Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
5. decembra 2022, 10:59
Čas čítania 1:21
Ema Stanovská

Úspešné bratislavské bistro otvorí prvú prevádzku v exotike. Slovenský gastrotrh je podľa majiteľa takmer naplnený

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„Počítame s tým, že Bratislavčanom klesnú reálne príjmy možno až o štvrtinu,“ hovorí majiteľ skupiny Peter Štecko.

Gastroskupina Medusa, ktorá zastrešuje napríklad prevádzky Klubovňa, Primi či Werk, otvára bistro v najväčšom shopping centre na svete Dubai Mall, ktorý ročne navštívi viac ako 100 miliónov ľudí. V Dubaji otvorí bistro s remeselnou pekárňou Mint, ktoré dnes v Bratislave nájdeš na štyroch miestach.

Skupina Medusa zastrešuje takmer 40 prevádzok v troch krajinách.
Skupina Medusa zastrešuje takmer 40 prevádzok v troch krajinách. Zdroj: Medusa

„Vďaka MINTu Medusa prvýkrát prekročí hranice nášho kontinentu. V decembri otvoríme prvý MINT v Dubaji a vo februári tu chystáme predstaviť MINT číslo 2,“ povedal Peter Štecko, majiteľ a CEO skupiny. „Mimo Európy ideme aj preto, lebo slovenský gastrotrh je v kríze a čiastočne naplnený. Naopak, Spojené arabské emiráty sú hladné po všetkom novom a nám sa tam podarilo zazmluvniť dva excelentné priestory.“

Slovenské reštaurácie čakajú ťažké časy

Medusa sa napriek ťažkej situácii na slovenskom trhu so službami (a gastrom zvlášť) ďalej rozvíja. Avšak skupina v tlačovej správe tvrdí, že domácemu trhu hrozí prinajmenšom stagnácia pre zlý prístup k potenciálnym pracovníkom mimo Európskej únie, infláciu a privysokú DPH pre gastro.

V kombinácii so zamrznutým cestovným ruchom a vysokými cenami energií čakajú slovenské reštaurácie veľmi ťažké časy, konštatuje Medusa.

„Na Slovensku pre ne, odhadujeme, teraz nebude v najbližšom období dosť zákazníkov. Počítame s tým, že Bratislavčanom klesnú reálne príjmy možno až o štvrtinu. My budeme musieť pre vysoké ceny energií a ďalších nákladov ceny položiek v menu zvyšovať, čo situáciu ešte viac skomplikuje,“ hovorí Peter Štecko.

Aj Medusa musí šetriť

Medusa musela pre energetickú krízu znížiť spotrebu elektrickej energie v niektorých prevádzkach až o 50 percent. Zamestnanci povinne šetria, vedenie racionalizuje prevádzky, zavádzajú sa nové, energeticky efektívnejšie technológie.

Zamestnanci povinne šetria a vedenie racionalizuje prevádzky.
Zamestnanci povinne šetria a vedenie racionalizuje prevádzky. Zdroj: Medusa

Úspešná gastroskupina chystá ďalšiu novinku – už tento mesiac spustí testovaciu prevádzku vlastného systému objednávania od stola, tzv. QR Ordering. Zákazník by sa mal dostať k objednávke vďaka elektronickej komunikácii s kuchyňou rýchlejšie a komfortne sám zaplatí.

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

Reštaurácie stále cítia aj negatívne dosahy pandémie. „Korona nám zobrala dve kantíny v bizniscentrách. Kontrakt v OC VIVO, kde sme mali roky rokúce Primi, sme už neobnovili. V Košiciach sme prijali ponuku na odkúpenie Primi Košice,“ hovorí Štecko.

Skupina Medusa zastrešuje takmer 40 prevádzok v troch krajinách a pracuje pre ňu viac ako tisíc zamestnancov.

Späť
Zdieľať
Diskusia