Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
27. novembra 2022, 10:40
Čas čítania 2:37

Nemocnice neskolabujú, lebo Matoviča prestalo baviť rokovanie s lekármi (Nedeľný komentár)

Kategória:
Komentáre
Uložiť Uložené

Dnešný nedeľný komentár sa bude venovať trom témam: Matovičovi a rokovaniam s odborármi, Žilinkovi a kauze únosu Vietnamca a uzavretiu prípadu samovraždy Milana Lučanského.

Igor Matovič zachránil pacientov statusom

Veľakrát sme už od politikov, predstaviteľov kľúčových úradov aj podnikateľov počuli, aké náročné je rokovať o čomkoľvek s ministrom financií Igorom Matovičom.

Princíp problému je vždy rovnaký – výsledok závisí od jeho aktuálnej nálady, osobných animozít a jeho vízie o tom, k akému výsledku sa chce dopracovať. Mnohí sa sťažujú na nekonzistentnosť rokovaní, ak sa dejú opakovane. Niektorí dokonca, že keď ho téma prestane baviť, jednoducho ju vypustí a ďalej jej nevenuje pozornosť.

Aj preto sa zdá, že nekonečné rokovania medzi vládou a odborármi počas posledného mesiaca boli len o tom, aby unudili expremiéra. Podarilo sa to síce až v cieľovej rovinke, ale on to naozaj vzdal a urobil to presne tak, ako to má najradšej, teda vykreslením samého seba ako obete. 

Igor Matovič zverejnil v sobotu o piatej večer emotívny a veľmi osobný status, ktorý (zrejme nechtiac) vysvetľuje, prečo viedli rokovania len do slepých uličiek. Oznámil, že pred rokmi si od neho, resp. jeho matky vypýtal jeden z lekárov-odborárov úplatok 5-tisíc, a podrobne opísal, ako jeho dcére ďalší lekár svojou neodbornosťou nevedel pomôcť.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Statusom oznámil, že sa na ďalších rokovaniach nezúčastní. Jeho priznanie ku korupcii rozoberá Nadácia Zastavme korupciu v tomto príspevku, v ktorom upozorňuje, že rovnaký príbeh už v minulosti opísal úplne inak. Matovič status NZK komentuje, vraj si osviežil pamäť.

Trvalo len šesť hodín od zverejnenia statusu, kým sa odborári s Hegerom dohodli

Znamená to, že nateraz lekári z nemocníc neodídu, budú môcť pokračovať v plánovaných operáciách a Slováci tak nebudú zbytočne zomierať. 

Otázne je, akú zábavku si po lekároch nájde Igor Matovič teraz.

Odborárom asi nemôžeme mať za zlé, že v istej fáze rokovaní jednoducho zistili, že Matovič a Heger sú ideálni partneri na vyjednávanie, pretože sú ľahko vydierateľní a môžu si s nimi robiť, čo len chcú. Ale mali by konečne odpovedať na otázku, prečo takéto rokovania neviedli s Ficom posledných desať rokov. 

Na Žilinku padá kauza únosu Vietnamca

Generálny prokurátor sa skrýva pred novinármi od svojho nástupu do funkcie, zrejme však neujde vysvetleniu, prečo ho nemecká prokuratúra usvedčuje (minimálne) zo zavádzania v kauze únosu Vietnamca. V krátkosti je kauza o tom, že Slovensko vraj poskytlo vládny špeciál a pomohlo uniesť podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu.

23. marca 2024, 18:00 Čas čítania 21:11 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivan Korčok vyhral prvé kolo prezidentských volieb VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivan Korčok vyhral prvé kolo prezidentských volieb

Maroš Žilinka kauzu únosu Vietnamca uzavrel s tým, že skutok sa nestal. Spochybňoval samotný únos a následne spochybňoval aj možnosť, že na ňom participovala letka ministerstva vnútra Roberta Kaliňáka. 

Keď Žilinka prípad uzavrel, odmietol prípad vysvetľovať v médiách, ktoré sa kauze venovali, ale prišiel do TA3 a odprezentoval len svoju časť príbehu. Kritické otázky vtedy nedostal. Nemecké súdy však už raz potvrdili, že únos sa stal a Berlín momentálne súdi šoféra dodávky s Vietnamcom, na ktorého má okrem iného aj dáta z GPS a snímky auta z diaľničných kamier, informoval Denník N

V selekcii prípadov, ktorým sa generálny prokurátor venuje, a v spôsobe, ako k nim pristupuje, by sme našli rôzne kľúče a motivácie. Minulý týždeň opätovne obvinili guvernéra NBS Petra Kažimíra v prípade, v ktorom Žilinka zasiahol paragrafom 363 s vysvetlením, že neverí svedkovi. Ani vtedy generálny prokurátor nevysvetlil, prečo supluje súd. 

Žilinka podľa očakávaní žiadne zlyhanie doteraz nepriznal. V piatok sme na rokovaní ústavnoprávneho výboru dokonca videli, že stačí len náznak kritiky a reaguje prekvapivo veľmi výbušne až zúrivo. Niekto by mohol povedať, že sú momenty, v ktorých až nápadne pripomína napríklad Igora Matoviča. 

Kauzu Lučanský konečne uzavreli

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský spáchal samovraždu krátko po tom, čo ho obvinili v kauze Judáš. Vyšetrovatelia policajnej inšpekcie prípad uzavreli a ich postup už potvrdila aj krajská prokuratúra. 

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

Konšpirátori ako Ľuboš Blaha, Ladislav Kamenický, Marian Kotleba, Robert Kaliňák alebo Robert Fico už ďalej nebudú môcť túto tragédiu zneužívať vo svoj prospech. V lepšom prípade tému navždy zahodia, pretože vedia, že spochybňovanie záverov inšpekcie by sa im mohlo v budúcnosti vrátiť. 

Vyšetrovanie trvalo dva roky, počas ktorých si najmä opozícia, ale už tradične aj Boris Kollár vypočítavo chceli pripísať politické body v rôznych disciplínach.

Späť
Zdieľať
Diskusia