Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. decembra 2022, 14:37
Čas čítania 0:44

5 000 eur zdravotníkom situáciu nerieši, tvrdia ambulancie. 70 % poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nič nedostane

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Stabilizačný príspevok sa netýka ambulantných lekárov, ale ani iných poskytovateľov mimo nemocníc.

Stabilizačný príspevok sa netýka takmer 70 % poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, upozornil Zväz ambulantných poskytovateľov. Žiada vládu, aby prestala vytvárať nerovnováhu medzi zdravotníkmi a začala sa zaoberať kritickou situáciou v ambulantnom sektore.


V súvislosti so schválením stabilizačného príspevku zväz vyjadril obavy. „Toto opatrenie, ktoré si má celkovo vyžiadať 200 miliónov eur, určite nerieši kritickú situáciu v zdravotníctve, pretože sa nedotýka takmer 70 % poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, predovšetkým ambulantných lekárov, ale ani iných poskytovateľov mimo nemocničných zariadení,“ upozornila prezidentka zväzu Jaroslava Orosová.


Vyjadrenia premiéra Eduarda Hegera o tom, že vláda príspevkom jasne ukazuje, že zdravotníctvo je pre ňu prioritou, sú podľa nej v rozpore s realitou. „Žiadame preto vládu, aby prestala vytvárať nerovnováhu a napätie medzi jednotlivými zdravotníckymi sektormi, ako i samotnými zdravotníkmi. Zároveň tiež žiadame, aby sa bezodkladne začala zaoberať kritickou situáciou v ambulantnom sektore,“ uviedla Orosová.

stabilizačný príspevok pre zdravotníkov, matovič
Zdroj: TASR/Dano Veselský TASR/Jakub Kotian


Vláda v pondelok schválila stabilizačné príspevky pre zdravotníkov vo výške 5 000 eur. Opatrenie si má celkovo vyžiadať 200 miliónov eur. Zdravotníci sa však musia zaviazať, že zostanú v nemocnici či záchranke pracovať tri roky.


Ministrer práce Milan Krajniak má do konca roka predložiť návrh, ktorý upraví zabezpečenie poskytnutia stabilizačného príspevku zdravotníckym pracovníkom.

Domov
Zdieľať
Diskusia