Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
19. januára 2023, 12:30
Čas čítania 3:00

Ceny energií pre firmy narastú zhruba o 150 %. Pocítime to všetci, zdražovanie bude pokračovať

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Vláda predstavila súbor opatrení, ktorými chce pomôcť malým podnikateľom v boji s vysokými cenami energií. Dokážu zastaviť zdražovanie?

Rok 2023 sa začal v podnikateľskom sektore neistotou. Mnoho malých podnikateľov nemalo presné informácie o tom, s akou výškou faktúr za spotrebu energií majú v nasledujúcom roku počítať a najmä do akej miery im vláda pomôže skrz kompenzácie.

Kým ceny energií sa pre domácnosti vďaka opatreniam vlády v porovnaní s minulým rokom zásadne nezmenili, niektorým podnikateľom začali už začiatkom roka prichádzať vysoké zálohové platby. Tie boli aj násobne vyššie ako za rok 2022.

Pochopiteľne, situácia z hľadiska toho, ako veľmi môže rast cien energií poškodiť podnikateľský sektor na Slovensku a ako veľmi sa vysoké ceny premietnu do cien tovarov a služieb, spôsobila znepokojenie.

Vláda prijala opatrenia, ktoré by mali pomôcť aj malým podnikateľom pri vysokých cenách energií.
Vláda prijala opatrenia, ktoré by mali pomôcť aj malým podnikateľom pri vysokých cenách energií. Zdroj: Pexels/Vaibhav Jadhav

Extrémny nárast regulovaných cien dodávky elektriny a plynu na rok 2023 sa dal odhadnúť už pred niekoľkými mesiacmi, keďže rozhodujúce obdobie, z ktorého sa vypočítala predmetná cena, sa skončilo už v septembri 2022. Pri domácnostiach sa prijalo viacero zásadných opatrení, ktoré ich v podstate odbremenia od astronomických nárastov trhových cien za rok 2022,“ vysvetľuje situáciu na energetickom trhu Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk. 

V Refresheri sa pravidelne venujeme aktuálnemu dianiu v ekonomike nielen u nás, ale aj vo svete. Jednou z najdiskutovanejších tém spoločnosti sú vysoké ceny energií a ich dosah na bežný život. Ak sa chceš dostať ku všetkým článkom bez obmedzení a podporiť našu prácu, staň sa členom klubu Refresher+.

Ceny energií pre firmy v medziročnom porovnaní navyše narástli rekordne. „Pri firmách je však situácia odlišná, keďže pri nich bol cenový strop nastavený omnoho vyššie, a to 199 eur/MWh pri elektrine. Na porovnanie, regulované ceny pri firmách v roku 2022 boli okolo 70 – 80 eur/MWh a na rok 2023 stúpli na úroveň 500 – 700 eur/MWh.“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 129225 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa zdražovanie prejaví v ekonomike.
  • O koľko viac budú firmy platiť.
  • Ako kompenzácie zvýšia zadlženie Slovenska.
Domov
Zdieľať
Diskusia