Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. decembra 2022, 14:00
Čas čítania 3:34
Peter Vnuk

Virálnej apke Lensa podľahol celý Instagram na čele s influencermi ako Sajfa. Vygeneruje ti futuristickú selfie vďaka AI

Virálnej apke Lensa podľahol celý Instagram na čele s influencermi ako Sajfa. Vygeneruje ti futuristickú selfie vďaka AI
Zdroj: Twitter/StrawberryNinjaa
TECH ANDROID APLIKÁCIE IOS APLIKÁCIE POČÍTAČOVÉ APLIKÁCIE TECHNOLOGICKÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Využitie umelej inteligencie na úpravu fotiek nie je žiadna novinka. Apka Lensa tento trend posúva na vyššiu úroveň, treba však vedieť, aké má pozadie.

Fotky upravené umelou inteligenciou po príchode modelu Stable Diffusion sú natoľko kvalitné, že vytvárajú obavu zo zneužívania tvárí celebrít, ale aj súkromných osôb. Tento model využíva aj aplikácia Lensa AI, dostupná pre iOS aj Android, ktorá vytvára štýlové avatary a stala sa virálnou.

Používatelia upravujú svoje fotky a uverejňujú ich v príbehoch aj príspevkoch na sociálnych sieťach. Zdá sa, že práve vďaka tejto aplikácii sa strojové učenie začína výrazne popularizovať a o umelú inteligenciu sa začína zaujímať široká verejnosť.

Štýly, ktoré si môžeš pre svoje obrázky zvoliť, sú napríklad sci-fi, fantasy či anime. Apka Lensa využíva bezplatný model Stable Diffusion, ale svoje služby ponúka za peniaze. To je však pochopiteľné, keďže základný princíp spočíva v tom, že jej pošleš desať až dvadsať svojich fotiek a na ich úpravu použije extra výpočtovú silu. Tvorcovia však ponúkajú týždňovú bezplatnú skúšobnú lehotu. Po jej vypršaní stoja služby apky Lensa približne 2,5 eura mesačne alebo 30 eur ročne.

Odporúčané
Toto je 10 znakov, že tvoj mobil či PC niekto hackol. Takto sa podľa odborníka najlepšie ochrániš Toto je 10 znakov, že tvoj mobil či PC niekto hackol. Takto sa podľa odborníka najlepšie ochrániš 14. decembra 2023, 10:00

Pomerne často sa však ozývajú hlasy, ktoré sa posmievajú tým, ktorí za túto službu platia. Keď si totiž model stiahneš a použiješ, mal by ti priniesť podobné výsledky ako Lensa.

Temná strana mince

Každý sa nad tým asi nepozastaví, ale virálne šírenie fotiek upravené touto apkou je príznak umelej inteligencie na vzostupe bez ohľadu na etiku či autorské práva. Pre väčšinu je podstatné, že jazykové modely ako ChatGPT slúžia na dokonalú konverzáciu, spravia za nás domácu úlohu a Lensa urobí z našich amatérskych selfíčok hviezdne fotky na úrovni celebrít.

lensa, ai, umelá inteligencia
Zdroj: Twitter/iBeatWallStreet

Nielen, no hlavne tie by sa mali mať na pozore. Stable Diffusion, jadro Lensa, bolo totiž trénované na vzorke s objemom 2,3 miliardy fotografií stiahnutých z internetu.

To zahŕňa aj obrázky chránené vodoznakom a autorským právom. Tréningová vzorka obsahovala obrázky z Pinterestu, Flickru, DeviantArtu a ďalších populárnych služieb, kde umelci zverejňujú výsledky svojej práce.

Keď Lensa využíva tento verejne a bezplatne dostupný model AI, pravdepodobne tým neporušuje žiadnu právnu normu.

Nezisková spoločnosť LAION, ktorá stojí za vzorkou, na ktorej model Stable Diffusion trénovali, tvrdí, že len indexuje obrázky a ich opisy, ktoré nájde na internete. Databáza teda obsahuje len odkazy a nie samotné obrázky. Môže sa preto stať, že sa v tomto zozname nájdeš. LAION v takom prípade odporúča ochrániť svoje práva, odvolať sa na GDPR a ako občan EÚ požiadať o odstránenie svojho mena a odkazu na príslušný obrázok.

Odporúčané
Potrebuješ novú chladničku, práčku či počítač? Táto predajňa ti dá 50 EUR na nákup spotrebnej elektroniky Potrebuješ novú chladničku, práčku či počítač? Táto predajňa ti dá 50 EUR na nákup spotrebnej elektroniky 25. októbra 2023, 10:00

Firma prípad preskúma a tvoje záznamy odstráni všade, kde má dosah. Kópie databázy, ktoré už ktosi využil podobne ako tvorcovia apky Lensa, sú už, pochopiteľne, mimo ich vplyvu.

Pravdepodobnosť, že sa v databáze nájdeš, je tým vyššia, čím výraznejšia je tvoja prítomnosť na internete. Preto by sa mali na tieto záznamy pozrieť najmä celebrity, umelci a influenceri.

Zadrž nadávky, doplň bradavky

Zatiaľ čo takýto prístup k osobným informáciám vyvoláva obavy a možno aj spravodlivý hnev, sociálne siete sa zabávajú parádnymi štýlovými selfíčkami upravenými apkou Lensa. Server TechCrunch sa však chcel presvedčiť, či by bolo možné zmanipulovať aplikáciu na tvorbu falošných fotografií určených len pre dospelých. Zistili, že to možné je a je to aj celkom jednoduché. 

Stačilo do aplikácie vložiť 15 fotiek známej herečky a ďalších 15 fotografií založených na tej prvej sérii, no s úpravou. Päť z nich vo Photoshope upravili tak, že tvár danej herečky umiestnili na nahé telo inej modelky.

Prvá dávka poskytla výsledky v klasickom štýle, ktorý Lensa poskytuje, no tá druhá bola podstatne pikantnejšia. Napriek filtru proti obsahu pre dospelých bolo zo 100 vygenerovaných fotiek až 11 kvalitných, štylisticky konzistentných falošných nahých fotografií danej herečky.

Lensa, umelá inteligencia, ai
Zdroj: Twitter/Bri Teresi

Môže sa zdať, že takéto zábery sú staré ako sám internet. Ak je však niečo bežné, neznamená to, že je to zároveň etické či správne, a aj celebrity majú právo na súkromie. Umelá inteligencia to nevie, a tak za ňu musia prevziať zodpovednosť tvorcovia. V aktuálnej situácii stačí, aby ktosi vzal niekoľko tvojich fotiek zo sociálnych sietí, a vďaka AI sa staneš hviezdou pornografie.

Odporúčané
50 Mpx fotoaparát, videá v 8K kvalite a rýchle nabitie. Novinka od Xiaomi má funkcie, na aké sme dlho čakali 50 Mpx fotoaparát, videá v 8K kvalite a rýchle nabitie. Novinka od Xiaomi má funkcie, na aké sme dlho čakali 12. októbra 2023, 17:00

Firma Prisma Labs stojaca za apkou sa pre TechCrunch vyjadrila v tom zmysle, že jej filtre sa majú postarať o to, aby sa takéto veci nediali omylom, no ak to niekto chce urobiť úmyselne, je to možné.

Elon Musk jazdiaci na jednorožcovi, čítajúc Bibliu

Ak ťa táto oblasť generovania obrázkov umelou inteligenciou zaujíma, môžeš vyskúšať apky, ktoré už nejaký čas rezonujú. Väčšinou sú založené na tom, že im zadáš v podobe textu, po čom tvoje srdce túži. Umelá inteligencia sa snaží vygenerovať obrázok podľa zadania, pričom aj samotní tvorcovia zdôrazňujú, že je lepšie nadiktovať čo najviac podrobností, aby sa výsledok zhodoval s predstavou.

To znamená, že môžeš definovať aj štýl, akým by obrázok mal pôsobiť, napríklad maľba či kresba ceruzkou. Fantázii sa tu skutočne medze nekladú, a ak chceš, pokojne si môžeš vygenerovať obrázok, na ktorom bude Elon Musk s dvoma hlavami hádzať rakety SpaceX po Jeffovi Bezosovi. Vopred sa však priprav na to, že AI nie vždy všetko pochopí správne a pomerne často ti z toho vyjde čudná, niekedy aj trochu strašidelná machuľa.

Tento typ apiek býva spravidla zadarmo, ibaže máva obmedzené množstvo obrázkov, ktoré môžeš za deň vygenerovať, ak si nezaplatíš predplatné. Niekedy majú aj webové rozhranie a nemusíš si nič inštalovať. Asi najznámejšia je DALL-E 2, ale môžeš skúsiť aj Nightcafe alebo Deep Dream Generator a ďalšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia