Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti OZETA.
16. novembra 2022, 18:30
Čas čítania 4:09
Sponzorovaný obsah

Ako vyzerať v obleku príťažlivo? Stačí, ak pri výbere dodržíš tieto 4 zásady

Ako vyzerať v obleku príťažlivo? Stačí, ak pri výbere dodržíš tieto 4 zásady
Zdroj: OZETA
MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Nechaj si poradiť od odborníkov.

V šatníku každého muža by mal byť kvalitný oblek, väčšina si svoj prvý „seriózny“ kúpi na stužkovú. Neskôr ho využije na narodeninovú oslavu či svadbu. Jeden oblek ťa možno bude sprevádzať najdôležitejšími životnými momentmi, preto je nesmierne dôležité, aby si investoval do kvalitného modelu, v ktorom sa budeš cítiť dobre.

Nosenie formálnych oblekov má niekoľko pravidiel. Vieš, aké farby sú vhodné na večerné udalosti a ako správne nosiť sako? Poradili sme sa s odborníčkou Romanou Kubej zo slovenskej značky OZETA, kde sa krajčírskemu remeslu venujú už 80 rokov. Dizajn a výrobu kvalitných kúskov už dávno majú v malíčku. V predajniach OZETA môžeš teraz využiť zľavu 20 percent na celý nezľavnený sortiment. Stačí, ak povieš, že si čítal tento článok, a ukážeš kupón na konci. No dlho neváhaj, zľava platí len do 15. decembra. 

preskúmaj ponuku

Predtým než začneš vyberať

Keď chceš v obleku pôsobiť ako James Bond, nepostačí ti len dobrý strih a kvalitný materiál. Mal by si ovládať niekoľko pravidiel, ktoré súvisia s nosením tohto odevu. Ako asi vieš, riadenie sa pravidlami nie je Bondovou silnou stránkou , no napriek tomu dress code neporuší.

Pánske obleky by sme mohli rozdeliť na tri typy:

  • denný oblek,
  • večerný oblek,
  • slávnostný oblek.

Vo všeobecnosti platí, že čím je farba obleku tmavšia, tým serióznejšie pôsobí. Na formálne udalosti, ako napríklad stužková, sú ideálne odtiene čiernej a tmavomodrej. Všetky ostatné obleky svetlých a výrazných farieb či vzorov patria na denné príležitosti, to znamená do 19.00 hod. Samostatné saká s voľnočasovými nohavicami patria výhradne na bežné nosenie. Ak chceš niečo univerzálnejšie, čo si môžeš obliecť počas dňa aj večer, siahni po tmavomodrej farbe, prípadne antracitovej. 

ozeta
Zdroj: OZETA

Správne zvolená farba je len časťou úspechu. K obleku patrí košeľa s dlhými rukávmi, ktorej manžeta by mala mierne prečnievať spod rukáva saka. Košeľu s krátkymi rukávmi obchádzaj oblúkom, a to aj v prípade, že je vonku tridsať stupňov. Na večerné alebo slávnostné udalosti je predpísaná jedine biela košeľa, no cez deň môžeš siahnuť aj po svetlomodrej. Rôzne farebné či vzorované košele si odlož na neformálne udalosti.

ozeta
Zdroj: OZETA

Začni s výberom materiálu

Mysli na to, že oblek je investícia, ktorá ti má vydržať niekoľko rokov. Hovorí sa, že muž v jednom obleku môže zmaturovať, oženiť sa a aj odísť na druhý svet. Neber to doslovne, ale asi rozumieš pointe. Odborníčka z OZETY odporúča siahnuť po materiáloch s prímesou vlny. „Súbor vlastností, ktorými sú vybavené prírodné vlákna, je nenahraditeľný, avšak v niektorých prípadoch s ohľadom na ich funkčné využitie môže byť pridanie umelého vlákna vo vyváženom pomere žiaduce,“ vysvetľuje Romana Kubej. 

Prímes umelých vláken v malom množstve, ako napríklad elastan, polyester či polyamid, môže podľa nej prispieť ku kvalite výsledného materiálu. Látky majú vyššiu elasticitu, menej sa krčia, sú jemnejšie na dotyk a vydržia dlhšie. 

Okrem zloženia materiálu si všímaj aj také detaily, ako je kvalita šitia. Obleky OZETA šijú vo svojom vlastnom výrobnom závode v Topoľčanoch a využívajú pritom bohaté skúsenosti a tradície slovenského krajčírskeho remesla.

spoznaj kvalitu zo slovenska

Ako na mieru

Opäť ti pripomenieme bondovky. Vieš, ako James Bond dokáže naháňať nepriateľov a pritom si ledva pokrčí oblek? Okrem práce šikovných filmových maskérov za to môže fakt, že hercovi padne odev ako uliaty. V tesných nohaviciach a saku, ktoré „ťahá“ na pleciach, by sa asi na veľa nezmohol.

V kamenných predajniach OZETA ti pomôžu skúsení asistenti predaja. Tam si môžeš byť istý, že ťa s nesprávnym sakom či nohavicami domov nepustia. V prípade, že si chceš kúpiť oblek online, je posúdenie na teba. Na webe OZETA nájdeš odporúčania ku každému typu udalostí ako pomôcku. Pri skúšaní saka si všímaj: 

  • Plecná výstuž má presne kopírovať tvoje plece.
  • Ramenný šev, ktorý spája rukáv s telom saka, (ten pod pažou) by mal byť v jednej rovine s vonkajším bodom tvojho ramena.
  • Keď rovno stojíš so zapnutým sakom, golier by mal prirodzene priľnúť k tvojej postave. Nemôže sa krčiť, odstávať alebo sa „lámať“.

  • Postav sa rovno s rukami pri tele. Lem rukáva saka sa má končiť tesne pod kosťami tvojho zápästia.

Pri nohaviciach to je o niečo jednoduchšie. Mal by si ich vedieť jednoducho zapnúť, nemali by ťa nikde tlačiť. Ak sú na páse príliš voľné, radšej si nenahováraj, že ich stiahneš opaskom. Látka bude príliš odstávať a okolo rozkroku vznikne „bublina“. Spodný lem nohavíc by sa mal končiť na päte a vpredu by sa ti mal vytvoriť iba jeden lom. 

Veľa ľudí si myslí, že ich postava je „atypická“ a potrebujú oblek ušitý na mieru. Možno to je aj tvoj prípad, no odborníci v OZETE si všimli, že pri väčšine postáv to nie je potrebné. Môže sa stať, že iba potrebuješ rôznu veľkosť nohavíc a saka. Základ kolekcie oblekov tvorí rada Mix & Match, ktorá ti umožní kombinovať rôzne veľkosti saka, nohavíc, prípadne vesty. OZETA má v ponuke až 28 veľkostí, ktoré sú podľa výšky rozdelené na štandardné, predĺžené a skrátené.

Podľa preferencií si môžeš vybrať strih regular alebo slim. „Pokiaľ ťa neobmedzuje typ postavy, odporúčame prikloniť sa k strihu slim, ktorý je modernejší. Muž v ňom pôsobí charizmaticky, sebavedome a módne uvedomelo,“ komentuje Romana Kubej.

nájdi ten správny oblek

Pozor na prešľapy

Pri formálnych udalostiach je pánsky dress code veľmi striktný. V tomto prípade sa experimentovanie nevypláca a radšej stav na klasiku. K dobre padnúcemu obleku patria aj doplnky. Daj si záležať na správne uviazanej kravate – špička kravaty by sa mala dotýkať pracky opaska. Existuje niekoľko typov kravát, vyhraď si chvíľku na googlenie, aby si sa naučil uviazať správne tú, ktorú plánuješ použiť. 

Topánky a opasok by mali byť v rovnakej farbe, rovnako to platí aj na ponožky k obleku. Tomuto pravidlu sa však vyhni pri výbere náprsnej vreckovky a kravaty. Tieto dva doplnky majú vizuálne spolu ladiť, no nesmú byť rovnaké.

ozeta
Zdroj: OZETA

Dôležité je nielen to, čo si vyberieš, ale aj to, ako to nosíš. Na dvojgombíkovom saku sa vždy zapína len vrchný gombík, spodný ostáva za každých okolností rozopnutý. Sako si zapínaj, keď budeš mať príhovor, budú ti pripínať stužku alebo si s niekým budeš podávaš ruku – vyjadruješ tým rešpekt k danej osobe či udalosti. Sako môžeš mať rozopnuté pri uvoľnenejších situáciach, ako napríklad pri jedle za stolom.

Výber obleku môže byť náročný, obzvlášť keď nevieš, kde začať. Kvalitný oblek je investícia, preto si pri nakupovaní nechaj poradiť odborníkmi, ktorých nájdeš v predajniach OZETA. Tam to majú už „v oku.“

ozeta
Zdroj: OZETA
Domov
Zdieľať
Diskusia