Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. novembra 2022, 11:39
Čas čítania 1:02

Dua Lipa dostala albánske občianstvo. Speváčka preslávila krajinu, vyhlásil prezident

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Populárna hudobníčka už stihla zložiť čestný sľub.

Albánsky prezident Bajram Begaj udelil v nedeľu britskej popovej speváčke Due Lipe albánske občianstvo za to, že svojou hudbou prispieva k šíreniu medzinárodnej slávy Albáncov, informuje denník The Guardian.


Dua Lipa sa narodila v Londýne albánskym rodičom, ktorí sa do Británie prisťahovali z Kosova. Begaj vyhlásil, že 27-ročná speváčka získala svoje druhé občianstvo v predvečer 110. výročia nezávislosti Albánska od niekdajšej Osmanskej ríše. Prezident dodal, že to považuje za česť, pretože Lipa preslávila Albáncov po celom svete.


„Už budem Albánkou aj v dokladoch,“ povedala Lipa predtým, ako na radnici v albánskom hlavnom meste Tirana zložila čestný sľub a prijala albánske občianstvo. „Mám neopísateľnú radosť z takého prijatia a lásky,“ povedala Lipa. Následne jej zhotovili úradnú fotografiu, odobrali odtlačky prstov a umelkyňa podpísala žiadosť o vydanie albánskeho občianskeho preukazu a cestovného pasu.


Lipa, ktorá začala spievať ako päťročná, hudobne ovplyvnil jej otec, bývalý spevák a gitarista rockovej skupiny. Keď mala 14 rokov, začala zverejňovať svoje piesne na webovej platforme Youtube. Jej prvý štúdiový album vyšiel v roku 2017.


Spolu so svojím otcom založila v roku 2016 nadáciu Sunny Hill Foundation, ktorá každoročne organizuje koncerty v Kosove na pomoc ľuďom vo finančných ťažkostiach. Dua Lipa je držiteľkou troch cien Grammy a množstva ďalších ocenení. Speváčka v pondelok ukončí svoje svetové turné koncertom na Skanderbegovom námestí v Tirane, kde si spolu s fanúšikmi zároveň pripomenie Deň nezávislosti Albánska.

Anketa:
Počúvaš Dua Lipu?
Áno.
Nie.
Áno.
73 %
Nie.
27 %
Späť
Zdieľať
Diskusia