Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2022, 14:00
Čas čítania 3:34
Peter Vnuk

Virálnej apke Lensa podľahol celý Instagram na čele s influencermi ako Sajfa. Vygeneruje ti futuristickú selfie vďaka AI

Virálnej apke Lensa podľahol celý Instagram na čele s influencermi ako Sajfa. Vygeneruje ti futuristickú selfie vďaka AI
Zdroj: Twitter/StrawberryNinjaa
TECH ANDROID APLIKÁCIE IOS APLIKÁCIE POČÍTAČOVÉ APLIKÁCIE TECHNOLOGICKÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Využitie umelej inteligencie na úpravu fotiek nie je žiadna novinka. Apka Lensa tento trend posúva na vyššiu úroveň, treba však vedieť, aké má pozadie.

Fotky upravené umelou inteligenciou po príchode modelu Stable Diffusion sú natoľko kvalitné, že vytvárajú obavu zo zneužívania tvárí celebrít, ale aj súkromných osôb. Tento model využíva aj aplikácia Lensa AI, dostupná pre iOS aj Android, ktorá vytvára štýlové avatary a stala sa virálnou.

Používatelia upravujú svoje fotky a uverejňujú ich v príbehoch aj príspevkoch na sociálnych sieťach. Zdá sa, že práve vďaka tejto aplikácii sa strojové učenie začína výrazne popularizovať a o umelú inteligenciu sa začína zaujímať široká verejnosť.

Štýly, ktoré si môžeš pre svoje obrázky zvoliť, sú napríklad sci-fi, fantasy či anime. Apka Lensa využíva bezplatný model Stable Diffusion, ale svoje služby ponúka za peniaze. To je však pochopiteľné, keďže základný princíp spočíva v tom, že jej pošleš desať až dvadsať svojich fotiek a na ich úpravu použije extra výpočtovú silu. Tvorcovia však ponúkajú týždňovú bezplatnú skúšobnú lehotu. Po jej vypršaní stoja služby apky Lensa približne 2,5 eura mesačne alebo 30 eur ročne.

Odporúčané
Toto je 10 znakov, že tvoj mobil či PC niekto hackol. Takto sa podľa odborníka najlepšie ochrániš Toto je 10 znakov, že tvoj mobil či PC niekto hackol. Takto sa podľa odborníka najlepšie ochrániš 14. decembra 2023, 10:00

Pomerne často sa však ozývajú hlasy, ktoré sa posmievajú tým, ktorí za túto službu platia. Keď si totiž model stiahneš a použiješ, mal by ti priniesť podobné výsledky ako Lensa.

Temná strana mince

Každý sa nad tým asi nepozastaví, ale virálne šírenie fotiek upravené touto apkou je príznak umelej inteligencie na vzostupe bez ohľadu na etiku či autorské práva. Pre väčšinu je podstatné, že jazykové modely ako ChatGPT slúžia na dokonalú konverzáciu, spravia za nás domácu úlohu a Lensa urobí z našich amatérskych selfíčok hviezdne fotky na úrovni celebrít.

lensa, ai, umelá inteligencia
Zdroj: Twitter/iBeatWallStreet

Nielen, no hlavne tie by sa mali mať na pozore. Stable Diffusion, jadro Lensa, bolo totiž trénované na vzorke s objemom 2,3 miliardy fotografií stiahnutých z internetu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 126650 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V čom spočíva problém, pre ktorý je jadro apky pochybné.
  • Ako možno apku Lensa využiť aj na tvorbu obsahu pre dospelých.
  • Tipy na ďalšie aplikácie, ktoré využívajú AI na generovanie obrázkov.
Domov
Zdieľať
Diskusia