Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2022, 9:30
Čas čítania 4:35
Jana Chovancová

Toto je miesto, kde cez extrémnu zimu slnko nevyjde až 54 dní. V Laponsku majú -30 stupňov aj polárnu žiaru na dennom poriadku

Toto je miesto, kde cez extrémnu zimu slnko nevyjde až 54 dní. V Laponsku majú -30 stupňov aj polárnu žiaru na dennom poriadku
Zdroj: Unsplash/Marcus Löfvenberg
ZAUJÍMAVOSTI DOVOLENKA FÍNSKO NÓRSKO RUSKO ŠVÉDSKO
Uložiť Uložené

Laponsko nie je preklep. Laponsko je domov Santa Clausa, krajina s pol metrom snehu na okennom parapete, zamrznutých mihalníc a ôsmich ročných období.

Keď sa povie Laponsko, automaticky si predstavíš soby a dedinku Santa Clausa. Táto oblasť však ponúka tonu zaujímavostí, kvôli ktorým sa oplatí bookovať letenku a vydať sa za dobrodružstvom.

Rozprestiera sa prevažne na území Fínska, ale zaberá aj severnú časť Nórska, Švédska a kúsok Ruska. Leží za polárnym kruhom, kde doslova na každom kroku nájdeš krásy nedotknutej prírody.

Východnú časť Laponska tvorí Rusko a Fínsko, pričom zaberá nížinaté územia, Švédsko tvorí centrálne Laponsko zväčša pokryté tajgou a Nórsko má západnú hornatú časť s malebnými fjordami.

Územie za polárnym kruhom je bez pochýb lákavým miestom pre turistov, ktorí chcú zažiť pravú zimu s poriadnou nádielkou snehu. Teraz, keď už poznáš základné informácie, poďme sa pozrieť na tie pikošky. 

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+

Ak nie je Santa doma, zájdi do ľadového baru

Možno si počul o tom, že Santa spolu so svojimi sobmi býva na severnom póle. Jeho bydlisko nájdeš na vrchu Korvatunturi pri obci Savukoski. Na jeho adresu na fínskom severnom póle mu môžeš dokonca posielať listy pomocou poštového smerovacieho čísla 99999. V Korvatunturi Santa síce býva, ale vieš, kde pracuje?

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Kúsok od Rovaniemi, najväčšieho mesta fínskej oblasti Laponska, sa nachádza dedinka Santa Clausa. Od mesta je vzdialená približne osem kilometrov a nájdeš tam okrem iného aj jeho „office“.

Medzi turistami je veľmi obľúbená zóna Snowman World, v ktorej nájdeš ľadové reštaurácie, ľadový bar a rôzne zimné atrakcie. Svojich najbližších môžeš prekvapiť napríklad tým, že im pošleš pohľadnicu z hlavnej pošty Santa Clausa.

Dedinka Santa Clausa pri meste Rovaniemi v Laponsku vo Fínsku.
Dedinka Santa Clausa pri meste Rovaniemi v Laponsku vo Fínsku. Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Timo Newton-Syms

Sob vs. človek: 1 : 0

Soby sú poznávacím znamením fínskeho Laponska už oddávna. Pôvodní obyvatelia Saamovia boli tradične pastiermi sobov a sobie preteky sa vo Fínsku konajú od roku 1932. Ak si pozrieš mesto Rovaniemi na mape, všimneš si, že má tvar sobej hlavy s ulicami usporiadanými ako jej parožie.

Ľudská populácia je v Laponsku nepatrná. Medzi 178-tisíc ľuďmi tu žije vyše dvestotisíc sobov. V zime ich je dokonca ešte viac. Tieto zvieratá sú polodivé, preto sa v lete môžu voľne pohybovať, ale v zimnom období ich držia v oplotených oblastiach. Zaujímavosťou je aj to, že každý jeden sob v Laponsku má svojho majiteľa. 

Odporúčané
Pripravte sa včas: Zmeny, ktoré by vám mohli dovolenku v Chorvátsku znepríjemniť Pripravte sa včas: Zmeny, ktoré by vám mohli dovolenku v Chorvátsku znepríjemniť 1. marca 2024, 16:21

Soby sú však aj zdrojom potravy. Mäso sa dá pripraviť na mnoho rôznych spôsobov, obyvatelia ho napríklad sušia, údia a podávajú v podobe stejkov. Medzi najviac obľúbené pokrmy patrí sobie soté, ktoré sa v Laponsku tradične podáva so zemiakovou kašou a s brusnicovým džemom.

V Laponsku je viac sobov ako ľudí.
V Laponsku je viac sobov ako ľudí. Zdroj: Unsplash/Ugur Arpacic

Darčeky pre... skaly? 

Obyvatelia Laponska dávajú svätým miestam v krajine dary. Za posvätné sú považované mnohé prírodné útvary, ako napríklad kopce, skaly či stromy. Laponci tieto miesta nazývajú seitas a kedysi dávno im nosili dary v podobe rybích hláv a kúskov sobích rohov.

Svätý duch im mal za to priniesť šťastie pri love. Táto tradícia sa zachovala až dodnes a aj v súčasnosti nosia obyvatelia na posvätné miesta dary. Rybie hlavy však vystriedali skôr mince, ktoré takisto majú prinášať šťastie. 

Laponsko má viac ako 4 ročné obdobia

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 125522 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko ročných období majú v Laponsku.
  • Čo má koza spoločné s fínskymi Vianocami.
  • Komu dávajú obyvatelia Laponska darčeky.
  • Aké Airbnb musíš v Laponsku určite vyskúšať.
Domov
Zdieľať
Diskusia