Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2022, 9:30
Čas čítania 4:51
Jakub Paulík

Obete Ďatlovovho priesmyku mali vytrhnuté očné buľvy. Partia Rusov tam v roku 1959 zomrela tak záhadne, že to dodnes nevysvetlili

Obete Ďatlovovho priesmyku mali vytrhnuté očné buľvy. Partia Rusov tam v roku 1959 zomrela tak záhadne, že to dodnes nevysvetlili
Zdroj: Dyatlov Foundation
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

KGB, yeti aj jadrové zbrane. Teórií o tom, kto alebo čo spôsobilo smrť deviatich turistov, je skutočne veľa.

Odbočili z trasy, rozložili si veci na táborenie a na druhý deň už boli všetci mŕtvi. Niektorých členov výpravy našli bez oblečenia s odreninami, telám ďalších chýbali oči a jedna mladá žena prišla o jazyk. Čo sa stalo s ruskými turistami z Ďatlovovho priesmyku, ktorých podľa rôznych teórií zabil yeti, väzni z gulagu či infrazvukové vlny?

Prečítaj si tiež o tom, ako sme strávili noc na cintoríne, čo sme videli v bývalej pitevni psychiatrickej liečebne a ako údajne vyzeral poltergeist v slovenskej obci Brunovce. Tvorbu tohto obsahu môžeš podporiť, keď sa pridáš k členom klubu Refresher+.
Jeden z mužov na fotografii držal v ruke pero a poznámkový blok. Posledný odkaz pred smrťou však napísať už nestihol.
Jeden z mužov na fotografii držal v ruke pero a poznámkový blok. Posledný odkaz pred smrťou však napísať už nestihol. Zdroj: Dyatlov Foundation

Zo stanov sa rozbehli do mrazu bosí

12. februára 1959 sa im mali po návrate z horskej turistiky telegraficky ozvať z osady Vižaj. Tak to aspoň sľúbili športovému klubu. V tom čase však už ich telá mrzli na Hore smrti. Členovia výpravy boli fyzicky zdatnými mladými ľuďmi a na cestu sa kvalitne pripravili. S tým, čo ich v horách čakalo, však nemohli vôbec počítať. Na nebezpečnú expedíciu sa vybrali desiati, vrátil sa iba jeden – Jurij Judin. Z výpravy ho vyradili zdravotné problémy.

„Jeho ischiatické nervy sa opäť rozhoreli a rozhodol sa ísť domov. Taká škoda,“ zapísala si do denníka Zindaya Kolmogorovová podľa BBC. Paradoxne mu však zdravotné ťažkosti zachránili život. Kým sa dobrovoľní záchranári pozostávajúci zo študentov, z priateľov a rodiny dostali k prvým obetiam, prešli ďalšie takmer 2 týždne. 26. februára objavili rozrezané stany nezvestných Rusov postavené v plytkej jame. Nikto v nich však nebol.

Ďatlovov priesmyk
Zdroj: Dyatlov Foundation

V stanoch našli ich doklady, fľašu alkoholu, jedlo a iné vybavenie. Mäso v stanoch bolo pokrájané a zdalo sa, ako keby si skupina plánovala niečo uvariť, no z neznámeho dôvodu musela rýchlo utiecť preč. Stopy v snehu naznačovali, že niektorí vybehli do mrazu iba v ponožkách alebo s jednou topánkou. Ako keby mali naponáhlo. Vonku bolo pritom niekoľko desiatok stupňov pod nulou.

Ďatlovov priesmyk
Zdroj: Dyatlov Foundation

Prvé telá boli takmer nahé

O pol kilometra nižšie našli dvojicu ľudských tiel, oblečené len v spodnej bielizni. Nemali pritom obuté ani topánky. Išlo o Juriho Dorošenka a Juriho Krivoniščenka, ktorí sa podľa rozloženého ohniska pred smrťou pokúšali neúspešne zahriať. To, že boli bez oblečenia, môže vysvetľovať aj podchladenie, pri ktorom mohli mať pocit, že horia, a tak konali kontraproduktívne.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 125787 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo mali na tele odreniny.
  • Čo vraví teória o väzňoch z gulagu, yetim či infrazvukoch.
  • Ako sa záhadu pokúsili vysvetliť vedci.
  • Čo sa vraj stalo s telami, ktorým chýbali oči či jazyk.
  • Aký mal názor na prípad jediný preživší člen výpravy.
Domov
Zdieľať
Diskusia