ale zveličenia v seriáli sa skrátka nedajú prehliadnuť. Takisto tá východniarčina mi neprišla ozajstná, rozmýšľala som, či to tak spravili preto, aby tomu rozumeli všetci Slováci. Od východniarčiny to má ďaleko. Skutočný Trebišov je tiež rozdielny od toho, ktorý je v seriáli. Sú to dve rôzne veci. 

Čo ťa na formáte a obsahu seriálu najviac naštvalo? 

Že z Trebišova vykreslili len to zlé. Akoby u nás nebolo nič dobré. Všetci sme chuligáni, ona je z Trebišova, tak sa dievčaťa ani nedotknem, akoby mala mor. Prišiel mi smutný aj feedback hercov, keď reagovali na komentáre miestnych. Vraj u nás bude aspoň väčší turizmus.

Domov
Zdieľať
Diskusia