Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2022, 9:30
Čas čítania 4:45
Lukáš Čelka

V Bolívii majú domy, kam sa opilci chodia prepiť 96 % alkoholom a zomrieť. Zaživa ich občas pochovajú na stavenisku ako rituál

ZAUJÍMAVOSTI SAMOVRAŽDA VRAŽDA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

„Zatiaľ čo v uliciach v La Paz vyrastajú výškové budovy smerujúce k nebesám, na chodníkoch sa povaľujú nehybné telá bezdomovcov otrávených alkoholom.“

Bolívia je krajina so skutočne bohatou kultúrou a tradíciami. Potvrdzuje to i najnovšia časť aktuálnej dokumentárnej série PPPetra, Expediton Unexpected: Latin America. Okrem rôznych tamojších rituálov v nej okrajovo spomína aj tzv. Slonie cintoríny.

Ide o pochmúrne a desivé miesta, najčastejšie ošarpané budovy, ktoré poskytujú útočisko opilcom rozhodnutým skoncovať so svojím nešťastným životom. Na studenej dlážke, v lepšom prípade na špinavom matraci, môžu nerušene naposledy zhodnotiť svoj život a upiť sa na smrť.

Desivé je predstaviť si už len to, že niekde vo svete takéto miesta existujú, horšie však je, že niektorí domáci ich spájajú s ľudskými obetami. Miestni developeri údajne chodia po Sloních cintorínoch a hľadajú dobrovoľníkov, ktorí sa za alkohol nechajú v rámci obetného rituálu zaživa pochovať do základov veľkých stavieb, aby obetou zabezpečili ich prosperitu. Opilcom sľubujú bezbolestnú smrť v delíriu.

Keďže je takmer nepredstaviteľné, že v dnešnom svete by sa takéto niečo mohlo ešte diať, rozhodli sme sa na Slonie cintoríny pozrieť bližšie. Ide len o bolívijskú miestnu legendu alebo existuje dostatok dôkazov potvrdzujúcich ich existenciu?

V Refresheri ti pravidelne prinášame zaujímavé články z domova či zo sveta. Preskúmali sme rôzne záhady, ako napríklad tatranského Ducha Skoku či jav samovznietenia ľudí. Ak sa ti náš obsah páči, môžeš nás podporiť vstupom do klubu Refresher+.

Alkoholizmus: Metla bolívijskej populácie

Bolívijská kultúra má k alkoholu viac než blízko. Opierajúc sa o štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO Global Alcohol Status Report) z roku 2018, môžeme dokonca povedať, že Bolívijčania majú s alkoholom výrazný problém. Ten sa týka najmä mužov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 126331 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako silný alkohol pijú v Bolívii.
  • Čo sa nachádza v Sloních cintorínoch.
  • Prečo sa v Bolívii robia obetné rituály.
  • Ktorý prípad naznačuje, že stále rituálne obetujú ľudí. 
Späť
Zdieľať
Diskusia